Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Desertus

23 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az eposz műfaját az 1800-as évek Európájában sok helyen művelték. Pumpurs közvetlen előzménye és mintája az észt eposz, a Kalevipoeg lehetett, amely viszont a finn Kalevala hatására keletkezett. A Kalevipoeg megalkotását az a felismerés váltotta ki, hogy a Kalevala mekkora társadalmi hatást váltott…..
Janus Pannonicus A Mojszejev-máz 2020.06.29 08:00:00
Az oroszországi finnugor köztársaságokba tett hivatalos útjaim során nem kerülhető el, hogy elvigyenek egy úgy nevezett koncertre. A koncert fogalom egy öszvér kulturális programot takar, amelybe belefér a néptánc, népdal, a csasztuska, az orosz tánc, rap és popzene. Fellépnek ilyenkor az adott…..
Janus Pannonicus A zállami fogak 2020.06.15 08:00:00
Em’most ollan mese, ami nëm a gyerëkkoromba törtint, de törtinhetëtt vuóna. Vuót a kertünkbe mindënfiélë gyümüőcs, sok uóma, mëg mëggy, mëg sziva. Az uómafák közü ja zëggyik jonatán vuót. Asztat szerettem a legjobban. Ollan sziép kis gusztuzsozs vuót, kerek, piros, a fáját minha telepöttyösztik…..
Csak állok olajjal feltöltött műlábaimon és értetlenül bámulok a világra. Olyan szép az eszme, melynek szolgálatában harcoltam és harcolok ma is. Szabadság, egyenlőség, testvériség – nem én találtam ki, de jól hangzik és jól alkalmazható. Szabadság – nekem, egyenlőség – akinek engedem, testvériség –…..
Európa az elmúlt ezer évben azzá épült, amit ma látunk. Mind a szellemi, mind az anyagi kultúra terén mintává válhatott a világban. Mondják, hogy a nyugati fele a gazdagságot, a jólétet részben gyarmatainak köszönheti. Középső és keleti fele viszont évszázadokon át inkább gyarmat volt, de…..
 Az állatok benépesítették a földet. Hogy a farkas a szárnyassal, mancsos a karmossal össze ne keveredjen, fajonként csoportosultak: suba subához, füle müléhez. Persze, ez eltartott egy darabig, mert a Legfőbb Isten barmai is lassan őrülnek. Minden csoport kialakította a maga kis birodalmát. A…..
 Az egyetemi előlépések – egy-egy szoros kivételtől eltekintve – az előző rendszerben és jelenleg is összefüggenek a tudományos minősítésekkel.             A szocialista rendszer bevezetése előtt a magyar felsőoktatás és a tudományos fokozat megszerzése német mintát követett. A PhD és a habilitáció…..
Janus Pannonicus Kutyaur megorrút 2020.04.01 08:43:33
Kutyaur nëmcsak fogatta, hanëm ki is kisiértë a vendiégët, amikor a zemënt. A ház elödd vuót ëk’kis elüőkert, Kutyaur csak addig szokta ekisiérnyi a vendiéget, a hás’sarkáná lë is űt, hatta, hogy a zanyám mënnyën a vendiégge a kapujig. Hád ëccër mëg mi törtiént. Mëgin mëglátogattam a zanyámat. Az…..
Janus Pannonicus haikuk 2020.03.15 08:18:00
rád borul az ég pislákoló csillagok lyukas  sátorlap * ritkuló fények árnyak a függöny mögött éjjeli baglyok * esőben mosdik álomba merül a ház lecsukja szemét * vakít a fehér sűrű semmi előtted éjjeli ködfal * mennyboltra törő hófehér füstoszlopok égi…..
Néhány hónap múlva kerül sor a finnugor népek következő világkongresszusára, Tartuban. Ennek kapcsán elevenítem fel néhány emlékemet, amelyek korábbi kongresszusokhoz kötődnek. Tulajdonképpen értékelni kellene az őszinte beszédet. 2012 szeptemberében Siófokon került sor a finnugor népek hatodik…..
Janus Pannonicus A lesüő 2020.02.15 07:51:00
 Osztá ëccërcsag beütött a hájdërmënkü. Szervesztiék erössen a faluba ja parasztokat, hotyhát liéptyenek be a tiéeszbe. Nëm nagyon akaruódzott. Sokan aszonták, ha maj’ az öreg – idd a nagyapámra gondútak – beliép, mink is beleliépünk. Addig-addig noszogatták a hivatalosok az öregët, hogy sziép…..
Történt egyszer, amikor még csak a nagy világ-tenger létezett, meg a hetedik égben a Legfőbb Isten, meg egy búvárvöcsök, meg a világtenger közepén egy házikó, abban meg egy öreganyó és egy öregapó, szóval, akkor a Legfőbb Istenre rájött a világteremthetnék. Ő azonban, mivel valószínű-leg előre…..
 Sokat beszélnek a tudás alapú társadalomról, miközben – egyetemi tapasztalatom – egyre kevesebb a tudás, s ez aggasztó a jövőre nézve, amikor majd a mai hiányos tudású egyetemista nemzedék veszi át a vezető szerepet az élet minden területén. Mert nem arról van szó, hogy más, modernebb, aktuálisabb…..
tudom mily gyarló az ember – ismerem magam * fölriad a lélek mint zsalu mögött megbújt legyek a januári napon * állig sívó homokba temetve csak fejed érik súlyos köpések kövei * akár a telihold ragyog öntelt képed s vagy akár a telihold nem…..
Janus Pannonicus A lappincsmadár 2019.12.15 14:36:00
A lappincsmadár Hád am’mëg úv’vuót, hoty sűdüő koromba a zöregapámma emëntem szántanyi. Em’miég a tiéeszës üdőg elöd vuót, amikor a zöregapámnag miég vuótak sziép lovaji, a Csillag mëg a Huóka, mëg tehenyei, mëk hát füődjö is, több tagba a csepregi határba. Ëccë mëntünk a lovaskocsiva az ëggyik…..
Kedves hercegem, Grigorij Alekszandrovics!* Születésed után 275 évvel, Rád emlékezve és tiszteletedre született meg ez a könyv, kiemelkedő teljesítményed előtti szerény főhajtásul. Annak is idestova jó két és negyed százada, hogy meghódítottad Oroszország-Anyácska számára a Krím félszigetet, amely…..
Janus Pannonicus 2019.11.15 10:22:00
nemcsak rímmel-ámmal   (titkos ügynök) kaza mata hari  * mata hari hat a mari  juana  *  kinyílott az ürü lék kipottyant az ürülék  *  üstökön és tökön ragadott egy tökös üstökös  * Szaharai kutatás – ha beduin kutat ás.  *  (Kedves Miklós, bocsáss meg)  kézi borzasító…..
titkos ügynök) kaza mata hari * mata hari hat a mari juana * kinyílott az ürü lék kipottyant az ürülék * üstökön és tökön ragadott egy tökös üstökös * Szaharai kutatás – ha beduin kutat ás. * (Kedves Miklós, bocsáss meg) kézi borzasító erdei mácsonya, „a csókok íze számban…..
Janus Pannonicus 2019.11.01 09:22:00
A nyelvjárásru  Mindën vidiékneg mëgvan a maga nyelvjárássa. Neküng is, itt a nyugoti viégekën. Csufúnak is minket rëndëssen, hom’mi mindënt ollan zönögvö mondunk. Aki má uóvasta a Kutyaur törtiénetit, mëg izs gyüőzüődhetëtt rúla. Na de ollad miég a Lüőrincze Lajos së hallott, peig üő osztá tiénleg…..
A mindössze három éves magyar lányka Németországban bekerült a német óvodába. Egy kukkot sem tudott németül. A második napon a magyar szavakban az r hangot erős német akcentussal képezte. Egy-két nap után erről – szülői biztatásra – leszokott. Egy hét után a szülők megkérdezték az óvónénit, van-e…..
Emberfáklya az anyanyelvért  „Ha anyanyelvem holnap elvész, kész vagyok meghalni ma már.” (Razul Ganzatov) A világ nyelveinek túlnyomó része kis közösségek által beszélt, ezért fokozottan támogatásra szoruló, veszélyeztetett őshonos nyelv. A veszélyeztetettség mértékét mutatja, hogy még az…..
Kutyaur iés más falusi törtiénetëk (A szövegek a szerző nyelvjárásában íródnak. A lejegyzésben egyetlen fonetikai jelet használok, a köznyelvi magánhangzó + -l kapcsolatból ebben a nyelvjárásban kiesik az -l, ezzel egyidejűleg megnyúlik az előtte álló magánhangzó. A nyílt -e, a zárt -ë és az -a…..
Janus Pannonicus Beköszöntő 2019.09.01 09:44:00
Új fa nő a blogvadonban. Dunántúli, ha nem is mandulafa. Kínálja majd friss termését, de gyökereiben, lombjában őrzi korábbi gyümölcseit is, amelyekből néha – a változatosság kedvéért – válogat. Lesznek köztük verselmények, amelyek nem biztos, hogy versélményekké válnak, lesznek szatirikus írások,…..