Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Erdőnjáró

131 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vadászerdő Év Fajai 2024 2024.01.01 11:08:08
Mára már hagyománnyá vált, hogy a természetvédelemmel vagy egy-egy élőlénycsoporttal foglalkozó szervezet megválasztja az aktuális Év Faját. Nem történt ez másként 2024-ben sem, illetve néhány esetben már a tavalyi év során kiderült, hogy 2024-ben mely állatok és növények fognak az Év Fajaiként…..
Október elején röppent fel a hír és a videófelvétel, mely tanúsága szerint jávorszarvas kóborol hazánkban. A beszámoló az állat a borsod-abaúj-zemplén megyei Pácin település határában való felbukkanásáról szól. A jávorszarvas jelenlétét azonban a területileg illetékes Aggteleki Nemzeti Park nem…..
Az idén, a kánikula ellenére már hangolnak a legények, megszólalnak a gímszarvasbikák. És ahogyan a korábbi években, úgy idén is sokan szeretnék meghallgatni, részesei lenni az őszi erdő legszebb koncertjének. Az évről évre fokozódó érdeklődés következtében pedig már most megkezdődött a szarvasbőgő…..
Sok fajról tudtam, hogy egykor vadásztak rá, vagy károsnak ítélt vadként tartották számon és irtották, de megmondom őszintén a sünről ezt nem tudtam, de nem is gondoltam. Eddig. Azzal, hogy a sünt dúvadnak titulálták, egy másik, a 20. század farkasairól szóló írás közben találkoztam először,…..
Vadászerdő A XX. század farkasai 2023.06.04 12:32:33
Előre le kell szögezzem, hogy a bejegyzés megírásának apropója a 2023. áprilisában lezajlott svájci farkas körüli események, azonban a történteket nem kívánom sem tárgyalni, sem kommentálni, megtették ezt már sokan mások, más platformokon. Annál is inkább nem szeretnék párhuzamot vonni, sem a…..
Gödöllő sok egyéb értéke mellett vadászati múltjáról is széles körben ismert. Erdeiben vadászott I. Lajos, Hunyadi Mátyás, a koronauradalom egykori urai, a Grassalkovichok, de vadászati szempontból I. Ferenc József és Erzsébet királyné tették ismertté a nagyközönség előtt is. Hiszen ki ne csodálta…..
Bevallom, szívesen böngészem a közösségi média tematikus csoportjait, oldalait, ott ugyanis a híreken, érdekességeken túl sokszor jön szembe velem olyan téma, ami aztán elgondolkodtat, sőt néha még írásra is sarkall. Pontosan ilyen, ennek a bejegyzésnek a címeként szereplő szófordulat is, mellyel…..
Vadászerdő Az Év Fajai 2023 2023.01.01 09:46:41
Mára már hagyománnyá vált, hogy a természetvédelemmel vagy egy-egy élőlénycsoporttal foglalkozó szervezet megválasztja az aktuális Év Faját. Nem történt ez másként 2023-ban sem, illetve néhány esetben már a tavalyi év során kiderült, hogy 2023-ben mely állatok és növények fognak az Év Fajaiként…..
Az idén, a kánikula és a szárazság ellenére már megszólaltak a gímszarvasbikák. „Nincs szebb erdő az ezüsttörzsű, szeptemberi bükkösnél és nincs szebb vad a benne orgonázó magyar szarvasbikánál!” (gr. Széchenyi Zsigmond) Az országban már sok helyen felharsant az erdő királyának, a gím bikának a…..
Az utóbbi napokban, hetekben a Budán megjelent vaddisznóktól és azok elejtésétől hangos a sajtó. Dúlnak az indulatok mindkét oldalon, pedig az, hogy vadon élő állatok köztünk élnek – akár a nagyvárosokban is – nem újdonság. Ahogy az sem, hogy ezt a helyzetet valahogyan kezelni kell, illetve…..
Vadászerdő Az Év Fajai 2022 2022.05.14 07:46:01
Mára már hagyománnyá vált, hogy a természetvédelemmel vagy egy-egy élőlénycsoporttal foglalkozó szervezet megválasztja az aktuális Év Faját. Nem történt ez másként 2022-ben sem, illetve néhány esetben már a tavalyi év során kiderült, hogy 2022-ben mely állatok és növények fognak az Év Fajaiként…..
Nemrégiben egy rövid, ám de gondolatébresztő eszmecserében volt részem, mely során – Nadler Herbert személye kapcsán – felmerült a kérdés, hogy milyen furcsa dolog az, ha egy vadász áll egy állatkert élén. „Hiszen hogyan preferálhatja az élő állatok helyett a holtakat?” – hangzott el a kérdés. Nos,…..
Vadászerdő Vadászathoz öltözve 2022.03.05 09:39:07
Minden kornak meg van a maga divatja, ami alól a vadászat, a vadászruházat sem tud teljesen kibújni. Bár hazánkban a vadászok többség a hagyományos vadászruhák mellett teszi le a voksát, azonban nem árt egy kicsit a dolgok mélyére ásni, ahhoz, hogy megtudjuk milyen elképzelések és irányzatok…..
Közismert tény, hogy a solymászati ismereteket és solymászat szokását a magyarság keletről hozta magával a Kárpát - medencébe. Csőre Pál szerint elődeink a török népektől tanulták a ragadozó madárral való vadászatot és ebből kifolyólag „lényeges szerepet játszott ennek a vadászati módnak az európai…..
„… A vadászat így azután lassan teljesen a férfi kötelessége, foglalkozása, privilégiuma, végül szórakozása lett.” írja Fekete István. Nos, én is így éreztem, mikor elkezdtem a női vadászok és vadászhölgyek témájával foglalkozni. De bármennyire is a férfiak jelenléte dominál a vadásztársadalomban,…..
Erdőnjáró 2021.03.07 18:20:49
@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:
Köszönöm a kiegészítést, róla nem tudtam.
Erdőnjáró 2022.01.13 10:10:18
@Móka manóka: nagyon szívesen megírom a felhasznált irodalmakat, kérem legyen kedves egy mailt küldeni nekem ezzel kapcsolatban a vadaszerdo.blog[kukac]gmail[pont]com email címre.
Valakiben már egészen zsenge gyermekként, másban lelkes ifjúnként, megint másban pedig élete delén horgad fel vadászszenvedély s határozza el, hogy vadászni kezd. De történjen ez bármikor is, jogi értelemben véve vadásszá válásunk első lépése a vadászvizsga sikeres abszolválása, mely során számot…..
Sokunknak sokfélét jelent a szeptember elseje. Kinek az új évszak kezdetét, kinek a nyári vakáció végét, kinek pedig a szarvasbőgést és a gímszarvas vadászat kezdetét. De valljuk be, a legtöbbünknek eszébe sem jut, hogy a szárcsa (Fulica atra) vadászati idénye is ezen a napon kezdődik. Igaz…..
Az idén, a kánikula ellenére meglehetősen korán szólaltak meg a gímszarvasbikák. Az évről évre fokozódó érdeklődés következtében,  pedig már most megkezdődött a szarvasbőgő túrák szervezése, illetve az erdőlátogatási korlátozások bevezetése. Érdemes élni a szervezett túrák nyújtotta lehetőséggel,…..
Egyre gyakrabban látni, főként őzbak vadászatot, de egy-egy nyári vaddisznó vagy ragadozó elejtését követően, hogy a hagyományosnak számító leveles faágak – kényszerhelyzetben kultúrnövények – mellett megjelennek a virágok is a terítéken. Nyilván a tavaszi/nyári vadászati lehetőségek miatt adja…..
Vadászerdő Zöld varangy 2021.05.24 19:56:33
Új cikk sorozat indul idén, melyben hónapról hónapra bemutatkoznak 2021 Év Fajai. Egy rövid összesítést már olvashattatok róluk, de az elkövetkezendő hónapok során mindegyiküket szeretnénk kicsit jobban körül járni. Januárban a vetési konkolyról, februárban az óriás bocskorosgombáról, márciusban a…..
Vadászerdő Trófea kultusz 2021.05.07 09:41:25
A vadászat egyidős az emberiséggel, ezt bátran kijelenthetjük. De az, hogy mióta gyűjtik a trófeákat a vadászok, az korántsem ennyire egyértelmű, annál is inkább, mivel a különböző országok, nemzetek vadászati kultúrája a mai napig eltérő a trófea jelentőségét illetően. A trófeák gyűjtésének…..
Vadászerdő Lisztes berkenye 2021.04.24 13:32:11
Új cikk sorozat indul idén, melyben hónapról hónapra bemutatkoznak 2021 Év Fajai. Egy rövid összesítést már olvashattatok róluk, de az elkövetkezendő hónapok során mindegyiküket szeretnénk kicsit jobban körül járni. Januárban a vetési konkolyról, februárban az óriás bocskorosgombáról, márciusban…..
Április 15-én kezdődik az őzbak vadászati idénye. Tedd próbára te is az őzekkel kapcsolatos tudásod! A baklövés itt sem kizárt!..
Vadászerdő Kacsafarkú szender 2021.03.27 12:33:13
Új cikk sorozat indul idén, melyben hónapról hónapra bemutatkoznak 2021 Év Fajai. Egy rövid összesítést már olvashattatok róluk, de az elkövetkezendő hónapok során mindegyiküket szeretnénk kicsit jobban körül járni. Januárban a vetési konkolyról, februárban pedig az óriás bocskorosgombáról…..