Regisztráció Blogot indítok
Adatok
B Tomi

0 bejegyzést írt és 85 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Államvilág Niedermüller-effekt 2020.01.29 20:01:32
 Tekintve, hogy az ország 25%-a funckionális analfabéta, illetve hogy a PISA-felmérésen gyorsabban csúszunk le, mint egy Csiki sör Tusványoson, nem meglepő, hogy sokan nem értették Niedermüller kijelentését. Illetve sokan szándékosan félreértették szavait. Nézzük tehát az ominózus…..
B Tomi 2020.02.01 17:25:06
@math0: @Pipas: Mindegyik fent tárgyalt fogalomnak több definíciója van. Amit én értek alattuk:
1. Ateizmus: "In an even narrower sense, atheism is specifically the position that there are no deities." (en.wikipedia.org/wiki/Atheism)
2. Agnoszticizmus: "Agnosticism is t he view that the existence of God, of the divine or the supernatural is unknown or unknowable." (en.wikipedia.org/wiki/Agnosticism)

Az agnosztikus hihet abban is., hogy van isten, és abban is, hogy nincs isten, de elismeri, hogy állítása nem megismerhető//bizonyítható:
"Agnostic atheists ... do not hold a belief in the existence of any deity and agnostic because they claim that the existence of a deity is either unknowable in principle or currently unknown in fact."(en.wikipedia.org/wiki/Agnostic_atheism)
"An agnostic theist believes in the existence of a god or gods, but regards the basis of this proposition as unknown or inherently unknowable." (en.wikipedia.org/wiki/Agnostic_theism)

Ezek szerint az agnosztikus és ateista egymástól független fogalmak, ezek bármely kombinációja elképzelhető.

Nem ragaszkodok hozzá, hogy más is ezt értse alatta, de én így tanultam. Az eredeti állításom annyi volt, hogy az ateista határozottan abban hisz, hogy nincs isten, de elismerem hogy van tágabb értelmezése is a szónak.

Csak annak örültem volna, ha mindenki képes lett volna civilizáltan, sértegetés nélkül vitázni. Most pár évig megint nem próbálkozok.
Geri blogja A NATO megvéd 2017.04.23 03:25:32
A NATO megvéd. A NATO amúgy ennyit tud. Megvéd. Az elmúlt évben rengeteg NATO propagandaírás született arról, hogy milyen fantasztikus is a NATO, és hogy közép és keleteurópát hogyan fogja megvédeni az Oroszoktól. Nézzük meg az állításokat, amelyeket tavaly hallhattunk: -A NATO közép és…..
B Tomi 2017.05.18 17:38:58
@Gerilgfx: A számadatokat értelmezni is tudni kell. Az általad említett 3000 gépbe beletartoznak a helikopterek, szállító- és kiképzőgépek. Vadászgépből ugyanezen forrás szerint 806 van nekik. Ha már autóskártya-szintre egyszerűsítjük az összehasonlítást, ezt kell összevetni a török+francia+lengyel+német+angol+olasz+norvég számokkal: 207+296+99+92+88+79+46=907. Ez még nem az összes európai NATO ország, és még nem számoltunk az itt állomásozó amerikai haderővel és a nem NATO tag skandináv államokkal plusz az orosz eszközök földrajzi eloszlásával.

A NATO oldaláról nem tudom, miért pont ezeket az országokat vizsgáltad, a wikipedia által forrásként megjelölt www.globalfirepower.com/countries-listing.asp listája szerint a NATO-n belül Franciaország, az Egyesült Királyság és Németország is erősebb katonai potenciállal bír. A linkelt honlapon a katonai potenciál tekintetében valóban Oroszország szerepel a második helyen, de itt olyan faktorokat is figyelembe vettek, mint a gazdaság önfenntartósága, nyersanyagok és lakosság. Ezeknek támadóértéke nyilvánvalóan nincsen, csak azt határozza meg hogy egy elhúzódó háborúban gazdasági blokád alatt meddig képesek túlélni.
  Nemrég az Oroszországról terjedő baromságokra hívtam fel a figyelmet. Ismert, hogy kína politikai rendszere egy laza kommunista diktatúra, de ugyanakkor a piacuk kapitalista. A kínai gazdaságról keringő tévhitek már évek óta ugyanazok:   ,,Gazdag keleti partvidék, miközben az ország maradék…..
B Tomi 2016.06.10 09:55:52
A GDP mérése elég egzakt, az általad linkelt Vanity Fair cikk vásárlóerő-paritáson mért GDP-ket hasonlít össze. Ezt természetesen meg lehet tenni, csak semmi értelme.

Egy gazdaság teljesítményét GDP-vel szokás mérni (
ecopedia.hu/gdp), de ezt csak egy közös valutában van értelme összehasonlítani, hiszen az államok egymással kereskednek. Az egy főre jutó GDP-t lehet az életszínvonal mérésére használni (hogy mennyi értelme van, az már kérdés), ott már érdemes beleszámítani a vásárlóerőt. A cikk által leírt mérőszám azt mondja meg, hogy a gazdaság által megtermelt pénzből mennyi kenyeret/sampont/mozijegyet/csavarhúzót lehetne venni az adott országban; ebben érte utol Kína az USA-t. Ez annyira nem meglepő, mivel több mint négyszer annyian élnek ott, és az USA-ban minden 1,7-szer többe kerül.

Az adózásnál a TB alatt a 'Social Security' adónemet értettem, ebben Magyarországon benne van a TB és nyugdíjjárulék is, Kínában nem tudom mit takar: www.tradingeconomics.com/hungary/social-security-rate-for-employees

A Deloitte doksiban annyit láttam, hogy a munkabérre 3-45%-os progresszív adó van, míg a vállalkozói jövedelemre max 35% (ez valami olyasmi lehet, mint nálunk az EVA). Tehát tök mindegy, hogy alkalmazottként állami vállalatnál dolgozik valaki, vagy nem.

Igazad van, a 45% SZJA csak felső adósáv, az egyes adósávokat itt találod:
www.worldwide-tax.com/china/china_tax.asp
Jellemző, hogy az alsó három sáv havi 5, 15 és 30 ezer forintnak felelnek meg (ez kevesebb, mint itthon a cafeteria), a magyar minimálbér feletti jövedelemért pedig már 25% adót kell fizetni. A fenti adatokkal számolva az átlagos bruttó bérhez nettó 495 USD havi jövedelem tartozik, ez már tényleg nincs messze a magyar 640 USD-től. Érdemes ugyanakkor hozzátenni, hogy az e feletti jövedelemért Kínában 35-45%, itthon 16% jövedelemadót kell fizetni.

A 3-20% 'Business Tax' az iparűzési adónak felel meg, amit nálunk az önkormányzatok szabnak meg, és legfeljebb 2% mértékű.
Engem csak az érdekel, hogy mi az a zene amit Jancsi elôtt hallgatnak. ..
B Tomi 2012.07.10 09:06:08
Szerintem ő a pilóta: www.facebook.com/robi.mezei.1
Január 20-án osztotta meg a videót Facebookon.
Sanyi felfedezte, hogy miért nem adnak vissza a jegyautomaták. A klasszikus ATM-eldugaszolós trükk itt is beválik, az eltorlaszolt pénzkiadó ajtó mögött természetesen ott volt a visszajáró. A történet fénypontja, amikor naiv ügyfél bejelentette az esetet a…..
B Tomi 2012.06.13 09:53:04
@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: Mint írtam: azért tart 10 percig mire felveszik, mert minden szarral hívják őket. A 107-et akkor kell hívni, ha a texasi láncfűrészes kerget a lakásban. Erre ott van a BKV ügyfélszolgálat, az automatán feltüntetett hibabejelentő vagy a kerületi kapitányság. Akkor se a mentőt hívod, ha kullancsot találsz magadon. Saját tapasztalatom szerint pedig se a 112, se a 107 hívása esetén nem kell 10 percet várni.
Ma reggel érdekes e-mailt kaptam a Getty Images stockfotós ügynökségtől, ahova néha feltöltögetek képeket eladási, licenc céllal. A cég szóvivője tájékoztatta a fotósokat, hogy nemrégiben egy francia bíróság 130 ezer eurós kártérítést ítélt Le Corbusier építész és…..
B Tomi 2012.02.14 14:00:08
@voodoux: Nem csinálhatsz a könyvvel/szoftverrel/zenével azt, amit akarsz, mivel nem ezeket, hanem ezeknek egy korlátozott használati jogát veszed meg. Rá is van írva, hogy a zenét csak otthon hallgathatod, a szoftvert csak adott számú PC-re telepítheted, a könyvet nem fénymásolhatod.
B Tomi 2012.02.14 14:16:16
@Réka ‎: Szerintem a felperesnek itt nem azzal volt baja, hogy pénzt kerestek a képeken. Az angol nyelvű cikkben írt indoklás szerint visszaéltek a termékeik jó hírnevével: "They try to associate the values these objects have with what they're selling". Mintha a Tesco gazdaságos kakaós tejtáblát reklámoznák egy Ferrariban ülő, IPhone-on csevegő, Omega órát viselő karakterrel. Ha felismerhető a termék, a jogtulajdonosnak szerintem méltányolható igénye, hogy ne lehessen azt tetszőleges kontextusban ábrázolni. Az viszont már egyéni megítélés kérdése, hogy az adott képen a fenti szék egyszerű berendezési tárgyként vagy luxuscikként jelenik meg.
A magyar felhasználók jelentős része veszélynek teszi ki személyes adatait azzal, hogy nyilvános számítógépekről is bejelentkezik e-mail és Facebook fiókjába, vagy akár internetbankjába. Az ESET Magyarország felmérése szerint a magyar internet-felhasználók 58 százaléka…..
B Tomi 2011.08.24 14:59:57
@Zoli (SSDB): "a levelezését, az arra érkezett méleket szeretné megtekinteni ... Egy tök üres emailcím csak kevert okozna." - a saját, valódi fiókodban az utazás idejére beállíthatod, hogy az ideiglenes címre forwardoljon, az ideiglenes fiókban pedig a reply-to mezőt kell a saját címedre állítani. Így az eredeti fiókba való bejelentkezés nélkül látod mit kaptál, és írhatsz is a címzettek összezavarása nélkül.
Lassan érkezik a postás/átutalás a konfiskált/biztos kézbe helyezett nyugdíjak el nem lopott/meg nem mentett (megfelelő rész a kijelzőn alkoholos filccel aláhúzandó) részével. Bár minden szempontból az elképzelhető legrosszabb döntés ennek fogyasztásra fordítása (t.képpen…..
Ezt is megértük. Magyarországnak annyira nincs más gondja, hogy országunk vezetői a közterek átnevezgetésével kénytelenek elütni drága hivatali idejüket. Ám ha már így alakult, remek alkalmat kapunk arra, hogy megnézzük, mennyire gyorsak a navigációs térképek karbantartói.…..
B Tomi 2011.06.02 10:15:45
@bence.93: "normális emberek vagy leszarják..." - Leszarnám én is, ha nem kerülne több tízmillióba az országnak ez az átnevezgetés, nem kéne sok-száz (-ezer?) embernek új lakcímkártyáért sorba állni, és nem kéne új térképet vennem, mindezt praktikus ok nélkül.

"...vagy büszkék rá, hogy van kiről elneveznünk köztereinket (szegény amcsiknak meg marad a számozás...)" - Lehet hogy az USA csak 200 éves, de már többet értek el, mint mi 1000 év alatt. Szóval vissza kéne venni az arcból, és értelmes feladatokra koncentrálni. Aztán majd az új 2x6 sávos hidakat, ipari parkokat, mágnesvasutakat, csillagvizsgálókat, részecskegyorsítókat és fúziós erőműveket már tőlem akár Orbánról és Lázárról is elnevezhetik...
A kőbányai Illatos Csirke büfében ebédeltem, kell néha egy kis kacsanyelv és disznóköröm a tésztaleveshez. Visszafelé a Dózsa György úton ért az első terelés: belefutottam a rendvédelmi dolgozók szakszervezeteinek monstre tüntetésébe. A demonstráció céljaival kapcsolatban…..
Hallottam olyat Fidesz-közeli szürke eminenciástól, hogy miért bántják ezt a Stohlt, amikor olyan rendes magyar ember, úgyhogy a felfüggesztetten sem csodálkoztam volna. Vélemények az azonos című írásunkról...
Ez szerintem egy vérbeli forma1-es autó, méghozzá a Shell színsémának köszönhetően az egyik legszebb, amit valaha láttam. Annak idején kettő is volt belőle, de manapság ezzel az eggyel is beérem.I. AlapadatokNeve: Sprint Racer (gyorsulási versenyautó)Száma: 6503Téma: TownAltéma:…..
Az elfeledett készletek sorozat sikerén felbuzdulva egy újabb történeti-jellegű posztfolyamba fogunk bele. Magyar katalógusokon keresztül mutatunk be teljes éveket. Bizonyára sokaknak ismerősek lesznek a képek. Ez is a célunk: emlékezni, rendszerezni, fanyalogni, vagy éppen…..
Az elmúlt hetekben kétszer is foglalkoztunk J.T. Houston hatalmasra nőtt, funkcióiban teljességre törekedő, ám küllemében, khm, felettébb kérdéses rendőrségével: nem véletlenül. Példája jól mutatja, nem kell tökéletesnek, gyönyörűnek lenni ahhoz, hogy valami mégis…..
B Tomi 2011.01.27 09:24:30
Szerintem ez sokkal jobb, mint a rendőrség. A blogon bemutatott MOC-ok közül talán az volt az egyetlen aminél úgy éreztem, hogy ezt én is meg tudnám csinálni, ha lenne elég kockám.

Ehhez valami egészen fantasztikus tervezés kellett, hogy minden szoba passzoljon az épületen belül, és részleteiben is kidolgozott legyen. A matricalap is zseniális (
farm5.static.flickr.com/4006/4199627680_570d77173a_o.jpg )

A helikopterleszállót nem értem, miért a legalacsonyabb épület tetejére tette, mikor a főépület teteje is üres. Én valószínűleg oda tettem volna, a lépcsőházba meg építettem volna egy működő liftet (akár kézi tekerővel, akár egy Technic motorral).

A kedvencem amúgy a szülészet.
Jó tudni: a NinjaGo pörgettyűkben és "rendes" készletekben másféle keze van a csontvázaknak. Mindkettő új forma, de míg a pörgettyűknél a régi droidkarokhoz hasonlóan a figura vízszintesen tudja csak tartani a fegyvert, addig a készletekben az újabb fajta…..
B Tomi 2011.01.13 16:49:30
@Anak: A 7952-1: Kingdoms Advent Calendar készletben is a gömbcsuklós csontvázkar van, tényleg nem tűnik nagyon masszívnak. Annyira nem régi konstrukció, még 2005-ös készletben is láttam, plusz itt is feltűnik: 10217-1: Diagon Alley (2011)
Csapjunk a közepébe, minek kerülgetni a forró kását: Nincs mese, az elmúlt pár év city autói úgy rondák, ahogy vannak. Én bizony fel nem foghatom, hogy ezeket a kivagyi, ormótlan, nagyképű dömpereket hogy szeretheti bárki is.  Úristen, melyik a rondább?   Ki a franc…..
B Tomi 2011.01.05 09:52:03
Nekem a 4x7x2/3 alap volt a kedvencem autókhoz ( peeron.com/inv/parts/2441 )

Hogy csak a legjobbakat említsem, amik erre épültek:
brickset.com/detail/?Set=6590-1
brickset.com/detail/?Set=6523-1
brickset.com/detail/?Set=6644-1
brickset.com/detail/?Set=6503-1
brickset.com/detail/?Set=6501-1

Mivel máig minden Lego autó egy személyes, így kizárólag a nagyobb hasmagasság miatt tudom megbocsátani egy autónak, ha ennél nagyobb. Ezt például imádtam:
brickset.com/detail/?Set=6672-1
Elvégeztem egy főiskolai szakot, de sajnos a nyelvvizsga hiánya miatt nem kaptam készhez a diplomám. Így állást sem kaptam azon a területen, pláne, hogy nem egy erős munkaerő piaci képesítés (bár ma Magyarországon mi az?). Na a lényeg, hogy kénytelen voltam munkát vállalni…..
B Tomi 2010.12.16 08:49:25
@rennie: "hogy emberünk tanulna is, dolgozna is, de se a munkáltatót, se az iskolát nem érdekli" - Ha középiskola/főiskola alatt nem a tökét vakarta volna, és nem egy kamudiplomája lenne, akkor a munkáltatója fizetné a továbbképzését, ahogy az jobb helyeken van. Senki ne jöjjön azzal, hogy ez egy álomvilág, előző munkahelyemen (pályakezdőként kerültem oda) az irodában szervezett angol/német nyelvtanfolyamokat, akkreditált szakmai továbbképzéseket a cég, ingyen.

A posztból egy megjegyzéssel értek egyet, hogy vidéken szar a helyzet. De el lehet költözni, páran megtettük.
B Tomi 2010.12.16 15:39:33
@Caprica99: "Szerinted Bp-nek mekkora a felvevőképessége?" - Nagy.

@DenisaM: "Az albérletet meg a jóisten fizeti, mi?!" - Nem. Azt te fizeted a piacképes, jól végzett munkádért (!) kapott jövedelmedből. Azt senki nem tudja garantálni, hogy a szüleid lakásának 30 km-es körzetében megfelelő munkát találsz.
IDDQD Megszakad a téridőkontinuum 2010.12.10 12:36:02
Te mennyi idő alatt nyomtad le anno a Portalt? Pár nap, egy hétvége, vagy egy ültő helyedben megvolt egy este alatt? Na, akkor tessék nagyon figyelni 9 perc 25 másodpercen keresztül:  Igen, kicsit nehezen követhető a dolog néha még magukat profinak tartó Portal-zsokék számára…..
B Tomi 2010.12.10 15:39:56
@AlexWolf: "Nemtom ki énekelte a végén a dalt, de egyetlen hangot sem talált el benne :P" - Ellen McLain, operaénekes. Bővebb info itt: en.wikipedia.org/wiki/Ellen_McLain
B Tomi 2010.12.10 16:12:59
@céhá: @algi: Jobb lett volna, ha nem szóltok, akkor nem hallgattam volna bele. :-) Természetesen tényleg nem ő énekel, és tényleg borzalmas.
Hiánypótló végigjátszással kezdjük hetet (és folytatjuk a karácsonyi készlet-rohamot). Bár a blog olvasói között sokan ellenszenvvel tekintenek a Bionicle és Hero Factory készletekre, mégsem hagyhatjuk őket tárgyalatlanul. Egyrészt mert szeretni, vagy nem szeretni őket ízlés…..
Négytagú család elfogadható árú, olcsón fenntartható, jól felszerelt, tágas autót keres ötmillió forint alatt. Használtautó-spekulánsok kíméljenek! Vélemények az azonos című írásunkról...
B Tomi 2010.12.02 16:28:00
@brain drain: Miért nincsen létjogosultsága? Ezt árban és méretben egy kompakt kombival kell összehasonlítani. A különbség, hogy ez 10 centivel szélesebb és 10 centivel rövidebb. A csomagtere kb. ugyanannyi, a magasabb ülésből jobban látod a forgalmat, és nem kell paráznod, hogy az első lökhárító eléri-e a járdaszegélyt.