Regisztráció Blogot indítok
Adatok
petegabi77

41 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Luxemburg, azaz szabatos nevén a Luxemburgi Nagyhercegség fővárosában, Luxembourgban egy pici, de annál érdekesebb gyűjteményre akadhatunk, ami nem más, mint a Tramsmusée, azaz villamos- és buszmúzeum. Villamosmúzeum ott, ahol most épül ki a hálózat? Igen, természetesen, hiszen a város már 1875.…..
Virtuális tárlatvezetés a Vasúttörténeti Park távközlés-történeti kiállításáról.    ..
petegabi77 2023.11.21 14:09:45
@Spica: Szia! A főépület első emeletén az infra kiállítás leghátsó termében. A hátsó szürke ajtón belüli helyiség.
A Szegedtől északra elhelyezkedő Fehér-tónál - valójában tórendszernél - üzemel Magyarország talán egyetlen máig meglévő halvasútja. A teljes egészében Szegedfish Kft. tulajdonát képező, 600 mm nyomtávolságon közel 12 km hosszon üzemelő Fehértavi Halgazdasági Vasút kifejezetten a sekély tavakban…..
Vajon milyen távcsöveket használ egy amatőrcsillagász? Hát ma már sokan az ötletes sufnituning helyett a bolti, profi gyári műszereket. Ki-ki, amit megengedhet magának: olcsóbbat, drágábbat - könnyen hordozható vagy éppen csillagvizsgáló főműszernek is beillő csodát...
PeteGabi Győr vasútállomás 2019.09.29 10:04:44
Ezúttal Győrbe, a szülővárosomba látogattam. A kollégiumi évek és a néhány év munkába ingázás során az erre járókhoz hasonlóan a városból a Honvéd liget felől érkezve menet közben sokszor felpillantottam a pénztárcsarnok homlokzatán található hatalmas domborműre, ám ma álljunk meg egy kicsit és…..
Magyarország számos vasútállomásán, megszűnt vasútvonalak mentén vagy egy-egy a vasúthoz kötődő épületnél, üzemnél láthatunk forgalomból kivont járműveket szobormozdonyként kiállítva. Nyíregyházán nagyon sokan elzarándokolnak a méltán népszerű állatkertbe, a Nyíregyházi Állatparkba.…..
petegabi77 2022.12.23 08:52:49
@Booker DeWitt: A blogbejegyzésben felsoroltak mindegyike 275-ös sorozatú mozdony. A bajai vasútállomással szembeni parkban a 376,633 pályaszámú, azaz egy 376-os sorozatú mozdony porlik el.
Nemrég készültek ott is friss fotók, arról is írok hamarosan egy bejegyzést.
A magyarországi vasúti emlékhelyekről, szobormozdonyokról régóta kerestem hiteles és pontos kimutatást, térképes adatbázist. Az elmúlt két évtized alatt a munkám, illetve kirándulásaink során nagyon sok vasútállomáson megfordultam, ahol természetesen a kiállított gőzmozdonyok is a legtöbbször…..
PeteGabi Veresegyházi Kisvasút 2022.10.03 13:14:40
A Budapesttől alig 25 km-re található, vonattal is kényelmesen megközelíthető Veresegyházról az egyszeri embernek a '90-es években országos hírnévre szert tett asszonykórus, a kisgyerekeseknek pedig a Veresegyházi Medveotthon jut elsőként eszébe, pedig bizony egy igazi, működő kisvasút is otthonra…..
PeteGabi 326,363 Zágráb 2022.09.22 14:12:00
Számos vasútállomáson, megszűnt vasútvonalak mentén vagy egy-egy a vasúthoz kötődő épületnél, üzemnél láthatunk forgalomból kivont járműveket szobormozdonyként kiállítva. Hazánkhoz hasonlóan külföldön is igyekeznek megbecsülni a múlt egy-egy műszaki emlékét. A horvát fővárosba, Zágrábba vonattal…..
Magyarország számos vasútállomásán, megszűnt vasútvonalak mentén vagy egy-egy a vasúthoz kötődő épületnél, üzemnél láthatunk forgalomból kivont járműveket szobormozdonyként kiállítva. Számomra sokkal meglepőbb volt, hogy az 1900-ban alapított Magyar Autóklub újpesti telephelyének udvarán is napozik…..
A 11. sz. vasútvonal részeként működő Veszprém - Alsóörs szakasz is egy volt azon vicinálisok között, amelyeket az 1968-as Közlekedéspolitikai Koncepció megszüntetésre ítélt. A személyszállítás ugyan már 1969-ben megszűnt, de a teherforgalom ekkor még megmaradt. Végül 1969-ben megszüntették és…..
Az utazásaim során, illetve munkám kapcsán számos vasútállomáson megfordultam. Néhány helyen rettenetes körülményeket láttam, de szerencsére egyre több állomás megújul, így végre újra méltó környezet fogadja az utasokat - legyen az napi ingázó vagy olyan kiránduló, aki csak alkalmanként fordul elő a…..
A magyarországi távíró és távbeszélő hálózatokban alkalmazott faoszlopok, illetve a vasúti talpfák tartósítására különböző módszerek, mint pl. égetéssel való elszenesítés, olaj-festékes vagy kátrányos bekenés nem akadályozták meg a fa rothadását. A megfelelő módszer ma is a fa pórusainak a saját…..
Már az 1868-ban tartott országgyűlésen döntés született egy központi pályaudvar létesítéséről, amit először a Rákóczi és a Nagykörút találkozásánál képzeltek el. Sok minden közbejött, amire végül 1881-ben elkezdték építeni, és végül 1884-ben csendben, minden felhajtás nélkül egy meleg augusztusi…..
petegabi77 2021.06.14 18:42:45
@gigabursch: Pont itt ezek között a képek között van egy olyan, ahol látszik, hogy valami hosszabb szöveg van a táblán. A nagyfelbontású, így valószínűleg olvasható szövegű kép nekem nem ér meg 2000Ft-ot.
Minden év május 10-én a madarak és fák napjáról emlékezünk meg. Számos civil szervezet mellett a MÁV is együttműködik a Magyar Madártani Egyesülettel, s különböző megoldásokkal támogatja a hazai madárpopuláció fennmaradását. 2015. július 23-án a MÁV budafoki 25 méteres rádiós tornyára rendhagyó…..
Magyarországon számos vasútállomáson láthatunk forgalomból kivont járműveket szobormozdonyként kiállítva. Legnagyobb részük a nagy darabszámban készült híres mozdonysorozatok egy-egy ikonikus járműve, de helyenként találkozunk igazi ritkaságokkal is. Szerkezetszám/sorozat: MÁVAG…..
A körvasúton utazva többször megakadt a szemem a sínpár közvetlen szomszédságában egy érdekes emlékmű hátoldalán. A minap Istvántelken dolgoztam, de mivel jóval a kollégák előtt odaértem, tettem egy kis kitérőt a Rákos út vasutat elérő végéhez, hogy ezúttal végre a másik oldalát is megismerhessem.…..
A Zirci Ciszterci Arborétum főbejárata előtti parkolónál óhatatlanul megakad a látogató szeme egy családi ház tetejéből kiemelkedő kerek kupolában. Igen, ez bizony egy csillagvizsgáló kupola, mégpedig Lohrmann Ervin egykori magán-csillagvizsgálója. Nem volt ez másként most 2020 őszén (amikor a…..
Az 1950. augusztus 20-tól teljes mai hosszán üzemelő Úttörővasút számos művészt megihletett. Az egyes állomásokon megtalálható mozaikok mellett festményeken is visszaköszön az úttörők által működtetett vasútüzem. A 2020 nyarán már 70. éves múlttal (helyesebben nagybetűs "Múlttal") rendelkező…..
PeteGabi A Keleti pontos idő 2020.03.25 00:37:35
Ezúttal egy sok ember számára fontos időjelzőt és találkozási pontot, a budapesti Keleti pályaudvar jellegzetes homlokzati óráját nézzük meg kicsit közelebbről. A vonathoz siető átlagosan napi 117 ezer felszálló utas közül még manapság is nagyon sokan felpillantanak az órára, hogy vajon ráérnek-e…..
2019. december 10-én Szolnokon a MÁV nyugdíjazta az egyetlen karakterenként lapozó pergőlapos solari&udine összesítő tábláját: 13 órakor végleg megszűnt a csarnokban az utasok által jól ismert jellegzetes „klattyogó” hang. Az összesítő induló és érkező kijelzők különlegességét az adja, hogy…..
Celldömölk vasútállomáson az állomásépülettől Szombathely felé, egy szépen gondozott területen az 1989. évi vasutasnap alkalmából emlékparkot rendeztek be. Itt találjuk az 1871. szeptember 1-én megnyílt vasútvonal 100 éves jubileumára avatott emlékművet. A két zászlórúddal övezett faragott kőtömbön…..
PeteGabi Celldömölk utascsarnok 2019.12.26 09:57:07
Celldömölköt a vasút már 1871. szeptember 1-én elérte: ekkor nyílt meg a Magyar Nyugati Vasút Székesfehérvár - Szombathely - Gyanafalva országhatár vasútvonal Szombathely - Kis-Czell közötti szakasza, és folytatásaként a Kis-Czell – Győr közötti szárnyvonal. Alig egy évvel később már vasúti…..
Szinte napra pontosan egy éve Zalalövőn avattunk fel egy 100 éves távírópózna emlékhelyet, így idén is boldogan tettem eleget a Pályavasúti területi igazgatóság Szombathely részéről Tóth István főnökségvezető úr szíves meghívásának, hogy ezúttal Celldömölk vasútállomásán nyissuk meg a MÁV első…..
Zalalövő térségének korabeli távíróhálózata az itteni vasút megjelenése előtt a közút mellett létesült, melyet a Magyar Királyi Távírda épített. Kezdetben egy, hamarosan két szál távíródrótot szereltek az oszlopokra. Az egyik vezeték a kistávolságú, a másik a nagyobb távolságú távírászatot…..