Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mnemo

0 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az ilyen blogok íróival, mint az enyém is, az szokott lenni az egyik leggyakoribb probléma, hogy belecsúsznak a tökéletesség látszatába. A dolog nem szándékos (többnyire), egyszerűen csak nincs (elégszer) kimondva, hogy az írások háttere saját élményvilág, közvetett és…..
Mint minden poszt, ez is ismeretterjesztő céllal íródik. A kézzel tágítás ismert szülésindító, illetve szülésgyorsító módszer: a méhszáj tágulására lehet vele rásegíteni. Van, amikor kifejezetten használ, máskor teljesen fölösleges. Van olyan kismama, aki nem…..
Mnemo 2011.09.26 12:40:28
@Felicitasz: Köszi :)
A következő napokban rengeteg szó lesz arról, hogy mekkora nagy mérföldkő egy gyerek életében az iskolakezdés. Emlékszem, hogy az én életemben is az volt; pont egy olyan tanévben lettem elsős, amikor a hatodik születésnap legkésőbbi idejét megváltoztatták augusztus 31-ről…..
A blogon sokat írok arról a folyamatról, ahogyan a gyereknevelés definíciója az elmúlt évtizedekben megváltozott, és arról, ahogyan emiatt a szülőkre egyre nagyobb elvárások nehezednek. A modern pszichológia korszaka előtt a nevelés célja az volt, hogy a gyerekekből "rendes…..
Mnemo 2011.08.16 12:01:37
Épp a kommenteket olvasgattam és ezt találtam: index.hu/bulvar/2011/08/16/rendort_hivott_a_takaritasra_kert_nemet_fiu/

:D

Az autoriter szülői hozzállással szerintem az a nagy baj, hogy nem teremt lehetőséget a bizalom kialakulására a két fél között.

Én amúgy pont az ellenkező problémával küzdök: mivel konfliktuskerülő vagyok, (ráadásul a férjem is) így baromi nagy eséllyel fogjuk elkényeztetni a gyereket. Ráadásul most már elmúlt 1, nem hivatkozhatok a kötődő nevelésre, amikor minden nyikkra ugrom. Egyelőre bevált, hogy tudatosítom a saját alapvető érdekeimet, és megpróbálok ragaszkodni hozzájuk (pl befejezem amit éppen csinálok, és csak utána veszem föl - már ha nem tart túl sokáig). De iszonyú nehéz megtalálni az egyensúlyt a "most engedek"-"most nem engedek" között, ami tulajdonképpen a szülő-gyerek érdekkonfliktusok határmezsgyéje, szinte lehetetlennek érzem.
Ez szülői munka egy kész pszichoterápia! :O
Ez a poszt egy fordítás. Az eredeti szöveget Amy Tuteur írta, egy Észak-Amerikában széles körben ismert, négygyerekes szülész-nőgyógyász, a How your baby is born című könyv és számtalan cikk, valamint a Skeptical OB blog szerzője. Amikor magyar változat publikálására…..
Mnemo 2011.07.22 13:34:16
Már régóta akarok írni egy könyvről, a szerzője Dr. Lányi Péter, a címe "Vigyázat, frontbetörés!". Sok évvel ezelőtt olvastam, rengeteg érdekes dolgot megtudtam belőle az időjárási frontokról és ezen belül is Magyarország időjárásának, éghajlatának…..
A különféle egészségmagazinok tele vannak táplálkozási és életmódtanácsokkal. Ezek némelyike mostanra már totális közhely: senki nem lepődik meg azon, hogy a dohányzás káros az egészségre. A tanácsok egy másik része viszont szenzációs újdonság (pl. ne együnk tojást,…..
Mnemo 2011.05.18 23:00:55
@Felicitasz:

"elkezdem olvasni az illetőt és megpróbálok vele együtt gondolkodni, és közben magamban nem a saját szövegemet mondom, hanem igyekszem figyelni, hogy egy-egy gondolatból mi más gondolatot éreznék logikusnak. Ezzel párhuzamosan aztán fut egy érzelmi szál (lelkesedéstől undorig), és nyilván időnként megállok elgondolkodni, hogy mit váltott ki belőlem a szöveg és vajon mi az amivel ennyire nem értek egyet, és miért."

Hihetetlen, hogy ezt ennyire külön tudod kezelni, nagyon különleges, rendkívül hasznos de meglehetösen egyedi képesség. ;) Így aztán valóban lehet informált döntést hozni!

"Szerinte a szülők egy része egyáltalán nem hoz "informált" döntést, ... Ő a szülők egy részét áldozatnak tartja, és én is."

Mert a fenti képesség nagyon kevesekben van meg, a többség még a mainstream-ben megjelenö szoft szüléstörténeteken is kiborul. A Hurtbyhomebirth meg aztán extra brutál, szerintem érzelmileg kezelhetetlen. (Persze elolvastam a több sztorit is :( )

/Nem vitatkozom amúgy, csak elmélkedek./

@bes: mitôl diabolikus ha utólag teszik bele a gyárban, és miért nem az ha nagymama teszi bele utólag a konyhában.

Szerintem a következök miatt (pl nagymamám vs gyártók):

-a nagyi technológiája általában jobban kíméli az alapanyagot (röviddebb fözési idö, pl lekvárnál)
-a gyártók gyakran hazudnak, nagyi nem
-a sokszorosan feldolgozott étel egészségtelenebb, mint a nem feldolgozott/ friss, és macerásabb elkészíteni, ergo, ha pl van egy olyan alapelved, hogy csak házi készítésü édességet eszel, akkor ritkábban jutsz hozzá
- a gyártók mindig a lényegen spórolnak, és az olcsó "üres" töltelékanyag sokkal nagyobb arányban van jelen, tipikus példák: beigli, lekvár, bébiétel, kakaóscsiga
Mnemo 2011.05.21 13:43:57
@bes3: ha megtagadhatja, akkor nem hazudozás

Meg ha jobban érzi magát tőle és nem kerül semmibe, miért ne? (időbe sem kerül, mert egy műtétre előkészülni percekig tart)
A közérzet is lehet (egészségügyi) szempont (pl tűzoltóknak tanítják, hogy amikor letakarnak egy sérültet, hogy kivágják az autóroncsból, akkor beszéljenek hozzá, és mondják el neki, hogy mi miért történik, mert ez oldja a stresszt és jobbak lesznek a túlélési esélyei.)
Mnemo 2011.05.23 22:36:37
@bes3: persze, hogy nem baj, sőt! :) Igazából irigyellek, mert képes vagy bízni. Ilyen "döntési (szín?)játék"-ra valóban csak annak van szüksége, aki nem bízik a másikban, szorong, ha át kell adnia az irányítást másnak.

(tűzoltós példa: nem a kérdésre/döntésre vonatkozott, hanem a közérzet egészségügyi hatására)
A posztot 2011. április 11-én délben frissítettem. A Nestlé bio bébiételeit április 8-tól a Tesco kedvezményes áron kezdte el árusítani, egyet fizet, kettőt kap akcióban, és eközben egy védőnői értekezleten elhangzott, hogy a Nestlé befejezi a bébiételek forgalmazását…..
Mnemo 2011.04.10 21:27:55
@bes3: Pár hónapja még én is úgy gondoltam, ahogy te: olyan nincs, hogy a gyerek csak üvegest eszik, nem kell neki adni és kész :D

Azután rájöttem, hogy vannak más szempontok is: enyém pl csak normál állagú kaját eszik, pépesítettből csak üvegest. Na most megtehetném, hogy kivárom, amíg szilárd kajából elnyammogja az adagját egy - másfél óra alatt (nem túlzás), napi 5x. Nem igazán jön össze.
Meg már a szopi is kezdett sok lenni (nekem lelkileg), így napi egy-két üveg lecsúszik.

Ettől a "ha nem ebédel, majd vacsorázik" elvtől meg azért félek, mert egy gyerek elég kiborító tud lenni ha éhes. Amúgy egyetértek vele.

@Felicitasz: hát igen, itthon az üveges sajna a legdrágább módszer. Én most igyekszem a babusnak főzni, magunknak rendelek, azután muszáj lesz elkezdenem főzni mindannyiunknak. Brrr.
A szülés utáni lelki változásokról, illetve a szülés utáni depresszió lehetséges okairól már korábban is írtam ezen a blogon. Ebben a posztban először arról lesz szó, hogy mi depresszió és mi nem az, aztán pedig beszámolok egy frissen megjelent cikkről, amelyben egy orvos…..
Ellopom ezt metaforává lett nevet - hatalmas karriert futott be hetek alatt, én ráadásul nagyon könnyen magamra is tudtam szabni, és mostanában többször el is gondolkodtam azon, hogy mit jelent a számomra.Néhány hónappal ezelőtt, amikor itt a blogon arról beszélgettünk, hogy…..
Mnemo 2011.03.09 23:28:23
@juliosastre: 2 dolgot látok, amit a biológia determinál:
- szülés, + nem árt utánna pihenni egy kicsit
- szoptatás, amit érdemes csinálni, intenziv része max 1 év
Ezen kivül semmilyen olyan feladat nincs, a gyerek körül, ami nemhez kötött.

@zellerlevél: Nem igazán értem, hogy hogyan lehet nem egyetérteni a feminizmussal. Azért a nöi választójog maradhat? :P
A kötelezö gyed/gyes a férfiaknak (fokozatos bevezetéssel a konzervativok érzékeny lelkivilágára tekintettel) megoldána azt a szerintem meglehetösen felháboritó problémat, hogy a nök minimum 20%-kal kevesebbet keresnek mint a férfiak, és a minél magasabb a végzettségük, annál nagyobb a fizetésük különbsége, felsövezetöknél akár több 100%. :o
Az elején biztosan sokan vágnák a pofákat, de szép lassan társadalmilag is elfogadottá válna: újabb lépés az egyenjogúság felé.

Állítólag Hollandiában van olyan lehetöség, hogy egy átmeneti idöszakban mindkét szülö 4 napot dolgozik, így a gyerek csak 3 napot van intézményben. Ez nagyon szimpatikus rendszer.
Ez itt az újabb millió dolláros kérdés, amelyre - szokásomhoz híven - nem fogok mindenkire érvényes, tuti választ adni. Erre a kérdésre ugyanis így ebben a formában nincs válasz: a gyerekekről csak egyesével, külön-külön lehet megmondani, szempontok egész sorának átgondolása…..
Philadelphiában a bábakonferencián Ina May Gaskin beszélt nekem először Wendy Savage-ről. Ő egy köztiszteletben álló brit szülész-nőgyógyász doktornő, 1935-ben született, tavaly a British Medical Journal életműdíjára is jelölték.1985 áprilisában azzal került a brit…..
Mnemo 2010.10.21 16:45:03
@juliosastre: Hiába közelednek egymáshoz a nézőpontok, az alapvető hozzáállás nem változik. Az orvosok mint életmentő angyalok végzik a munkájukat és nem értik, hogy a beteg miért akadékoskodik, hiszen ő csak segíteni akar. A betegek egyre növekvő tudatosabb része pedig szolgáltatásként kezd tekinteni az eü-re (fizetek, válogatok). Én úgy tudom, hogy az orvosoknak az orvosi egyetemen tanítják, hogy amit csinálnak nem szolgáltatás. Így nehéz lesz közös nevezőre jutni. :(

Bár, ahogy Felictasz mondja, lehet hogy nem is kell :)
Pár napja ért véget Strasbourgban a Midwifery Today (Bábaság ma) folyóirat idei európai konferenciája, A szülés mint emberi jogi kérdés címmel.Ugyancsak Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bíróságán, éppen tárgyalják a kórházon kívüli szülés magyarországi törvényi…..
Ez a címe (Birth as a human rights issue) a Midwifery Today következő konferenciájának, amely Franciaországban, Strasbourgban lesz idén ősszel (szeptember 29 - október 3.). Minden nap minden percében 150 kisbaba születik a világ különféle sarkaiban. És minden nap minden percében…..
Mnemo 2010.07.13 12:04:31
Húúú, tök jó poszt megint és jó sok gondolat, amin el lehet polemizálni.

Abban mindenesetre hasonlítunk Ugandára, hogy a választás lehetősége itt sincs meg, sőt, fel sem merül. Viszont legalább nem halunk bele a szülésbe, ami persze vitán felül szuper :).

A választás szabadsága szerintem is alapvető kéne, hogy legyen Mo-on, külöben mi értelme, hogy GDP az x-szerese az ugandainak :).

Azonban a társadalom hozáállása egyszerűen elkeserítő.
Például számtalan esetben hallottam terhesektől, hogy az orvos felajánlott valamilyen vizsgálatot opcionálisan, és a páciens ki volt akadva, hogy miért neki kell eldöntenie, miért nem mondja meg neki az orvos kerek-perec, hogy elvégeztesse-e vagy sem. Ha ennyire nincs társadalmi igény a szabad választásra, önálló döntésekre, akkor hogyan fog bármi is változni.

@Tündér: a tájékoztatásról tök igaz, amit írsz, ez kéne, hogy legyen a választás alapja. (Igy 39 hetesen eléggé benne vagyok a témában :) A szülésznő szájából, akit ajánlottak, de végül nem választottam az alábbi kijelentések hangzottak el az egy órás beszélgetésünk során:
- én nem nézegetek statisztikákat, én egyszerűen végzem a munkámat
- én 22 éve vagyok a pályán, magának ez az első gyereke úgyhogy higgye el nekem, tudom mit kell csinálni (ez 4x hangzott el)
- én nem szeretem, amikor valaki bejön és mindenféle igényei vannak, hogy ez ne legyen, az ne legyen,
- maguk mindenfélét összeolvasnak az Interneten, ami hülyeség (bocs Felicitasz :)

Ettől függetlenül, szerintem ez egy jó szülésznő, csak ugye a kommunikáció, meg a hozzáállás ...
Michel Odent francia orvos (eredetileg sebész!) a saját kórházi szülészeti osztályain a hatvanas évek végén kezdte el a körülményeket és az ellátás rutin protokollját a nők és az újszülöttek igényeihez igazítani. Irányításával a pithiviers-i kórházban barátságos,…..
Egyszer majd írok egy külön posztot a szülési terv lélektanáról. Mindannyian problémamentes és háborítatlan szülést képzelünk el, de az erről szóló szülési terv első körben nem terv, hanem vágyfantázia. A szülési terv valójában maximum egy "B" (C, D...)…..
w Új moralisták, farizeusok 2010.03.03 02:46:00
Itt a tavasz, jön a jó idő, sőt a válság is mintha menni készülne, búcsúzik az általános depi. Pech, hogy a naptárral még egy pár hétig szembeszegül a tél, valamint hogy márciussal lejár a kilakoltatási moratórium – a baj nem jár egyedül.   A télire…..
addict Szexista reklám nőknek! 2009.04.15 11:00:00
Furcsa ilyesmit hallani nem? Azt, hogy bögyös szőkék, kacér barnák vagy lengén öltözött feketék riszálják magukat egy reklámban, és ezzel próbálják magukon kívül a terméket is kívánatossá tenni a férfiak szemében olyannyira megszoktuk, hogy szinte már észre sem vesszük,…..