Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Markgraf

14 bejegyzést írt és 387 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1908. Felix Wehrle, a hihetetlenül rugalmas bőrű férfi. A látványos és egykor cirkuszban mutogatott betegséget a bőr magas elasztántartalma okozza..
Markgraf 2022.01.24 15:41:48
@hátramozdító: Ne legyél, mert nem úszta meg, mellesleg 1941-ben csak 17 éves volt. A táborban kijárta a középsulit, 44-ben beállt katonának, Fülöp-szigetek, Bronz Csillagot kapott, törzsőrmesterként szerelt le.
Markgraf 2022.01.25 13:29:58
@hátramozdító: Nincs mit. Készült, igaz csak rövidfilm: www.imdb.com/title/tt0816179/
Markgraf 2016.10.25 08:02:19
@vad05: Nyilvánvaló, ezért is azt írtam, hogy ami látható. Mondjuk nekem nem volt ilyenem, elvoltam a kincstári molinóval.

Zoknit ellenben sajátot használtam, ezt egyébként mondták is a kiképzők még a legelején, hogy jobban tesszük ha hanyagoljuk kiosztottat.

Ja és esővédőt csak a kiképzésre kaptunk, még ugyanebben az évben volt egy behívás, akkor már csak PVC esőgallért osztottak ki.
Markgraf 2016.10.25 21:46:27
@camilló: Engem első körben elküldtek kardiológiai kivizsgálásra - mivel pusztán attól képes vagyok száznyolcvanas vérnyomást produkálni, ha megérzem a kórházi fertőtlenítő szagát. Ez sikerült az orvosin is. Miután kiderítették, hogy egyébként semmi bajom, mehettem a fizikaira.
Ott összesen ketten voltunk tartalékosok, én meg egy nyugdíjas rendőr. Mindenki más leendő katona, vagy FÜV.
Velünk az elején közölték, hogy azzal megfeleltünk, hogy megjelentünk, ránk van bízva hogy megcsináljuk-e a gyakorlatokat.

Megcsináltuk, leszámítva a gyaloglást, mert egyszerre mértek fel a katonákkal (ők futottak). Egy igen vacak felületű futópályán volt a felmérés, úgyhogy szép tempósan elsétáltunk a külső íven, nem zavartuk a többieket.

Nem tudom most mi a pálya, ez két éve volt.

Alapfelkészítésen (mert a tartalékosoknak csak az van, ez nem kiképzés) voltam együtt egy olyannal, akit kiszórtak már egy felkészítésről, mert előjött valami betegsége. Az illető egyébként szerintem enyhén értelmi fogyatékos volt, legalábbis szellemi téren voltak gondjai (és ez nem poén).
Markgraf 2016.10.26 20:24:27
@camilló: Emiatt ne aggódj, engem rendszeresen megszívat a japán könyv, de ebből nem volt probléma.
A litván hadsereg harci fejadagját az MRE-ről mintázták, és a melegítőn kívül szinte minden hazai gyártmány benne. Tíz féle változatban létezik, tehát nincs az MRE-nél megszokott változatosság, de a litván viszonyokat figyelembe véve, ez megbocsájtható. A csomagoláson egy…..
Markgraf 2015.03.21 17:19:42
@estván: 16-án szereltem fel ÖMT-nek, én egy 1966-os gyártásút kaptam :)
Az amerikai hadsereg úgy néz ki egy jó hosszú procedúra végére szeretne pontot tenni, és az átmenetileg rendszeresített Multicam leváltására készül. Teszi ezt, mert noha a visszajelzések és a tesztek alapján jól szerepelt a minta, viszont van egy igen súlyos hátránya. Ez pedig…..
Markgraf 2014.08.06 19:49:13
@joni firpo: Az ezredtulajdonosi rendszert is feléleszthetnénk...a legtöbbet fizetőknek :)
A fenti mondat jutott eszembe mikor megláttam a második Tengerészgyalogos hadosztályról készített képet. A fotón a teljes hadosztály(?) látható elméletileg, Camp Lejuene környékén. Az oszlop élén (bal) pedig James W. Lukeman dandártábornok, aki nem hiszem, hogy csak a kép…..
Belsőség Belga akarok lenni! 2013.08.13 17:22:52
Ez volt a kecskeméti repülőnap végén a konklúzió. Mondom miért. Előző nap a szociautós találkozón voltam, éjjel kettőre értem haza, egésznap fűtött Trabantban, fűtött Balaton-parton, illetve fűtött Balatonban tartózkodtam. Éjjel, hazafelé motorozva majdnem beestem az…..
A különféle rendvédelmi erőknél pontosan fordított előjellel játszódott le az, mint ami a világ hadseregeinél. Míg a hadseregeknél próbálnak a váll helyett a derékra terhelni, addig a rendőrökön megjelentek a különféle Y és H hevederek. Noha elsőre a felszerelés nem…..
Jelképpornó Majtényban, szlovák huszár, magyar magyar huszár, szlovák zászló, magyar zászló, szlovák koszorú, magyar koszorú, négynyelvű sírfelirat, mindenki megnyugodhat. Reméljük a főszereplő is: örök nyugalomra helyezték Szlovákiában Škultétyt. 182 évvel halála…..
Markgraf 2013.07.02 10:47:26
@Csehszlovák Kém: Valóban úriemberhez méltó más nevével viccelődni. Érett személyiségre vall.
A világ kan disznajai tegnap egyként sírtak fel, amikor tegnap elkélt a HOney Boo Boo reality anyakocája, Mama June!!! A szerencsés kani természetesen Cukor Mackó, a kis nyoszolyólány szerepében pedig közös emséjük, HOney Boo Boo tündökölt. Mama June igazán éteri jelenség ebben…..
A Nagy Háború „Angyalbőrben” 2013.04.19 06:52:00
Kedves Szilárd! Bizony nagyon másként van, mint ahogy sejted; aug. 2. óta én is az angyalbőrben vagyok, sőt a galíciai harcteret is megjártam…       Tekintetes Steiner Szilárd úrnakcs[ászári]. és kir[ályi]. zászlósBeszterceInf[anterie]. Reg[iment]. No.…..
Markgraf 2013.04.19 20:59:41
@PintérTamás: Konkrét szankcionálásról nem tudok, de szinte biztosan nem hagyták szó, nélkül, tekintve hogy részben vagy egészen eltakarta a rendfokozati jelzéseket. De mivel más, "kisebb súlyú" szabálytalanságra született rendelet, gyanítom erre is.

A másik, hogy én eddig ezt jobbára csak műtermi képeken láttam, ott meg ugyebár sok minden meg van engedve :)
Arcok a Nagy Háborúból 8. A Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyei Érsekcsanád első világháborúban elesett fiainak száma a kutatás mai állása szerint 59 fő volt. Közéjük tartozott a község történetével foglalkozó Kozma Róbert orosz fronton eltűnt ükapja, Horváth Mihály is.   Érsekcsanádról Borovszky…..
    Ha a "különleges" szót halljuk meg egy katonai alakulattal kapcsolatban, lelki szemeink előtt szinte biztosan  izmos fiatalemberek jelennek meg, akik  mesterei a halálnak. Ők azok, akik csúcskategóriájú fegyvereikkel kezükben, kiváló kiképzésüknek hála képesek az ellenséget pillanatok alatt…..
Markgraf 2013.01.17 17:00:04
@pobeda: a 154-es elvileg a tábor száma, a többi adat a sír elhelyezkedése a tábor temetőjében.

Sajnos az általam ismert adatbázisban nem szerepel a 154-es tábor :(
Arcok a Nagy Háborúból 1. Padlásokon, fiókok mélyén vagy albumokban számtalan régi portré vagy csoportkép rejtőzik. A rajtuk szereplők neve sokszor nem ismert, időnként azonban gondos kezek feljegyezték, hogy egy kép kit vagy kiket ábrázol, néha még azt is, hogy a fotó hol és mikor készült. Ilyen…..
Ha az ember Isztambulban jár s kel, miután letudta a kötelező köröket a Kék Mecsetnél és az Hagia Sofiánál és a benne lakozó militarista többre vágyik, mint a Topkapi palotában látható, elég szegényes fegyverkiállítás - melyet amúgy fotózni sem szabad - akkor érdemes az…..
A második világháborúban eltűnt angol Lancastert sikerült azonosítani, miután 68 év után megtalálták rádiósának jegygyűrűjét, amelybe belevésték: Love Vera.    A RAF Lancasterét a D-Day-n, a szövetségesek normandiai partraszállásakor lőtte le egy német…..
Arcok a Nagy Háborúból 3. Az 1-es honvéd huszárezredben szolgáló huszonnégy tiszt csoportképe 1915. augusztus 24-én, a bukovinai Pohorloutzon készült. A képen megörökített tisztek neveit A magyar huszár (1939) című kötet alapján sikerült pontosítani. A fotólapért köszönet Happ…..
98 évvel ezelőtt, 1914. június 28-án gyilkolta meg Szarajevóban Gavrilo Princip szerb diák Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörököst és feleségét, Zsófiát. Az első világháborút kirobbantó merénylet évfordulója, valamint a jelenleg is zajló labdarúgó EB apropójából…..
A katonai búvárok kiemelték a Balti-tengerből a második világháborúban lezuhant német vadászbombázó-roncsokat. Kiderült, hogy nem Stuka, hanem JU88 feküdt a mélyben – pilótájával együtt.   A Német Hadtörténeti Múzeum munkatársa, Sebastian Bangert az AP-nek elmondta,…..
Arcok a Nagy Háborúból 2. A pár hete megjelent Módosiak bevonulás előtt című sorozatindító poszt úgy tűnik több olvasót is megmozgatott, mert folyamatosan érkeznek a fotók – amiket ez úton is köszönünk, természetesen mindet publikálni fogjuk. Elsőként egy családi gyűjteményből származó felvételt…..
A Sopron vármegyei Pereszteg községből Czákler István és négy fiútestvére is részt vett az első világháborúban. István a zalaegerszegi 6-os huszároknál szolgált, míg bátyjai a soproni 76-os közös gyalogezredben. A vitézül küzdő huszár és testvérei történetét Békési…..
A Turistaság és alpinizmus 1918. november-decemberi számából:  ..
Markgraf 2012.03.17 19:35:34
@Gefraiter: @tutuka: A Karl Broeger Fleuryben c. novellában leírja, hogy egy turistaút keretében egy bajtársával visszalátogatnak a lövészárokrendszerbe, ahol egykor harcoltak.

A történet szempontjából ez a körítés, igazából azt meséli el, hogy milyen érzés visszatérni a csatamezőre. Nagyon szemléletesen írja le, ahogy útitársát, Broegert elragadják az emlékek.

Idéznék egy részletet kedvcsináló gyanánt:

"...Ezzel otthagyja az árkot, felugrik és indul tovább. De ez már nem az a Karl Broeger, nem az az ember akit a bankügyek meg futballhírek foglalkoztatnak, ez egy másik, ez egy tíz évvel fiatalabb férfi, ez Broeger szakaszvzető, akit megint megragadott a föld, a harcmezők hamuszaga és az emlékezés amely forgószélként rohanta meg.
A mozgása már nem olyan , mint előzőleg volt: nem bizonytalan keresés; a járása sem olyan, amilyent már megszokhattam; tudattalanul, akaratlanul feléledt benne az a figyelő óvatos lopakodás, az állat ösztönös biztonsága; ő maga nem vette észre, hogy óvatosan behúzza a fejét , hogy milyen lazán tartja a két karját, esésre készen, azt is, hogy mennyire igyekszik nem észrevétetni magát, mintha csak azt akarná hogy ne lássák meg. Nem vette észre, de mindvégig fedezékben maradt."
Markgraf 2012.03.23 09:11:10
@Natasa Gajdarova:

www.guide-books.co.uk/

Jut eszembe, nemrégen Kiplingtől is olvastam egy hasonló témájú novellát - a pontos címére nem emlékszem, de Az Ember aki király akart lenni c. novellagyűjteményben jelent meg.
A különleges sorsú noszvaji baka rohamtanfolyamról küldött tábori lapjáról közölt posztunk hatására a családból egy újabb fotólap is előkerült, amelyen hősünk másik két falubeli baka társaságában szerepel.  Csúfor Lajos, Pataki Gyula és Majnár Ferenc A lapot Pataki…..
Közös nemzeti öntudatunkhoz feltétlenül fontos, hogy ne felejtsük el azokat a katonáinkat, akik életüket áldozták a hazáért. Emlékük megőrzésében Önök is segíthetnek.Várjuk azok jelentkezését, akiknek hozzátartozója az első vagy a második világháborúban hősi halált…..
Markgraf 2012.01.18 08:45:01
@Rosszindulatú Vászka: Az osztály munkatársai nevében köszönöm! :) (én csak a hírnök vagyok)

Szerintem dobj egy emailt a megadott címre!
Markgraf 2012.01.19 09:36:06
@vén betyár: A 251. honvéd gyalogezred szerintem elírás, ilyen hadrendi számú alakulat tudtommal nem volt.
A 48. gy.e. sem igazán illik a képbe, mivel a 50/I. zlj. az 50. gy.e. I. zászlóalját jelenti.
A 20. és az 50. gy.e. stimmel (az utóbbi az ún. ikerezred, mozgósítás esetén állították fel a béke idején is létező "anyaezredből". Az ikerezred hadrendi száma = az anyaezred hadrendi száma+30.
Markgraf 2012.01.19 11:41:37
@vén betyár: Ha gondolod, scanneld be és küldd át, akkor meg tudom nézni mi lehet.