Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Schwiiez

0 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vajon két év alatt mennyire tudja eldönteni valaki, hogy külföldön kíván-e maradni? Lehet ennyi idő után megalapozott döntést hozni? Mindenesetre Zoli a jelek szerint meglehetősen biztos a dolgában. Te hazaköltöznél? Inkább maradnál külföldön? Érted azokat, akik visszatérnek vagy fel nem bírod…..
Schwiiez 2020.06.29 08:33:52
@ajax1976:

Egyetértünk, a hisztis kolléganő nem mobbing. Arra hoztam fel példának, hogy szerintem több türelem és tolerancia fogadja a munkavállalót Svájcban, mint sok más helyen, pl. Magyarországon. Legalábbis én nem tudok hasonlót ott elképzelni.

Szerintem tévedsz abban, hogy "a svájci társadalom" nem hívná be a külföldieket. A közvetlen demokrácia mintaállamában az egyszerű ember is pontosan tudja, hogy az ő jóléte is függ a cégek profitjától. Tudja, hogy ő is rosszul járna, ha Svájc bezárkózna, és nem tartaná nyitva a munkaerőpiacát az EU felé. Pár éve volt erről is szavazás (RASA iniciatíva).

A nagyon magas bevándorlási arány közvetlenül valóban nem mond el semmit arról, hogy befogadó-e a társadalom. Közvetve viszont igen: ha nagyon idegenellenes lenne a társadalom, akkor megszavaznák a modern Schwarzenbach iniciatívákat. ( blog.nationalmuseum.ch/en/2020/06/schwarzenbach-initiative/ )
Szerinted mi történne Magyarországon, ha 25% lenne a bevándorlók aránya? Szerintem a magyarok sokkal idegenellenesebbek, mint a svájciak, és a gyűlöletkeltő idegenellenes kampányáról hírhedtté vált magyar kormány képtelen lenne kezelni ezt a helyzetet.

Az a tény, hogy nem vernek véresre ma Svájcban rendszeresen külföldieket, mutatja, hogy jól kezelik a helyzetet. Nézd meg az USAt, ahol még csak külföldinek se kell lenned, hogy a rendőr legyilkoljon. És ezt évtizedekig büntetlenül, napi rutinból tehették.

Ezért mondom, hogy szerintem Svájcban példaszerűen kezelik a nem mainstream személyeket (külföldi, kisebbségi). Bár így lenne Magyarországon is!

Informatikai területen dolgozva a helyedben nem aggódnék azon, hogy mit szól a HRes az önéletrajzomhoz. Nem beszélve arról, hogy még ha nem is pirospont a túl gyakori és rendszeres vándorlás, lényegesen fontosabb, hogy ösztönző, kiteljesítő, lelki egészséget alá nem ásó munkahelyen töltsd az életed jelentős részét. A magad és családod érdekében egyaránt.

Az a kérdésed, hogy hova tart az emberiség, már sokkal jobb. Mert nyilvánvalóan nem svájci problémáról van szó. Svájc szerintem jóval többet tesz a nők azonos bérezésének ügyében. Legalább felismerték, hogy problémáról van szó! A svájci munkahelyemen minden évben voltak erre vonatkozó kimutatások. Magyarország vajon mit tesz ezügyben?
Schwiiez 2020.06.29 21:31:52
@ajax1976:
A kérdésedre válaszolva, három évet dolgoztam Svájcban, 2015 után, jelenleg utazgatok az ott keresett pénzből.

Korábban említette valaki, hogy Svájcban hosszabb a munkaidő (heti 40,5-41,5 óra). Tegyük hozzá, hogy talán sehol Európában nem olyan elterjedt és egyszerű a részidős foglalkoztatás, mint itt. Tőlem már a felvételin kérdezték, hogy hány százalékos Pensumot szeretnék. Teljes munkaidőben kezdtem, aztán két év után, kérésemre, 60%-ra váltottam (heti 25 óra), amiből még mindig bőven jutott utazásra is.

Nem kétlem, hogy mint mindenütt, ott is vannak, akik nem örülnek, hogy idegenek is vannak az országban. A magyar falvakban ezeket gyüttmentnek hívják. Sokszor évtizedek után is.
Amit erről mondani akartam, az csupán annyi, hogy szerintem Svájcban kisebb az idegenellenesség, mint Európa sok más országában, különösen Magyarországon. A különbség annyi, hogy Svájcban lényegesen magasabb az idegenek aránya, azaz jóval több okuk van a további beáramlás korlátozásának megfontolására.

A feminizmus katasztrófája, hogy a nők ugyanolyan képzettséggel és munkakörrel ugyanannyit keressenek? Jó, hogy azt nem írod, hogy az asszony verve jó, és a konyhában a helye! Ha szingli és nem akar gyereket, akkor "megérdemli", hogy kevesebb fizetést kapjon ugyanazért a munkáért? Ha ezeket komolyan gondolod, akkor tényleg lehet, hogy Kelet-Európa és az "illiberalizmus" jobban megfelel a te értékrendednek.
Schwiiez 2020.06.29 22:15:10
@vándor madár:
Én el tudom fogadni, hogy az anyanyelvi beszélő magasabb bért kapjon. Ha emiatt hatékonyabb munkavégzésre képes, akkor ez abszolút indokolt.

Aljasságot és alattomosságot szerencsére nem tapasztaltam. Olyat viszont igen, hogy egy évvel a szerződésem megszűnése után a korábbi megbízó beajánlott az új alvállalkozójánál, akik munkaajánlattal kerestek meg.

Valóban, sehol sincs garantálva, hogy másutt jobb lesz, mint Svájcban. Főként azért nem, mert ebben az egyenletben a személyiség döntő szempont. Azért feltétlen érdemes próbálkozni, mert van különbség az országok kultúrája között. Kétségkívül van akihez az egyik, s van akihez a másik passzol jobban.

A kérdésedre: a magyar nő más helyére szeretett volna ülni az irodában. Nálunk egyébként nem voltak jellemzőek az értelmetlen meetingek sem.
Az ember életében (külföldön vagy otthon) óhatatlanul időről időre eljön egy pillanat, amikor számolni kezd és filozofál azon, hogy merre tovább. Az Ausztriában élő Gabenék például azon kezdtek gondolkozni, hogy lenne-e értelme (és ha igen, hogyan) legalább egy időre visszaköltözni Magyarországra...
Schwiiez 2019.10.20 22:58:09
@star70:
Mondjuk egy pék Ausztriában keres évi 20,5 ezer eurót, Németországban 20,6 ezer eurót, Svájcban meg 56,6 ezer frankot (hasonló tapasztalattal):
www.lohnanalyse.ch/at/loehne/details/baeckerin.html

Ha a fenti oldalon a kaufkraft fülre kattintasz, akkor mutatja, hogy vásárlóértékben ez mekkora különbséget jelent (Svájc 65%-kal magasabb), illetve hogy adott életszínvonal fenntartásához mennyit kell keresni Svájcban, hogy ellensúlyozzuk a magasabb árak hatását.

Van elég sok szakmarol adat, többnyire ennél azért kisebbek a különbségek, érdemes több hasonló szakmát is megnézni, mert mindegyik fizetés egy egy felhasználó által bevitt konkrét érték, tehát elég nagy a szórás (ahogy a valóságban is).
Schwiiez 2019.10.21 06:32:58
@Pink Petsch:
nem értem, hol látsz ellentmondást. Svájcban sokkal jobbak a fizetések, Németország meg olcsóbb. Ezért sokan atjarnak vásárolni.
Ha gazdagabbak, nem kéne törődniuk az árakkal?
Schwiiez 2019.10.21 21:25:31
@star70:
Akár évi 2000 frankért is kapsz alap biztosítást (kortól, biztosítótól, szolgáltatási csomagtól, lakóhelytől függ), ami 100 ezres fizetés esetén ugye 2%-at teszi ki az éves bruttodnak. (De ahogy Géza írta, független a fizetésedtol.)
Közepes vagy jobb fizetés esetén jövedelemarányosan sokkal olcsóbb a svájci egészségbiztosítást, mint a magyar, a német vagy az osztrák.
Persze, ha beteg leszel, akkor ez az összeg növekszik, de az évi 6000-et akkor se haladja meg, ha hónapokig kórházban vagy.

Szóval Svájcban érdekeltté vagy téve, hogy ne betegeskedj, sőt egyes biztosítók külön kedvezményeket adnak, ha egészségesen élsz, sportolsz: vannak túraútvonalak, melyek teljesítéséért pontokat kapsz. :)
Rekordokat döntöget az Ausztriában dolgozó magyarok száma, olyannyira, hogy év elején már közel 100 ezer (98 227) magyar állampolgárról szóltak a statisztikák (és ez még csak a hivatalos szám), ami a rendszerváltás óta soha nem volt ilyen magas. A kérdés az, mit dolgoznak az ottani magyarok?..
Schwiiez 2019.09.10 18:15:39
@Csodabogár: nem mondtam, hogy államosítottak. Te írtad, hogy a nagyapad az első világháború utáni válságban vesztette el mindenét.
Erre mondtam, hogy a két háború közötti világválságban nem csak a magyarok vesztettek vagyonokat, hanem mindenütt a világon, Svájcban is.
Schwiiez 2019.09.10 21:49:00
@Antal Jozsa: 'fizetesekhez kepes itt sokkal tobbe kerul a fogorvos,'

Ez így van. Az én kezelésem kb. Tizenegyszer került többe Svájcban, mint Magyarországon lett volna. A fizetések meg csak néhányszor magasabbak Svájcban.

Nem véletlen rekrutalnak a Magyarországi fogorvosok svájci meg osztrák kuncsaftokat. Illetve olyan is van, hogy nem a pácienst utaztatják, hanem a magyar orvos megy Svájcba néhány napra. Ha csak egy kicsi orvosi komplikáció van, és ütőerén utokezeles szükséges, már nem éri meg. Ezt meg ugye pont nem lehet soha előre tudni.

Ami még rosszabb, hogy a fogászati biztosítások is olyan drágák, hogy még az üzletkötesben nyilván érdekelt biztosítási ügynök is azt mondta, hogy nem éri meg.

Marad a növelt gyakoriságu fogmosás és egyéb megelőzés ezerrel. Amikor mégis Beüt a krach, akkor meg 'szivjuk a fogunkat'...
Schwiiez 2019.09.10 22:16:44
@fhdgy: hajrá! Nem is tudtam hogy már most ennyit fejsz. Eladod? Vagy megiszod?
Azzal vigyázz, hogy mindent szabályosan, mert ahogy egyre sikeresebb leszel, egyre több lesz az irigyed is, akik az első jelre jelezni fogják a NAV nal, hogy igényük lenne egy alapos vizsgálatra a portádon.

-----
Ha neked lennék, és szakmai tapasztalatot akarnék szerezni. Itt is korulnéznék: wwoofinternational.org
Koszt és kvartely jár a napi néhány órás közreműködésért a farmokon. Egy vagy több hetet célszerű egy helyen tölteni, de nyilván minden a két fél megbeszélésén múlik. És nem, nem kizárólag fiataloknak szól, bár bizonyára a többséget ők adják.

Van Magyarországon is néhány ilyen gazdálkodó, de gondolom a környező országok gyakorlata is jól hasznosítható lenne.
A farmok leírása ingyen böngészhető, a konkrét címhez kell regisztráció, talán évi 20$ per ország. Egy somogyi Farm:
wwoof.hu/user/157487#profile-profile_host

Akár fogadó (gazda) is lehetsz, ha tetszik.

Meg ugye vannak okofalvak is, Baranyában is, bizonyára vannak olyan lakók, akik nyitottak arra, hogy megosszák a tapasztalataikat. Sok helyen adnak ki szobát, és szívesen megmutatják, hogy élnek.
Gyulai Iván szokott előadásokat tartani, ez ugyan nem feled van, de keress rá, ő biztosan szívesen segít, válaszol, ad tanácsot, információt, stb. Keress rá, ha nem ismered: "gyulai Iván Gömörszőlős". Úgy tudom vannak direkt nyílt falunapok is náluk.

Még egy nevet mondok: Gene Logsdon.
A legújabb (sajnos, utolsó) könyve:
Letter to a Young Farmer: How to Live Richly Without Wealth on the New Garden Farm

In Letter to a Young Farmer, his final book of essays, Logsdon addresses the next generation--young people who are moving back to the land to enjoy a better way of life as small-scale "garden farmers." It's a lifestyle that isn't defined by accumulating wealth or by the "get big or get out" agribusiness mindset. Instead, it's one that recognizes the beauty of nature, cherishes the land, respects our fellow creatures, and values rural traditions. It's one that also looks forward and embraces "right technologies," including new and innovative ways of working smarter, not harder, and avoiding premature burnout.
www.goodreads.com/book/show/32564955-letter-to-a-young-farmer

Te vagy a célközönség (na jó, nyilván lélekben vagy már csak fiatal).

A témák:
how to show a ram who's boss,
enjoying the almost churchlike calmness of a well-built livestock barn.

Amúgy a többi könyve is izgalmas témákat feszeget. Néhány közülük:

The Contrary Farmer The Contrary Farmer

Small Scale Grain Raising: ... Small Scale Grain Raising: An Organic Guide to Growing, Processing, and Using Nutritious Whole Grains, for Home Gardeners and Local Farmers

All Flesh Is Grass: The Pleasures and Promises of Pasture Farming

Living at Nature's Pace: Farming and the American Dream

Homesteading: How to Find New Independence on the Land

Persze, ő amerikai volt, ezért nem lesz minden releváns egy európai számára, de a lelkesedése, az idealizmusa és a filozófiaja minden bizonnyal.
Nyilván beállítják a pontos időt és porszívóznak, nem? Nos, ha nem is egészen, de majdnem… A válasz meglehetősen váratlan helyről érkezett és ha jobban belegondol az ember, nem is olyan meglepő...
Schwiiez 2019.08.19 00:22:01
@Csodabogár:
Svájciak? Papierli-Schwyzzzer lesz az.