Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mzsombor

14 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Valószínűleg túl sokat foglalkoztunk jó vagy legalábbis elsőre jónak látszó épületekkel, így kellemes borzongással indultunk Salgótarján felé, hogy most a változatosság kedvéért igazán sokkoló építészettel találkozzunk. A városba érve valóban a döbbenet lett úrrá…..
Jónéhány nap és város kimaradt, de most úgy néz ki, ezeket majd személyesen mesélem el, töredékesebben, nem telezúgva vele a netet. Holnap indul a vonatom Ankarába, ott még valószínűleg meglátogatom az Atatürk-emlékművet, vasárnap Isztambulban lébecolok, jövő kedden reggel…..
Urfa szent város, így kezdtem a múltkor, rengeteg muzulmán jár ide, nyugati turista alig (néhány német, persze, dehát a németek mindenütt ott vannak. Egyébként Gaziantep óta következetesen "alleman"-nak néznek, addig még csak elcsattant egy-egy spanyol/hollandus tipp,…..
Gaziantep eredetileg Antep, a "Gazi" annyit tesz, hogy "háborús hős, veterán". Az előtagot akkor kapja a város, amikor a francia imperialisták a többszörös túlerő dacára is csak többhónapnyi ostrom veszik be a teljesen kiéheztetett, porrá ágyúzott…..
Texasi angoltanár barátunk reggelre meggyógyul, nekem viszont betesz valami - valószínűleg az előző este lefekvés előtt lenyomott óriási baklava a bűnös -, úgyhogy rajtam a sor, én szenvedek egész nap. Fej- és hasfájósan bár, de nekivágunk Kilisnek, amiért a Lonely Planet…..
mzsombor 2008.07.27 21:38:29
Képek egyelőre nincsenek, elég időigényes, csak akkor szánom rá magam, ha muszáj (nincs más mit csinálnom/betelik egy flash-kártya).
Pénzfeldobáson eszembe jutott, de nem, Lonely Planet+eddig egyetlen helyi tipp (Göbeklitepe), próbálok Délkelet-Anatóliából minél többet felhabzsolni. (viszont a régió előre el volt döntve).
Helyiek: azért a nyelvtudás az egyetlen szempont, mert az esetek 99 százalékában lényegében a legalapvetőbb kommunikációs akadályokat sem sikerül átugrani. Már azon találom magam, hogy annak örülök, ha németül válaszol egy török, mert németül legalább viszonylag értelmes beszélgetéseket tudunk folytatni, még az én szegényes némettudásommal is (azaz: nem csak a honnan jövök-hogy hívnak-hogy tetszik Törökország/az adott hely-hol jártam/hova megyek még taposómalmát járjuk). A legeslegidegesítőbb az, amikor kifogástalan akcentussal köszön a pincér, de képtelen egy rendelést felvenni (s közben k.ra büszke magára). Szerintem aki turistákból él, az legalább egy gyarmatbirodalom nyelvén legyen szíves min. alapfokon kommunikálni. (Igen, a portugál is ér.)
Éjszakai élet: állítólag Urfában és Gaziantepben is elég élénk, én viszonylag kevés erre utaló nyomot találtam, éjfélkor azért szinte minden bezár. Az én taktikám az - tessék megfogódzkodni - hogy kora hajnalban kelek és a déli hőség előtt nézek várost, utána általában csak mecsetek és hűsítősstandok közötti random ténfergésre vagy buszozásra futja délutánig. A hajnali kelés miatt tehát nem nagyon éjszakázom. (errefelé amúgy se lenne esélyem, rámnéznek és "turist" vagyok, az egész kontextus felborul, semmi értelme nem lenne az egésznek).
Megint rendesen elmaradtam, részben azért, mert ez újra egy elég turistás hely, tehát a net drága (és amúgy lassú). Alapvetően azt terveztem, hogy fotókkal színesítem a kappadókiai beszámolómat, úgy éreztem, ezek nélkül nincs értelme. A helyzet az, hogy képekkel sincs.…..
(Végre felkerült az első 800 kép is a picasara, klikk ide: picasaweb.google.com/zsombormeister/ )Kayseri - hajnali négykor érek ide, kicsit pakolászok az állomáson. Rögtön látszik, milyen rendes hely ez: olyan furcsán néznek rám az állomás dolgozói, rögtön az a jellegzetes…..
Nos, erősen megcsappant az olvasótábor, sikerült elriasztanom néhányotokat. Ez van. Úgy látszik, az alvásproblémáim érdekesebbek az isteni Mimar Sinannál :).Ankara, nagyjából egy órám van összefoglalni, mi is van itt, utána továbbutazok Kappadókia felé. Amikor…..
Kedves Lelkes Olvasótábor,beláttam, hogy szinte lehetetlen behozni a lemaradást, főleg, hogy holnap délután lelépek Isztambulból, s másutt sokkal nehezebb lesz netkávézót találnom. Úgyhogy majd meglátom, mi lesz a kimaradt napokkal (valószínűleg felkerül majd néhány kép,…..
Rájöttem - illetve (mint minden tudás) eszembe jutott - hogyan kell rendesen képeket posztolni, úgyhogy az eddig értelmezhetetlen képhalmaz helyett immáron szöveg is társul a képek mellé.Akit a képek jobban érdekelnek, mint a locsogásom, az egyelőre itt követketheti az eseményeket:…..
[Nagyon durván le vagyok maradva, most esik odakinn, úgyhogy igyekszem behozni. Látom a flickr-s photostream már túl sok kattintás, úgyhogy inkább ide másolgatok képeket. Arról is megbizonyosodtam, hogy az első bejegyzéshez hasonló ömlengésekre már biztosan nem lesz időm,…..
0. Isztambul, sohasem Isztanbul1. Fényűzés és nyomor mindenütt egymásbafolyik, átszabják egymást. A dögbűzös sikátor és a villodzó bevásárlóutca egy saroknyira vannak egymástól.ezés ez:  ugyanarról a pontról készültek. A csilivili turistanegyedtől egy utcányira…..
View Larger MapItt követhető eztán, hogy hol vagyok, merre tartok...
This is gonna be tough, évek óta nem írtam hosszabb szöveget - főleg nem saját indíttatásból - papírra. (Lábjegyzet: a blogbejegyzések füzetbe íródnak, kézzel, s onnan másolódnak át emide). Papír - by the way: nem elfelejteni lapot írni Á.-nak, Á.-nénak, levelet…..