Regisztráció Blogot indítok
Adatok
János1950

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Alimento Almacukor 2017.12.11 06:28:00
Folyamatosan terjed a hír a magyar világsikerről, mely meghódítja a boltokat és a cukorbetegek számára is valami szuper egészséges élményt nyújt. Sajnos a 2017 őszén piacra dobott almacukor szirup termékről az ismétlődő tartalommal fellelhető marketing anyagokon túl semmilyen kézzel fogható szakmai…..
János1950 2019.06.18 15:00:48
Vélemény az almacukor L-fruktóz tartalmáról

Polariméterrel, a cukorgyártásban alkalmazott szabványos módszerrel meghatároztam az almacukor optikai forgatóképességét, hasonlítottam az eredményeket a szacharózéhoz és a D-fruktózéhoz, és az eredményekből kalkuláltam a vélhető L-, ill. D-fruktóz tartalmat. Különböző koncentrációkat állítottam be, melynek mérési eredményeit az alábbi táblázat tartalmazza. A táblázatban csak a forgatás iránya az, ami fontos az L-fruktóz tartalom meghatározása szempontjából.

1.táblázat
A különböző koncentrációjú almacukor minták forgatóképessége*

A minta, ill. a hígítás Forgatóképesség (fok)
2 ml** + 198 ml víz -17,2
5 ml + 195 ml víz -43,1
10 ml + 190 ml víz -85,8
15 ml + 185 ml víz -129,3
20 ml + 180 ml víz A műszer nem mérte, túl nagy volt a koncentráció
*A méréseket a gyakorlatnak megfelelően 200 ml oldatból végeztük.
**Az eredeti almacukrot pipettával vettünk ki az edényből, majd a pipettát ötször desztillált vízzel átöblítettük egy 200 ml-es polározó lombikba.

A 2. táblázat, az irodalmi adatok alapján, a különböző cukrok forgatóképességét mutatja.

2.táblázat
A különböző térszerkezetű cukrok forgatóképessége a nátrium D vonalán 20 oC-on
Cukor Forgatóképesség Cukor Forgatóképesség
D-Glicerinaldehid +13,5o L-Glicerinaldehid -13,5o
D-Treóz -12,0o L-Treóz +12,0o
D-Ribóz -21,0 L-Ribóz +21,0
D-Arabinóz -105o L-Arabinóz +105o
D-Xylóz +19o L-Xylóz -19o
D-Lyxóz -14o L-Lyxóz +14o
D-Allóz +14o L-Allóz -14o
D-Glükóz +52o L-Glükóz -52o
D-Mannóz +14o L-Mannóz -14o
D-Gulóz -26o L-Gulóz +26o
D-Galaktóz +80o L-Galaktóz -80o
D-Tallóz +21o L-Tallóz -21o
D-Fruktóz -92o L-Fruktóz +92o

Forgatóképesség = alfa D 20.

A táblázat adataiból látszik, hogy a térszerkezet (D- vagy L) és a forgatóképesség (+ jobbra, - balra) között semmiféle összefüggés nincs, a D-konfigurációjú cukrok is forgathatják jobbra is meg balra is a poláros fény síkját, a lényeg csak az, ha egy D-konfigurációjú cukor jobbra forgat, akkor a neki megfelelő L-konfigurációjú cukor balra fog forgatni. Lefordítva jelen esetre, amennyire a D-fruktóz balra forgat 92 fokkal, az L-fruktóz ugyanannyival fog jobbra forgatni 92 fokkal. Ha a két cukor koncentrációja egy vizes oldatban azonos, akkor a két forgatás egymást kioltja, tehát a külső szemlélő számára a forgatás szöge 0 (nulla) fok lesz. Ha valamelyik térszerkezeti forma túlsúlyban van, akkor a másik csökkenti ennek a forgatóképességét annak megfelelően, hogy mekkora a koncentrációbeli különbség a két forma között.

Ha több cukor van egyazon oldatban (almacukor ?), akkor a forgatóképességet a cukor fajtája, térszerkezete és koncentrációja határozza meg.

A fentiek alapján a következő kalkulációt számoltam: Az almacukor receptúrájában az áll, hogy a 70 g cukortartalma 42 g fruktózból, 7 g szacharózból és 17 g glükózból áll. (Ez összesen csak 66 g, de ebből a szempontból nem döntő.) Ha tudom az optikai forgatóképességet (D-fruktóz balra -92,4o, D-glükóz jobbra +52,7o, szacharóz ugyancsak jobbra +66,4o), akkor ezekből az arányokból ki lehet számítani az almacukor forgatóképességét egy grammra számolva((42×-92,40o + 7×+52,70o + 17×+66,40o)÷66= -36,1o, ha csak D-fruktóz van benne.

A következő kalkuláció arra vonatkozik, ha a 42 g fruktózból 36 g (ahogy állítják) L- fruktóz lenne: ((6×-92,40o + 36×+92,4 + 7×+52,70o + 17×+66,40o)÷66= +64,7o.

Ha volna benne L-fruktóz jelentős mennyiségben, amit, akkor a balra forgatásból át kell menni jobbra forgatásba (+), amit a korábban említett módszerrel mérni lehet. Az 1. táblázatból azonban látszik, hogy nem ment át! Tehát ebből következik, hogy ebben az almacukorban nincs L-fruktóz, maximum nyomokban, és nem 36%-ban, ahogy állítják.

Tehát összességében: Ha lenne az almacukorban L-fruktóz olyan mennyiségben, ahogy állítják, akkor a poláros fény síkját, függetlenül a koncentrációtól, jobbra kellene forgatni (egységnyi mennyiségekre számolva +64,7 fokkal). De a méréseim szerint nem jobbra forgatja, bármilyen koncentrációnál mérve, hanem balra, méghozzá jelentős mértékben, ahogy az 1. táblázatból látszik. Ekkorát nem lehet tévedni, ez milliószorosa a mérési hibának.

A végső konklúzió: Az az állítás, miszerint az almacukor jelentős mennyiségben természetes eredetű L-fruktózt tartalmaz, hamis.

2017. december. 26. János1950