Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Clara55

55 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Klára55 Alkonyhomályon át 2022.08.01 17:53:28
Szép a reggel. Erősnek és derűsnek érzem magam. Szinte külön-külön jelzik az izmaim, mennyire jót tett most a torna. A teraszon iszom a kávét. Éppen finom. A hőfoka, az ereje és a tej aránya. A kedves kávézós bögrémet meg egész egyszerűen jó megfogni és jó a számhoz emelni. Talán butaság, de a…..
Klára55 Morfondír 5. 2022.07.28 12:58:33
Szeretem és tisztelem. Igazi humanistának ismerem sok-sok évtizede. Most mégis kényelmetlen volt a gondolatait olvasni. Meglepett. Valami ilyesmit írt: előbb az éhező gyerekeket vegyük észre, ne a szomszéd síró kutyáját.  Na, de hogy? És miért? Miért is kell prioritásokat kijelölnöm az empátiámban?…..
Klára55 W. néni megmenekül 2022.06.09 20:24:21
Néztem a trolibusz hátsó ülésén decensen helyet foglaló madárcsontú ősz asszonyt. Most is minden makulátlanul tökéletes volt rajta. Az ezüstös hullámos fürtöket a fejére simító ízléses csatok. A sötétszürke ballonkabát, a vékony gyapjú harisnyás lábon a fekete gumitalpú félcipő ragyogott a…..
Klára55 Morfondír 4. 2022.01.22 19:37:18
  Mulatságosnak láttam a "harcot" a kétéves és a macska között. Utóbbi számára csakis a szőrme egér jöhetett szóba mint a sportot, gyakorlást, szórakozást jelentő játék tárgya. A legolcsóbb bolti tucat szőrmeegér, szerencsére, amiből mindig betáraztam, mert valahogyan egy idő után sorra eltűntek a…..
Klára55 Morfondír 3. 2022.01.01 15:30:08
Ülünk a szőnyegen egymás mellett. Nemrég kapta kézbe a gyöngyfűzős dobozt. Igazából nem is gyöngyök, hanem előre kifúrt nagyobbacska, színezett fából készült formák és egy vastagabb zsinór. Mindennek könnyedén mennie kellene ezzel, de látom, hogy a "gyöngyök" elég vacakul vannak kifúrva. Némelyiken…..
Klára55 Morfondír 2. 2021.12.20 19:47:10
Mióta van így? Valahogyan észre sem vettem, de aztán elszabadult az egész. S manapság egy tehetetlen legyintéssel intézem el: egyre erőszakosabb, féktelenebb, trágárabb a hétköznapi beszédmód. Nem is az online univerzum bugyraira gondolok, hanem csak úgy a normálisnak mondottra. Már majd tizenöt…..
Klára55 Képes lenne megütni 2021.12.11 18:34:45
Roppant szimpatikus ismerősömről jutott az eszembe. Örülök, ha találkozom a szösszeneteivel. Csupa szépet és főleg igazat szokott írni. Családról, életről, barátságról, szolidaritásról, empátiáról és még sok másról. Tanulni lehet tőle a türelmet és elfogadást, őszintén mondom.   Amikor…..
Csala Károly   Szerelmi dalocska  Én vagyok a te ügyed, és nem tűrök halasztást. Kegyelmem vagy te nekem, s én tenéked malaszt, lásd!   Kettesben  Tudod, amikor egy picit össze vagyunk veszve, hiába próbálunk nézni nagyon messze, túlságosan is csak közelre látunk: azt hisszük, hogy a…..
Csala Károly   Az élet félrím-álom  A kisfiú, ki voltam, felnőtt korra ébredt, és talált magáról   egy öregkori képet.   Pesszimistán Minden nap egy-egy kudarcot programozok be magamnak. Ezt munkának hívom. Ettől lesz fogytán az élet.   Az öregkor elé Még nem vagyok vén gyerek, s…..
Csala Károly Hangok  Laktunk bérházban. Istenhangon házmesterné ordibált a gangon. Költöztünk városvégi zöldbe; itt mindent családricsaj tölt be. Már üdülünk, föl, szinte, ha éjjel álmunkat kutyadal tördeli széjjel.   Anti bá’  Hej, lakodalmast zeng már Dionüszosz, a lármás, vagy tán…..
Csala Károly   Bölcs állatiság                      „Nincs közönséges állat.”                                 E.T.A. Hoffmann   Nem hagyjuk éhen cicánkat, hiszen ő nálunk családtag, és beszélgetünk is vele, igyekszünk kilesni véleményét, egy-két titkát és érzeményét, szerzett s bírt…..
Klára55 Kedves versek Karcsitól 2020.11.15 18:35:47
Csala Károly Átváltozásaim  Más vagyok én délelőtt, mint délután, s nyár kedvence vagyok, kit tél utál. Átváltozom én, bizisten, önkény nélkül. Mint piros kikelet is ahogy őszbe kékül.   Mától  Mától ősz van,             akármit  mond a naptár. Örülj, vagy siránkozz: csak ennyit…..
Klára55 A kínai 2020.11.14 15:21:14
A hely egészen más. Mások az arcok, a szagok, de mégis. Azért ez valahogyan mégis a régi önki. Hiába a poros műanyag sárkány, a bambuszrügy meg a currys rizs, a vágott szemű pultoslány, itt valami mélyen gyökerező pesti tradíció bukkant fel újra. Emlékszem, amikor alig láttunk még eleven kínait, már…..
Klára55 Szelíd otthoni képek 2020.11.13 19:22:25
Arról már sokan és sokat beszéltek, hogy mit jelentett Tabák Lajos Szolnoknak. Nagyon is sokat, s az a figyelem és törődés, amit tapasztalhatott még életében a szűkebb pátriájától – mindenekelőtt a megtisztelő díszpolgári cím –, jól mutatja, hogy ez a város képes megbecsülni értékes embereit.…..
Régi fényképeket nézegetni élvezetes és tanulságos is. A régi fotók józanságra intenek. Személyes sorsunk a térben és az időben is halvány ponttá kezd zsugorodni a múlt látványának gazdag életszerűségétől. Létünk a nagy egészben apró mozzanat. Megrázó tán, de nem nagy felfedezés. Ha Marcus…..
Klára55 Almási csodaképei 2020.11.08 17:24:04
Vigyázni kell a fotográfusokkal. Több évtizedes tapasztalat mondatja ezt velem. Hallgassanak rám. A fotográfus rendez egy kiállítást, mondjuk, Azok a 60-as, 70-ek évek címmel, s rögtön azt a látszatot kelti, hogy a manapság oly divatos – és valljuk be, oly szánalmas – nosztalgia hullámára akarna…..
Ebből az új kiállításból úgy látszik, Szilágyi Lenke egészen másba fogott, mint amit már megszokhattunk tőle. Nem fekete-fehérben, hanem színesben fényképez, nem az itt-ott elé táruló esetlegességekből örökít meg olyan momentumokat, amelyekben érez valami számára fontosat a világot járva, hanem…..
Félve kezdem a mondókámat, mert amiről szólni akarok, azzal felbőszítettem már korábban jó néhány fotográfust, aki a természetet tartja fő vagy egyetlen témájának. Mégis újra csak előhozakodom vele, mert Zsila Sándor barátom mostani tárlata felbátorít, s az igazamban tán akarata ellenére is…..
Azt mondják, a generációkat az választja el egymástól, hogy egyre kevésbé értik a másik szavajárását. Megyek a Moszkvára!, találkozzunk a Moszkván! – mennyiszer hangzott el sok évtizeden át és senki sem értette félre. Senki sem gondolta úgy nálunk, Budapesten, az orosz fővárosig kellene utaznia,…..
Klára55 A fűszál igazsága 2020.11.01 20:21:56
Tisztelt házigazdák, kedves vendégek!  Az se baj, ha egy kicsikét félreértenek: először is megkérem Önöket, lazuljanak el, lélegezzenek mélyeket! Igyekezzenek az agyukat egy kissé megtisztítani attól a rengeteg gondolattól és eszmefoszlánytól, amelyik most, ebben a pillanatban is a saját életük…..
Klára55 Dezső Tamás Lovija 2020.10.30 22:23:27
A történet meglehetősen régi, de nagyon jellemző. Szereplői ma már nem élnek, a helyszínek, amelyekről szó esik, már nem úgy néznek ki, amint akkoriban. A harminc éve sajtópalotaként működő New Yorkból lépett ki az egyik napos vasárnap délelőtt az Ország-Világ újságírója, Fenyves György, éppen…..
Klára55 A ritmust érteni kell 2020.10.06 19:10:09
Családunk egykori legkisebb tagjával, a fekete kasztrált kandúrral, Mityóval egészen komoly beszélgetéseket folytattunk. Igazán sok mindenben megértettük egymást, s meglepően sok javaslatunkat hajlandó volt elfogadni. Ennek valószínűleg – a kölcsönös tiszteleten túl – az volt az oka, hogy rájöttünk,…..
Hiába nagyon eszes és ügyes, hozzánk képest a cica kicsike állat. Ráadásul nehezen is értjük meg a gesztusait, gyakran rossz előítéleteket táplálunk vele szemben, s ezért sokszor alaptermészeténél gyanakvóbban és erőszakosabban viselkedik velünk szemben. A cicával csakis a tökéletes bizalom…..
Klára55 Mityó mindent tud 2020.10.05 18:46:48
Gyönyörű fekete (kasztrált) kandúrunkkal szerencsések voltunk, hiszen benne meglehetősen türelmes és készséges oktatóra leltünk. Szerencsés módon igen korán megértettük azt a kérését, hogy kövessük őt, s mivel azonnal eleget is tettünk – mondjuk, nem én értetlen, hanem a férjem – a macskanyelven…..
A cicákkal való kommunikációm már évtizedek óta folyik, különböző élettereimben rendszeresen felbukkantak ezek az állatok. Eleinte kevés, később intenzívebb figyelemmel próbáltam követni életüket s az emberekkel kapcsolatos gesztusaikat. Talán a számos izgalmas korábbi megfigyelésnek és az ezekből…..