Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Márti1987

76 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Régóta az Addie LaRue láthatatlan élete az a könyv, amiben teljes egészében el tudtam merülni. Amire akkor is gondoltam, mikor nem olvastam, és amit 2 napig félbehagytam a vége felé, hogy tartson még tovább. Ha röviden kellene jellemeznem, akkor annyit mondanék, hogy modern Faust történet, és…..
Félelmetes belegondolni, hogy már egy éve egy vírus uralja az életünket. Kimerültünk lelkileg, anyagilag, idegileg, mindenhogy. Hiányzik a régi életünk, miközben lassan már nem is emlékszünk igazán, milyen volt. Ha elindulunk netán otthonról a kulcscsomó, mobil, iratok kötelezően magunkkal hurcolt…..
Kepes András új könyve hetek óta a sikerlisták elején vert sátrat. Egy ilyen címmel – A boldog hülye és az okos depressziós – nem is akkora csoda. Régóta létezik a feltevés, hogy igazán boldogok a tudatlanok képesek lenni, akik valamelyest próbálnak a dolgok mélyére látni, azok előbb-utóbb…..
Kettős érzéseim voltak, mikor elolvastam tavaly a Normális emberek című regényt Sally Rooney-tól. Egyrészt egyértelmű volt, hogy egy zseniálisan megírt történetről van szó, másrészt olyan távolinak éreztem magamtól a szereplőket, hogy egyszerűen nem tudtam megérteni a cselekedeteiket. Mikor…..
Már egy hete elolvastam ezt a könyvet. Azért nem írtam róla hamarabb, mert nincs túl sok szabadidőm. Ez persze kifogás, mert arra van időnk, amire akarjuk, hogy legyen. Volt időm értelmes és kevésbé értelmes dolgokra is, például próbáltam magam lebeszélni arról, hogy a fél fizetésemet elköltsem a…..
Kicsit most úgy érzem magam, mintha házi feladatot kellene írnom - matekból. Vagy mikor dolgozom és van egy olyan dolog, amit nagyon halogatok, mert semmi kedvem hozzá. Nem azért, mert nem szeretem, amit csinálok, de mindig vannak nehezebb esetek. A mostani könyv is ilyen. Ironikus, hogy ez a könyv…..
Év végére olyan témát hoztam, ami könnyen megnehezítheti az olvasók életét és rendszerint akkor csap le, mikor a legkevésbé várnánk. Az olvasási válság rendszerint azoknál mutatkozik, akik rendszeresen és sokat olvasnak. Ez az egyik legkellemetlenebb érzés, ami egy könyvmollyal történhet, a betűk…..
Ez a poszt az előző folytatása ugyan, mégis teljesen más, most ugyanis a fikciós könyvek kerülnek középpontba. Komoly fejtörést okozott, hogyan ajánljak olyan szépirodalmat, ami megérinti ugyan az embert, ezekben a nehéz időkben mégsem megterhelő. Jelentem, a küldetést valószínűleg elbuktam, mégis…..
Mikor elkezdtem összegyűjteni azokat a könyveket, amikről úgy gondolom, érdemesek arra, hogy karácsonyi ajándék legyen belőlük, hamar rájöttem, hogy bajban leszek, mert túl sok jó könyv jelent meg mostanában. No de ez legyen a legnagyobb probléma, inkább két részre bontom a posztot, ez lesz az első,…..
Hogy ki is valójában Elena Ferrante, a mai napig nem tudjuk. Az író kilétéről több elmélet felmerült már, de egyikre sincs bizonyíték. Egy zseniális alkotó, aki a hatalmas sikerei ellenére, amiket elsősorban a Nápolyi regények sorozatával ért el (az első két részről itt és itt írtam), nem…..
Ha van téma, amiről ijesztő beszélni, olvasni, egyáltalán rágondolni, és teljesen tabuvá vált mára, pedig régen hagyományok, megélések kötődtek hozzá, épp azért, hogy el lehessen fogadni, hiszen az élet természetes része, ha van téma, amit szinte mindenki nagy ívben kerül, az a halál. Én sem…..
Mikor Mezei Petra megkeresett azzal a kéréssel, hogy olvassam el a frissen megjelenő könyvét, el kellett gondolkodnom rajta, mit is válaszoljak. Lányos zavaromban igen nagynak éreztem a megtiszteltetést, másrészt azért volt nehéz döntés, mert a krimi nem az én műfajom. Ritkán veszem a kezembe,…..
Valószínűleg sokan vagyunk, akik amellett, hogy örültünk a hétvégi kiránduló időnek, kicsit elgondolkodtunk azon, hogy hogy a francba lehet október 3-án 28 fok? Nagyon tömören persze annyi a válasz, hogy globális felmelegedés. Mikor még iskolába jártam és tanultuk, hogy hol milyen éghajlat…..
Gyakran érzem magam szerencsésnek, amiért az Y-generáció tagja lehetek. A gyerekkoromat végig kísérte a változás, ami kicsit talán ijesztő, de a legtermészetesebb dolog, nélküle nincs fejlődés, és ez a korszak rengeteg újdonságot hozott az életünkbe. Akkor kezdett elterjedni a kábel tv, a sorozatok,…..
Évekkel ezelőtt olvastam Hemingwaytől az Akiért a harang szól című regényét, ami akkoriban nem tudott megfogni. Tetszett ugyan, de nem éreztem, hogy igazán hatna rám. Pár hete viszont, ahogy kóboroltam a könyvesboltban, megláttam Az öreg halász és a tenger új kiadását, és úgy éreztem, ezt nekem…..
Már elég régóta nem jellemző rám, hogy "limonádé" könyveket olvassak. Azt a típust, amit ha elkezdek, 5-10 oldalon belül pontosan tudni fogom, hogy mi lesz a vége és nagyjából azt is, milyen "csavarok" várhatók benne. Eléggé meguntam a Bridget Jones hasonlat, kicsit ügyetlen, de azért cuki és okos…..
Az első karanténos ajánlómban olyan könyvek kaptak helyet, amik ritkán szoktak, mert kicsit könnyedebbek, mint amiket mostanában szeretek olvasni, de ettől függetlenül jó történetek, remekül megírva. Most viszont kicsit (haha... sokkal :)) mélyebb tartalmú, zseniális könyvek következnek. G.G.…..
Márti1987 2020.08.27 20:32:12
@ZOllie: Szia! Köszönöm szépen, örülök, hogy olvasol (engem és mást is). Válaszolva a kérdésedre, szerintem a Száz év magány könnyebben magával rántja az embert, talán kicsit több benne a mágia is, vagy egyszerűen hatásosabb. Persze maga a két történet is különbözik, és bár időnként jó az, ha valami "jobban megtépázza" az olvasót, mert akkor az lehet jelzésértékű, ha nagyon megérint. Nekem akkor, mikor olvastam, éppen nem hatott ennyire, talán újra kellene olvasnom, talán most aktuálisabb. :)
Sikeresen elértem egy olyan szakaszába az életemnek, mikor egyszerűen semmi sem úgy alakul, ahogy szeretném. Ezért úgy gondoltam, hogy bár nem szokásom konkrét "ezt tedd, hogy elérd azt a bizonyos csodálatos boldogságot" típusú könyvekre még csak ránézni sem, most aztán minden segítség jól jön.…..
Úgy alakult, hogy szerettem volna írni egy laza nyári olvasmánylistát még a múltkor, meg most is, akkor közbeszóltak az események, most pedig az, hogy muszáj kiírnom magamból az érzéseimet, amiket egy spanyol úriember váltott ki a regényével. Úgyhogy a nyári olvasmányok még mindig váratnak magukra…..
Márti1987 2020.08.13 22:02:36
@dagimari: Oh köszi, reméltem, hogy jók azok is. Nekem egésznek tűnt az első, de örülök, hogy vissza lehet még térni abba a világba. :)
Meglehetősen banálisan hangzik, hogy azért létezik ez a blog, mert itt lehetőségem van leírni a véleményemet. Többnyire könyvekről írok ugyan, de ezekben az ajánlókban rendre benne vannak a világról alkotott gondolataim is. És valahol bízom benne, hogy aki elolvassa ezeket, annak hozzá tudtam tenni…..
A japán kultúra sok embert vonz, ami nem csoda, hiszen egy igencsak távoli, egyszerre hagyományos és modern világ képe rajzolódik az előtt, aki elmélyül benne. Japánban a tisztelet együtt jár egyfajta távolságtartással, és talán ezért is fontosak az apróbb rezdülések, a figyelmességek, amikkel…..
Olvasás project BLM 2020.07.07 21:58:55
Nem fogok sokat írni arról, ami a közelmúltban történt Amerikában. Mindenki tudja, azt is, hogy a probléma nem új és nem kicsi, az afroamerikai emberek ma is hátrányból indulnak a fehérbőrűekhez képest, és ez nyilván csak a kezdet. Persze nekünk itt könnyű azt mondani, hogy minket nem érint, messze…..
Azon gondolkoztam, hogy írjak-e egyáltalán erről a regényről, de ahogy soroltam magamban a prókat és kontrákat, végül egy dolog volt, ami nagyobbat nyomott a latban, mint az összes hiányossága. Ez pedig a főszereplője, Cilka, aki megjárta Auschwitzot és utána Szibériát is. Nagyon komoly ára volt a…..
Félj bátran! Ekkora ellentétet még leírni is nevetséges, hát még egy egész könyvet írni róla. Mindenki tudja mi a félelem és valószínűleg azt is, hogy túl nagy a kontraszt a bátorsággal. Akkor mégis vajon miről ír Al Ghaoui Hesna a könyvében? Leginkább arról, hogy a félelem egy természetes,…..
Mikor iskolába jártam, főleg már általános felsőbe, és később gimnáziumba, én voltam az a stréber kislány, aki elolvasta az összes kötelezőt. No nem azért, mert muszáj volt, hanem mert bármit elolvastam, ami a kezembe akadt, megszállottan szerettem olvasni. Zuhanyzás közben még a samponos flakonról…..