Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Archie52

0 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1910. Claude Graham-White repül el egy washingtoni utca felett Farman biplánján..
A minap céltalan bolyongás közben érintettem a Váci utcát, és nosztalgikus hangulatom támadt a Fontana üzletház helyén tátongó foghíj látványától: Az üzletházat magába foglaló tömböt valamikor 2020-ban kezdték bontani, és őszintén szólva meglep, hogy még nincs kész az új épület. De igazából az az…..
Itt a nyár! Remélem Ti is sokan töltitek a hétvégét a szabadban, esetleg a vízparton és bízom benne, hogy nem ekkora tömegben, mint mai első fotónk szereplői. 1940. Tömeg a New York-i Coney Island strandján..
Archie52 2022.05.15 21:21:07
@bioLarzen:
Az igaz, hogy a hivatalos nyelvben az ország "új nevét" használják, de előfordul, hogy a lakosság nem igazán tudja a helyén kezelni. Három évvel ezelőtt (még nem volt covid), jártam Burmában. Nekem Burma, így tanultam, így használom. Több helyi embertől is megkérdeztem, kíváncsiságból, melyik nevet használják. Hihetetlen, de nem tudtak konkrét választ adni. Végül a legtöbb azt mondta, használják ezt is-azt is.
Szóval az igaz, hogy itthon úgy mondod, ahogy tudod. Esetleg a helyszínen lehet egy kis gubanc, ha nem jó szót használsz.
1962-ben három rab megszökött Amerika legszigorúbban őrzött börtönéből, Alcatraz szigetéről, amit addig lehetetlennek véltek a hatóságok. Az eset után a biztonsági szolgálatok váltig állították, hogy a szökevények biztosan belefulladtak a tengerbe... De mégsem ez történt? Adásunkban bemutatjuk a…..
Archie52 2021.10.19 20:51:17
Engedjetek meg néhány kiegészítést.
Én 2019 őszén jártam a szigeten. (Turistaként. Jó ez vicc akart lenni) mielőtt elutaztam, jó néhány dolgot letöltöttem, lefordítottam és elolvastam San Franciscoról. A börtönnel kapcsolatban még egy kis töredéknyi adalék.
" A börtön 29 éves működése alatt 14 szökési kísérlet történt, melyekben 36-an vettek részt, ebből 23-at elfogtak, 6-ot lelőttek, 2 pedig megfulladt. Valószínűleg az ismeretlen sorsú maradék 5 rab is hullámsírban végezte.
Egy legenda szerint a szigetet körülvevő öblöt benépesítő cápák miatt innen lehetetlen volt megszökni. De ez nem igaz: a Szikla környéki vizekben ugyanis csak közepes termetű, dögevő cápák élnek, amelyek nem veszélyesek emberre. Sokkal veszélyesebb az örvénylő, kiszámíthatatlan és hideg víz. Hivatalosan mindössze két ember ért partot: az egyik egy szállítóhajó fedélzetén, a másik pedig az öböl átúszása után, ám őket azonnal elfogták a hatóságok.
Statisztika
8 embert gyilkoltak meg társai, 5 öngyilkosságot követett el, 15 pedig természetes okból hunyt el Alcatraz falain belül. Így összesen 28 rab nem hagyta el élve a szigetet, kivégzéseket itt nem hajtottak végre. A halálraítélteket a San Quentin Állami Fegyházba szállították, ahol gázkamrában hajtották végre az ítéletet.
Összesen 1 576 nyilvántartási számot osztottak ki, de mivel körülbelül harminc elítélt visszatértekor más számot kapott, így a hivatalos 29 év alatt körülbelül 1 545 rab vonult be Alcatrazba, a legtöbb rab egy időben 302, legkevesebb 222 volt. Az egy rabra eső átlagosan letöltött idő nyolc év volt.
Az intézmény bezárását Robert F. Kennedy főügyész rendelte el 1963-ban, amelyet a magas fenntartási és üzemeltetési költségekkel indokolt. (Alcatrazban 10 dollár volt egy elítélt napi költsége, míg Atlantában 3 dollár) A döntésében szerepet játszott az is, hogy a létesítmény elavult, a várható felújítási költségek helyett jobban megérte egy újabb börtönt felépíteni.1963. március 23-án hagyták el az utolsó rabok a szigetet. Helyét az Illinois állambeli Marionban újonnan épített maximális biztonságú börtön vette át.
Üdvözlök mindenkit az "Új évben", amely minden reményünk szerint jobb lesz, mint az előző. Az első Napi érdekest láthatjátok ma és mostantól a vasárnap reggel is indulhat majd vele, mert e héttől a hét utolsó napjának nulla órájától lesznek kint a legnézettebb sorozatunk bejegyzései. Az online…..
Annyi email jött ablakos fotókkal, hogy folytatódik a sorozat. Dél-Koreából indulunk, hogy Új-Zélandon, az Egyesült Államokon keresztül megérkezzünk Európába. Megjárjuk Szlovéniát, hogy végül Újpesten kössünk ki. Fotózz ki te is az ablakodból és küldd el a hataratkelo@hotmail.com címre (írd oda a…..
Miközben a „Kádár” bezárása miatt a Fortepanon keresgéltem, az alábbi, 1976-ban készült fotót találtam – nem, nem a Kádárról – hanem az Akácfa utcában egykor volt Balaton étteremről. Az Akácfa utca 12. sz. alatti négyablakos, földszintes épület a kép tanúsága szerint már akkor is rozoga volt, a…..
Valóban olyan idilli és mesésen szép minden Francia Polinéziában? Utánajártunk mi van fényesen csillogó fotók és közösségi média posztok mögött.  Akárhonnan nézzük, Tahiti nagyon messze van Magyarországtól. Földrajzi távolsága, közismert drágasága, elérhetetlensége az idilli képet csak tovább…..
Archie52 2020.02.18 22:03:53
" Tahiti es Bora Bora: valóban álomhelyek? "
Szerintem kinek-kinek vérmérséklete, ízlése szerint.

Én 2019 októberében voltam Francia Polinéziában. A leírtakhoz tennék néhány észrevételt.
Wi-fi. Nekem egy surfroam SIM kártyám volt, simán tudtam használni internetezésre, VIBER telefonálásra. Nem kellett semmiféle hotspot. (mellesleg helyi SIM kártyát is vehetsz)

Papeete valóban nem “idilli paradicsom”. De azért megvan a maga hangulata. Én nem fizettem semmiféle körútra, béreltem egy kocsit és körbeautókáztam a szigetet. Azt azért nem mondanám, hogy " egy szűk kétsávos autóút " visz körbe. Ugyanolyan kétsávos út, mint általában a kétsávos utak.
Azt írod, hogy " két jobb szálloda - Sofitel és az Intercontinental-, de más európai színezetű vendéglátó helyet nem nagyon találni ". Szálloda témában nem tudok hozzászólni, mert nem is kerestem. Viszont rengeteg stúdió van, abban szálltam meg, és teljesen európai! volt. Az, hogy nem találtál más európai színezetű vendéglátó helyet, arra enged következtetni, hogy nem sokat sétáltál, gyalogoltál.

Moorea-ra komppal is át lehet menni. Kb 40 perces út, Én itthonról online vettem meg a jegyet.
Itt is béreltem autót, körbejártam a szigetet, sőt ahova Te robogóval mentél fel, oda Én az autóval. A Belvedere kilátóhoz. Nos, arra az útra írhatod, hogy szűk.
Abban száz százalékig egyetértek Veled, hogy a sziget lenyűgöző. Én a Tema'e Beachen "csobbantam". Na, ott is nagyítóval kellett keresni az embereket. Szóval nyugis, kellemes és árnyékos is volt.

Bora-Borán nem jártam. Helyette egy katamaránnal elhajóztam Tetiaroa szigetére. Ezt van aki inkább Brando szigetnek ismeri. Marlon Brando bérelte 99 évre, amikor itt filmet forgattak. Most a leszármazottai viszik tovább a bérlést. Itt is van egy luxury resort, ahol, ha jól tudom két évvel ezelőtt Barack Obama írta a memoárját. (nem tudom mennyit fizetett a szállásért)

Végül. Én roppant élveztem a helyszínt, az eltöltött időt, és örülök, hogy ezt választottam. (akár vissza is mennék, ha nem vonzanának még más helyek)
Archie52 2020.02.18 22:09:28
@Helga Osztafin:
Úgy vélem a legnagyobb szolgáltatójuk a VINI. Náluk lehet venni "travel cardot", több méretben is. 3 GB, 10 GB. Övék a legjobb hálózati lefedettség is.
www.vini.pf/mobile/international/international-visitors
Archie52 2020.02.18 22:15:35
@Etniez:
Overwater bungalow van Moorea-n is.
Véget értek az évvégi ünnepek, mától a legtöbben visszatérnek a hétköznapokba, ami sok határátkelő számára azt is jelenti, hogy vége az otthon töltött napoknak. Vajon milyennek látták Magyarországot a hazalátogatók? Balázs írta meg tapasztalatait, de erre bíztatlak titeket is. Magyarországon…..
Archie52 2020.01.07 18:29:35
@Csodabogár: Na, azért máshol is mosolyognak.
Én tapasztaltam pl. Tahitin, Burmában is. Csak mentem az utcán és minden indok nélkül rám mosolyogtak a szemben jövők, ahogy elmentek mellettem. Szóval nem teljesen igaz amit írtál.