Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dr. Sztanó Imre

190 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2023. július 4-én fogadta el az Országgyűlés a Magyarország 2024. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló 2023. évi LIII. törvényt, mely az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 22. § (5) bekezdése alapján a központi költségvetésről szóló törvényjavaslatban foglaltak…..
Közismert az a jogszabály által jelenleg biztosított lehetőség, amely szerint minden hónapban legfeljebb kétszer, összesen maximum 150 000 forintot vehetünk fel díjmentesen bármelyik hazai forintos ATM-ből. Ez a szolgáltatás azok számára érhető el, akik bármelyik magyarországi banknál vezetett…..
XI. Fejezet: SZÁMVITELT ÉS KÖNYVVIZSGÁLATOT ÉRINTŐ MÓDOSÍTÁSOK 29. A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény módosítása (182-190. §) 30. A Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról, a könyvvizsgálói tevékenységről, valamint a könyvvizsgálói közfelügyeletről szóló 2007. évi LXXV. törvény módosítása…..
2023.06.06-án benyújtásra került a légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat.  ..
AZ ADÓJOGSZABÁLYOK 2024. ÉVI VÁRHATÓ VÁLTOZÁSAI 1. rész 2023.06.06-án benyújtásra került a légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat. Az Országgyűlés, figyelemmel a légi járművek által kibocsátott káros anyagok környezetszennyező hatásának…..
A cikksorozat befejezéseként azokat a kiegészítéseket foglaljuk össze, melyeket a számviteli törvény tételesen előír...
A cikksorozat előző részében bemutattuk az eredménykimutatáshoz kapcsolódó általános jellegű kiegészítéseket, valamint az árbevételhez kapcsolódó részletezéseket.  A következőkben az eredménykimutatás további kiegészítéseit taglaljuk...
Perfekt szakmai blog Anyák napja 2023.05.05 09:53:25
Boldog anyák napját! Happy Mother's Day! Feliz Dia de las Madres! Furaha Ya Mama Siku! Nem számít, hogyan mondják, az üzenet mindenhol ugyanaz: így fejezzük ki hálánkat édesanyánk felé, éljünk bárhol is a világban. Ismerjük meg az anyák napja eredetét és azt, hogyan ünneplik ezt a napot a világ más…..
A kiegészítő mellékletben szereplő, a mérleghez és az eredménykimutatáshoz kapcsolódó adatokat, magyarázatokat abban a sorrendben kell bemutatni, ahogyan a tételek a mérlegben és az eredménykimutatásban szerepelnek. Az eredménykimutatás a vállalkozó adózott eredményének a levezetését - az…..
A kiegészítő mellékletben szereplő, a mérleghez és az eredménykimutatáshoz kapcsolódó adatokat, magyarázatokat abban a sorrendben kell bemutatni, ahogyan a tételek a mérlegben és az eredménykimutatásban szerepelnek. Az előző részben áttekintettük a tárgyi eszközökhöz, a befektetett pénzügyi…..
A kiegészítő mellékletben szereplő, a mérleghez és az eredménykimutatáshoz kapcsolódó adatokat, magyarázatokat abban a sorrendben kell bemutatni, ahogyan a tételek a mérlegben és az eredménykimutatásban szerepelnek...
Az éves beszámoló mérlegből, eredménykimutatásból és kiegészítő mellékletből áll. Az éves beszámolóval egyidejűleg üzleti jelentést is kell készíteni. A mérleg és az eredménykimutatás formáját, szerkezetét a számviteli törvény tartalmazza és csak számszerű adatokat tartalmaz. A kiegészítő melléklet…..
Gyerekkoromat vidéken töltöttem és minden évben vártuk a húsvétot, amikor összejött a család, de leginkább a húsvét hétfői locsolkodás emlékezetes. Már óvódás korunkban tanultuk a locsoló verseket, később pedig a vicces mondókákat. Húsvét hétfőn meglocsoltuk a lányokat, asszonyokat, piros tojást és…..
A számviteli törvény a kiegészítő melléklet tartalmára – néhány kivételtől eltekintve – általánosan fogalmazza meg, s inkább csak az alapvető követelményeket rögzíti. Az általános információk után most a kapcsolt felekkel kapcsolatos kiegészítéseket foglaljuk össze...
A számviteli törvény a kiegészítő melléklet tartalmára – néhány kivételtől eltekintve – általánosan fogalmazza meg, s inkább csak az alapvető követelményeket rögzíti. A  kiegészítő mellékletbe azokat az adatokat, információkat kell felvenni, amelyeket a számviteli törvény tételesen előír, valamint…..
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A mérleg és eredménykimutatás összeállításán túl nem kevés feladatot jelent a kiegészítő melléklet elkészítése. (Természetesen az éves beszámolót készítőknek még üzleti jelentést is össze kell…..
Miután megismertük a mikrogazdálkodói beszámoló jellemzőit, dönthetünk úgy, hogy az elszámolások egyszerűsítése érdekében – ha a feltételek teljesülnek – e beszámolási formát választjuk. A mikrogazdálkodói beszámolót első üzleti évre készítő vállalkozó képviseletére jogosult személynek a…..
A számviteli törvény előírásaitól eltérően nem minősül felújításnak az olyan tevékenység, amelynek egyedi bekerülési értéke nem éri el az eszköz bruttó értékének a 2%-át, vagy ha az kisebb 200 ezer forintnál, akkor a 200 ezer forintot. Karbantartásnak minősül az a tevékenység is, amely az…..
Részben már áttekintettük a mikrogazdálkodói beszámoló összeállításának speciális szabályait. Most először az eszközök értékcsökkenése, majd értékvesztése elszámolásának sajátosságait foglaljuk össze...
Az üzleti év zárása számos feladatot foglal magába. A számviteli törvény szerint: „A könyvviteli zárlathoz az üzleti év végén a folyamatos könyvelés teljessé tétele érdekében végzett kiegészítő, helyesbítő, egyeztető, összesítő könyvelési munkák és a számlák technikai lezárása tartoznak.” Sok-sok…..
A cikksorozat előző részeiben megismertük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentéstételi kötelezettséget, valamint a jelentés tartalmára vonatkozó előírásokat. Most a sorozat befejezéseként összefoglaljuk a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés nyilvánosságra hozatalának,…..
A cikksorozat negyedik részében összefoglaltuk a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés tartalmára vonatkozó előírásokat, valamint annak formai követelményét. A következőkben a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés tartalmi követelményeit pontosítjuk, foglaljuk össze...
A cikksorozat harmadik részében áttekintettük fióktelepek kötelezettségét a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentésre vonatkozóan. A következőkben a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés tartalmát foglaljuk össze.  ..
A cikksorozat második részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentésre kötelezett vállalkozások körét, a mentesülések esteit. A következőkben a fióktelepek kötelezettségeit tesszük vizsgálat tárgyává.  ..
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállításához szükséges alapfogalmakat, beleértve a bevétel értelmezését is. A következőkben a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentésre kötelezett vállalkozások körét vizsgáljuk, ráirányítva a…..