Regisztráció Blogot indítok
Adatok
keresztenykulturablog

21 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Urunk, Istenünk! Add, hogy mi, akiknek csak kellemetlenség ez a járvány, ne feledkezzünk meg azokról, akiknek az élete forog kockán...
Itthon is ismertté vált az a kaliforniai betlehemesről készült kép, amelyen a szent család tagjait ketrecben, egymástól elzárva, elszakítva ábrázolják. A születéstörténet megjelenítésének ősi hagyománya van a keresztény művészetben, de legtöbbször archaikus és európai ábrázolásmóddal találkozunk.…..
A júniusi ellenzéki tüntetéseken való részvételért, a tüntetések szervezéséért, valamint azért, mert arra biztatta az embereket, hogy ragadják meg a tiltakozás „bármely formáját”, három év felfüggesztett börtönre ítélték a 21 éves Jegor Zsukov orosz politológia szakos hallgatót. Az alábbiakban az…..
A magyar közéletben és közbeszédben fontos helyet foglal el a család, a gyermekvállalás és ezek támogatásának témája. Az is elgondolkodik a CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) és a babaváró hitel igényléséről, aki nem feltétlenül ért egyet az aktuális kormánypolitikával. Ennek oka lehet…..
Úr Jézus, világ világossága!  Amikor az egyházad képmutatásba fulladt, és kiárusította evangéliumodat, te újra meggyújtottad igéd világosságát. Kérünk, add nekünk is ezt a világosságot mindennap, hogy ne tévelyegjünk a sötétségben. Tégy minket alkalmassá arra, hogy továbbadjuk ezt a fényt, mert a…..
Tegnap egy északír abortusztörvény-módosítás miatt keresztények profilképei sötétültek el világszerte, és a világ legsötétebb napjaként emlegetik október 22-ét. A Keresztény Kultúra blog szerkesztői ezúton szeretnének hangot adni különvéleményüknek. Fotó: Press Association Mielőtt azonban a…..
A rendszerváltás utáni magyar politika legnagyobb bűne, hogy annak felelősei hatalmi ciklusokért cserébe feláldozták hosszú távú lelki egészségünket. A kettéosztottság ősidőktől jelen van az ember történelmében, még Isten választott népét sem kerülhette el. A választási eredmények önmagukban nem…..
A Keresztény Kultúra podcast első adásában a női lelkészek helyzetével foglalkoztunk, és a beszélgetést azzal zártuk, hogy a nemek közötti egyenlőtlenségek kérdését az egyházban sokszor összemossák a genderidentitás és a homoszexualitás kérdésével, ezzel tulajdonképpen el is lehetetlenül az erről…..
Van egyáltalán olyan emberi kapcsolat, amelyet nem hatalmi viszonyok határoznak meg? Tudnánk a hatalmunk gyakorlása nélkül élni? Jobb lenne így a világ? Lehetne gyereket nevelni anélkül, hogy néha olyanra próbálnánk rávenni, amit nem akar megtenni? Le tudjuk csavarni a vonzerőnket, hogy ne legyen…..
2019. szeptember 27-én, péntek este a cádizi egyházak virrasztást tartottak a spanyolországi Tarifa városának tengerpartján, Los Lancesen a tengerbe veszett menekültekért. Tarifa Cádiz tartomány legdélibb városa, amely a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán találkozásánál fekszik. Harminc évvel…..
Gondolatcunami a miniszterelnök beszédéről, amelyet a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének konferenciáján mondott el. „Ne féljünk kimondani, hiszen már mindenki látja: Magyarország a hegyen épült város, és köztudott, hogy azt nem lehet elrejteni. Nőjünk fel ehhez a küldetéshez, teremtsük meg…..
Bár a családok sok szempontból lehetnek kiemelt fontosságú mikroközösségek a vallásos, keresztény közösségek számára (is), a múlt heti demográfiai csúcs megáldása és a férfi és egyházi résztvevők felülreprezentáltsága mégis felvethet néhány kérdést. „A legnagyobb szövetségeseink az egyházak” –…..
Első podcastadásunkban a két nagyobb hazai protestáns – az evangélikus és a református – egyházban szolgáló női lelkészek helyzetét jártuk körül. Létezik-e női lelkészi szerepkör, vagy mindenkit egyéni tehetsége és elhivatottsága szerint érdemes megítélni? Miben más a helyzetük, milyen lehetőségeket…..
A Coca-Cola – részben leszedett – szivárványos kampánya nem csak fogyasztói, de marketing szempontból is olyan ügy lett, amelyet sok területen tanítani és elemezni lehetne. Miként jeleníthet meg társadalmi üzenetet egy cég? Hogyan válhat politikai tetté egy termék fogyasztása?  Milyen tanulságokat…..
A magyarországi protestáns egyházak teremtésvédelmi szervezetei közös nyílt levélben fogalmazták meg kérésüket Magyarország köztársasági elnöke dr. Áder János felé, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy Magyarország is részt vállaljon a 2050-es EU klímacélok elérésében. Forrás: Ararát…..
A család az egyik legfontosabb keresztény érték. Ez is egyike lett azoknak az igazságoknak, amelyeket annyiszor és olyan régóta hallunk, hogy eszünkbe se jut utánajárni, valóban helytállóak-e. Persze fontos tisztázni, hogy a kereszténység fogalmát itt mennyire tág értelemben használjuk. Ha minden…..
„Végső soron azok, akiket rajongásom emberfeletti tisztelettel illet, számomra bálványok. Ne bízzatok az előkelőkben. Ne vegyetek részt haszontalan cselekedeteikben, hanem inkább leplezzétek le őket. Dőljenek azok a bálványok! Ide le, mellénk, a közelünkbe, a földre. Az istenek helyén pedig maradjon…..
A Románné Bolba Márta józsefvárosi evangélikus lelkésznőről szóló film láttán sok szempontból hiányérzete támadhat a nézőnek, de arra mindenképpen jó lehetőség, hogy párbeszéd induljon arról a megkerülhetetlen kérdésről, hogy hogyan politizáljon, vállaljon közéleti szerepet egy lelkész. Laborczi…..
Az 1920-as trianoni döntés évszázados egyházi, felekezeti és vallási struktúrákat alakított át váratlanul. Hatását a mai napig érezni lehet. Következtében az ortodox, az unitárius és a görögkatolikus felekezet szinte teljesen eltűnt Magyarországról. Az evangélikusság lélekszámban harmadára csökkent.…..
2019. május 26-án európai parlamenti képviselőket választott az európai országokkal együtt Magyarország is. Orbán Viktor miniszterelnök és a FIDESZ-KDNP ismét fölényes győzelmet aratott. Szerkesztőségünkhöz eljutott egy rendhagyó, személyes hangvételű imádság a miniszterelnökért, ám a téma…..
Ha az ember szinte hetente találkozik olyan szövegekkel, amelyeket nem tud hol lehozni, létre kell hozni egy új felületet. Ebből született, születik most ez a blog, hirtelen felindulásból, a Kötőszó evangélikus közéleti blog egykori szerkesztőitől.  Nem így, nem most akartuk ezt elindítani. Előre…..