Regisztráció Blogot indítok
Adatok
RL

0 bejegyzést írt és 39 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amikor tavaly november elején felvetettem a forgatókönyvek között a lengyel mintára működő jobboldali kétpárti dominancia lehetőségét - és vele együtt az MSZP váltópárti reményeinek esetleges eltűnését -, ezt az opciót tartottam a legkevésbé valószínűnek. Nem növelte az…..
RL 2010.03.07 19:55:34
@gyöngyök: Csak a rend kedvéért. Az amerikai légierő 1944-ben egy az Egyesült Államokkal hadban álló és németek által megszállt Magyarország katonai célpontjai ellen hajtott végre bombatámadásokat. A vadász - és légvédelem, az időjárás valamint emberi hibák miatt a "bombaszőnyegek" gyakran elcsúsztak, rengeteg ártatlan civil halálát okozva. Ez törént 1944 április 13-án Győrben is. Azonban sem a győri, sem egyetlen más magyarországi bombázás nem tekinthető
"terrorbombázásnak" mint pl. 1945-ben
Drezda elleni légitámadás-sorozat.
  "Újra felépül a Kós Károly és Zrumeczky Dezső tervezte régi Zsiráfház és Bölényház. Az épületeket eredetileg 1912-ben építették, ám a második világháborúban mindkettő elpusztult. Az 1960-as években Kéri Gyula és Bodnár Ferenc tervei szerint épült,…..
Míg a múlt héten egymásnak esett az RTL Klub és a TV2 azon, hogy ki nyerte a vasárnap estét, a Frizbi második adásáról nincs mit vitatkozni, Hajdú műsora fel sem került a 18-49 évesek TOP50-es listájára. Úgy látszik, hogy másodjára nem adtak esélyt a nézők Hajdú Péter TV2-s…..
B-oldal HOBO első 65 éve 2010.02.15 07:40:00
Nem is olyan rég új lemeze kapcsán dicsértem Hobo-t. Most írhatnék arról, hogy 1980-ban jött ki a HBB első lemeze, de én egy még jelesebb eseményről szeretnék beszámolni. Hiszitek vagy sem, Hobo február 13-án töltötte be a 65-öt! Igaz, régóta vénnek néz ki, viszont hosszú…..
RL 2010.02.15 10:20:58
@kerdeozo: ha már a rosszindulatod a történelmi tudás teljes hiányával párosul, akkor legalább a google-t próbáld meg használni.

Földes László (1914-2000)
Kiskunhalason (Bács-Kiskun megye) született. Hadiárvaként nőtt fel egy sokgyermekes családban. Anyjának ruhaüzlete volt. Földes László fiatalon asztalossegédként dolgozott. 1937-ben belépett a KMP-be. Illegális tevékenysége miatt 1942-ben és 1944-ben bebörtönözték. 1944-ben Újpesten fegyveres partizáncsoportot szervezett, és részt vett a megszállók elleni harcban. 1945-től az MKP újpesti pártbizottságának titkára, 1946-tól a budapesti pártbizottság osztályvezetője volt. 1949-től 1951-ig az MDP KV káderosztályának vezetőhelyettese. Ezt követően 1955-ig Sztálinvárosban nagyüzemi párttitkár volt, majd külkereskedelmi miniszterhelyettesnek nevezték ki. 1955-ben a Csepel Vas- és Fémművek pártitkára lett, 1956-tól külkereskedelmi miniszterhelyettes. 1956. július 21. és október 28. között az MDP KV póttagja volt. 1956. október 23-24-én éjszaka részt vett az MDP KV Katonai Bizottsága megalakításában, és október 28-ig annak tagja maradt. 1956. október 27-28-án egyik kidolgozója volt egy katonai diktatúra bevezetését és Nagy Imre félreállítását célzó HM-tervezetnek. 1956 novemberétől 1957 februárjáig részt vett az MSZMP Szervezőbizottságának munkájában. 1957. február 12-től december 3-ig az MSZMP KB káderosztályát vezette. 1956 novemberétől 1970-ig az MSZMP IKB, majd KB tagja volt. 1958-tól belügyminiszter-helyettes, 1964 januárjától 1972 áprilisáig az Erdészeti Főigazgatóság vezetője. 1958 és 1967 között országgyűlési képviselő. 1967-től 1972-ig mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszterhelyettes. Ezt követően a Hungexpo vezérigazgatója volt 1980. december 31-i nyugdíjba vonulásáig. Visszaemlékezéseit a Kossuth Kiadó 1984-ben A második vonalban címmel jelentette meg.
 Fidesz –párti beszédet tartott a köztársasági elnök újévkor.Ha az hangsúlyozza, változásra van szükség, s a szocik a béka segge alatt vannak, s a választás a változás eszköze, akkor nem lehet másra gondolni, mint a nyerésre álló jobboldali koalíció…..
RL 2010.01.02 03:56:57
@Hepci: tökéletesen igazad van. ez az írás szégyen-gyalázat. csakúgy, mint az egész
blog.
Nyár végén indul a Tv2-n Vágó új vetélkedője, ami azt jelenti, hogy addig a műsorvezető bevándorolja a csatorna összes műsorát a Mokkától a Naplóig, talán még a 100 csodában is feltűnik, vagy az Időjárásjelentésben. Megmutatják mindenhol az arcát, ahol csak lehet, és…..
95 éve (1915) kezdődött a gallipoli csata.Az I. világháború egyik legismertebb, de messze nem a legvéresebb csatája a Gallipoli-félszigeten brit, ausztrál és új-zélandi egységek partraszállásával indult meg.Az Admiralitás vezetője, Winston Churchill ugyanis a Balkán…..
KatPol Blog Claiming Macedonia... 2009.05.18 11:00:00
    A nemzetközi, s néhanapján a hazai sajtóban is felröppennek Macedóniát érintő hírek, általában a névvita kapcsán (ha nem épp az albánokról írnak), mely Görögország és a kis FYROM között zajlik – immár 18 éve. De pontosan miért zavarja Görögországot,…..
RL 2009.05.18 15:33:51
Kedves Katpol,

Sajnos még a Balkán-félsziget történetében tájékozottak is gyakran tanácstalanok, mikor a Makedónia-Macedónia, makedón-macedón szavak használata kerül szóba. Nem véletlenül. Amíg a legtöbb nyelv vagy a görög eredetű k-val írt vagy a latin eredetű c-vel írt változatot használja, addig a magyar – a német példát követve – mindkettőt, amelyekhez ráadásul több, egymástól különböző jelentés kapcsolódik. Megfelelő szabályozás híján a használatuk mind a magyar történeti irodalomban, mind a sajtóban meglehetősen kaotikus képet mutat. Igy sajnos még ebben a gondosan megirt cikkben is.

A Makedónia szóhoz három jelentés kapcsolódik. Az első és legismertebb az ókori Hellasz északi határán kialakult és Nagy Sándor alatt világbirodalommá növekedett királyságra vonatkozik, amely a Kr.e. 2. században önálló provinciaként olvadt be a római birodalomba.

A második egy – az ókori állam területénél nagyobb - földrajzi egységet jelöl, amelyet nyugaton a Jablanica- és a Korab-hegység, északon a Šar- és a Skopska Crna-hegység, keleten a Rodope hegyláncai, délen pedig az Égei-tenger és a Aliakmonasz/Bisztrica folyó határol. Ezen a 67,600 km²-es területen ma Macedón Köztársaság, Görögország és Bulgária, illetve igen kis részben Szerbia és Albánia osztozik.

Végül Makedónia az elnevezése Görögország északi régiójának, amelynek központja Thesszaloniki.

A Macedónia szó ezzel szemben csak a Macedón Köztársaságot jelöli, amely 1991-es függetlenné válása előtt Macedón Népköztársaság, illetve Macedón Szocialista Köztársaság néven Jugoszlávia legdélebbi tagállama volt.

Az ókori állam indoeurópai nyelvet beszélő, thrák-illír-görög lakosságára megnevezésére a makedón elnevezés használatos. Ezek romanizálódtak, majd egy részűk beolvadt a Kr. u. 6. és 8. század között letelepülő szláv törzsekbe. Az így létrejött ortodox vallású szláv – de nem szerb – népességére egyaránt használható a makedóniai szláv, illetve a macedón kifejezés. A macedón identitástudat kialakulásának 1930-as évek végéhez köthető kezdetétől célszerű a macedónt használni – a régió területén éppúgy, mind a diaszpórában. Az általuk beszélt nyelv a délszláv nyelvek keleti csoportjába tartozik. Nem kevesebb, mint 30 különböző dialektusát ismerjük, amelyek nyelvtani-morfológiai alapjaikat tekintve a bolgár nyelvhez állnak a legközelebb. A második világháború után létrehozott macedón irodalmi nyelv ettől a szerbhez közelebb álló szókészletében és abc-jében különbözik.

A macedónok azonban csak egy és ma már nem is többségben lévő népcsoportja a földrajzi Makedóniának. Ma görögországi rész lakóinak többségét - az újgörög nyelvet beszélő, szintén vegyes etnikai összetételű – (makedóniai) görögök, a bulgáriai rész lakóinak a többségét pedig a bolgárok adják. Mellettük ortodox szerb és vlach, valamint a muszlim hitű albán, roma, török és pomák lakosság él.

Remélem segiteni tudtam az eligazodásban.

Ritter László
MTA TTI
Kipirult arccal jelentjük, hogy Horváth Ágnes, volt egészségügyminiszterünk visszatér. Legalábbis a képernyőre. Még csak hétfő van, de a hét legdurvább híre tuti az, hogy Horváth Ágnes is tagja annak a celebcsapatnak, amely Frei műsorában fog Afrikában jó nagyokat szívni (a…..
Mihez kezd szánalmas Orbán-interjújára óriási kvízbukással tromfoló Sváby András, miután secc-pecc kirúgták a TV2-től, ahol előtte élet-halál ura volt? Bíztunk a magyar média kamera előtt évtizedek után is lányos zavarba jövő keljfeljancsijában, és nem csalatkoztunk. Egy…..
Mondom, "D. Tóth Kriszta és Pálffy István újra együtt". Legalábbis ezt állítja az MTV sajtóközleménye. Meg hogy „júniustól D. Tóth Kriszta újra köszönti a nézőket a Magyar Televízió Híradójának esti főkiadásában.Aztán kicsit később a sajtóközlemény…..
Mai nosztalgia-híradósunk életpályája nem egyszerű sztori, annyiszor távolították el, és annyiszor tért vissza a Magyar Televízió kebelére, hogy meg se próbálnám összeszámolni. Pálfy G. István még Matúzné uralma alatt kezdte a Híradóban szerkesztő-gyakornokként, majd…..
Emlékeznek még, hogy mekkora botrány volt a korhatár-karikákból? Tüntetés, meg internetes petíciók, nézők hőbörgése? És, hogy mekkora ügy kerekedett abból, hogy egy Oscar-díjas holokausztfilmre (Igen, a Schindler listájára) sárga karikát pecsételnek? Nos, A zongorista is…..
RL 2007.04.23 15:10:02
A meglepő módon pókerrel foglalkozó poker.blog.hu értesülései „Horvát János kubai nagykövetté való kinevezése miatt a Korda György mellett megüresedő pókerkommentátori helyet… eseti jelleggel Balázs Klári töltheti be”. A szaksite információi szerint…..
Egy kolléga hívta fel figyelmünket arra, hogy az NBC minap indult új zenei tehetségkutatójában egy magyar csaj is feltünt, leszedtük legott a Grease - You Are The One We Want című reality első két epizódját, és megnéztük. Bár ne tettük volna. A 10 millió dolláros…..
Tegnap este megvolt a 24 6. évadának hivatalos premierje is (az első négy óra már korábban kikerült a fájlcserélőkre, aki nem bírta ki, leszedhette), hajtás előtt nem fogunk spoilerezni, mert bunkóság, de aki eddig nem nézte/töltötte, az sürgősen pótolja, mert rohadt jól indul…..
Csáp Géza Ősmagyar nyálgép 2006.11.22 15:21:00
Simogatja ráncos testemet a dallamos pop, a lassú dobgép kiszámíthatóan pattog, a szférikus nyálzuhany mindent beborít. Isteni klipet képzelek el erre a remek muzsikára. Mindenki fehér selyemöltönyben lobog egy magánrepülő előtt, vagyis inkább egy erdei tisztásnál lebeg a…..
Nem volt szükség pinára a minőségi népszórakoztatáshoz: a Naplóban Sváby műsorvezető kérdezés helyett hebegett és hillerebb volt Lendvay Ildikónál, miközben Orbán diadalmas ellentámadásba lendült. Olvasson az év vicces interjújáról, ahol hangosan zörgött a tévékettős…..