Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mithrandir

0 bejegyzést írt és 800 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az elmúlt napokban bombaként robbant a hír, mely szerint az Európai Unió ki szeretné irtani Magyarországról a fehér akácot (Robinia pseudoacacia), mondván, egy, a Kárpát-medencében nem őshonos gyomnövény. Természetesen a hír villám sebességgel terjedt a világhálón, a…..
Emlékeztek még arra a 1947-es tervre, mely nevet adott volna minden kerületnek? Persze akkoriban még kevésbé durva megoldások születtek volna: mondjuk Mátyáskirályváros vagy Magdolnaváros. Néhány évvel később már más szelek fújtak. Palotabarát, a bpxv bloggere és az Urbanista…..
mithrandir 2014.01.26 08:53:40
@lobster thermidor: Hát, durva is ez a személyi kultusz.

Bár arra nem emlékszem, hogy filmet forgattak volna a szaros pelenkáiról és büfizési szokásairól, pityergő anyuval-apuval... :-D
Húsimádó Gombaleves galuskával 2014.01.03 22:14:48
Gombaleves galuskával Sokszor készítek gombalevest, már itt a blogon is posztoltam egyszer, de itt volt az alkalom, hogy egy kicsit máshogy ismét megcsináljam ezt a kedvencünket. Két nagyobb fej vöröshagymát vajon megdinszteltem, miközben a gombák kb 80 %-át apró darabokra…..
Értelmesek-e ezek politikai kiindulópontnak? Liberális vagyok. Konzervatív vagyok. Orbán. Bajnai. Államháztartás. GDP. (Stb.) Nyilván értelmesek. De ezt az értelmet a politikai spin doctorok, ideológusok, propagandisták és általában a politikai osztály főzi ki -- neked, olvasó.…..
mithrandir 2013.10.28 18:48:46
@Shenpen: Igazad van, én sem kizárólagossága miatt javasoltam a kereszténységet (ha kirekesztő, akkor már nem sok köze van Krisztushoz), hanem azért, mert a mi kultúrkörünkben kézenfekvőnek tűnik.

"Tehát igenis fel kellene tenni olyan kérdéseket, hogy hogyan neveljünk jó embereket és hogyan küldjük őket a top fele.

Sajnos rettenetesen kevesen érnek oda a topra, és még kevesebben maradnak meg jónak. Sok személyes csalódásomat politikusokkal kapcsolatban éppen ez a keserű tanulság okozta.
mise en place Keresd a legjobbat! 2013.03.04 23:29:52
Megvetted a csinos kis edényeidet a mízedhez? Akkor talán meg is kéne tölteni őket a belevalókkal. Ehhez azonban bevásárló körútra kell menned. Ez ugye elég rémesnek és időigényesnek tűnik? Időd meg nincs, mert a munka után hulla fáradt vagy, így inkább hazamész és eszel…..
MamSza Hodiernus nobilitas familias 2013.03.01 12:08:40
A mai napon egy olyan csoportról olvashatunk, akik ősei több száz éven át elnyomás alatt tartották a magyar népet és annak kizsigereléséből élték fényűző életüket. Lássuk hát, őket, Magyarország legelmaradottabb társaságát: a Magyar Történelmi Családok…..
Olyan konyhai eszközöket láttunk ma a szentendrei Skanzenben megtekinthető izgalmas kiállításon,amelyeket szerintem a legtöbb családból össze lehetne szedni a hétvégi házak sufnijaiból vagy a nagymama spájzszekrényéből. Az 1945 és 1980 közötti lakáskultúra változását…..
mithrandir 2012.11.19 12:36:49
@nyyn: Annyira nagyon azért nem csacskaság. Az ideológia tényleg ez volt.

És az megdöbbentően hasonlított az amerikai rohanós életformára.
Nem véletlen, hogy alkalmas volt mézesmadzag gyanánt.
Sok mindenben lehetne más a hazai közélet. Lehetne demokratikusabb, lehetne kevésbé korrupt, lehetne kritikusabb, lehetne belátóbb, lehetne bölcsebb… Sok minden lehetne. De leginkább talán bátrabb lehetne. Mondjuk, olyan merész, mint amilyennek az LMP kongresszusának küldöttei…..
Szombaton éjjel 84:77 arányban döntött az LMP kongresszusa a párt szövetségi politikájáról. Miközben az alternatívák - taktikai okokból - szépen be voltak csomagolva,  az eredmény valójában a baloldali ellenzéki pártokkal való választási együttműködés elutasítását…..
Bornai Tibor Muszáj ezt? 2012.11.06 22:13:25
Nézem, ahogy a közszolgálati televízió már egy jó ideje a Trianon előtti Magyarországra kiterjedően jósolja meg a másnapi időjárást. Arra gondolok, vajon hogy esne, ha a szlovákok, a horvátok, vagy a románok úgy beszélnének állami televíziójukban a mai Magyarország egyes…..
mithrandir 2012.11.07 10:20:16
@alfabela2:
Szerintem te is tudod, de azért leírom :-) : ez az ötlet (kétféle megnevezés)a szlovákoknál hivatalossá is vált (Uhorsko - Madarsko)
De hogy nekünk miért kell ehhez a szemlélethez önként alkalmazkodnunk, fogalmam sincs. Az egy dolog, hogy elvesztettük a területeket, de a történelmünkről mégse kéne lemondanunk.
Előre szólok, hogy az alábbi nyelvtanulási eszközhöz a Google Chrome-ját kell használni [UPDATE a Mozilla alatt is működő változatról a kommentekben!], viszont a Language Immersion Tool nevű program annyira hasznos, hogy szerintem akkor is megéri igénybe venni, ha egyébként a…..
mithrandir 2012.11.05 13:21:05
@lingwing: Sajnos ezekről az ingyenes fájlmegosztó webhelyekről időnként törlik a tartalmat.
Majd próbálom én is keresni, mindenesetre köszi a tippet! :-)
Kettős Mérce Gondolj jobbra! 2012.10.17 19:54:37
"Meg kellene alapítani a józan ész pártját" (Török Gábor) Számomra ma már csak két árva jobboldali ember maradt széles-e hazában: Balavány György és Ángyán József. Nem kéne -ahogy Lakner Zoltán felvetette csak úgy szinte magának mormogva- nektek, normális jobboldali…..
mithrandir 2012.10.18 12:25:53
@Matróz Kommandó:

Valahogy így. Végtelenül sajnálatos, hogy nincs jobb, de tényleg nincs.
 A szondás ipsék  írta Budai Hella, a Hölgyek öröme vezéregyénisége   Állítólag Amerikában léteznek annyira távoktatásban működő főiskolák is , hogy elég befizetni a tandíjat, levelezni velük, aztán párezer dollárral szegényebben ugyan, de az ember…..
Tisztelt Munkahelyi Terror Blog! A "A munkavállalók végtelenül lusták és nem akarnak dolgozni" című bejegyzésetek inspirált, hogy én is megosszak veletek néhány hasonló sztorit, hogy ne mindig a sírásokat hallgassuk. Szabadúszóként dolgozom, eléggé sok különböző…..
mithrandir 2012.06.01 11:59:12
@Össze kell fogni:

Amiről írsz, azt úgy hívják, hogy az emberi munka termelékenysége.
Ez az egyik legmeghatározóbb elem egy vállalkozás versenyképességében.

Kommented alapján a következő következtetések vonhatók le:
1. Így már érthető, miért csődölt be anno a cucilizmus.
2. Ilyen munkavállalói hozzáállással az is érthetővé válik, miért van ma is a béka segge alatt a magyar munkaerő termelékenysége, ergo a magyar gazdaság egy főre jutó GDP-je.
Nem voltam válogatós gyermek, de mint annyian, én sem szerettem a spenótot. Nem tudott elcsábítani a jutalomcsoki ígérete, és Popeye spenóttól duzzadó izmai sem villanyoztak fel, ha erről a túlságosan is zöld főzelékről volt szó. Popeye-t a mai napig az egyik legellenszenvesebb…..
Az olaszoknak ott van a Garda-tó vagy a Lago Maggiore, az osztrákoknak a  Wörthi-tó vagy a Neusiedler See (na jó, a Fertő tóból nekünk is van még egy kevés), egy magyar burzsuj azonban ha vizet akar,  legfeljebb a Balaton északi partján érezheti jól magát. (A déli part…..
Nemzetközi nőnek érzed magad? – tette fel a kérdést sok évvel ezelőtt egy ismerősömnek egy másik ismerősöm, amikor az a nőnapi köszöntést hiányolta. Internacionalista trükk-e a nőnap? Fasiszta hipszter is rámutat: „a nőnap, mint olyan a Kommunista Internacionálé…..
mithrandir 2012.03.09 09:32:55
Bőven van ok 2011-es villányi portugiesert kóstolni. Egyrészt előrejelezheti, hogy a csapásszerű 2010 után messiásként várt 2011 szimplán jó vagy egyenesen az évezred évjárata. Másrészt az oportó legnépszerűbb borvidékünk meghatározó fajtája, a sokat emlegetett piramis…..
 A cím nem az ingatlancápák érdeklődését hivatott fölkelteni, hanem azokét, akik szöszölnének a brokkolival, paradicsommal, szeretik a fokhagymás rakott karfiolt nem a teszkóból elővarázsolni. Ez a közösségi kertek műfaja. Mi az a közösségi kert? A világon számos…..
mithrandir 2012.02.01 13:58:24
@airdace: Jaja, a Margit körút egyenesen a hegyilevegőjéről ismert... :-)

A gond nem csak ez. Nem tudom, ki állította, hogy a hobbikertészet gazdaságos, de tévedett...

Az egyéb vonatkozásai (közösségépítés, hasznos elfoglaltság) már inkább hasznosak, de megenni én is csak fenntartásokkal és bevizsgálás után merném.
(Persze a bevizsgálás ára egyes tételekre vetítve végképp költséges hobbivá teszi a dolgot)
mithrandir 2012.02.01 15:25:07
@airdace: Figyu, kertészmérnök vagyok, nyitott kapukat döngetsz... :-)

A bajom a büdös városban való élelmiszer-termeléssel, valamint a projekt gazdaságosságával van. (Utóbbival is csak akkor, ha ez is szerepel a célok között)
Egyébként nagyon szimpatikus a kezdeményezés.
A Bajnokok reggelije című könyv végkifejletéhez közeledve a főszereplők egy koktélbárban ülnek, ahol a mesterséges megvilágításban a férfiak inge és fogsora természetellenes, lilás-fehéren ragyog. Az amerikai mosószergyártók ugyanis olyan UV-reagáns anyagot kevertek…..
mithrandir 2011.08.29 10:23:40
@tommybravo:

Mondjuk, nem "bió"-t is... :-)
Ez éppen akkora marhaság.

Az "ökológiai" áll talán legközelebb a valósághoz, de szerintem a közérthető "vegyszermentes" is megtenné.
  Középtávú elképzelés, hogy minden iskolának, vagy akár osztálynak önálló zenekara legyen, hogy a gyerekek „a közös muzsikálásban örömet találjanak, megtanulják az egymásra figyelést” – közölte Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár pénteken…..
mithrandir 2011.08.29 10:10:46
Bocs, de nekem az alábbi regényrészlet jutott eszembe a hírről :-)

"- Bocsánat, polgártársnő - fordult Vaszilij Sztyepanovics a fiatal lányhoz. - Nem járt önöknél véletlenül egy fekete kandúr?

- Kandúr? Miféle kandúr? - kiáltott a kisasszony ingerülten. - Szamár ül nálunk a hivatal élén, szamár!

- Nem bánom, ha minden szavamat hallja, akkor is elmondom! - tette hozzá, és ezután csakugyan beszámolt a történtekről.

Kisült, hogy a városi albizottság vezetőjének - aki a kisasszony szerint „végromlásba döntötte a könnyű műfajú szórakozást” - az a rögeszméje, hogy mindenféle szakköröket szervezzen.

- Ezzel akarja magát behízelegni a fölöttesei kegyébe! - fakadt ki a leányzó.

Egy szó, mint száz, egy év leforgása alatt sikerült megszerveznie a sakk-kört, a pingpongkört, a lovaglókört meg egy speciális szakkört Lermontov tanulmá¬nyozására. Nyárra már fenye¬getően közeledett egy folyami evezős-szakkör meg egy alpinistakör megalakulása. És erre ma, ebédszünetben, bejön a vezető...

- ...karonfogva egy lehetetlen, pepita nadrágos alakkal, a fene tudja, honnét került elő, törött cvikker az orrán, és... szóval, olyan tenyérbemászó ábrázatú!
És ez a lehetetlen fráter, a kisasszony beszámolója szerint, úgy mutatkozott be, hogy ő közismert szakember a dalárdák szervezése terén.

A leendő alpinisták arca elborult, ámde a vezető biztatta a társaságot, a szakember pedig mórikált, élcelődött, és eskü alatt erősítette, hogy a karéneklés rendkívül kevés időt igényel, haszna ellenben több mázsányi."

(Mihail A. Bulgakov: A Mester és Margarita)
Selmeczi Gabriella szerint a magánnyugdíj-pénztárak nem csak eltőzsdézték az emberek pénzét, de egyenesen életveszélyes volt a rendszer. A nyugdíjvédelmi miniszterelnöki biztos szerint, ha a manyupok állampapírba fektettek volna minden pénzt, ma 700 milliárd forinttal több lenne a…..
mithrandir 2011.08.25 12:37:30
@namitirok:

Ez lehetséges.

Csakhogy egy nyugdíjpénztári rendszernél a legfontosabb a biztonság, pont azért, hogy a kevésbé túlképzett polgár is tisztes növekményhez jusson.

Ezzel párhuzamosan pedig az adómból finanszíroztam az egyre növekvő államadósságot, ami részben az állami nyugdíjkasszából hiányzó összeg miatt duzzadt fel.
mithrandir 2011.08.25 12:45:19
@namitirok:

Akkor helyben vagyunk. Mármint az AXÁ-nál.

Igen, hallottam, hogy én a 9ezremmel még jól is jártam... :-)
Svéd önkéntes a finnek oldalán, a Szovjetunió ellen vívott téli háborúban   Nincs talán a világtörténelemben többször és alaposabban feldolgozott esemény, mint a második világháború. Mégsem lehet elégszer szembesülni azzal a pusztítással, amit az emberiség elszabadult…..
mithrandir 2011.08.03 12:44:25
@seahawks:

Semmi baj. :-)
Én meg a "mithrandirok" kifejezésen akadtam ki, így ismeretlenül.

Sajnos, ma Magyarországon gyakorlatilag mindennek van köze a politikához. A történelemnek különösen, nem hiszem, hogy ez neked újdonság lenne.

A megosztottság megszüntetéséhez pedig kizárólag a múltról való minimális konszenzuson keresztül vezet az út.
Félek, hogy ezt a kérdést, a mindkét oldalon folyamatosan újra és újra feltépett sebeket csak az idő fogja megoldani és begyógyítani.
mithrandir 2011.08.03 12:55:42
@okostojgli:

Meggyőztél.

:-DDD
mithrandir 2011.08.03 13:11:47
@T-5:

Mármint a II. vh közvetlen előzménye gyanánt?

Tényleg roppant szomorú... :-)