Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Koch Mária

28 bejegyzést írt és 59 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Unalomig ismert mantra, hogy a változókorral együtt megjelennek az alvási nehézségek. De miért törvényszerű, hogy szinte mindenkinél jelentkeznek? Ma ennek járok utána, közben elmesélem a saját tapasztalataimat is. Tudományos tény, hogy menopauza idején zajló hormonális változások miatt a nők…..
A perimenopauzális tüneteim még abszolút elviselhetőek voltak: lefekvés környékén jelentkező hőhullám, szapora szívveréssel párosulva. 10-15 perc alatt átestem rajta és ennyi volt. De bő egy évvel az utolsó menzeszem után elszabadult a pokol, szó szerint.   Egy éjjel arra ébredtem fel, hogy…..
Koch Mária 2023.01.11 18:45:34
@Puller István: Nagyon szívesen, örülök, hogy fogalom ma magyarázatot nyert, sajnálom, hogy ennyit kellett rá várnia. Imádom, amikor a profil nélküli trollok mindenre tudnak valami szerintük poénosat mondani.
KözelképeM Hello, menopauzám! 2022.10.17 18:46:54
Mit is mondjak neked ezen a csodás őszi reggelen, így október 18-án, a menopauza világnapján? Mondjam, hogy nem vártalak, és te mégis ajtóstól rontottál belém? Hogy azt se mondtad, bikkmakk, csak átgázoltál rajtam? Mondom, mert így történt. Piszkosul agresszív vagy és nem törődsz azzal, hogy…..
Fel lehet szerintetek készülni a változókorra? Én mindig úgy gondoltam, hogy igen. Alapvetően sportos életmódot folytattam, a táplálkozásom is megfelt az egészségesnek mondott minőségnek és mértéknek, egy deka felesleg sincs rajtam. A stressz az egyetlen, amit nem sikerült elkerülnöm, de ettől még…..
Néhány éve, egy akkor 50 körüli, kifejezetten nőies, az életet élvező ismerősöm arra panaszkodott, hogy hónapok óta nem kívánja a szexet. A férje 10 évvel fiatalabb nála, ami csak elmélyítette benne a válság van… érzést. Bármit próbált, egyszerűen nem ébredt fel benn a szexuális vágy. Annyira…..
Úgy tapasztalom, egyre többen vannak, akik tudják, mire számíthatnak a változó kor beálltával. Aztán persze előfordul, hogy meglepődünk és megijedünk tőle. Olyan ez, amikor betöltjük a 40. évünket, kicsit hátra lépünk, hogy na… és csodálkozunk, hogy ez velünk megtörténik. Vagy gondolj arra, amikor a…..
A civilizáció fejlődésének köszönhetően, évtizedekkel tovább élünk, mint a felmenőink a nem is olyan távoli múltban. Ez persze azzal is jár, hogy meg kell tanulnunk valahogy viszonyulnunk az életünk második feléhez. Ahhoz a feléhez, amiről már sokat tudunk, de még nem eleget, mert alig vannak…..
Koch Mária 2021.02.28 09:41:57
@jozsef_8: vasárnapi ajándékba kapod: ezt a posztod nem moderálom ki, hadd lássák, milyen menő vagy...
Koch Mária 2021.03.02 12:07:51
@Örömhernyó: A meséd folytatása: "Aztán szerencsés esetben a nő is feleszmél, hogy nem kell neki egy sörhasú, büdös lábú, impotens férfi mellett leélnie az életét.... SŐT! Genetikailag is előnyös, ha a nő több férfival is gyereket nemz... " Csak gondolj bele, mi lenne, ha egy rakat sörhasú és büdös lábú gyereke lenne ugyanattól a pasitól... brrr... borzasztó ugye?

Tényleg így képzeled az életet? Menő vagy, de tényleg... hajrá!
Koch Mária 2021.03.02 12:08:42
@Valldemossa: van ilyen... :)
Szeretnék egy nézőpontot megosztani veletek a vírus kapcsán. Azt tudjuk, hogy több megoldással próbálkoznak jelenleg az egyes országok kormányai. Kettő van, amiről sokat hallunk: a nyájimmunitás kialakítása a terjedés lassítása, elnyújtása. Nem magyarázom el a lényegüket, rengeteg információ…..
Koch Mária 2020.03.23 00:02:00
@maxvaI baIcán bircaman: meg azt, aki csúnyán beszél... meg azokat, akiket ezért fizetnek... meg azokat, akik nem tudnak helyesen írni, meg azokat, akiket...
Koch Mária 2020.03.23 00:08:35
@kéki béla: álnév alatt, fotó nélkül mennyivel vagy hitelesebb? A vélemény attól vélemény, hogy VÉLEMÉNY. Lehetne jobb dolgod is, mint hogy itt cseszed az időd egy számodra hiteltelen írással.
A blog attól (is) blog, hogy saját, szubjektív véleményt közöl, ezt teszem. Nem vagyok szakértő, hol látod? . Nem kell vele egyet érteni, én sem értek egyet sok mindennel. Ha neked van mondandód, szívesen beszélgetek róla.
Vannak helyzetek, amikor ki kell lépni a megszokott kommunikációs sémákból. Eddig sem volt őszinte a mosolyom az aktuális helyzetre rosszul reagáló reklámok láttán, de most már dühös vagyok. Sőt, én szégyellem magam azok helyett, akiknek kéne. Megcsúfolva érzem a szakmám, főleg az orbitális online…..
Koch Mária 2020.03.20 11:00:30
@MAXVAL bircaman közíró: az írásomnak semmi köze a politikához. Egy jelenségre hívom fel a figyelmet, szigorúan marketinges szemmel. Amivel egyet lehet érteni, vagy sem, és ok lehet egy szuper szakmai vitára. De politizáláshoz nem alap. Kérlek, tartózkodj az ilyen jellegű kommentektől. Ha az írás tartalmával kapcsolatos véleményed van, szívesen beszélgetek róla.
Koch Mária 2020.03.20 11:06:52
@Magentax: Ja, így van.. Részben. Az online futó hirdetésekbe is csúszhat hiba, de sokkal rugalmasabban lehet korrigálni, mint bármelyik offline felületet. És kéne is. Persze, ha az ő pénzükön röhögünk rajtuk, nekünk nem fáj. Ha nagyon leegyszerűsítem. Nekem kicsit tudathasadásos helyzet látni mindkét oldalt. Miközben azon dolgozom, hogy a helyzetben a legjobban tudjanak kommunikálni a cégek és hogy tudnak segíteni az embereknek, hogyan tudnak megfelelni a lakossági igényeknek, akkor tényleg dühít, ha dilettáns megoldásokat látok. Ha nem ezzel foglalkoznék, lehet, hogy kevésbé reflektálok érzékenyen.
Koch Mária 2020.03.22 14:07:09
@mafos: a "barátom" szó = hangulatkeltés? Ezt hogy matekoztad ki? Amúgy is eléggé zavarosan kommunikálsz, a helyesírásról pedig ne is ejtsünk szót... szóval előbb saját házad tájékán... Ezzel együtt is elfogadom, hogy nem tetszik, nekem sem tetszik minden, amit elolvasok és egy így van jól. Remélem, megtalálod a neked tetsző olvasnivalót. :)
Hunyd be a szemed és képzeld el, hogy éjszaka arra ébredsz, hogy csurom vizes vagy. A saját verejtékedben úszol, alattad lucskos a lepedő, a paplan huzata hidegen tapad a bőrödhöz. Kinyúlsz a takaró alól és kisimítod az arcodba tapadt hajtincseket, de a nedves karodon végigfutó borzongás arra…..
Az előző bejegyzésembe nem véletlenül került bele a „klimaxos hülye tyúk lettem” kifejezés. Pontosan azért írtam, mert még a nők többsége is ezt mondja magáról, nemhogy mások. Például azok, akiknek fogalmuk sincs arról, mit élünk át, amikor letarol a változó kor. Pont olyan, mint az egyébként igazán…..
Koch Mária 2019.06.24 14:21:55
@DFK: pont jó az idézett hasonlatod, az is egy sztereotípia. És látom, kellően zavar is. Megértem.
Meg az is sztereotípia, hogy a klimax egy hiszti. El tudod fogadni, hogy ez a sztereotípia meg a nőket zavarja?

Ráadásul nem választás kérdése, egy törvényszerűen bekövetkező folyamat, eltérő hatásokkal és következményekkel. És sajnos semmi köze a házassághoz. Ahhoz igen, hogy aki párkapcsolatban él, ott tudják egymást támogatni bármiben, nem csak ebben a tekintetben.
Koch Mária 2019.06.24 14:23:00
@John Doe3: köszönöm a tanácsokat, nincs magasvérnyomás betegségem szerencsére. :)
Koch Mária 2020.01.15 12:45:14
@Dotty78: Köszönöm neked ezt a hozzászólást, képzeld, igazad lett. Pontosan HI-m van, és menet közben megjelent egy csomó egyéb gyomor tünet is. Úgy néz ki, a felborult hormonháztartás miatt alakulhatott ki. Örökre hálás vagyok a tippért... :)
Kőkemény melóba vágtam a fejszém, mert nem csak finomítgatni kell, hanem baltával hasogatni egyelőre. Egy ideje dédelgetem a tervet, hogy elkezdem a láthatatlan korosztályt elérhetővé tenni a márkák számára. Nem azért telt el egy év, mert csak tököltem (végül is tökszezon van), egyszerűen alaposan…..
Koch Mária 2019.10.09 12:55:59
@ProjectMayhem: talán így van, meg úgy is, hogy de, változik. Látom és tapasztalom is a saját bőrömön. Nem ugyanolyan intenzitású utakra megyek, nem ugyanolyan stílusú ruhákat hordok, nem ugyanazt a típusú kocsit venném, mint 10 éve, nem ugyanazt a zenét hallgatom, más fazonú cipő a kényelmes, stb. Szóval rengeteg téren változik a vásárlási szokás: kényszerből, pénztárcából, ízlésből, stb.
Koch Mária 2019.10.09 13:12:16
@Mickey Pearce: kár, hogy nem szedtél össze normális stílust. Meg látásmódot sem. Ja, hogy a férfiak a jó szakemberek, a nőket meg lehet minősíteni? Szerintem ne beszéljünk tovább, nincsenek érveid, vagdalkozol elég durva stílusban. Vélemények, érvek ütköznek, az szuper, de te egyiket sem műveled. Arc és név nélkül vagdalkozol.. szerinted?
Koch Mária 2019.10.09 13:22:41
@a Lojalista: köszönöm, nagyon értékes a véleményed.
  Szóval ott tartottunk, hogy részletesen megismertük a menopauzát okozó biológiai folyamatot. Ne legyints, hogy "azt mindenki tudja..." Kérdezlek, ha így van, akkor miért fordulhat mégis elő, hogy a kezelésre szoruló nők mindössze 3 százaléka kapja meg a megfelelő ellátást? Nekem ez okozza a…..
Koch Mária 2019.09.19 14:08:35
@CarRadio: nagyon köszönöm, hogy írtál. Elég korán kezdődtek nálad a tünetek... Az átlagéletkor a statisztikák szerint Mo-on 50-51 éves kor. Én pont az átlagba tartozom.. Nálam valahol ott esett le a tantusz, amikor rádöbbentem arra, hogy annak ellenére, hogy a klimax egy természetes folyamat és nem betegség, DE! olyan mértékben is felboríthatja a szervezet működését, hogy beindulhatnak a komolyabb betegségeket elindító folyamatok is. És sajnos nekem beindultak.
Ezzel együtt én sem szántam rá magam a hormonszedésre, szóval nem kampányolok mellette. Csak még felelősebben gondolkodom, bár eddig is úgy éreztem, hogy így teszek. Például reflux, Hisztamin Intolerancia (HI) jelentkezett az utóbbi időben, a HI-ról azt sem tudtam, hogy létezik. Sokkal jobban megvisel, mint maga a változókor. Brutális problémakör, iszonyú nehéz kijönni belőle. Szóval ilyenkor eszembe jut, ha szedtem volna hormont, akkor is bekövetkezik ez az állapot? Szóval tényleg összetett problémakör és lehet, hogy sosem lesz rá tuti válasz. Az biztos, hogy a tünetek mennyisége és minősége el kell, hogy gondolkoztasson mindenkit, hogy mikor kell és hogyan beavatkoznia a saját egészségnek megőrzése érdekében.

Nagyon örülök, hogy nálad ennyie kezelhetők a tünetek és köszönöm a gratulációd. Arra ösztönöz, hogy még több tudást begyűjtsek és közkinccsé tegyem. :) Köszi, ha megosztod a tartalmakat, hogy minél többen bevonódhassanak. :) Jó egészséget neked, ha bármi van, írj. :) Üdvözöllek. :)
  Azt ígértem, hogy utána járok a menopauza témájának olyan módon, hogy megértsük, miért és mi zajlik a szervezetünkben változókorban, illetve miért nem szabad elhanyagolni a tüneteket. Az életünkkel játszunk lányok, vegyük komolyan. Szenvedni nem szabad, mert a menopausa erős tünetei a kritikus…..
  Lehet mindkettő, de ne keverjük sem a sorrendet, sem az okokat. Nagyot robbant az egyik kólás cég legújabb kampánya. Érzelmekre ható kreatívval és üzenettel állt elő: a szerelem, az szerelem, légy homoszexuális, leszbikus, vagy hetero. És egy így is van, bárki identitásától függően választhat…..
Koch Mária 2019.08.09 15:56:34
@JTU: pont ez a viralitás: elért, tudsz róla. Az, hogy milyen hatást vált ki belőled, másodlagos ebben a tekintetben.
Már elég sokszor írtam arról, milyen kellemetlen tüneteket okoz a klimax nekem. A hormonkezelést nem vállaltam, mert azt  gondoltam, hogy előbb kipróbálok olyan növényi összetevőjű szereket, melyek elérhetők a gyógyszertárakban. Ráadásul az is eszembe jutott, ha már írok a klimaxról, miért is ne…..
Elegem van azokból, akik név és arc nélkül fröcsögnek minden klimaxxal kapcsolatos megnyilvánulás kapcsán. Persze arctalanok és névtelenek, de jobbára férfiak, mert a kommentek nagy részéből egyértelműen kiderül, hogy ők azok a magukat macsónak gondoló alfahímek, akik a nőkre eszközként tekintenek.…..
Koch Mária 2019.07.18 13:59:03
@metal: Hol lát kedves névtelenség mögé bújó kommentelő fröcsögést? Érdemes minden írást annak összességében olvasni és összefüggéseiben megérteni. Sajnálom, ha valami torz kép ment át.

A vezető viselkedése sok minden számlára irható, semmi köze a nemi különbségekhez. Ennél kicsit többről szól ez a téma is, mint sok egyéb, a társadalmat mélységében érintő téma, annak minden egészségügyi vetületével. Én semmi mást nem látok a kommentjében mint azt, ami ellen olyan sokan dolgozunk, hogy eltűnjön ez a fajta gondolkodásmód végre.
Szűcs Sándort a Pesti Magyar Színház művészét kérdeztem meg, mit vásárolna reklámok alapján. Sőt, arra is kitértünk, milyen egy színész viszonya a reklámokhoz. ..
Továbbra is gyűjtöm a fogyasztói véleményeket az 50 év feletti korosztályból. Hiszen nekik is szólnak a reklámok. Nekik is szólnak a reklámok? Álljon itt Eszter véleménye ebben a kérdésben.   Eszter kettős szerepben van: vállalkozóként életbevágóan fontos a számára, hogy jól reklámozza a…..
Koch Mária 2019.07.11 19:04:47
@balazsman: Köszönöm, hogy behoztad ezt az új szempontot. :-)
Koch Mária 2019.07.11 19:11:05
@csúti csüngőhasú tolvaj: 1. nem haragszom. Miből gondolod az ellenkezőjét? 2. nem szokásom elbújni... látod mikről írok? Kettőnk közül te vagy elbújva. Szerintem a valótlan aliasok mögé bújva kommentelőket mindenhonnan ki kéne tiltani. Írjak rá indokokat? De nem tettem meg veled (sem). 3. nyilván mindenki a saját hitrendszere szerint látja a világot. 4. leírtam a véleményem + leírtam neked is. Én is tiszteletben tartom a tiéd, te is az enyém. Még akkor is, ha nem értünk egyet.
Koch Mária 2019.07.12 15:21:36
@kéki béla: alapmű, olvastam. De ez nem jelent semmit. Olyat is biztosan olvastál, hogy mostanra már automata működés:-)ű szkafenderekben röpködünk ide-oda, stb. Irodalom, jobb és rosszabb. Részemről ez a téma kifutott, nem egymás meggyőzése a cél. :-)
Végre.... elindultak azok a hozzászólások és levelek is, amelyekért elkezdtem a klimax téma feltárását. Mert nyilván nem a fröcsögő trollok miatt kezdtem el feldolgozni a saját tapasztalataimon keresztül a menopauza összetett problematikáját. Reméltem, hogy megérkeznek azok, akiknek érdemi…..
Bárhány embert megkérdezel, azt fogja mondani szinte kivétel nélkül, hogy utálja a reklámokat és reklámkerülő. Ha azt kéred, sorolja fel azt az ötöt, amit a legjobban utál, simán felsorolja, sőt, még többet is. Most akkor reklámkerülő, vagy sem?  A képet én fotóztam külföldön, ahol nem ciki egy…..
Koch Mária 2019.07.08 14:03:32
@irdesmond: Teljesen egyet értek veled, nagyon sok a jó reklám, és rengeteg közülük ikonikus filmként kering az interneten. Az irányban nyomozgatok, hogy egy bizonyos korosztályt miért nem céloznak meg nekik szóló üzenetekkel. Nem tudom, erről mi a véleményed. Megnézted a videót? Az jó kis "vitaindító" ebben a témában. :) Üdv.
Eszterrel a vállalkozása kapcsán készítettem anyagot, de amikor egyeztettük a részleteket, felvetettem neki a változó kor témakörét is. Mit szólna hozzá, ha megosztaná velem ezirányú tapasztalatait? Elmondtam neki, mennyire fontos, hogy legalább mi nők merjünk erről beszélni. Lenyűgözött a…..
Koch Mária 2019.06.28 12:40:45
@Kate Kupon: nem cenzúrázom az alanyokat, így fogalmazta meg. Ahogy láttam, minden fellengzős attitűdtől mentesen. A szó talán beépült már eléggé a közhasználatba, hogy ne irritáljon senkit.
Bocsánat, ha mégis.

Volt egy érdekes élményem nemrég, megosztom veled. Egy ismert színésszel készítettem anyagot, aki arról is elhíresült, hogy rengeteget jótékonykodik. Amikor erre rákérdeztem, a karitatív szót használtam. Azt mondta, ne használjam, mert számára nagyon pejoratív értelme lett, mert sok, magát karitatívnak nevező ember karitativitása csak kirakat, és ha tudnám.... Hoppá, szóval már ez is egy irritáló szó lett? Érdekes. Szóval szavakba kapaszkodni nem érdemes, erre jöttem rá.
Koch Mária 2019.06.28 22:41:14
@tubullar bells: tegyünk különbséget. Ebben a bogban egyfajta munka zajlik. Emberek névvel vállalják magukat, történeteiket. Ne keverd ezt össze saját magaddal, aki többféle alias mögé bújva azzal szórakozol, hogy másokat alázol. Ez nem vélemény. Ha érdemben tudunk beszélni, függetlenül a véleményedtől, azt tiszteletben tartom. A névtelen és arctalan valakivel nem tudok mit kezdeni, maximum sajnállak, hogy ennyire futja. Szóval ne vedd egy kalap alá magad másokkal amíg csak ennyire telik. Ráadásul ez az én blogom, az ilyenekkel mint te, belátásom szerint cselekszem.
Koch Mária 2019.07.01 12:37:51
@tubullar bells: Nem mondott semmit, nem ez volt a téma. Ha figyelsz, látod, hogy szavak használatára felhozott példa volt. :-).
Próbálj blogot írni, meglátod, munka e vagy sem. Már megint előre csacsogsz úgy, hogy fogalmad sincs, mi hogyan alakul. Kicsit csendesebben, több szemlélődés, több figyelem, kevesebb támadás és fröcsögés... jót tesz, hidd el, mert úgy látom, van azért bőven sok egyéb is benned. Csak a vadállat erősebb. Egyelőre.
KözelképeM Rólam 2019.06.04 16:33:10
Koch Mária vagyok, nő, marketinges, újságíró, 50 év feletti. Bizony, abba a bizonyos „láthatatlan korosztályba” tartozom. Naponta átélem, hogy milyen érzés oda kerülni. És minden porcikám tiltakozik az ellen, hogy bárki is leírja ezt a korosztályt. Nem érzelmi okokból tiltakozom, hanem azért, mert…..
Koch Mária 2019.06.28 22:55:15
@FrankZappa: nem tudom megítélni, mi okozta a család széthullását. Azt tapasztalom, hogy jellemzően mindkét fél felelős érte, szoros ok-okozat halmazok visznek el odáig. Sajnálatos lenne, ha csak egy menopauzás időszak okozná pusztán, annyira azért nem lehet gáz senkinek.Azt, hogy abban csúcsosodnak ki az egyébként is meglévő gondok, jobban el tudom fogadni, de ezek inkább gondolatok, nyilván véletlenül sem szeretnék véleményt mondani így ismeretlenül.
Az egyedül születünk-halunk kérdésköre amit említesz, olyan tézis, amin nem gondolkodtam, mert nem áll közel hozzám ez a fajta gondolatiság. A legjobbakat kívánom neked. :-)
Nem vagyok nyelvész, marketinges vagyok. Szőrszálhasogató sem vagyok, de nem tudok szó nélkül elmenni nyilvánvaló kreténségek mellett. Észreveszed a hibákat?..
Koch Mária 2019.06.07 18:41:02
@sure_shot: Pontosan ez jutott eszembe nekem is. :)
Koch Mária 2019.06.07 18:45:13
@ColT: Nem is szidja senki a fiatalokat. A példaként hozott probléma nem életkor függvénye, teljesen igazad van benne. A plakátok nagyon is jól látható helyen vannak, főleg busz és villamosmegállókban, citylight-okon. Elég figyelemfelhívó a kreatív is. DE! Szerintem a lényeg nem ott van, hogy olvassák, vagy sem, ez prekoncepció. A lényeg, hogy ennyire félreérthető és viccé silányít egy fontos üzenetet.
Koch Mária 2019.06.23 18:17:31
@én csak hallgatok: @én csak hallgatok: értem, amit írsz, sőt egyet is értek veled a lazaság tekintetében. Sőt, abban is, hogy a fiatalokhoz érdemes lazán (is) szólni. De ebben az esetben sajnos nem erről van szó. Nézd meg a többi plakátot is.
Ennek a kampánynak a hangneme nem vicces, nem laza és nem szórakoztató. A kampány célja a megdöbbentés, a rádöbbentés. A kampány fő üzenete az, hogy naponta 3500 ember hal meg a közutakon közlekedési balesetekben.
Ahhoz, hogy az ünenet hatékonyabban eljusson a befogadókhoz, ismert embereket kértek fel szereplésre. Ezen a plakáton két szerencsétlen mondat szerepel, ami nem azért lett ilyen, hogy vicces és laza legyen. Azért lett ilyen, mert így sikerült sajnos. A többi plakát szövegét eddig rendben lévőnek láttam. Hidd el, azok sem lazák, nem viccesek. De revidiálom az álláspontom, ha látok ilyen hangvételűt, esetleg küldj, ha láttál.
Elég sokat gondolkodtam, mielőtt eldöntöttem, hogy a nyilvánosság elé állok a saját klimaxommal. Amikor a munkám kapcsán egy megbízómmal beszélgetek, mindig elmondom, mennyire fontos, hogy önazonos legyen abban a témában, amit képvisel. Ha kávét forgalmaz, akkor tudjon mindent a kávéról, sőt,…..