Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szarvas János

18 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Több ezer kilométerről mindig nehéz megítélni egy másik kultúra helyzetét és problémáit, már csak azért is, mert teljesen természetes, hogy más népek nem ugyanabból a kollektív tudatból merítenek, mint amivel mi rendelkezünk, ezek megértése nélkül pedig hajlamosak vagyunk felületes értékítélet hozni…..
Szarvas János 2020.06.08 17:09:43
@MAXVAL bircaman közíró: ha a grúz néptánc perverz, akkor gondolom a magyar is...
Szarvas János 2020.06.09 09:13:14
@MAXVAL bircaman közíró: perverz táncikálásról írsz - a filmben tradícionális grúz (nép)tánc van
Szarvas János 2020.06.09 12:32:32
@MAXVAL bircaman közíró: hol tagadom a cikkben, hogy ez nem egy homoszexuális kapcoslatról szó? Csak a "perverz" táncikálásra reagáltam, mert nem értem, hogy a grúz néptáncban mi a perverz (amit a filmben táncolnak hetero- és homoszexuálisok egyaránt)
OffScreen Jazz életre-halálra 2020.05.25 08:00:00
Amikor 2009-ben Damien Chazelle megrendezte az első egész estés musicaljét, vajon gondolt-e arra, hogy egyszer majd egy jazzdobosról készült pszicho-thrillerrel berobban a köztudatba, majd néhány évvel később Hollywood zenés-táncos korszakát megidézve a legjobb rendezőnek járó Oscart is bezsebeli és…..
Noha temérdek lista születik a filmes portálokon, amelyeket a koronavírus, és annak nyomán kibontakozó #maradjotthon mozgalom hívott életre - mi is megcsináltuk a sajátunkat -, azonban ezeken a listákon kevés szó esik arról, hogy melyek azok a tevékenységek és közösségi terek, amiket határozatlan…..
Néhány évvel ezelőtt Alex Garland üstökösként robbant be az Ex Machina című debütáló filmjével és rögtön az egyik, ha nem a legizgalmasabb fiatal rendezőként kezdett rá gondolni filmrajongók népes tábora. Azonban sok új filmessel ellentétben Garland nem változtatja műről műre radikálisan a stílusát…..
Szarvas János 2020.04.27 20:40:44
@Persevant: Devs = Developers = Fejlesztés, ami a tech cég fejlesztői csoportjára vonatkozik, de ezt a sorozatban is kifejtik egy ponton :)
A kialakult helyzet következtében, most már több hét után egyre inkább kénytelenek vagyunk elfogadni, hogy nem igazán van választásunk, muszáj feladni a mindennapi életünket és házi karanténba vonulni annak érdekében, hogy saját és mások egészségét is megóvjuk amennyire csak lehet. Persze az új…..
Új rovatunkban villámkritikák formájában tekintünk vissza a mögöttünk álló hónap mozis felhozatalára, illetve egyes esetekben az idevágó streaming premierekre. Januárban ezeket a filmeket láthattuk: Tőrbe ejtve / Knives Out Minden műfajnak megvannak a maga szubzsánerei, így krimiből is…..
A filmrajongóknak az év utolsó hetei nem csak az ünnepek miatt érdekesek - ilyenkor zúdul ránk az a toplista áradat, amiből sosem lehet eleget olvasni, de hogy a nagy dömpingben ne csak a legnyílvánvalóbb filmekről emlékezzünk meg idén sem, a diverzitás jegyében összeszedtük kontinensenként azokat…..
OffScreen Monos (2019) 2019.10.26 06:00:00
A filmet a miskolci Cinefesten volt szerencsénk megtekinteni Nehéz megmondani, hogy hol van az a határ, ameddig egy szociális kérdésekkel és társadalmi értékekkel foglalkozó alkotás még működőképes, hiteles tud lenni, és mikortól érezzük már soknak vagy éppen torzítottnak azt a képet, amit az adott…..
A filmet a miskolci Cinefesten volt szerencsénk megtekinteni Egyre inkább úgy tűnik, hogy a 2019-es év legemlékezetesebb filmjei azok lesznek, amelyek a stílust, a közlésmódot hajlandóak a szó szoros értelmében vett cselekmény helyett felülsúlyozni, és ebből a sormintából nem lóg ki A…..
Az egyetlen állandó dolog a változás - lehet, hogy a világmindenség legnagyobb közhelye, de mégis igaz, és ezzel tisztában van a 20-as évei végén járó Joe Talbot is, aki rockzenészből debütáló rendezővé avanzsálva rögtön el is hozta nekünk az év egyik legjobb filmjét. A The Last Black Man in San…..
Az eufória szó jelentésében a nagy intenzivitással átélt boldog, és magabiztos tudatállapotra utal, melynek kvázi egyenes ágú ellentéte a letargia, amit abnormális, cselekvésképtelen szomorúságnak feleltethetünk meg. Akárhogy is akarjuk megfogalmazni, egyértelmű, hogy a két érzés gyakorlatilag a…..
Szarvas János 2019.08.15 12:58:59
@Couch Club Szunyi: témáiban nem sokkal különbözik, de máshogy dolgozza fel azokat, és nyilván mivel a világunk is megváltozott a Skins óta, ezért máshova is helyezi a súlypontokat, úgyhogy érdemes neki adni egy esélyt.
2013-at írunk akkor, amikor a Netflix először vágott bele teljes lendülettel a sorozatos tartalomgyártásnak, ami ugyan csak 6 éve volt, mégis mintha minden megváltozott volna a televíziós piacon ezidő alatt. A kezdetben főként vásárolt anyagokkal operáló streaming mogul ugyanis ekkor látta be…..
Ritkán járja körbe a világsajtót egy kínai művészfilm híre, azonban nem is olyan régen, néhány hónappal korábban csupán, mégis ennek a szcénának egy új darabját harsogták körbe különböző médiumok, többek között itthon is. Valószínűleg a film címére kevesebben emlékeznek, de a Long Day's Journey Into…..
OffScreen Diamantino (2019) 2019.07.28 08:00:00
Minden évben jön pár olyan film, ami joggal pályázhatna az "év legbizarrabb produkciója" díjra... és ha a valóságban tényleg lenne ilyen díj, akkor több,mint valószínű, hogy a Diamantino rajt-cél győzelmet aratna idén...
OffScreen In Fabric (2018) 2019.07.25 08:00:00
A filmtörténelem során már láttunk kísértetjárta házat, babát, tükröt, autót, videókazettát, gumiabroncsot, de Peter Strickland új mozijában egy olyan tárgy tör a használói életére, amit ezidáig nem igazán látott a popkultúra: egy piros női ruha...
Ritkán jut el hazai mozikba ázsiai film, olyan ázsiai film pedig pláne, ami a nemzetközi piacon is inkább kisebb névnek számít. A Manta Ray Phuttiphong Aroonpheng első rendezése, amit bár nagyobb fesztiválokon is vetítettek korábban, igazán érvényesülni csak a kisebb rendezvényeken tudott, így nem…..
Gaspar Noé az a rendező, aki a sokkolásnál csak a szabályok áthágását szereti jobban és ezt már számtalanszor be is bizonyította. Az argentin-francia filmes a több, mint 30 éves pályafutása alatt már készített visszafelé játszódó mozit egy erőszakolás történetéről, mozaikusan építkező POV…..
Az űrutazás és az űrhajósok mindig is szerves részei voltak a mozgóképkultúrának, hiszen ezeket a tematikákat jóformán a filmkészítés minden évtizedében feldolgozták ilyen-olyan módon, egészen Georges Mélièsig visszamenően. Később azonban már nem csak a tudományos-fantasztikus jellege maradt meg…..