Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mezeiviragtarsulas

0 bejegyzést írt és 60 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pax et bonum! Azoknak, akik újak itt, és akiket még érdekel, hadd mondjak valamit, amire a blogolással kapcsolatban jutottam. Fura műfaj ez. Elsősorban talán azért, mert akkor kezd érdekessé válni, ha te magad is beszállsz a beszélgetésbe; viszont ebben áll a különös veszélye is: hogy tudniillik…..
mezeiviragtarsulas 2022.01.17 16:49:57
@jabbok: "Érdekes, mennyire kizárólagos ez a véleményed.

- "azt NEM (ti. HISZEM), hogy az ember az embert ismerte meg ezek során."
Így gondolom, hiszen itt csak írott szövegekkel találkozol, emberek legépelt véleményeivel. Szerintem egy ember több annál, hogy milyen véleményei vannak, ezért írtam hogy itt csak más emberek kommentjeivel találkozol, nem magával az emberrel. Még az arcát sem látod, nem tudsz a szemébe nézni, stb.

- "MAXIMUM vélemény a véleménnyel találkozott - találkozhatott."
Igen, így gondolom.

- "SOSE tudtam igazán megoldani, CSAK amikor..."
Nekem ez a tapasztalatom.

Örülök ha neked sikerült mély beszélgetéseket folytatni itt. Szerintem a kommentelés sosem lehet olyan mély mint élőben találkozni és beszélgetni egy másik emberrel. Lehet hogy ez kategorikus neked, elfogadom, de én így érzem.
mezeiviragtarsulas 2022.01.17 16:54:22
@jabbok: "A FB meg az Insta ezekre valóban és teljesen alkalmatlan.
Egy ilyen blog nem. "

Most visszadobom a labdát: "Érdekes, mennyire kizárólagos ez a véleményed." :-)
Tényleg így gondolom. Blog, FB, miért lenne más? Mindenhol legtöbb esetben egymás számára ismeretlen emberek kommentelnek, vitatkoznak. Én a személyességet hiányolom ezekből. Annyiban egyetértek veled, hogy itt kialakult egy egymást jól ismerő közösség, de ez egy facebook csoportban is kialakulhat. Nekem most Te voltál kicsit kategorikus. :)

Jobbulást a Coviddal!
mezeiviragtarsulas 2022.01.20 09:54:39
Pár napja Hodász András atya méltatta James Martin Hidakat építünk című könyvét a Szemlélek.net-en, csupa pozitív dolgot kiemelve az LMBT-mozgalomról írott műből. Az Embertárs folyóirat 2021/1. számában én is írtam a könyvről egy hosszabb elemzést, benne egyetértő és kritikai észrevételekkel. A…..
mezeiviragtarsulas 2022.01.05 12:15:45
@Pandit: nem ismerlek, de pl. amiket szeretsz csinálni. Mihez van kedved? :)
Nemrégiben néhány barátommal egy elhagyott remeteséget látogattunk meg Olaszországban. A szerzetesek ezen ősi lakhelye Abruzzóban, egy festői szépségű völgyben, egy hatalmas sziklafal tövében húzódott meg, amely egyszerre nyújtott védelmet az időjárás viszontagságai ellen és emlékeztetett arra, hogy…..
mezeiviragtarsulas 2020.09.15 16:57:23
@jabbok:
Kedves Jabbok, úgy érzem nem vagy fair. Én értem hogy a beszélgetés az ÁLTALÁNOS felvetésedből indult ki.

De itt nemde valóban Pacsyra gondoltál?
"következetes és kitartó" sámlizás NEM világít rá egy ilyen elakadásra"

ILYEN elakadásról beszélsz, ami mintha egy konkrét dologra - és tényleg, az én értelmezésem szerint is ez Pacsyra - utal (vagy tévedek)?

A másik kimoderálásánál nem megint csak Pacsyra gondoltál?

Szóval úgy érzem, valóban Pacsy-ra IS utalsz az általános kérdésed mellett, és utána felrovod neki hogy magára veszi. Bocs, de szerintem ez nem korrekt részedről.

Ha a kritikád őt IS érinti - és erre egyértelműen utalsz is - akkor miért tartod rossznak hogy ha személyes szinten is reagál?

Úgy érzem, ha Pacsy nem venné magára, akkor azt mondanád, kibújik, ha magára veszi, akkor meg az a baj, mert képtelen túllátni magán. Őszintén úgy érzem, semmit sem tudna írni Neked, ami feloldhatná a neki is célzott kritikáidat.

Bocs ez kicsit meta, nem a témához kapcsolódik, de úgy éreztem igazságtalan vagy és ezért akartam reagálni.
mezeiviragtarsulas 2020.09.15 21:24:46
@jabbok:
""NEM világít rá egy ilyen elakadásra" "Nemde?" - hát NEM. Határozottan NEM."
Oké, ezt bevallom, akkor félreértettem. Az ilyen előfordul, bocs. De biztosíthatlak, jóhiszemű volt a tévedésem, és talán ez már nem fog tetszeni neked, de meg tudom érteni, ha Pacsy is hasonlóan értelmezte.

Ezt leszámítva ugyanazt írtam, amit te. Például @jabbok: "Persze amikor Pacsy ilyen tökéletes és aktuális, élő példát prezentál bele a közepébe egy ilyen beszélgetésnek - akkor nem fogom kihagyni a példák KÖZÜL. Mint EGYET a SOK közül."
"A személyes oldaláról: igen, szerintem nagyon úgy tűnik, hogy ez a kontroll-vesztés sajnos igaz pacsyra IS."

Én UGYANEZT írtam. Például:
"valóban Pacsy-ra IS utalsz az általános kérdésed mellett"

Vagyis abszolút értem amit írsz! Nyilván nem MINDEN Pacsy-ról szólt amit írtál, de TE IS írod hogy bizonyos dolgok igen:
"még az ominózus "kimoderált" vádra is csak KETTŐBŐL volt az EGYIK példa Pacsy"

Szóval nem értem miért lettél indulatos ("Esküszöm, hogy többször nem fogom elmagyarázni", "huszadszor próbáljátok azt a számba adni, amit NEM mondtam" stb.) Kicsit nyugodj meg!

És itt jön a lényeg, ami próbáltam megkérdezni az előző kommentemben is: az volt a bajod hogy Pacsy magára vette amit írtál, holott kifejetezetten az ő személyére IS utaltál.

Hogy is kellett volna reagálnia? Most őszintén, kérlek mondd el, szerinted mi lenne ideális: egyáltalán ne vegyen tudomást arról, hogy rá is utalsz a kritikáidban? Egyáltalán ne reagáljon személyes szinten? Ezt szeretnéd? Vagy pontosan mit? Kérlek írd meg, mert most ez így kicsit ilyen csiki-csuki játék.

(Miért zavar hogy előkerülnek néha Pacsyhoz lojális kommentelők? Úgy látom, pl. Pandit meg veled ért egyet sok mindenben. Ez már csak ilyen, nem?)
mezeiviragtarsulas 2020.09.15 21:48:37
@jabbok:
A témához kapcsolódóan: én reagáltam az általános felvetésedre is az elakadással kapcsolatban. @mezeiviragtarsulas:
Erre nem reagáltál, bár lehet csak elkerülte a figyelmedet. Én őszintén úgy gondolom, hogy nem a szemlélődő imamód a probléma, hanem az ember. Bárki, bármikor elakadhat, az is aki sose szemlélődik, de máskülönben gyakorló vallásos ember.

"Az aggályom kizárólag arra vonatkozott, hogy mi imádság - és mi "lelki maszturbáció"."
Szerintem a közösségnek van nagy szerepe ebben. Gyümölcseiről ismerkszik meg a fa. Ha valaki öncélúvá válik, talán a lelki vezetője tudna segíteni ebben, meg a környezete. De ez egy nagyon kényes terület, mert önmagunkra rálátni, önmagunkkal szembesülni a legnehezebb. De megint csak, ez nem a "technikától" függ szerintem.
Nem szabad meglepődnünk azon, hogy egy idő után a legfelkészültebbek és legalkalmasabbak, a domonkos fráterek kaptak megbízatást arra, hogy mindenütt felderítsék a fenti titkos csoportosulások tagjait, és kikérdezzék őket, mit is tanítanak voltaképpen. Hiszen ők voltak leginkább kiképezve arra, hogy…..
mezeiviragtarsulas 2020.07.22 22:19:20
@felician :
""Ez az eljárás abszolút ellentétes a keresztény tanítással." - A maival igen. De hogy ez a középkorból is ekként belátható dolog lett volna, azt én nem látom be."

Ezt Szent István kapcsán is szokták mondani, ti. hogy oké hogy leszámolt az ellenfeleivel, megölette őket, mert középkori ember volt, de attól még szent. De hogy lehet ezt felmentésnek venni, hisz Jézus sokkal előtte élt és tanított? Szóval ha felcsapta volna az Újszövetséget, ott már benne voltak a tudnivalók.

Így a történelmi kontextus érdekes szempont, hisz történelmileg megmagyarázza az eseményeket, igen. De spirituális síkon nem elégséges magyarázat, hisz Jézus mégis tudta, jóval korábban, meg Assisi Szent Ferenc, stb. Szóval ha középkori embereket kérünk számon, OK. Ha keresztény embereket, akkor NEM OK.
mezeiviragtarsulas 2020.07.22 23:56:24
@Othar: mi csak tükör által, homályosan látunk...

Visszaolvastam Noémi eredeti kommentjét: az arra vonatkozott hogy nehéz lenne a bocsánatkérés és az elítéltek rehabilitációja. Az üdvösség szempontjából fontos hitbeli kérdések szerintem nem kapcsolódik ide.
mezeiviragtarsulas 2020.07.23 00:04:20
@felician :
"ugyanannak az Újszövetség c. szövegkorpusznak a tartalmát másképp rekonstruálta fejben a középkor (koraújkor) kereszténysége mint a mai. "

Hát, ez amúgy abszolút így van. Sőt, szemmel láthatóan a mai kor embere is ezer és ezerféleképp rekonstruálja ugyanazt, lásd többféle felekezetek, egyházak, szekták.
Mindig csak pár ember tudta meghaladni a kor szellemét, de ők nem voltak sokat. A többiekre meg marad a történelmi szemlélet.
Kétségtelenül létezik néhány olyan vers a szentírásban, amelyeknek nehéz megragadni a mai értelmét. Ez még az Újszövetség esetében is így van, habár itt relatíve kisebb időbeli távolság választ el bennünket, mai olvasókat a korabeli világtól (alig kétezer esztendő).…..
mezeiviragtarsulas 2020.07.19 01:08:36
@jabbok: nem mondtam hogy mindjárt szentté kéne avatni... ezt nem bántásból mondom, de úgy érzem nagyon végletesen fogalmazol.

"Ha vét ellened testvéred, fedd meg." -> igen, és emiatt mondtam hogy a közvetlen környezetének a felelőssége lenne (lett volna) szólni neki, segíteni neki, még a döntése előtt.

Ezzel szemben az itteni diskurzust alapvetően terméketlennek érzem, egyszerűen ez a benyomásom: értelmetlen. Füzes atya nem fogja megváltoztatni az álláspontját, már kilépett, már nem lehet visszacsinálni. "Könnyű" célpont ő, könnyű kimutatni, miért hibás, miért rossz amit csinál. De őszintén: van értelme? Nagyon egyetérthetünk abban, hogy mennyire rossz úton jár, mennyire nem látja, mennyire vak, mennyire tévúton jár, ezer és ezer érvet hozhatunk, idézhetjük az interjúit, a megszólalásait...
Ha ügyész lennék, rögtön elvállalnám, annyira egyértelmű, "könnyű" eset. De mire föl? Kommentekkel fenntartható az Egyház valódi értékválasztása? Eldől-e bármi azon, amin mi itt vitatkozunk?
Ahogy Othar mondta: igen, természetesen meg lehet beszélni az esetet. De nekem kezdettől fogva az volt a benyomásom ebben a beszélgetésben, hogy valahol már lemaradtunk erről, a beszélgetés valahol meddővé vált, és minél több kommentet írunk Füzes ex-atya viselkedéséről, valahol annál meddőbb lesz ez az egész. Nem tudom... ez a benyomásom.
mezeiviragtarsulas 2020.07.19 01:18:33
@pacsy: köszönöm, ugyanez játszódott le bennem is.
mezeiviragtarsulas 2020.07.20 21:17:53
@jabbok: részemről nincs harag, jól esett amit írtál! Igen, én tényleg a közepén/végén csatlakoztam csak be.
E napokban az interneten pásztázva apokaliptikus képek tárulnak elénk: a koronavírus világméretű elterjedésével a világvárosok kihalt utcáinak látványára bevillan a rémisztő hipotézis: talán csak pár percre vagyunk éjféltől, azaz a globális apokalipszistől.[1] A Végítélet vagy Ítéletnap Óráját…..
Általános szempontok 1.1 A szentmise áldozat. Krisztus egyetlen áldozatának jelenvalóvá tétele. Az isteni szeretet ünnepi áldozata: a keresztfán értünk és nekünk magát mindenestül, egyszer s mindenkorra áldozatul adta Krisztus. Az utolsó vacsora ünnepi asztala ezért oltár. Minden megfelelő módon…..
mezeiviragtarsulas 2020.03.23 13:38:07
@P1sty: nem ítélem Jean Vanier személyét, hanem a tettét. Ezt írtam:
“kétlem hogy a szexuális zaklatás összefér az életszentséggel“

Nem az a bajom hogy Sajgó Szabolcs nem ítéli el kellően. Nem kell elítélni a személyét. Az a bajom, hogy pont amikor a felszínre kerültek a zaklatásai, arra az volt a reakciója hogy szentként beszél róla.

Előtte sosem említette, pedig már pár éve meghalt. Sajgó Szabolcs pont a zaklatások felszínre kerülésére adta ezt a szentként beállítás reakciót.

A kérdésedre a válasz, hogy miért ne lehetne igaza Sajgó Szabolcsnak, amikor szentként beszél róla: Hogy ki szent és ki nem, annak eldöntése az Egyház megfelelő szervének a hatásköre, nem Sajgó Szabolcsé.

Visszakérdezek: szerinted Jean Vanier szent? Ott a helye az Egyház szentjeinek sorában?
Pánikba estél, hogy otthon kell maradnod? Nem tudod, hogyan töltsd el az idődet, és úgy érzed, felrobbansz, ha szabadságodban korlátoznak? Ne aggódj, az elmúlt hetekben én is keresztülmentem ezen: kezdődik a bosszankodással, panaszkodással, hogy a házban kell maradnod (felvásárolták az összes…..
A szexualitás nagyon fontos része az emberi életnek. Központi kérdés, különösen a fiatalok számára. Bár feltételezzük, hogy a fiatalok ismerik az Egyház tanítását ezen a téren, azért a tapasztalataim szerint ez nem is olyan egyértelmű. Sokszor van, hogy csak a tilalmakig jut ez az ismeret: „no sex…..
mezeiviragtarsulas 2019.06.22 13:41:57
@G. Nagy László:
Kedves László!
Egy, a jezsuita blogot régóta követő ember vagyok. Kérlek engedj meg egy tanácsot.
Itt a blogon talán évek óta 4-5 kommentelő dominálja a beszélgetést, illetve, nem is csak hogy dominálja, legtöbbször CSAK ők írnak: jabbok, Déli pályaudvar, khamul, Pandit, ritkábban Felicitasz.

Ha valaki (rajtuk kívül) olyat ír, ami nem illeszkedik az ő közös világukba, akkor jellemző lesz rájuk az összezárás, és a szarkazmus. Néha-néha felbukkannak olyanok, akiknek nem sok köze van a bloghoz, mint pl. legutóbb valaki a hit gyülekezetéből. Ilyenkor vagy megpróbálják szétszedni az illetőt, vagy kivárják amíg magától elmegy, és megint csak 4-en maradnak, újra összezárva a véleményburkot.

Néha Hermes töri meg ezt az csoportdinamikát, de őt már megtanulták tolerálni. Ha te újfent szeretnél csatlakozni, vértezd fel magad türelemmel, mert nem szívesen látják a betolakodókat.
Az elmúlt időben több alkalommal tartottam előadást Ferenc pápáról. Júniusi csíksomlyói látogatására készülve talán nem felesleges szélesebb körben is megosztani ezeket a gondolatokat, melyek remélhetőleg segítenek jobban megérteni a pápa személyét, üzenetét. Szeretnék először arra fókuszálni, amit…..
mezeiviragtarsulas 2019.05.24 10:59:57
@Felicitasz: "Ez ippeg pont olyan, mint a papi botrányok. Olaj a tűzre azt mondani, hogy de hát az egyházban ez "kevésbé" fordul elő mint az átlagnépességben."

Igen. És azért is olaj a tűzre, mert sajnos nem igaz. És mert a probléma az Egyházban rendszer szintű volt, a bíborosok szintjén tudtak a zaklatásokról. Sőt, ha már belekezdtünk, "Szent" II. János Pál pápa uralkodásának első húsz évében ez volt a bevált gyakorlat: a bűnelkövető papokat védték, mert az Egyház "hírneve" fontosabb volt, mint az áldozatok védelme. Ezért helyezték át az erőszakoló papokat folyamatosan.
Most tekintsük át, hogy a Jézus életében felfedezhető, illetve Isten benső életében jelenlévő dinamikus vonások miképp vannak jelen az Eucharisztiában, hiszen az Eucharisztia által e szentháromságos életnek leszünk részesei. Az előbbiekben Jézust úgy láttuk, mint egy igen elfoglalt, aktív embert.…..
mezeiviragtarsulas 2019.05.15 18:28:41