Adatok
magyar cukrász
22 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
![](https://m.blog.hu/ma/magyarcukrasz/image/.external/.thumbs/fd7bcddd05b67f64ce19b665fd06e7de_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
Fagylalt viszonteladói pályafutásom során számos alkalommal érkezik felém a kérdés:
- Finom a fagylaltotok?
- Főzött fagyit árultok?
- Olasz alapanyagokat használtok?
Úgy érzem itt az ideje kicsit elmélyedni benne, mik a jó fagylalt ismérvei! A jó fagylalt alapját az olasz kézműves fagylalt…..
![](https://m.blog.hu/ma/magyarcukrasz/image/.external/.thumbs/9885ec9a506ca3061ac06701ed305760_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
Fagylalt értékesítésnél örök kérés: gombóc, vagy spatula? Számos érv szól az egyik és még több a másik verzió mellett. Ebben a posztban most nem is igazán az egyik, vagy a másik modell előnyei mellett akarok korteskedni, hanem egy olyan - egyre inkább elterjedőben lévő - módszert bemutatni, mint az…..
![](https://m.blog.hu/ma/magyarcukrasz/image/.external/.thumbs/92d3b11682de3291c52da309853e081f_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
A pandémai miatt kialakult klasszikus cukrászdai-, kávéházi vendéglátást felváltotta az elvitelre / kiszállításra történő értékesítés. Számos vendéglátóhelynek, főként az éttermek számára ez a megoldás visszás, hiszen nem olyan minőségű ételeket és olyan élményt tudnak nyújtani a vendégeiknek, mint…..
![](https://m.blog.hu/ma/magyarcukrasz/image/.external/.thumbs/1417bae8de7f415d60b06cef00ad8e03_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
Bejgli vagy beigli: ez itt a kérdés. :)
Mindkettő helyes, nyugodtan használhatjuk bármelyiket. A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározza, hogy milyen alapanyag használat mellett nevezhető a termék bejglinek. Számit az alak, a felület, a bélzet, a zsír és a cukor, valamint a töltelék aránya.
A…..
magyar cukrász
2020.11.26 20:35:25
@bandiras2: az is jól hangzik!
![](https://m.blog.hu/ma/magyarcukrasz/image/.external/.thumbs/b5a11596916e25d73fe271061a74ada2_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
Az augusztus közepi parlamenti sajtótájékoztatót követően számos kérdés, megjegyzés érkezett az idei "Magyarország tortája" elnevezést illetően. A nevet már a januári versenyre történő nevezés során el kell dönteni. Rengeteget gondolkodtunk, hogy mi lenne az ideális választás ehhez a tortához.
A…..
![](https://m.blog.hu/ma/magyarcukrasz/image/.external/.thumbs/26946b0f75740dc0f5aa5f21910e71ec_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
2020-ban a CURIOSITAS - Kíváncsiság lett az ország tortája.
Füredi Krisztián, tápiószecsői Hisztéria cukrászda cukrászmesterének alkotása viseli idén ezt a kitüntető címet. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizennegyedik alkalommal hirdette meg a "Magyarország Tortája" versenyt,…..
![](https://m.blog.hu/ma/magyarcukrasz/image/.external/.thumbs/f295b9d91380e45fd577338a65d68891_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
Idén az "Év Fagylaltja" verseny lebonyolítása a korábbi évektől eltérően - a vírushelyzet miatt -, nem egy adott város fagyifesztiváljaként került megrendezésre. 4 helyszínen tartottak régiós előselejtezőt, ahonnan 13 fagylalt jutott tovább az országos döntőbe. A verseny célja nem változott, hiszen…..
![](https://m.blog.hu/ma/magyarcukrasz/image/.external/.thumbs/dc952f2d488408207b650ed83d3ce90e_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
Napjainkban a legfőbb kihívást a cukrászdák számára - csakúgy, mint valamennyi termelő ágazat számára - a munkaerő, pontosabban a szakképzett munkaerő hiánya okozza. A megnövekedett fogyasztói igények kielégítésére szükséges állandó magas minőséget biztosítani. Ehhez elengedhetetlen a termelés,…..
![](https://m.blog.hu/ma/magyarcukrasz/image/.external/.thumbs/4828a2c84ea9b14fc9b245ad12d56e4b_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
Március 20-án tartják a nemzetközi Macaron napot. Ennek apropóján egy általunk készített receptet és technológiát írok le bemutatva, mi hogyan készítjük ezt a népszerű édességet.
A héjhoz szükséges alapanyagok:
216 dkg mandulaliszt (fontos, hogy jó minőségű, apróra darált legyen)
144 dkg…..
![](https://m.blog.hu/assets/core/img/apple-touch-icon.png)
Néhány blogbejegyzési ötletemet sutba dobva egy kis lelekesítőt szeretnék most Nektek adni a bejegyzésen keresztül. Ezek a saját gondolataim, elképzeléseim, lehet velük egyetérteni és egyet nem érteni, de remélem tudtok belőle táplálkozni.
A világjárvány hatásait elsőnek a turizmus és vendéglátás…..
![](https://m.blog.hu/ma/magyarcukrasz/image/.external/.thumbs/366f29093deec1b52359879e8301cdba_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
Minden második évben megrendezésre kerül a Sirha kiállítást és vásár Budapesten. Ez a legjelentősebb hazai, az egész vendéglátós szektort átfogó expo. A Bocuse d'or hazai döntőjén túl, számos más érdekesség kapcsán is megérte kilátogatni idén is a Hungexpora.
Idén negyedik alkalommal, a rendezvény…..
![](https://m.blog.hu/ma/magyarcukrasz/image/.external/.thumbs/d79116082f144ddf01e0723862e5a25e_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
2020. január 18. és 22. között megrendezésre került a 41. SIGEP fagylalt, cukrász, kávéipari- és pékipari szakkiállítás-és vásár. Ez a legjelentősebb efféle témával foglalkozó rendezvény a világon. Magyarok számára is érdemes ellátogatni Riminibe a vásárra. Autóval mindössze…..
![](https://m.blog.hu/ma/magyarcukrasz/image/.external/.thumbs/3177950f768d6316ce8dd5081eb69473_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
Augusztus közepén volt szerencsém ismét eljutni Szombathelyre. Mészáros Gábor invitálására érkeztünk Selmeczi Lászlóval - a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnökével - és Tóth Norberttel az idei országtorta megalkotójával, a Savaria történelmi karnevál tortazsűrizésére.…..
![](https://m.blog.hu/ma/magyarcukrasz/image/.external/.thumbs/cbecfee6a496c738e5747c549b1e5f64_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
A mai napon kihírdetésre került a 2019-es Magyarország Tortája verseny győztese. A díjnyertes munka a Boldogasszony csipkéje nevet viseli. Első hallásra az elnevezés kissé meglepő, de a kifjezés nem más, mint a málna dunántúli népies elnevezése, utalva a levelek csipkézettsésére. A gyümölgy…..
![](https://m.blog.hu/ma/magyarcukrasz/image/.external/.thumbs/0706152f73e02a6854528ee5e41948c6_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
A francia alapítású Relais Dessert szövetség már több, mint 35 éve szolgálja a világ elit cukrászait. Tagjai között több világbajnok, MOF (Meilleur Ouvrier de France - Franciaország legkiválóbb mestere) mester, ismert tévés cukrász található. Hosszú évekig Pierre Hermé volt az egyesület elnöke, aki…..
![](https://m.blog.hu/ma/magyarcukrasz/image/.external/.thumbs/4e2d7eecd41899f75575b445cfb43331_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
Fagylaltozó vagy cukrászda nyitásához a sok apró részleten felül van egy elengedhetetlen dolog, ami nem más, mint a SZENVEDÉLY! Szándék a jobb alapanyag használatára, a legmodernebb technológiai vívmányok segítségül hívására és az állandó magas minőségre való…..
![](https://m.blog.hu/ma/magyarcukrasz/image/.external/.thumbs/af8bf10993eb2b05435dd996c63e33b1_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
A májusi előválogatót követően, múlt hétfőn zajlott le a 2019-es év Magyarország tortája verseny végső megmérettetése. Korábbi blogbejegyzésemből megismerhettétek az 5 továbbjutó alkotást, melyek készítőinek hagyományosan az érdi Pataki cukrászdában kellett élőben elkészíteniük a tortákat.
A 7 tagú…..
![](https://m.blog.hu/ma/magyarcukrasz/image/.external/.thumbs/90291479e3c64c85408004cb84cd8010_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
A három legfontosabb hazai fagylaltverseny lezajlott, és egy Olaszországban megrendezett nemzetközi megmérettetésen is kiemelkedő eredményt ért el Magyarország. Megismerkedhettünk az idei bomba ízekkel, kombinációkkal, trendekkel.
Nézzük sorban:
Április elején került…..
![](https://m.blog.hu/ma/magyarcukrasz/image/.external/.thumbs/2574237bb25c76ce3a69e78f9ebb945c_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
Természetesen nem attól, hogy kizárólag kézzel dolgozunk rajta és nem is attól, hogy csak napi 10 tégely készül el egy műhelyben. Sokkal inkább az alapanyagok, a technológia és a hozzáállás teszi kézművessé az adott terméket és itt nem csak kizárólag a fagylaltra gondolok.
Ennél a közkedvelt…..
![](https://m.blog.hu/ma/magyarcukrasz/image/.external/.thumbs/c36e038f2d9e2cd652aedc52f6247402_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
A minden évben megrendezésre kerülő elit gasztro ünnep, idén május 16-19. között várta látogatóit. Az időjárás most sem kímélte az érdeklődőket, az első nap hideggel és esővel kellett számolni.
Az éttermek számosságát tekintve kevés cukrászda tudta képviseltetni magát az eseményen. Kézműves…..
magyar cukrász
2019.05.26 16:59:11
![](https://m.blog.hu/ma/magyarcukrasz/image/.external/.thumbs/f6ca8a49fcea90494f04e390f3404742_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
A 2019-es ország tortája versenyen harmincegy indulóból öt torta jutott tovább. A Cukrász Ipartestület Facebook oldalán többen kérdeztétek a torták ízeit és főbb összetevőit. Érdekesség, hogy az öt továbbjutott tortából kettőnek is a gesztenye az egyik fő alapanyaga. Másik érdekesség, hogy a…..
![](https://m.blog.hu/ma/magyarcukrasz/image/.external/.thumbs/9f1964b02363e257ea548a4a54eab9d7_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
Kedves Olvasó!
Ipacs Balázs vagyok, a Hisztéria Cukrászda egyik tulajdonosa, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének alelnöke. Blogomon keresztül egy magyar cukrász mindennapjaiba tekinthetsz be, a szakmát érintő legfontosabb kérdésekkel találkozhatsz. Első felütés a mindenki által…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz