Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Melani Héjja

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Filmklub Az állampolgár 2019.04.13 11:15:11
Az állampolgárság sokkal többet jelent a hivatalos elismerésnél, papíroknál: emberi viszonyokat, összetartozást és közösséget, de ugyanígy benne van a menekülés, a harc a hivatalokkal és a küzdelem az előítéletekkel. Ahhoz, hogy mindez érzékelhető legyen, szembesülnünk kell saját hazánk…..
Melani Héjja 2019.05.08 21:33:46
Most láttam először ezt a filmet és meghökkentő volt számomra szemtől-szembe a magyar állam elutasító viselkedését más nemzetiségű emberrel. Egyből arra gondoltam, hogy valójában ilyen a magyar mentalitás; minden megismerés nélül azonnal ítélkezünk külső ránézésre. Szinte soha nem gondoljuk át, hogy lehet csak mert más a bőrszíne attól még ő is ugyan úgy ki szeretne teljesedni az életében mert saját magának felépített értékrendszere és álma van, csak annyi a hibája hogy nem az ő országában szeretné ezt megvalósítni hanem egy másik, hozzá közel álló országban.
A migráns kérdés lassan már évek óta mindennami téma az államban. Vamamilyen szinten egyet értek azzal, hogy minden nemzatiségű embernek meg van a saját országa, ahol meg kell próbálni érvényesülni és célokat elérni. Viszont amikor már abban az országban ez nem megy és nem megvalósítható akkor azzal is egyet értek, hogy másik országban kell keresni a lehetőségeket. És szerintem minden országnak nyitottnak kéne lennie abban, hogy különböző embereket befogad. Nem azt mondom, hogy egész népcsoportok befogadásával egyet értenék (hiszen akkor a saját hazámban lehet, hogy nem találnék magamnak például munkát, azért mert már azt esetleg egy néger nő elfoglalta) de van ebben is egy köztes út amivel szerintem minden ember nagyobb konfliktusok nélkül bele tudna egyezni és el tuná fogadni a helyzetet.
Filmklub 2019.02.20 10:38:59
Lehet-e kísérletezni a társadalommal, egy csoporttal vagy egy osztállyal akkor, ha az szükségképpen befolyásolja az életüket és gondolkodásukat? Meddig mehet el a pedagógia egy jelenség bemutatásában és érzékeltetésében? Vajon mi magunk mennyire lennénk fogékonyak egy hasonló manipulációra?..
Filmklub Káin gyermekei 2019.05.08 18:01:02
Három kamasz, akik büntetésüket töltik a fiatalkorúak börtönében Magyarországon, a nyolcvanas években. Három gyilkosság, amiért megbüntették őket. Majd eltelik harminc év, és az egykori kamaszok újra a kamera előtt ülnek, visszatekintve egykori önmagukra. Ki lehet-e törni, vagy az ifjúkor bűnei…..
Melani Héjja 2019.05.08 20:59:41
Én sokkal jobban szeretem azokat a filmeket amik valódi történetek alapján készülnek, ezért a film nagyon "tetszett". Teljesen bele tudtam magam élni a filmben bemutatott környezetbe hiszen én is Borsod-megyei vagyok és nagyon sok barátom, ismerősöm van Miskolcról és környékéről akik hasonlóan halmozottan hátrányos családi helyzetben nevelkedtek fel. (szerencsére nekem a családi hátterem közel nem hasonlít az ilyen családokéhoz, ettől függetlenül mégis bele tudom magam helyezni az itt bemutatott szociális helyzetbe) Emiatt a film számomra nem volt annyira sokkoló mint néhány másik hallgatótársamnak, mert én az általános iskolás éveim alatt nap mint nap találkoztam ilyen háttérrel rendelkező gyerekekkel. Őket viszont 3 kategóriába sorolnám be; 1."nekem úgyis mindegy milyen leszek, mert ilyen az egész családom és meg van írva a sorsom, ezért bűnözhetek is", 2. "csak olyan nem szeretnék lenni mint a szüleim, ezért inkább éjjel-nappal dolgozok de meglegyen mindenem még ha a munka a tanulás rovására is megy" 3."ebbe a környezetben vagyok, itt meg menő bűnözni és nem akarok kilógni a sorból". A 2. kategória a legelfogadottab számomra, de egyik sem teljes mértékig elítélendő. Viszont a gyilkosság egyik kategóriába se fér bele! Nyilván több indok is lehet a gyilkolásra, kit? miért? gyilkolt meg valaki. Én csak akkor lennék "elnézőbb" ha önvédelem miatt gyilkol valaki. De ha megteszi a saját apjával ezt (aki véleménye szerint rossz ember volt) akkor miért ne tenné meg egy jó emberrel, aki előtt még ott az élet és számtalan lehetősége lenne?!
Esetleg ha találkoznék egy gyilkossal akkor biztos akár mennyire megismerném soha nem engedném magamhoz közel, mindig a szemem előtt lobogna: "egyszer már megölt egy embert, akkor velem ezt ugyan úgy megteheti".
Jogosnak érzem valamennyire a társadalom reakcióját ezekre a cselekedetekre, hogy nem teljesen szeretnék őket befogadni még 30 év elteltével sem. Hiszen az idő nem oldja meg a problémát csak elhomályosítja,de attól megtörtént és az aki meghalt az sem kezdhet soha új és normális életet. "Bűn és bűnhődés"
Szerintem a bűnözőnek legalább ugyan annyira kell szenvednie (de még lehet, hogy egy picit jobban) mint az áldozatnak.
Tehát a filmet ajánlom mindenkinek, hogy rálátást kapjon a magyar valóságra. Sajnos vagy szerencsére teljesen úgy sem fogja tudni magát beleélni mindaddig ameddig nem szembesül egy ilyen környezettel személyesen.
,,Mindenki azt kapja vissza az élettől amit érdemel"