Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sangep

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A családok szétszakadása (szülők, nagyszülők maradnak Magyarországon, a gyerekek, unokák elmennek külföldre) kétségkívül a határátkelés egyik leginkább fájdalmas és legnehezebb része. Csakhogy itt még távolról sincsen vége a történetnek...
sangep 2020.01.22 14:34:13
Rendszeresen olvasom ezt a blogot. Pont azért, mert feleségem számára és számomra a következő lépés a további boldog élethez az, ha elköltözünk innen egy civilizáltabb országba. Az, amit a Fidesz-kormány csinál a magyar közélettel és a magyar emberekkel számunkra már nem fér bele. Ha ennyi ostoba ember van, aki rájuk szavaz, akkor meg is érdemlik ezt a kormányt.
Korábban már megtapasztaltuk milyen külföldön élni és dolgozni. Nekünk ez nem lesz korlát és Európán belül bárhol fel lehet szállni egy repülőgépre egy hónapban egyszer, ha a szüleit meg akarja látogatni az ember - vice versa, a rokonok is látogathatnak.
A legfőbb probléma, amit látok és ezzel magyaráznám a hazaköltözés igényét is a legtöbb esetben: a magyar emberek többsége nem élni és dolgozni megy valahova, hanem csupán dolgozni ugyanolyan rossz kvázi éhbérért, mint amit itthon is megkap - ezzel nyilván lehet vitatkozni, hogy itthon még annyit sem kapna, de amikor az egyik pultos lány kiment Angliába dolgozni, hogy egy ugyanolyan lyukban kuporogjon, mint itthon Magyarországon és ugyanúgy ne tudjon félretenni, akkor erre mondom, hogy nincs értelme elmenni. Nekem más. Olyan szakmát tanultam, ami által tárt karokkal várnak bármely EU-s országban.
Tapasztalatom alapján a magyar embereknek nincsen igénye arra, hogy beilleszkedjenek egy másik társadalomba vagy közösségbe. Míg mi a helyiekkel barátkoztunk, illetve a kollégákkal alakítottunk ki baráti kapcsolatot (akik szintén a világ minden tájáról érkeztek USA-tól Ausztráliáig), addig azt veszem észre, hogy a magyar dolgozók csak egymás társaságát keresik, de beilleszkedésről szó nincs.
És alapvetően ez a probléma a fejekben. Nem érzik otthon magukat és nem értik, hogy miért nem. Hát azért, mert meg se próbálnak otthonként tekinteni új környezetükre. Így végtére is a többség majd haza akar kullogni, de akkor meg azt fogják látni, hogy de basszus, minek? Nem fizetnek itt annyit a munkámért, külföldön megvan mindenem, minek költözzek haza, ha itt nem tudom tartani azt az életszínvonalat? Ja és az életszínvonal nem ott kezdődik, hogy egy shared apartment-ben lakok 5 másik emberrel.
Egyszer elmentem sörözni egyet, ahol találkoztam második generációs horvát srácokkal. Pont erről a témáról beszélgettünk sokat, hogy a nagyszüleik miért léptek le és hogy ők hogy élik meg az új országot? Teljesen másképp állnak a dologhoz, mint a magyar emberek. A nagyszülők sem költöztek haza, mert jól érzik magukat az adott országban, kialakították a szociális hálójukat, beilleszkedtek és a gyerekeik és unokáik is ott alakítottak ki szociális hálót. A rokonságot egy évben 1-2 alkalommal meglátogatják Horvátországban, de ennyi. Minden az új országhoz köti őket.
A magyar emberek többsége sajnos teljesen alkalmatlan egy új országban való letelepedésre vagy beilleszkedésre.
Nekem mázlim van, mert a világon bárhol otthon tudom érezni magam.
sangep 2020.01.22 17:34:35
@]{udarauszkasz: mi a feleségemmel közösen döntöttünk erről, sose hagynám itt. Ő is tanult ember, fog találni munkát.
Állampolgárságra nem feltétlenül hajlok, nekem elég egy letelepedési engedély. A nyugdíj amit innen Magyarországról kapnék, azzal valószínűleg kitörölhetem majd, viszont a másik helyen időarányosan meg fogok annyit kapni, hogy ott tudjak maradni. Szimpla matek.
Veletek ellentétben mi már sajnos nem nagyon tudjuk "otthon" érezni magunkat itt. A barátaink mind szintén a költözést fontolgatják. Most mondjam azt, hogy egy idegen országban jobban otthon éreztem magam?
Csak egy újabb olaszos hely – ezt is gondolhattam volna legyintve, amikor megláttam az első Bellozzot annak idején a városban. De komolyan, miért van ez? Oké Itália, Csáó Itália, Boungiorno Itália, Buona sera Itália, hagyjuk már. Mi ez az olaszmánia?..
sangep 2020.01.21 13:26:03
@ekat: engem érdekelne az a bolognai recept, amit fentebb írtál. El tudnád küldeni a linket? Egyébként adom, hogy az egyszerűség a nagyszerű az olasz konyhában. Egy kis chianti mellé mi is kaptunk egy kis sajtot meg szalámit Toszkánában :)
sangep 2020.01.21 15:15:24
@ekat: Köszönöm a receptet! Azt hiszem hétvégén ki is próbáljuk otthon :) Ja és látom parmezán helyett lehet grana padanot is használni :) Egyik kedvencem :D
sangep 2020.01.21 13:01:32
Érdekes írás. Nem ismerem ezt a franchise-t, de azért ezt a kirohanást kissé túlzónak érzem. Oké, a cikkírónak bizonyára sok tekintetben igaza lehet és valószínűleg elég heves indulatokat váltott ki belőle az a minőség, amit az asztalára tettek ennyi pénzért, amiért Olaszországban már lehet venni egy jó pizzát bármelyik kemencés vendéglőben.
Magyarországon jó olasz(os) étteremben még soha nem jártam sajnos. Egyszer még a vapianoba is benéztünk (elméletileg étterem ??), de amikor megtudtam, hogy még nekem kell járkálni a kajáért, mert nincs pincér, aki felvenné a rendelést, röhögve hagytuk ott a helyet.
Az én konklúzióm az, hogy ha igazán jó olasz ételt akarok enni, akkor Olaszországba kell átugrani. Mindig kapható vagyok egy jó kis pacalos szendvicsre a firenzei központi piacon. (Ha már a pacal toszkán nemzeti eledel.)
Plusz ha garnélát is tartalmazó fogást akarok enni, akkor minimum kikötővárosba látogatok el (mint pl. Livorno). Egyik kedvenc olasz éttermem is itt található. Este lehet menni vacsorázni 7-től (6-tól már lehet borozni egy kis kenyér mellett), menüsor szerint lehet választani 2-3 étel közül (előétel, első főétel, második főétel, desszert). Számunkra igazán nagy élmény volt, ráadásul a vacsora végén még egy speckó likőrre is meghívott az étterem (házi recept).
Ha egyszer az ember talál néhány jó helyet, a magyar változatok már mind silány utánzatnak számítanak - pedig szerintem lehetne ezt jól is csinálni, a lehetőség meg lenne rá, csak akarat nincs. De nem a minőség a szempont, hanem a mennyiség.
De pont ezt az akaratot és elköteleződést a minőség felé hiányolom Magyarországon szinte minden szektorban. Gagyi ország lettünk és jó nekünk a szar is. (Egy ideje mérlegelem az elköltözés lehetőségét valamely civilizáltabb országba, de előbb lezárom az itteni dolgaimat.)
via GIPHY Ezen a borongós novemberi csütörtökön olvasónk levele gondoskodik az elmélyülő letargiánkról. Vannak azok a történetek, amiknél nincs mit tenni. Hiába csinált mindent jól (jó, a bőrönd méret kicsit necc, de ezt meg ismerjük), hiába tett meg mindent, amit lehetett, végül ott áll egy halom…..
Martin Scorsese kérdés nélkül egyike minden idők legjobb rendezőinek. Olyan kiváló alkotásokkal járult hozzá a mozi fennmaradásához és virágzásához, amilyenekkel csak nagyon kevesen tudtak az évek alatt. Egy olyan legenda lett az igazi filmszerető emberek körében, kit egyértelműen a legnagyobbak…..
  "Nem szeretek a lányokkal cicázni, mert ha baj van, abból nehéz kimászni." - Imigyen szól a magyar nóta. Van ebben az attitűdben valami józan önismeret. Nem vagyok a magam ura, nem tehettem róla, a körülmények áldozata vagyok... - ezeket a nótákat is ismerjük. A közmondásinkban, a…..
sangep 2019.05.06 16:24:30
30 felett vagyok. feleségemet 5 éve ismerem, lassan 2 éve házasok leszünk. igen, minden igényemet kielégíti Ő és a vele való kapcsolatom. előtte voltak nekem is rövidebb és hosszabbtávú kapcsolataim, de egy idő után tovább kellett állni, ha nem felel meg az illető.

téveszme az, hogy nem lehet olyan nőt találni, aki 100%-ban megfelelne. neked nem jött össze. majd ha összejön, meglátod, elfelejtesz félrekacsintgatni is :D egyáltalán nem könnyű persze megtalálni azt a nőt, aki megfelel úgymond "a világ összes topmodelljének". de ez gyakorlatilag a huszonéves kisfiúk hiú ábrándja vagy nem is tudom. értelmezhetetlen. legalább is nekem a feleségem tetszik a legjobban a világon. nekem például nincs vágyam a flörtölésre, nem érdekel, van sokkal jobb dolgom is, amivel foglalkozhatok. nem azt mondom, hogy nem fordul elő kezdeményezés a nők részéről, csupán miután megtaláltad a másik feledet, nem foglalkoztat a dolog.

"A gyakorlat tehát azt mutatja, egyszerűen muszáj kitekintgetni minden kapcsolatból, mert aligha lelünk olyanra, aki egyszerre lesz nagyszerű szerető, megértő barát, gyengéd szülő, segítő társ, zseniális nevettető és ügyes ezermester. " - pedig ez pont így van. a feleségem a barátom, a társam, rendkívül jó humora van és lehet, hogy nem tud barkácsolni, de a legtöbb dolgot megoldja.

"Tekintve, hogy evolúciósan az örökítő anyagunk minél szélesebb körben való terítésére vagyunk programozva...[...]" - igen, ez így van. állatok vagyunk, mégis szeretjük megkülönböztetni magunkat az állatoktól, hiszen e mellett emberek is vagyunk, magasabbrendű gondolkodási képességgel.

az anyóssal való telefonálással feleségemmel egyetértünk. tartjuk a balanszot, nem kell túlzásba vinni :D no meg persze le kell fektetni a megfelelő alapokat, miszerint senki nem szólhat bele a saját dolgainkba. ha ez nem tetszik, egy dolgot lehet tenni, elfogadni a mi közös döntésünket. talán a sikeres párkapcsolat/házasság alapja a valóban őszinte kommunikáció egymással.

jó talán az én esetem kivétel, de örülök minden egyes pillanatnak, amit a feleségemmel tölthetek, mert azért elég kevés időt kapunk ezen a világon. jó esetben van még 50-60 évünk együtt. elég kevés.
sangep 2019.05.06 16:39:41
@gajner: lehet ehhez negatívan is hozzáállni, ahogy a te passzív-pesszimista "beszélünk 10 év múlva" hozzászólásod tükrözi. meg el is lehet válni, ha nem működik egy kapcsolat. én pont azért vettem el, mert 10 év múlva sem szeretnék mással lenni (vagy más felé kacsintgatni) és tudtommal ő sem, bár erről nem szoktam faggatni :) tudod mint a székely embernél: majd szóljál ha változik valami :D