Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tanulj kóstolni!

7 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tanulj kóstolni! Fagyiszezon 2019.06.24 17:07:09
A fagyiszezon beköszöntével eszembe jutott egy pár gondolat a fogyasztási szokásainkról. Szubjektív a gondolatmenet, csak az általam látottak és tapasztaltak vezetnek, nem végeztem felméréseket, nincs reprezentatív mintám és nem ismerem a fagylaltalapanyag forgalmazók eladási statisztikáit. Csak…..
Bármilyen ital, amit hordóban tároltak rövidebb-hosszabb ideig a palackozás előtt, magán hordozza a fa karakterét, bár sokszor a fogyasztóban nem tudatosul ennek a jelentősége. A különböző italok érleléséhez leggyakrabban ma már tölgyfahordót használnak a világ minden táján, és persze ahogy nálunk…..
A jó hír az, hogy semmit nem KELL érezned egy-egy ital kóstolása során. Elsősorban érezhetsz, és ha jobban elmélyedsz a szaglásban, eljutsz oda, hogy ki tudod zárni egy kicsit a külső tényezőket, megtanulod ügyesen megforgatni az italt a poharadban, a szádon is veszel levegőt, amikor szagolsz, nem…..
Lehet, hogy túlzottan egyszerűnek tűnik a kérdés, de egyáltalán nem az. Ahogy haladok a bejegyzések írásában, egyre jobban feltűnik majd, hogy elsősorban az italokra fókuszálok, azon belül pedig a borokra és a whisk(e)ykre. Biztos sok mindent tanultál már te is az italok kóstolásáról, hiszen lassan…..
Tanulj kóstolni! 2019.05.29 22:09:04
@NeonKult: Egy többórás sétálókóstoló is csak kóstolás elvileg, és ennyi idő alatt bőven lehet maszatolni. A lényeg, hogy az általam leírtak nem kőbe vésett törvények, mindössze az én véleményemet tükrözik. Ha úgy esik jól, akkor fogod a poharad, ahol neked tetszik, ebből szerintem még nem tört ki háború..
Tanulj kóstolni! 2019.05.29 22:05:23
@Gyurikutya: Ha a saját kóstolási tapasztalataimat veszem alapul, akkor ez egy alapértelmezett dolog is lehetne, amit nem érdemes leírni. De mivel sokszor tapasztalom, hogy valaki számára érdekes lehet a te tudásod is és lehet belőle tanulni, akkor megéri megosztani. Ha számodra nem érdekes, akkor azt jelenti, hogy már nem vagy kezdő, ennél magasabb szinten vagy, örülj neki!
Tanulj kóstolni! 2019.05.29 22:06:39
@xyyyxyxyyxyxyyx: Abban, hogy felfigyelnek rád, benne van annak a lehetősége is, hogy továbbadhatod a megszerzett tudást azoknak, akiknek ez még új..
Biztos veled is előfordult már, hogy egy borlapon vagy boroscímkén olyan leírással találkoztál egy italról, amit nem igazán értettél. A jó hír az, hogy a hiba nem benned van! Illetve nincs senkiben hiba, csak éppen nem "beszélted" ugyanazt a nyelvet, mint a leírást készítő. A leírások sokszor olyan…..
Azok a receptorok, melyekkel az illatokat érezzük, az orrmelléküregben lévő szaglóhámban vannak. Egyszerű lélegzés során ide nagyon kevés levegő jut, így a szagokat inkább csak mélyebb levegővételek esetén érezzük. Ezért hasznos a tudatos, odafigyelő szaglásnál a mélyebb, gyakori szippantás, mert…..
Tanulj kóstolni! Kalandra fel! 2019.05.14 16:34:04
Talán nem számít nagy újdonságnak, hogy az ételeknek és italoknak, melyekeket elfogyasztunk, a legalapvetőbb tulajdonságát, vagyis az ízét a nyelvünkkel érezzük. Ezek azok az ízek, melyet minden nap többször érzünk, a sós, édes, savanyú és keserű. Létezik egy ötödik alapíz is, az umami, amit azokban…..