Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dodó Sapiens

53 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
dodosapiens.hu A dodosapiens.blog.hu hamarosan megszűnik. Az új tartalmak és a korábbi cikkek is a dodosapiens.hu címen érhetőek el...
A terhességi cukorbetegség (GDM) azt jelenti, hogy az anyuka vércukorszintje magasabb lesz a várandósság miatt, így a baba vércukra is megnő. Legtöbbször diétával "könnyen" kezelhető, de időnként inzulinnal kell lőnie magukat a kismamáknak. A GDM nagyon sok kimamát érint, ezért pár dolgot JÓ TUDNI…..
Az aszpartám egy édesítőszer, ami több ezer(!) termékben megtaláható. Többek között üdítőitalok, rágók, fogyókúrás termékek és gyógyszerek gyakori összetevője. Mivel nagyon sokmindenben előfordul, gyakran állítják szegény kis molekulát pellengérre. Azzal szokták vádolni, hogy rákkeltő és hogy…..
A genetikai ultrahangon nem látszódnak a gének. Könnyen asszociálhatunk erre a névből, ezért nem is tartom szerencsésnek, hogy így hívják. Ám azt belátom én is, hogy az "olyan ultrahangvizsgálat, ahol genetikai rendellenességre utaló jelekre koncentrálnak" név túl hosszú lenne. Lássuk, mit is kell…..
Dodó Sapiens Vitamin kisokos 2019.11.09 14:00:00
Eláraszt minket a sok vitaminreklám. Mindegyik azt ígéri, hogy a legjobb megoldás a bajodra, ha szedsz ilyen és ilyen vitaminokat. Ebben a nagy infotengerben nem árt tisztában lenni azzal, hogy melyik vitamin mire jó, milyen bajra mit érdemes szedni. Kell-e szedni egyáltalán bármit…..
Az elmúlt hetekben hatalmas közösségi összefogás indult egy másfél éves kisfiú, Zente megmentésére. Egy ritka betegségben szenved, melyre az egyetlen tartós gyógymód 700 millió forintba kerül. A gyógyszer árát sikerült összegyűjteni, Zente megkapta a kezelést. Vajon miért került ilyen sokba ez a…..
Amikor elérkezik a várva várt nap, amikor is pozitív lesz az a bizonyos teszt, számos kérdés merül fel az újdonsült kismamában. Többek között az, hogy szedjen-e magzatvédő vitamint vagy sem? Közszájon az forog, hogy nem szabad szedni, mert "felfújja" a babákat. Mi áll emögött a városi legenda…..
Az oxitocin egy hormon, ami serkenti az anyatej ürülését, elősegíti a méh összehúzódását, férfiakban pedig a sperma ürüléséért felel. Ezen kívül még számos más hatása is van. Aki egy kicsit is elkezd utánajárni a szülés folyamatának, az tuti szembetalálkozik az oxitocinnal.  Amit sok helyen hallani…..
2019-ben három férfi kapta az orvosi-életteni Nobel-díjat: William Kaelin, Gregg Semenza és Peter Ratcliffe. Ismét a sejtkutatás tarolt. Az utóbbi években egyre nagyobb szerepet kap a molekuláris biológia, az én nagy örömömre. Az idei díjazottak kiemelkedő eredményt értek el a sejtek és az…..
Dodó Sapiens A nagy cukormustra 2019.10.09 17:00:00
Az elhízott vagy cukorbeteg társadalom nagy erőkkel kezdte keresni a hagyományos cukor (glükóz vagyis szőlőcukor, szacharóz vagyis kristálycukor) helyettesítőjét. Talált is pár jó megoldást. Összeszedtem nektek a sztárokat és hogy melyek azok, amelyek tényleg jók és melyek azok, amelyeket hiába…..
Dodó Sapiens Mi az élet? 2019.10.02 16:00:00
A biológia az élőlények tudománya. Ha foglalkozni szeretnénk vele, akkor érdemes tisztázni, hogy mi az élet. Ez egyébként spirituális szemmel is egy nagyon jó kérdés. Az élet értelmét csak akkor tudod meg, ha tudod egyáltalán, hogy mi az élet. De most maradjunk meg a tudomány oldalán. Lássuk, hogy…..
Dodó Sapiens Te is lehetsz tudós! 2019.09.25 16:00:00
A tudományról az az általános vélekedés, hogy az valami szörnyen bonyolult dolog, amit csak és kizárólag kivételesen nagy elmék érthetnek meg. Ez nem így van. Persze egyszerre mindent teljes mélységében sosem fogsz tudni,de igazából a tudósok sem. Egy átlagember ugyanúgy képes megérteni a…..
Elkezdődött az iskola. Hurrá!!! Vagy mégsem?... Az iskola a tudás temploma kellene, hogy legyen, de szürke hétköznapokban ezt nehéz észrevenni. Éppen ezért hoztam nektek pár animációt a sulis életről. Ha még suliba jársz,akkor feszültségoldónak, ha nem akkor nosztalgiának. Hisz ne feledjétek: JÓ…..
Dodó Sapiens A dobozoló agy 2019.09.11 17:00:00
"Tudod, ő ilyen ősanya,vagyis otthon szült és biztosan sokáig fog szoptatni." "Ez a srác nagyon helyes és szép az órája. Akkor biztos gazdag, menedzserként dolgozik, tinderezik és saját lakása is van." "Hú, milyen barna a bőre, biztos indiaiak a szülei." "Nézd már, külön gyűjti a műanyag…..
Dodó Sapiens Zeneuniverzum 2019.07.05 16:00:00
A zene tudomány vagy művészet? Elsőre azt gondolnánk művészet, de ebben a cikkben be fogom bizonyítani, hogy komoly tudomány is. Egyébként is felesleges ez az elkülönítés. A tudomány és a művészet mindig is kölcsönösen hatottak egymásra és egy ember életében mindkettőnek jelen kell lennie. A zene…..
Dodó Sapiens 2019.09.11 13:19:06
@Barbi Rákóczi: Sántított az már akkor is, amikor kitalálták.
Julcsi, akit a HeyJulie (@heyheyjulie) youtube-csatornáról ismerhettek készített egy videót, melyben ad pár életmód tanácsot menstruációs fájdalmakra. A tudatos gyógyszerszedésnek nagyon fontos része, hogy tényleg csak akkor szedjünk bármit is, ha tényleg muszáj. Néhány egyszerű,de nagyszerű…..
Ha receptre kapunk gyógyszert, az tiszta sor. Nem kell foglalkozni vele, hogy mi van benne, a gyógyszerész ráírja hogyan kell szedni, te k áltod, beveszed, meggyógyulsz. De mi a helyzet a recept nélkül kapható gyógyszerekkel? Mi alapján válasszuk ki, hogy mit vásároljunnk? Nem vagyok gyógyszerész,…..
A szülésre készülvén anyukás fórumokon az ember lánya sokszor találkozik a spinál és epidurál szavakkal. "Belőve" szülni és társai terjengenek az interneten. Tekintsük át, hogy hogy is van ez a szülés alatti gyógyszerezés, tisztázzunk pár alap fogalmat...
A kalcium jó, hasznos és kell. De nem akkor, ha allergiás reakciód van. Még akkor sem, ha orvos mondja. A "kalcium megfogja az allergéneket" tévhit nagyon erősen él sok orvos és a társadalom fejében is. Ez azért veszélyes, mert a kalcium hatására várva súlyos percek, órák telhetnek el olyankor,…..
A tudományban nem lehetnek tabuk, így a menzesz sem lehet az. A menstruáció egy teljesen normális élettani folyamat, a szintén normális női ciklus része. Az egész ciklusnak csak egy kis része ez az esemény, de mivel elég látványos, sokkal több figyelmet kap, mint a többi történés. Ennek a nagy…..
!!!FIGYELEM!!! Wikipediát NEM tartalmaz, csak autentikus forrásokat! Amikor várandós az ember lánya, a védőnőtől megkapja a gyermekorvos által felirt receptet a fürdetőkrémhez, amivel a babát kell majd fürdetnie. (Recept nélkül is kapható egyébként.) Fel sem merül benne, hogy káros lenne egy…..
Több baktérium sejt van bennünk, mint emberi sejt. Az ember egy kész ökoszisztéma, akár egy erdő. Számos faj számtalan képviselője él, eszik, szaporodik a bőrünkön, a gyomrunkban, a szánkban, a hüvelyünkben nap, mint nap. A bélbacik különösen fontosak. Egy csomó kaját nem tudnánk megemészteni,…..
A hétvégén részt vettem egy lánybúcsún, ahol a menyasszony azt a feladatot kapta, hogy gyűjtsön be az utca emberétől 5 jótanácsot a házas élethez. Meglepően tapasztaltuk, hogy a legtöbben így feleltek: "Ne házasodj!" "Jól meggondoltad?" "Inkább gondold át újra" "Nem kéne ilyen fiatalon házasodni" és…..
38 fok van árnyékban. Mindenkiről csorog a víz, hőségriadó van. De klímaváltozás az nincs, mi? Ez nem olyan, mint a laposföld teória, ez tényleg van és történik éppen most! Inkább az felel meg a laposföld hívőknek, aki tagadja a létezését. A globális felmelegedés egy komoly probléma. Tekintsük át,…..
Dodó Sapiens Vér 2019.07.03 16:00:00
Figyelem!Véresen komoly tartalom következik. Készülj fel, hogy fröcsögni fog az információ, a tudás és a tudomány. Felkészültél a vérontásra?..