Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dr. Fekete Bálint LL.M. ügyvéd

18 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Egy korábbi cikkünkben a bérleti szerződés lényeges elemeiről, típusairól írtunk. Ez alkalommal a bérleti jogviszony során leggyakrabban felmerülő problémákat tekintjük át. Sokat segít egy jól megírt, alaposan átgondolt, jogilag kellően szabályozott bérleti szerződés. Nem biztos, hogy a…..
Az ingatlanvásárlás – különösen, ha jövőbeli otthonunkat választjuk ki – gondos odafigyelést és körültekintést igényel az ilyen ügyletekben jártas lakásvásárlók számára is. Milyen lépésekkel számolhatunk az ingatlan kiválasztásától a kulcsok átvételéig és a beköltözésig? Alábbi bejegyzésünkben az…..
  Ügyvédi irodánk gyakorlati tapasztalata alapján az ügyfelek számára egyáltalán nem egyértelmű, hogy egy ingatlan adásvétele során a jogügylet lebonyolítása szempontjából hol húzódik a határ az ingatlanközvető és az ügyvéd tevékenysége között, mi az, amit az ingatlanközvetítő megtehet és melyek…..
    A nyár végi időszak, mint a lakásbérlet szezonja A nyár utolsó hónapja különös jelentőséggel bír a lakásbérleti piacon, a legtöbben ugyanis az év ezen időszakában adják bérbe ingatlanukat vagy vesznek bérbe ingatlant, készülve az őszi tanévkezdésre vagy otthonuktól távoli munkavégzésre. A…..
A társasházi gépkocsibeállók és kertrészek jogi helyzete Amennyiben lakásvásárlás előtt állunk - főként az új építésű társasházak esetében – jó, ha tisztában vagyunk az általunk vásárolt gépkocsibeálló és kertrész jogi státuszával. Parkolóhely biztosítására vonatkozó előírások A jelenleg hatályos…..
Sok régebbi építésű társasház küzd a felújításhoz szükséges anyagi források előteremtésével. Amennyiben a társasházban van olyan helyiség vagy helyiségegyüttes, amely a társasház saját céljára már nem szükséges (ilyenek például a mosókonyha, korábbi házfelügyelői lakás, padlástér), úgy gyakran merül…..
  Az építőipari kivitelezési szerződés – Mire figyeljünk vállalkozóként? Vállalkozóként a tevékenységünk során számos kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat, ha az építési-kivitelezési munkák megkezdése előtt egy megfelelő, a felek érdekeit szolgáló kivitelezési szerződést kötünk az…..
A társasházi közös költség tartozás behajtásának jogi lehetőségei A közös képviselőknek vagy az intézőbizottságnak gyakran nehézséget okoz a hátralékos társasházi lakástulajdonos fizetésre ösztönzése, azonban feltétlenül szükséges elindítani a megfelelő igényérvényesítést annak érdekében, hogy ne…..
Néhány hasznos tudnivaló az e-építési naplóról A kivitelezési szerződések létrejötte során számos esetben felmerül az építési napló kérdése. Jelen bejegyzésünk néhány hasznos tudnivalóval betekintést kíván adni az építési napló, különösen az e-építési napló témakörébe. Mit jelent az építési…..
Az adó-visszatérítési támogatás rejtelmei a szerződéskötés és az igénylés időpontjai függvényében. Ki igényelheti, milyen összegre és kinek folyósítják? Az adó-visszatérítési támogatás (ÁFA visszaigénylés) maximum egy alkalommal, de legkésőbb 2022. december 31. napjáig igényelhető új lakás…..
  A visszterhes vagyonátruházási illeték általános mértéke a megszerzett vagyon terhekkel nem csökkentett forgalmi értéke után alapesetben 4%. A forgalmi érték a legtöbb esetben megegyezik a vételárral, azonban a forgalmi értéket a NAV jogosult megállapítani az illeték kiszabása során. Fontos…..
Társasházak működése a veszélyhelyzet alatt A veszélyhelyzet ideje alatt a társasház nem tarthat közgyűlést, kivéve, ha azt a tulajdoni hányad 1/10-ével rendelkező tulajdonostársak a napirend, az ok és a közgyűlési határozatra tett javaslat megjelölésével írásban kérik. Ebben az esetben a döntés…..
A társasházról röviden 2. rész Ahogy korábbi írásomban már kitértem rá, a társasházközösség legfőbb döntéshozó szerve a tulajdonostársakból álló közgyűlés, amelyen valamennyi tulajdonostárs részt vehet. Ebben a részben a közgyűlés hatásköreire, működésére és az egyes minősített szavazattöbséget…..
A társasházról röviden 1. rész A társasházak iránti igényt a modern városi élet hozta létre, ahol a családi házak helyett a sűrűbb, tömbösített építkezési módszereket kezdték el előnyben részesíteni, amikor az iparosodás következtében nagy számában kezdtek el a korábban mezőgazdasággal foglalkozók…..
Amit a telekalakításról tudni érdemes Az ingatlanvásárlás és építkezési kedv töretlen növekedésének időszakát éljük, nem árt azonban tisztában lenni egy telekvásárlás során az adott telek tulajdonságaival, így például az esetleges feloszthatóságával vagy a telekegyesítés lehetőségével, amely…..
Amiről egyszer muszáj beszélni: házastársi öröklés halálozás esetén Hosszú időre visszanyúló öröklési jogi szabály, hogy a túlélő házastárs a gyermekek mellett haszonélvezeti jogot örököl, amennyiben pedig nincsen leszármazó, ő lesz az örökös. A szabályozás hátterében az a törekvés állt, hogy a…..
Ingatlan tulajdonjogának ajándékozása és visszakövetelése Az ingatlanok tulajdonjogának átruházása körében az adásvételi szerződések mellett az egyik legkedveltebb szerződési forma az ajándékozási szerződés. Közkedveltségére az adhatott okot, hogy a hatályos jogszabályok alapján egyenes ági rokonok…..
3 kérdés 3 válasz bérbeadás előtt Egy ingatlan bérbeadása számos kérdést vet fel, s ha nem vagyunk elég körültekintőek, komoly kellemetlenségeink adódhatnak, például ha a bérlő nem akar kiköltözni vagy rezsihátralékot halmoz fel. Érdemes előre gondolni ezekre az eshetőségekre! Nem fizeti a bérleti…..