Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hannlec

122 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az utóbbi évtizedekben a külföldi folyamatokhoz hasonlóan átrendeződés ment végbe a magyar irodalmi kánonokban is. A magaskultúra és a populáris kultúra határainak (részleges) elmosódásával, a népszerű irodalomnak az elitkánonba történő (szintén részleges) integrálódásával a hagyományos…..
Brandon Hackett (Markovics Botond) Eldobható testek című science fiction regénye a 24. században játszódik, amikor az emberiség már elhagyta a Földet, a technológiai fejlődésnek köszönhetően pedig (látszólag) egyetlen leküzdendő probléma maradt: a halál. Ahogyan a könyv borítóján is olvashatjuk: „A…..
Moskát Anita Irha és bőr című regénye olyan dilemmákkal szembesít, melyek az utóbbi években zajló kognitív forradalom, poszthumán átrendeződés, biopoétikai távlat és a modern írásörökség sf-izálódása felől, kontextusában értelmezhető hatékonyan. Szinkretizmus.A regény az élő komplexitás több…..
A Rango című animációs mestermű (rendezte Gore Verbinski) 10 éve debütált Nyugaton. A történet szereplői sivataglakó állatok (meg egy identitásproblémákkal küzdő kaméleon), akik vízhez szeretnének jutni, mert már igen szomjasak; ennek érdekében összefognak, ám a gonosz polgármester-teknős és bandája…..
Egy filmkészítő számára nem lehet felemelőbb érzés annál, mint amikor rajongók milliói gyűlnek össze és kampányolnak azért, hogy az ő vízióját megtekinthessék valamilyen formában. Ez történt Zack Snyderrel is, aki összeveszett a producereivel, majd lánya halála volt az utolsó csepp ahhoz, hogy…..
Richard Kelly első alkotása, a Donnie Darko 2001. elején debütált, és bizonyos körökben (elsősorban a spekulatív fikció reflektált fogyasztóiról van szó) azóta is emlegetik, mint olyan filmet, amely fogas kérdésekkel szembesíti a befogadót; ezt azonban egyfajta irigylésre méltó könnyedséggel és…..
„Az időutazás a definíciójánál fogva olyan felfedezés, amely ha lehetséges lenne, már megtörtént volna.” (41) De mi van akkor, ha már régen megtörtént, csak mi nem tudunk róla? A jövő orvosa Dick egy 1954-es novellájának a Time Pawn-nak a továbbgondolásából született. Már ebben a korai művében…..
„A főiskolán kezdődött. Írtam egy 45 oldalas kiáltványt, ami forradalmasítja a zenét. A prof, akinek beadtam, a gyengélkedőre kísért. Nem is hozzá jártam.” (Carrie Mathison, s01e11)   Az amerikai politikum a sorozatkultúra népszerű témája. (A 24-től a Kártyavárig sorolhatók a minőségi példák.) A…..
Thomas Vinterberg a dán filmgyártás és a dogma-filmek egyik legmeghatározóbb alakja. Munkái például: A vadászat (Jagten), A születésnap (Festen). Legújabb filmjében (Druk) Vinterberg és írótársa, Tobias Lindholm, ezúttal az alkoholizmust vették célba, de vajon sikerült nekik újat mondani erről az…..
„– De mivel foglalkoznak? – kérdeztem.  – Amivel az egész tudomány – felelte a görbe orrú. – Az emberi boldogsággal.”  Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij:   A hétfő szombaton kezdődik (ford. Gellért György)  A Doktor House (House M.D., 2004–2012) nyolc évada számtalan emlékezetes…..
Kedves, kellemes családi sorozat a Durrellék (más fordításban: A Durrell család – The Durrells, 2016–2019). A Gerald Durrell Korfu-trilógiájából készült, de a neves zoológus memoárjától el-elrugaszkodó négy miniévad a két háború közti utolsó békeévekbe invitálja a nézőt. Egy özvegy angol anya négy…..
(Az írás néhány ponton spoileres.) Western? Road movie? Filmdráma? Műfajok aggályos egyensúlyát valósítja meg A kapitány küldetése, ez a klasszikus vizuális esztétikával elbeszélt, végső lényegében igen egyszerű történet. Texas, 1870. A hírfelolvasóként utazgató Jefferson Kyle Kiddre – akit a…..
Donna: Legyőz minket a rendszer. Josh: Mi vagyunk a rendszer. Donna: Ez hiba. (Az elnök emberei, s03e12)   „Mind úgy tesszük fel a kérdést, hogy azt halljuk, amit szeretnénk.” (Doktor House, s01e07)   Nehéz megmondani, hogy a Híradósok (The Newsroom, 2012–2014) – jóllehet Az elnök embereihez…..
„What’s goin’ on, Leo?” Toby Ziegler (s02e18) „And yet, the dawn is ours before we knew it. Somehow we do it.” Amanda Gorman: The Hill We Climb Ül egy ember az irodájában, és pattogtat egy labdát. Padló, fal, kéz. Padló, fal, kéz. Padló, fal, kéz. Néha felirat szakítja meg a jelenetet, hogy…..
[Az írás spoileres!] A Tudhattad volna (The Undoing, 2020) című hatrészes minisorozatot joggal érhették kritikák (a casting, a dramaturgia, a logika vagy a játékidő vonatkozásában), de kétségtelenül emlékezetes hangulatú alkotásról van szó. A Jean Hanff Korelitz regényéből forgatott széria Nicole…..
Nem értünk még ki a világzene – és a posztmodern játékosság – korából, a feldolgozások, átírások, újrahangolások és összejátszások (avagy a jam sessionök, coverek, mixek, crossoverek) esztétikája sok hivatásos és amatőr zenészt kísérletezésre csábít. Nem szükségszerű, hogy egy ünnepi adaptáció…..
Az amerikai kisvárosi miliő számos kultikus sorozat és film hangulatáért felelős (Miért éppen Alaszka?, Szívek szállodája, Idétlen időkig stb.). Nemcsak vígjátékok és dramedyk, de krimik, thrillerek, horrorok is előszeretettel nyúlnak az elrajzolt vidék kulisszáihoz, az emlékezetes különcök és…..
„Még mindig inkább vállaljuk a balek szerepét, mint a cinizmust.”(Annabel Richter szavai, in: John le Carré: Az üldözött,ford. Falvay Dóra) „Ha specialistát választasz, betegséget is választasz” – mondja doktor House (s01e06, még Szakácsi Sándor hangján). Ez általánosabb értelemben annyit tesz: a…..
Az utóbbi évek egyik legizgalmasabb spekulatív fikciós alkotása a Szerelem, halál és robotok (Love, Death & Robots, 2019) című, 18 részes, szigorúan felnőtteket célzó animációs sorozat. Különlegessége abban áll, hogy a részenkénti 10-15 percben más-más műfaj és technika bontakozik ki, különböző…..
H. Nagy Péter: Friedrich Hölderlin Andenken (Visszaemlékezés, ford. Tandori Dezső) című költeményének zárlata valószínűleg minden idők egyik leghíresebb lírai befejezése: „Vészen pedig és ád / emlékezetet a tenger, és / szerelemtől is szorgos a szem. / De ami marad, csak a költők műve.” A záró…..
Az elnök emberei (The West Wing, 1996–2006), ez a televíziós kultúrát megújító, ikonikus sorozat még ma (újra)nézve is rendkívül komplex élménnyel vár. Egyrészt tanulságosan – és örvendetesen – avíttas világról ad hírt (öltönyös fehér férfiak a hatalmi manipulációk legmagasabb szintjein), másrészt…..
Anthony O’Neill A sötét oldal című regénye az Agave kiadó gondozásában jelent meg magyar fordításban. Aki ismer, az tudja, hogy szeretem a sci-fit, és Terminator rajongóként a gyilkos robotos történeteket is. Így aztán kíváncsian vettem kézbe ezt a könyvet.   Fletcher Brass a történet kezdete…..
2020 egy nagyon gyenge év volt. Nem elég, hogy a filmek javarészét áttették a következő évre, még az a kevés, amit kaptunk is inkább csalódást keltett bennünk. A Soul, vagy ahogy a magyar cím diktálja, Lelki ismeretek (mert a Lélek az túl unalmas az otthoni forgalmazók számára), már az év első…..
Dooku gróf a Star Wars univerzum egyik legérdekesebb karaktere, akit a nézők eddig az előzmény-trilógiából és a Klónok háborúja animációs filmből és sorozatból ismerhettek meg. Ezekben a történetekben láthattuk a grófot, de azt, hogy honnan származott, milyen események és kapcsolatok formálták…..
A Star Wars kánon egyik legutóbbi ifjúsági regénye Az erő nyomában volt. Az ifjúsági regényekből viszonylag kevés kötet jelenik meg, ám ezek általában igen ügyesen összerakott történetek. Ez alól a jelen alkotás sem kivétel. A cselekmény három évvel Az ébredő Erő előtt játszódik. Az Első Rend már…..