Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kovács Heni

37 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha megkérdeznénk bárkit, aki a magyar oktatás történelemleckéit tanulta, hogy mit tud a történelemről, akkor valószínűleg tudása 60%-a a magyar, 30%-a pedig az európai történelemre korlátozódna. Pedig a világ nemcsak a saját és - hiába is szeretnénk másként hinni - világtörténelmi vonatkozásban…..
Amikor egy könyv nemzetközi bestseller, megnyer egy csomó rangos díjat, és még Obama kedvenc olvasmányai között is szerepel, nyilvánvaló várakozásokkal kezdesz bele. Ben Lerner regénye azonban megtanít arra, hogy a várakozásainkat és előítéleteinket hátrahagyva ne a felszínre figyeljünk, hanem…..
A versek mindenhol ott vannak. A versek által jutunk először életünkben közelebb a nyelvhez: rímes mondókákat tanulunk meg gyerekkorunkban, így próbálunk a fura szavak közt összefüggést találni: a rímelő dolgoknak valami köze lehet egymáshoz. Aztán kisiskolás korunkban el kell kezdenünk versszakokat…..
A bejegyzés spoilereket tartalmaz a Búcsú a fegyverektől című regénnyel kapcsolatban.  Újra itt van a Hemingway-olvasó sorozatunk a második résszel: Az öreg halász és a tenger után ezúttal a Búcsú a fegyverektől került sorra, és azt kell, hogy mondjam, ez az olvasmány már jóval kihívásokkal telibb…..
A small talkok elengedhetetlen része az a kínos pillanat, amikor az időjárásról kezdünk el beszélgetni: ilyenkor már minden résztvevő tudja, hogy itt a vég, és legszívesebben már futva menekülnénk a helyzet elől. Az időjárásnál ugyanis kevés unalmasabb téma van, egész egyszerűen nincs mit róla…..
Szóval az van, hogy elkezdtem egy hosszabb Hemingway-életmű olvasást. Na de várjunk csak, mégis hogy jutott ez eszembe?  Tavaly kora ősszel, miközben épp egy friss megjelenést lapozva ültem a buszon, és a méteres kátyúk ellenére próbáltam volna olvasni, egyszer csak azon kezdtem el gondolkodni,…..
Különös dolog, amikor egy olyan könyvet kezdesz el olvasni, aminek a témájával nagyon ritkán találkozol, aztán rövid időn belül merő véletlenségből már a második olyan könyvet olvasod, ami egy bizonyos betegséget tematizál. Velem pont ez történt. Először Légrádi Gergely: Nélkülem - Nélküled című…..
Ha belegondolok, milyen hosszú út vezetett odáig, hogy most nem fűzőben írom ezt a bejegyzést, hanem a kedvenc négysajtos pizzámat majszolva (sőt, utána még egy kis brownie is lecsúszott), miközben arra gondolok, nem is olyan régen még hányféleképpen sanyargatta szinte kötelezően minden egyes nő a…..
Vannak olyan életszakaszai az életünknek, amikor nagyobb hajlandóságot  mutatunk a változásra. Ez valószínűleg különösen igaz azokban az élethelyzetekben, amikor egyébként úgy érezzük, megfagyott az idő, és nem mozdulunk semerre. Mondjuk azért, mert a négy fal közé vagyunk zárva. Ilyenkor tudatosul…..
Amikor kezembe vettem Mucha Dorka Nincs idő című ifjúsági regényét, egyedül a kíváncsiság hajtott. Nyilván ti is tudjátok, hogy nem én vagyok a könyv elsődleges célcsoportja, nem is vagyok különösen járatos az ifjúsági regényekben, a műfaj szakértőjének pedig végképp nem mondanám magam. Ismerem…..
Történelmi témájú könyvekkel nehéz mit kezdeni: elsősorban azért olvassa az ember, hogy okosabb legyen, jobban átlássa a ma is zajló társadalmi-gazdasági folyamatokat, válaszokat kapjon, tudást szerezzen, nem azért, mert határtalan izgalomra és fordulatos történetmesélésre vágyik. Ha mégis megkapja,…..
A bántalmazás és az erőszak igen széles spektrumú jelenség, ezernyi arcával és fokozatával képes öntudatlan sebeket ejteni vagy fizikailag összetörni, megölni. Szinte mindannyian találkozunk vele, és szinte mindannyian másképp éljük meg, más narratívákban tudjuk elgondolni vagy beszélni róla. A…..
Kulturzaj Nápoly más tájai 2020.09.28 18:01:01
Ha Elena Ferrante új könyvet ír, az mindig ünnep. Egészen magával ragadó világával és történetmesélési technikájával olyan atmoszférát tud teremteni néhány oldal alatt, ami összetéveszthetetlenül egyedi. Bár vannak olyan ferrantei elemek, amelyek ismétlődően újra és újra felbukkannak könyveiben,…..
Őszintén bevallom, régen vártam már úgy könyves megjelenést, mint az új Ferrante-könyvét. Aztán beütött a koronavírus, és kiderült, hogy még egy kicsit tovább kell rá várnunk a tervezettnél. Türelmesen kihúztuk a nyarat az új Ferrante-regény nélkül, de most már itt a várakozás vége, szeptember…..
A karantén alatt elég sokat tanultam. Megtanultam, hogyan tudok hosszú órákig csak magamra figyelni, tanultam magamat és mások működését, és nagy elhatározásokat hoztam. Például olyanokat, hogy megtanulok főzni. Ez azért talán nem tűnik olyan nagy kihívásnak, nem? Összeütni egy paprikás krumplit,…..
Joanne Ramos A Farm című regényét már nagyon vártam. A fülszöveg alapján izgalmasnak és érdekesnek tűnt a történet, többen párhuzamot vontak A szolgálólány meséjével (Emberek, kérlek ne hasonlítsatok mindent A szolgálólány meséjéhez, amiben terhes nők szerepelnek, köszi!) és meg kell valljam, Féder…..
Kulturzaj Nápoly, villámok II. 2020.03.29 22:08:06
  A Nápolyi regények négykötetes ciklusának első két kötetéről írt bejegyzésemet itt találod. Van egy különleges varázsa annak, ha egy történettel heteket töltünk, ha több köteten keresztül kísérhetjük nyomon a szereplők életének alakulását. Az az érzés pedig egészen megfoghatatlan, amikor véget…..
A koronavírus-parában sokan vonulnak kényszerből vagy önkéntesen karanténba, így próbálják magukat és környezetüket is minél hatékonyabban megóvni a fertőzéstől és a vírus gyors továbbterjedésétől. Ennek eredményeképp egyre népszerűbbek a tipikusan otthoni tevékenységek (nálatok is ragyog már az…..
Kulturzaj Ide vele, hadd olvassam! 2020.03.05 09:22:50
Biztosan te is jól tudod, milyen az, amikor erőt vesz rajtad a könyvvásárlási láz: időnként öntudatlanul is a pénztárcád után nyúlsz, mert épp arról álmodozol, hogy könyvet veszel, a tömegvonzás törvényei hirtelen megváltoznak, és valahogy mindig egy csábítóan hívogató könyvesbolt közelébe sodródsz,…..
Kulturzaj Ide vele, hadd olvassam! 2020.03.01 21:24:55
Biztosan te is jól tudod, milyen az, amikor erőt vesz rajtad a könyvvásárlási láz: időnként öntudatlanul is a pénztárcád után nyúlsz, mert épp arról álmodozol, hogy könyvet veszel, a tömegvonzás törvényei hirtelen megváltoznak, és valahogy mindig egy csábítóan hívogató könyvesbolt közelébe sodródsz,…..
Kulturzaj Nápoly, villámok 2020.02.28 18:37:40
Egészen elképesztő, hogy néha hogyan választok ki könyveket. Például néhány hete meg akartam venni egy könyvet, célirányosan bementem a könyvesboltba, körül se néztem, mert tudtam, hogy mit szeretnék, aztán jött a hideg zuhany: abba az üzletbe még pont nem szállították ki a könyvet. Ekkor persze…..
Az élet tele van rejtélyes, megmagyarázhatatlan dolgokkal. Például, valamilyen furcsa okból eredően nem vagyok hajlandó megenni a zöld színű ételeket. Arra sincs magyarázatom, hogy miért szeretem annyira a globális összeesküvés-elméleteket gyártó emberek posztjait nézegetni Facebookon. Arra pedig,…..
Idén minimum 100 könyvet elolvasok, ebben az évben végre több hangsúlyt fektetek a klasszikusokra, 2020 az új műfajok felfedezésének éve lesz, januártól minden nap elolvasok egy verset. Ilyen vagy ehhez hasonló könyves fogadalmakkal tele van a padlás, én pedig különösen hajlamos vagyok a drámai…..
A kortárs irodalmat gyakran vádolják azzal, hogy köszönőviszonyban sincs a valósággal, az emberek ritkán találkoznak a regényekben, versekben hétköznapi tapasztalataikkal érthető formában, sokakat pedig ez a prekoncepció tántorít el a kortárs irodalommal való megismerkedéstől. Ez egyrészt egy hamis…..
  Nem igazán hallottam még olyan könyvmolyról, aki ne álmodozna egy házi könyvtárszobáról, de minimum egy végtelen könyvespolcról, amin az összes kedvence ott van, plusz azok a kötetek, amiket valaha olvasott, és még azok is, amiket egyszer majd el akar olvasni, meg a biztonság kedvéért még…..