Regisztráció Blogot indítok
Adatok
DemNet

55 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A koronavírussal kapcsolatban talán az egyik legtöbbet emlegetett tény az, hogy főleg az idős emberekre veszélyes (bár újabban arról is vannak hírek, hogy minden korosztálynál súlyos szövődményei lehetnek a betegségnek.) Arról is sok szó esett már, hogy a járvány nagyon súlyosan érintette a világ…..
A nagy világjárványok a történelemben eddig rendre a gazdasági egyenlőtlenségek jelentős csökkenésével jártak együtt. A koronavírus-járvány azonban az a kivétel lehet, amely még legjobb esetben is csak az egyenlőtlenségek jelenlegi szintjének megmaradásával, rosszabb esetben a további növekedésükkel…..
DemNet Csődbe megy-e Argentína? 2020.05.20 16:15:55
Az argentin államadósság újratárgyalása bebizonyíthatná, hogy nem csak üres lózung a fenntarthatóság a nemzetközi pénzügyi rendszerben A koronavírus-járvány következtében világszerte emberek százmilliónak kell kialakulóban lévő gazdasági válsággal szembenézniük, amelyet sokan az elmúlt évtizedek…..
Akarva sem kaphatott volna jobb reklámot Steven Soderbergh a Panama-iratokat feldolgozó filmje, a Laundromat, mint hogy az iratok nyilvánosságra kerülése kapcsán hírhedtté vált Mossack Fonseca egy perrel próbálta megakadályozni a film megjelenését. Két évvel az után, hogy a világ betekintést kapott…..
A WHO adatai szerint az ezredfordulón Olaszország a második helyen állt az egészségbiztosítási lefedettségben, az egészségügyi költések 2000 és 2007 között átlagosan hat százalékkal nőttek évente. Azonban a válság nem kímélte az olasz egészségügyet sem, 2008 és 2011 között már csak 2,3 százalékkal…..
A sürgősségi pénzügyi támogatást olyan módon kell nyújtani a fejlődő országoknak, hogy az ne eredményezzen további adósságterheket El kell indítani egy olyan hosszú távú folyamatot is, amellyel fenntartható szintre lehet csökkenteni az adósságokat 2020. április 7. Soha nem látott globális…..
Bár Jeff Bezos, a világ leggazdagabbnak tartott embere, sokáig nem arról volt híres, hogy két kézzel szórta volna az adományokat, nemrég mégis azzal került be a hírekbe, hogy 10 milliárd dollárból megalapította a „Bezos Earth Fund”-ot, amelynek a klímaváltozás elleni harc lesz a feladata. Ezzel a…..
Európában és az Egyesült Államokban egyre inkább jól fizető és stabil, valamint bizonytalan és rosszul fizető munkahelyekre szakad szét a munkaerőpiac, miközben a megélhetés költségeinek növekedése meghaladja azt a tempót, ahogy a bérek nőnek a 2008-as válság óta - dióhéjban összefoglalva ez derül…..
A Tax Justice Network (TJN) Pénzügyi Átláthatatlansági Indexe (Financial Secrecy Index) alapján 2020-ban Magyarországon mérsékelten csökkent a pénzügyi átláthatóság, amivel az ország egy helyet esett vissza civil szervezet listáján, ugyanakkor Magyarország hozzájárulása globális pénzügyi…..
A klímaváltozás kapcsán visszatérő érv, hogy valójában a túlnépesedés tehető felelőssé a bolygó pusztulásáért. Ez a vélekedés ráadásul nem nélkülözi a rasszista felhangokat sem, hiszen az utóbbi évtizedekben jelentős népességnövekedés főként Afrikában és Ázsiában zajlott le. Tény, hogy a Föld…..
A világ lakosságának 71 százaléka olyan országban él, ahol 1990 óta nőtt az egyenlőtlenség – derül ki az ENSZ Gazdasági és Szociális Ügyek Főosztályának (UN DESA) 2020-as Globális Társadalmi Riportjából (World Social Report). Abból az 57 országból, ahol rendelkezésre áll adat a jövedelem…..
Hong Kong, Chile, Kolumbia, Bolívia, Ecuador, Szudán, Libanon, Irán, Irak, Franciaország: ezekben az országokban mind nagy tüntetések voltak 2019 utolsó hónapjaiban. Bár a tüntetések kiváltó okai eltérőek voltak, az ENSZ Fejlesztési Programjának (United Nations Development Programme; UNDP) új…..
Az elmúlt évtizedekben az egész világot nézve drasztikusan javult a helyzet az egyenlőtlenségek terén, legalábbis ha a világ teljes népességének jövedelmi eloszlását megmutató Gini-indexet nézzük, ezt láthatjuk. Ennél a 0 jelöli a legegyenlőbb és az 1 a legegyenlőtlenebb társadalmat, és globálisan…..
Tizenkét uniós ország, köztük Magyarország is nemet mondott az EU Versenyképességi Tanácsának november 28-i ülésén a vállalatok nyilvános országonkénti jelentéstételi kötelezettségről (CBCR) szóló bizottsági javaslatra. A javaslat arra kötelezné a multinacionális vállalatokat, hogy tegyék…..
2003 és 2005 között Christine Lagarde, az Európai Központi Bank jelenlegi elnöke, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatója, korábban a Baker & McKenzie jogi tanácsadó egyik leányvállalatának volt az igazgatója. Egy olyan cégnek, amely az offshore ügyeiről ismert Bermuda-szigetekre volt…..
Az Európai Unió kormányai összesen a potenciális bevételeik 0,32 százalékától estek el GDP-arányosan 2016-ban az offshore adóelkerülés következtében: többek között ez derült ki az Európai Bizottság nemrég publikált tanulmányából, ami az EU és az offshore kapcsolatát vizsgálja. Ez abban az évben…..
Az Európai Unió Versenyképességi Tanácsa a november 28-án esedékes ülésén tárgyal a multinacionális nagyvállalatok ún. nyilvános országonkénti jelentéstételi kötelezettségéről. A javaslat, amely kulcsfontosságú az adóelkerülés elleni harcban, hosszú évek huzavonája után először kerül egy politikai…..
Az angolszász világban az utóbbi időben egymás után kerülnek elő a megoldási javaslatok az elmúlt évtizedekben elfogadhatatlan szintre nőtt vagyoni és jövedelmi egyenlőtlenségek csökkentésére. A vagyonadóról ezen a blogon mi is írtunk már, most azonban egy másik tervet mutatunk be, ami nem a vagyon…..
Június 13-án az ENSZ és a Világgazdasági Tanács (World Economic Forum – WEF) aláírt egy stratégiai együttműködési keretmegállapodást. A megállapodás nem kötelezi semmire az aláíró feleket, inkább csak egy informális együttműködés kezdetét jelenti, legalábbis maga az aláírt dokumentum szövege ezt…..
Nem újdonság, hogy a multinacionális nagyvállalatok szeretik a profitjukat olyan országokban realizálni, ahol alacsonyak az adók. A probléma nem újkeletű, szlogenek szintjén már Magyarországon is többször felbukkant, és az utóbbi időben, ahogy a Facebook és a Google soha nem látott pénzeket termel,…..
A Világbank legfrissebb kimutatása szerint az alacsony és közepes jövedelmű országok külső államadóssága 2018 folyamán 5,2 százalékkal 7,8 ezer milliárd amerikai dollárra nőtt. A növekedés még úgy is 4 százalékos, ha nem számítjuk a 10 legnagyobb adóst (Argentína, Brazília, Kína, India, Indonézia,…..
Fenyegetőnek érezzük az éghajlatváltozást? Kit tartunk felelősnek, kiben bízunk, és kitől várjuk a változást? Hogyan függ össze a klímaváltozás a szegénységgel és az egyenlőtlenséggel? Hol kezdődik és meddig tart az egyéni felelősségvállalás? A DemNet az Index.hu-val és a Závecz Research Intézettel…..
Áder János köztársasági elnök nemrég bejelentette, hogy Magyarország 6 millió dollárral (nagyjából 1,85 milliárd forinttal) járul hozzá a nemzetközi klímafinanszírozáshoz a Zöld Klímaalap támogatásával. A klímaalap a fejlődő országokat támogatja klímaváltozás következményeihez való alkalmazkodásban…..
Több mint 30 civil szervezet – köztük a DemNet is – aláírta a European Network on Debt and Development (Eurodad) által kezdeményezett, lejjebb olvasható állásfoglalást (az eredeti szöveg és az aláíró szervezetek ezen a linken tekinthetők meg), melyben ismételten felhívjuk a társadalom és a…..
A világ összes közvetlen külföldi tőkebefektetésének (foreign direct investment - FDI) 38 százaléka - nagyjából 15 ezer milliárd dollár - nem valódi befektetés, hanem adóelkerülés. Konkrétabban olyan pénzügyi tranzakció, amelynek a célja, hogy multinacionális cégek olyan leányvállalatokon keresztül…..