Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Min plisiazete

1 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Közös hittani deklarációt adott ki Raymond Burke bíboros, Athanasius Schneider püspök (lásd őket a képen), és az Egyház több másik püspöke azzal a céllal, hogy elősegítsék vele az Egyházban egyre jobban eluralkodó tanításbeli zavar orvoslását. A deklaráció a katolikus hit mintegy 40 olyan igazságát…..
Min plisiazete 2019.07.24 01:04:46
Elolvastam a korrekciót, és le kell szögeznem: kár, hogy nem hamarabb találtam meg ezt az oldalt. Végül, szerencsére, egy külföldön szolgáló atyának hála megtaláltam benneteket!

Néhny kérdést ugyan felvet a megírt szöveg. Példának okáért:
A szerzők közlik a 38. pontban, hogy a "Szent Eucharisztia nem szolgáltatható ki azoknak, akik a katolikus hit bármely igazságát tagadják, vagy nyilvánosan vallják eretnek vagy skizmatikus keresztény közösségbeli tagságukat." Ezek szerint nem részesülhetnek a szentségben a keleti egyházak tagjai? Hisz őket ha nem is hívjuk eretnekeknek a VZs2 tanítását követve, mégiscsak skizmatikusok, és nyilvánvalólag nem vallják a katolikus hit valamennyi igazságát... Nézetüket a hatályos Egyházi Törvénykönyv 1364. kánonjával támasztják alá, amely világosan állítja, hogy a hit elhagyása, eretnekség, vagy szakítás az egyházzal (skizma) önmagától beálló (latae sententiae) kiközösítést von maga után. Ez a tanítás természetesnek vehető a maga tautologikus értelmében, hisz aki otthagyja az Egyházat, ki is záratik belőle.
Vannak viszont 'skizmatikusok' (pl. a keleti egyház tagjai) akik, lévén maguk soha nem szakadtak el az Egyháztól, hisz a skizma idősebb, mint ők. Őket az Egyetemes Zsinat tanítása szerint részesítheti az Egyház a Szent Eucharisztiában, ha "önként kérik, és kellőképp fel vannak készülve" (Oriental Ecclesiarum 27.). Ha azonban ez fennáll, és a szent cselekmények közös végzésének módja megfelel a 26. pontban lefektett zsinati elveknek, az Egyház ezeknek az elszakadt testvéreknek is kiszolgáltatja az Eucharisztiát (és más szentségeket is).
Tehát szigorúan véve a tömör 'korrekciós írás' nem ad egyértelmű tanítást a katolikus álláspontot illetően, sőt további bizonytalanságot és zavart támaszt egyszerűsítő hangnemével (legalábbis bennem, lehet a baj velem van). Értékelem a tüzes lelkesedést, ami a katolikus hitigazságok kifejtésére hatja az atyákat, legalább annyira, hogy ilyesmik olvasására igény támad a hívekben. A kivitelezés azonban erős fejvakarásra késztet.
Görögmacska A látogatás 2019.03.29 21:48:06
I úr ma újra megjelent a templomnál. Noha hónapok óta nem járt errefelé, ebben természetesen semmi meglepő nincs, hiszen ma érkezik a püspök. A püspök pedig mindössze évente háromszor látogat el a városba, ezen tény pedig nyilvánvalóan elég fontos ahhoz, hogy félretegye képzelt sérelmeit. Az…..