Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bibormester

78 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Dávid születése A világon az egyik legismertebb műalkotások egyike Michelangelo Buonarotti Dávid-szobra. A műalkotásnak nemcsak a mestere volt legendás, de az a márványtömb is, amelyből kifaragták. A csodálatos fehér ragyogású és hatalmas tömböt Carrarában bányászták ki, és a nép Gigantének…..
Stílusok között egyensúlyozva Stílusokat bemutató sorozatomban ezúttal egy egészen különlegessel jelentkezem: az eklektikussal. Magának a szónak görög gyökerei vannak, amely az eklektikosz (válogató) és az eklego (gyűjt, szed) fogalmából tevődik össze. Az eklektika ugyanis stílusokból válogat, és…..
Egy kis garázs-történelem Mielőtt a címben szereplő kérdést alaposan körüljárnánk, tegyünk egy sétát a múltban. A XIX. század végéig, amikor a szekerek játszották a közúti közlekedésben a főszerepet, még nem ismerte az emberiség a garázs fogalmát. Ahogy feltalálták az autót, azonnal felmerült a…..
Maradva a természetnél, de sokkal kényelmesebben Új év, új kezdet, új irányvonalak. Az őszi időszakban egymást érik a nagy lakberendezési és divat kiállítások, s ekkor már világosan látható, hogy melyek lesznek az iránymutató trendek. A kínálatból látszik, hogy a járvány még mindig erős hatással…..
Nagy projekthez tökéletes építész dukál  Magyarországon tavaly több, mint 22 ezer új lakás épült, s ezeknek nem kis százalékát önálló portára tervezték, azaz családi házat építettek meg a tervek alapján. A házépítés egy átlagember életében igen jelentős projektnek számít mind anyagi erőforrások,…..
Egy bútor különös karrier íve A bútortörténeti sorozat egyik érdekes darabjához érkeztünk. A korábban bemutatott bútorok történetére jellemző volt egyfajta felfelé ívelő tendencia. Ezeket a használati tárgyakat valamikor feltalálták, és korokon keresztül fejlődtek a mai változatokig.  A szekrény…..
Egyszerűség, praktikum és természetesség Olykor egészen furcsa karriertörténete van egy-egy irányzatnak. Persze ha felsorolom alapvető jellemvonásait a most bemutatandó stílusnak, talán nem is lepődünk meg annyira azon, hogy egy puritán mozgalomban sajátos arculatú enteriőrök születhetnek. A…..
A legtermészetesebb burkolóanyag Nincs barátságosabb, természetesebb és melegebb padlóburkolóanyag, mint a fa. A fából vagy fa alapokra helyezett melegburkolatot otthonunk minden olyan pontjára lefektethetjük, ahol a nedvesség és a pára elkerülhető. A melegburkolatok családjába tartozik, hiszen élő…..
Alapvető építőanyag Napjaink építészetének szinte elkerülhetetlen anyaga a gipszkarton. Ha egy lakásban vagy irodában válaszfalakat kell gyorsan felhúzni, vagy álmennyezetet építenek be, nem is gondolnak másra a megrendelők és a kivitelezők, mint a gipszkartonra. Gyorsan lehet vele haladni,…..
Padlásból tetőtér Valamikor régen a padlás szerepe hasonlatos volt a pincéjéhez. Elsősorban lomtároló volt, egy sötét és titokzatos helyiség, ahol a család ezeréves titkai és tárgyai bújtak meg. Vidéki házak esetében a tetőtéren lehetett különösebb nehézségek nélkül kialakítani egy fedett…..
Amerikából jöttem… A magyarországi ingatlanközvetítők hirdetéseiben előfordul, hogy úgynevezett penthouse lakást kínálnak eladásra. Az angol eredetű szó már önmagában is többszörös tartalmat hordoz még úgy is, hogy esetleg nem vagyunk igazán tisztában a fogalommal. Nyilván valamilyen amerikai…..
Őshonos keményfa Őshonos faj Magyarországon a bükkfa, mivel a mérsékelt égövet kedveli. Ez a lombhullató fa nagyjából 600 méter fölötti magasságban érzi jól magát erdőtársulásokban. Koronája hengeres alakú, mert a társulásokban így jut a legtöbb fényhez. Önállóan állva szabályos gömb alakot ölt a…..
Egyszerűek, mint a bot Amikor egy elhanyagolt lakásba lépünk, talán az egyik első dolog lesz, amire felfigyelünk, hogy lötyög a villanykapcsoló az előszoba falán. Kicsit tovább lépve a nappaliba – a sok egyéb hiányosság mellett – minden bizonnyal fel fog tűnni a falból kijáró konnektor. A…..
AblakHáz Az őszre hangolt lakás 2021.10.14 07:45:00
„Itt van az ősz, itt van ujra,S szép, mint mindig, énnekem.Tudja isten, hogy mi okbólSzeretem? de szeretem.” (Petőfi Sándor, részlet) Évszakok hangulatában Hazánk mérsékelt égövben lévő ország, ezért mind a négy évszaknak hódolhatunk. Elég csak Vivaldi híres Négy évszak című mesterművét…..
A képzelet és a valóság határán A szobrászok és festők műhelye, munkahelye és otthona is egyben a műteremlakás, amelyet mi földi halandók általában csak filmeken látunk. Ezek a filmek is vissza tudják adni egy művész életterének hangulatát: a műteremben látszólagos káosz uralkodik, a félig kész…..
Panelházak erdejében A szocializmus elsodró lendülete hozta létre azokat a hatalmas lakótelepeket, amelyek az egyre növő népességet voltak hivatottak elnyelni. Azt gondolnánk, hogy ebben a főváros járt az élen, pedig csak az ezüstérem jutott neki Komárom-Esztergom megyével szemben. A panelházak…..
Milyen lakást keres a betörő? Vagyonunk és biztonságunk védelmének igénye ősidőktől fogva létezik. Tolvajok mindig voltak, és – ha a gondolattal nem is kell megbékélnünk – el kell fogadnunk, hogy lesznek is. A lakásbetörések száma nem igazán csökken, és mindent el kell követnünk annak érdekében,…..
Szavazzunk a tapétára! A falak borításának két jellegzetes módja ismeretes. Van, aki a festésre szavaz, mások inkább a tapétát részesítik előnyben. Tavasztól őszig hosszú időszak áll a rendelkezésünkre, hogy eldöntsük ezt a kérdést. Mi most tegyük le a voksunkat a tapéta mellett, és ismerkedjünk…..
A rendszerezés miértje Ugyan minek is foglalkozzunk az ablakok rendszerezésével? Bárkit kérdeznénk meg róla, azonnal rávágná, hogy az ablak az ablak, vagyis az engedi be a lakásba a fényt, ha meg kinyitjuk, akkor a levegőt is.  Ennél persze sokkal többet érdemes tudnunk az ablakokról, ha azt…..
Kertes házban öröm a kerékpártárolás?  A testmozgás egészségmegőrző szerepét ma már senki sem vitatja. Egy korábbi cikkemben a házi kondícióterem megtervezéséről írtam. Nem mindenki híve azonban a súlyzóknak, annál szívesebben kerekezik erdőn-falun-városon át. A kertes házak boldog…..
Betondzsungelből esőerdő? A klímaváltozás egyre kellemetlenebb következményeit mindannyian megszenvedjük. Szemmel láthatóak a következmények: a Velencei-tó csaknem kiszáradt, a halpusztulás a nagyobb tavainkban rendszeressé vált, akárcsak az egyre hosszabb ideig elhúzódó hőhullámok. Az emberi…..
A kicsi okozta nagy kihívás  Egy nagy lakás berendezése nem okoz nagy kihívást, csupán pénz és ízlés kérdése, hogyan tesszük lakhatóvá. A kisméretű lakások azonban már igazi kreativitást igényelnek, és különösen azok a helyiségek, ahol kötelező berendezéseket kell elhelyeznünk. A konyhában ilyenek…..
Mitől mű a műkő? A műkő kemény, ám faragható és rugalmasabb is, mint a természetes kő, ezért az sem meglepő, hogy széles területen használják. A fenti cím egyáltalán nem túlzás: a sírkövesek ugyanúgy alapanyagnak tekintik, mint az építőipar. Műkövekből készülnek térkövek, építészeti elemek –…..
A bútorok királya A bútorok királyának is mondják, mivel meghatározza azt a teret, ahová leteszik. Stílust, jelleget kölcsönöz a helyiségnek. Nemcsak a méretével, de a formájával, a színével és még az anyagával is leteszi egy nappali alapjait, amelyhez a többi bútordarabnak igazodnia kell. Ahogy…..
Életmód és szemlélet – stílus születik Az építészet folyamatosan változott és fejlődött az emberi gondolkodással és a technika fejlődésével párhuzamosan. Az egyes stílusok nemcsak korszakokat határoztak meg, hanem területileg jól körül határolható övezeteket is. A stílusban olyan erős…..