Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szergej Szergejevics Szergejev

0 bejegyzést írt és 776 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Politikusként viselkedett, mert államférfiként nem tudott. ..
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.04.10 19:36:32
@látjátok feleim szümtükkel: Szerintem nincs ellentmondás aközött, hogy jelenleg 1100 fertőzöttet tartanak nyilván, és ezzel szemben úgy gondolják, hogy a járványcsúcson akár 8000 lélegeztetőgép is kellhet majd. A járvány terjedésével is számolni kell.

Bár a vészhelyzetben bevezetett korlátozó intézkedések segítenek a járvány terjedését lassítani (ezek sikeressége esetén elnyúlhat a diagnosztizált ill. kritikus esetek duplázódásához szükséges idő), de a a terjedés jellege ettől még exponenciális, csak időben elnyúltabb.

Ha minden fertőzött csak 1,6 másiknak adja át a vírust (ami már sokkal lassabb, mint a terjedési mutatója normál körülmények között, óvintézkedések nélkül), mondjuk tíz nap alatt, akkor egy mostani betegből száz nap alatt 110 lesz, és ha 120 000+ beteg lesz, akiknek 6%-a kritikus, akkor 7000 feletti számú lélegeztetőgépre lesz szükség.

Persze jöhetnek új korlátozások, tiltások, hogy a terjedést még inkább korlátok közé szorítsák, de azoknak az árát a gazdaság fizeti meg, és ezeket annak összeroppanása nélkül nem lehet a végtelenségig fenntartani... Spanyolországban vagy Angliában a miénknél szigorúbb kijárási korlázozás van, és ezzel tudják azt elérni, hogy a fertőzöttek száma inkább stagnál, kismértékben csökken, és nem nő; de pl. az utóbbi esetében a közvélemény részéről nyomás is van a döntéshozókon, hogy mikor jöhet már az enyhítés – pedig csak két hete szigorítottak, és a halálesetek száma még enyhén növekszik.
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.04.10 20:35:45
@morph on deer: "Kábé 150 000 fertőzöttet, egyidejűleg!"

A becslések (hány % a kritikus eset, ahol lélegeztetőgép kell) különbözőek, de – függően attól, hogy 4% v. 5%-ra teszik ezt az arányt, ez valóban 120-150 000 esetet jelentene.

Persze ez egy modellszámításban a "pesszimista forgatókönyv" lenne, de nem elképzelhetetlen.

És ahogy más is megjegyezte fentebb, tartalékkal is kell számolni, hiszen nem biztos, hogy a gépek területi eloszlása egybeesik a fertőzöttekével, és mondjuk Budapestről Zalaegerszegre szállítani súlyos betegeket, vagy akár a gépeket az ellenkező irányba (mert a beteg a fővárosban van, a szabad gépek meg amott), logisztikai kihívásokat von maga után.

"azokkal is el lehet kezdeni a seftet. Ahogy a védőfelszerelésekkel történik.
Aztán majd mindenki örül, hogy nem is kellett 8000, de jó."

Nyilvánvalóan mindenki örülne, ha "holnap" kijönne egy tényleg hatásos csodagyógyszer, védőoltás, vagy valami hasonló csoda történne (pl. olcsó, otthon is használható csoda-gyorsteszt jelenne meg), és nem kellene ennyi lélegeztetőgép. De a szomorú helyzet az, hogy erre min. 2021-ig várni kell, addig anélkül kell megoldani a dolgot valahogy.

Ha a kapacitások és a fertőzöttek várható száma között ellentmondás feszül, akkor vagy utóbbit kell szigorú korlátozásokkal megpróbálni alacsonyan tartani, vagy előbbit kell növelni – de a legjobb, ha mindkettőt megtesszük egyszerre.

Nyilván ebben a helyzetben komoly ára van a lélegeztetőgépeknek, és senki sem szeretné, hogy ezeket használni kelljen (hiszen a betegek jelentős részén sajnos ez sem tud segíteni), de ugyanúgy komoly, munkahelyekben, GDP-ben, az emberek mentális egészségében mérhető ára van a legszigorúbb intézkedések, korlátozások fenntartásának (és betartatásának is).

Mégsincs nagyon más választás, mint ezekkel valahogy kihúzni addig, amíg valamilyen "jobb" eszköz nem áll rendelkezésünkre a kezeléshez (de lényegében ugyanezt mondhatják el a gazdag nyugati országok is).
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.04.11 23:28:53
@morph on deer: "Minden azon múlik, hogy a helyiek mit hoznak ki belőle."

Aha. Kivéve, ha a teljes válságkezelési programot szigorúan előírják nekik, beleértve azt is, hogy kiket kell megkopasztani (a lakosságot), és kiket nem szabad (a bankokat).

És ha a vényre felírt recept nem jön be, akkor legfeljebb utólag elnézést kérnek, az árát úgysem nekik kell megfizetni.

"IMF admits: we failed to realise the damage austerity would do to Greece

The International Monetary Fund admitted it had failed to realise the damage austerity would do to Greece as the Washington-based organisation catalogued mistakes made during the bailout of the stricken eurozone country"
www.theguardian.com/business/2013/jun/05/imf-underestimated-damage-austerity-would-do-to-greece

A hajadra kenheted a kedvező kamatkondíciókat, ha közben belerokkan a gazdaság, a társadalom.
Úgy tűnik, a kormányzati kommunikáció is gyorsan változik. Néhány napja még kiplakátolták, hogy ne hordj maszkot. Azóta meghalt pár tucat ember. Más a kommunikáció is. Mondjuk a csempe lehullott, a lift nem jár, a tűzoltókészülék a földön, az orvos még felvenni sem tudja a sebészmaszkot. Orbán olyan…..
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.04.09 11:16:08
@eszti.....: "jelenleg nálunk részleges kijárási tilalom van. rendőrök és katonaság ellenőrzi azokat, akik át akarnak menni egyik járásból a másikba. indokolatlanul nem engednek át, visszafordítanak.
nem zajlik zökkenőmentesen, de valahogy csak meg kellett akadályozni a pozsonyiak kirajzását húsvét idején. főleg úgy, hogy többnyire a nagyszülőket látogatnák meg"

Hát igen, most nálunk is jön a húsvéti hosszú hétvége, nálunk szép lesz az idő is (pont hétfőig).

Én nagyon remélem, hogy (Közép-Európában mindenhol) sikerül megértetni az emberekkel, hogy a rokonlátogatásoknak, kiruccanásoknak nem most van az ideje.

Egyébként úgy járhatunk ezzel a húsvéttel, mint a kínaiak a holdújév-ünnepükkel.
Ilyen a fideszes közteherviselés. ..
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.04.05 18:48:32
@eszti.....: "kimehetsz naponta 1x vásárolni"

Ez viszont kicsit túlzásnak tűnik. Azért annyi előrelátás, teherbíró képesség csak szükséges mindenkinek, hogy ha bevásárol, akkor 2-3 napra be tudja osztani.
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.04.05 19:52:16
@Sir Bates dö Hól: "normális az lenne, ha minden sarokra kibasznának egy rendőrt"

Nyilván húsvétkor bizonyára fokozott ellenőrzés lesz, de azért rendőrből sincs végtelen számú, na meg ha netán helybéli, akkor lehet, hogy az unokatesókat locsoló szomszéd gyereket épp nem annyira akarja majd észrevenni. Ha meg a rendőrök mellé kivezénylik a katonákat is, akkor meg jönne a "juntázás", diktatúrázás...

"nem véletlenül nem adnak ki egyetlen valós adatot sem"

Az adatok szerintem valósak (szerintem pl. az esetszámban szerepel az összes, a hivatalos NNK-akkreditált laborokban pozitívnak talált, megerősített minta), csak éppen a helyükön kell őket kezelni, megfelelően kell értelmezni.

Ha a protokoll olyan, mint pl. az Egyesült Királyságban is, hogy elsősorban a kórházba kerülő eseteket, egészségügyi dolgozókat tesztelik, akkor nem szabad azt gondolni, hogy a "diagnosztizált esetek száma" a "fertőzöttek számát mutatja", hiszen a tünetmentes és enyhe esetek a diagnosztizált esetszámban nincsenek benne.

Ezzel kapcsolatban amúgy a hatóságok egyáltalán nem ködösítenek, a tisztifőorvos többször, de még Orbán maga is hangsúlyozta, hogy ez van (l. www.napi.hu/magyar_gazdasag/operativ-torzs-minden-telepulesen-jelen-lehet-a-virus-mar-nem-mindig-lehet-tudni-ki-kit-fertoz-meg.703518.html ).

"ha meg hullik a "férgese"(nyuggerek), már az sem számít"

Ha nem számítana, hogy mennyien halnak meg, akkor nálunk most sem lenne kijárási korlátozás, nem állították volna le a gazdaság jelentős részét...

"vészhelyzet van az idők "végezetéig""

Szerintem a felhatalmazási időkorlát ügye csúnyán túl lett fújva.

Ha a járványveszély valamilyen módon megszüntethető (baromi bizonytalan, hogy hogyan és mikor, ez ügyben nemcsak mi, hanem nyugati kormányok sem mernek semmi biztosat mondani), akkor a vészhelyzetet és a felhatalmazást "politikailag" nem lehet tovább fenntartani.

És nincs is értelme, hiszen nem nagyon képzelhető el olyan horroforgatókönyv, hogy a parlamentben legalább a normál "feles" többség ne maradjon meg a járvány utánra is.
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.04.06 00:23:16
@Sir Bates dö Hól: "miért is nem hiszek a moi hivatalos adatoknak? mert ugye azért a hírtv az tekinthető a kormány hivatalos szócsővének?"

Nem, a HírTV nem tekinthető a kormány hivatalos szócsövének. Az általad emlegetett vitaműsorban szereplő publicisták, újságírók (pl. Bayer Zsolt) ugyan a kormánypártokkal szimpatizálnak, de bizonyos kérdésekben a "hivatalostól" kissé vagy nagymértékben eltérő véleményt alakítanak ki.

Ha konkrétan a Covid-19 kapcsán akarsz hivatalos információkhoz jutni, akkor ezeket a közleményeket a koronavirus.gov.hu oldalon találhatod meg.

Szerintem arra egyszerűen nincs okuk, hogy a koronavírussal kapcsolatban adatkkat hamisítsanak. Az nem hamisítás, hogy a tesztelési protokoll (eljárásrend) szerint, pl. Svédországhoz vagy az Egyesült Királysághoz hasonlóan prioritást élvez a kórházi ellátást igénylő eseteket és az egészségügyi dolgozók tesztelése az enyhe tüneteket mutató egyéb betegekkel szemben (és feltehetőleg a tünetmentes fertőzötteknek is csak kis része kerül tesztelésre). Így a diagnosztizált esetszám jelentősen alatta marad a fertőzöttek feltételezhető számának, de ez nem hamisítás, hanem valós adathiány.

Ennél amúgy az Egyesült Királyságban jelentősen durvább a helyzet, ott a közelmúltig az egészségügyi dolgozók tesztelése se nagyon ment, másokat meg pláne nem nagyon akartak tesztelni, ha nem volt tüdőgyulladásuk, ebből adódna a látszólag kiugróan magas halálozási arányuk, ami azonban csak a tesztelés szelektivitását mutatja.

És persze azt is el tudom képzelni, hogy különösen a járvány korai szakaszában, ill. mostanában a nem kórházban (hanem pl. otthon) elhalálozott (eleve rossz egészségi állapotú) nagyon idősek (90-100 évesek) esetében is lehetett egy-két olyan, aki koronavírus-fertőzött lett, de nem tesztelték, mert náluk jó eséllyel az egyszerű influenza vagy akár az egyéb krónikus betegségük is ide vezetett volna, így nem lettek gyanúsak. (De ennyi hiba benne van a rendszerben mindenhol máshol is!)

"azért, most nem irigylem a helyzetet neked sem"

Őszintén szólva nem nagyon tudom, hogy jelenleg kit lehetne irigyelni. Talán a kínaiakat? (HA nekik valósak és a lehetőségekhez képest pontosak az adataik.)

Veled pl. szerintem most nem cserélnék – mindent mérlegre téve, még mindig kisebb veszélyben érzem magam itt, mint pl. Párizs közelében (és errefelé még a korlátozások is enyhébbek); de sajnos (itt is, ott is) a neheze még csak most jön...
A tiltakozás hatására egyelőre mégis meghátrál a kormánytöbbség...
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.04.03 13:22:38
@eszti.....: Érthető, hogy mire alapul az elképzelés, csak sajnos elég naiv, mert nincs olyan, hogy akkor három hétig mindenki othon ül (feltételezve, hogy mindenkinek van ehhez elég tartalék élelmiszere, gyógyszere stb.), és akkor felszívódik a vírus, és mehet mindenki a dolgára.

Az adott (kis)közösségeken belül, a családban, a hajléktalanszállón, az árvaházakban, az öregek otthonában és a kórházakban stb. addig is tovább fogják adni a vírust (és a hordozók egy része tünetszegény lesz, mint eddig is), és ha vége a "blackoutnak", folytatódik tovább a terjedés.

Persze ettől még a járványcsúcson lehet szükség az eddigieknél szigorúbb kijárási tilalomra (ami hasonlít majd ehhez), hogy ne terhelődjön túl az egészségügy, csak kár ettől azt várni, hogy a probléma egyszeriben meg is szűnik.
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.04.03 15:51:05
@morpho: "Orbán nem ér rá az Európai Néppárt, kizárását kezdeményező felhívásával foglalkozni."

Uhm, elvégre van errefelé egy világjárvány, nem?

De az emberi életek, az egészség ilyenkor sem fontosak nektek?

Látod, ezért nem kerültök majd hatalomra 2022-ben sem... Mert mindig a lényegtelennel foglalkoztok a lényeg helyett

"Még szerencse, hogy azért arra marad ideje, hogy szigorúan járványvédelmi szempontból elvonja a polgármesterek jogköreit"

Már megint lemaradtál egy brossúrával?

De azért legalább a blogbejegyzést végigolvashattad volna...

"Továbbra is az eddigiek szerint lesznek gyakorolhatók a polgármesterek jogosítványai veszélyhelyzetben, a kormány eltekint az erre vonatkozó módosítási szándékától" - közölte Gulyás [Gergely (miniszter)] az MTI-vel.
Kilőtt a vírus Magyarországon, mióta a kormány azt állítja, hogy sikerült lelassítani...
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.03.30 18:50:53
@Nekoashi2005: A védőfelszerelésekből és eszközökből folyamatosan újabb szállítmányok érkeznek (Kínából) – az elsődleges cél, hogy a betegekkel közvetlenül kapcsolatban lévő egészségügyi személyzet (orvos és nővér) rendelkezzen ilyennel.

Ez sem magától értetődő; még Nyugaton is panaszkodnak orvosok, kórházak, hogy maszkból, félálarcból, védőfelszerelésből nincs (elég), és folyamatos beszerzéssel, racionalizált eszközgazdálkodással próbálnak úrrá lenni a hiányokon. Pedig az kritikus kérdés, hogy nekik legyen, hiszen ha az orvos, nővér lebetegszik, meghal, akkor nem lesz ki ellássa a betegeket. (Az egészségügyi dolgozók vannak kitéve a legnagyobb kockázatoknak.)

Igen, ehhez képest az a kérdés, hogy a lakosság maszkkal való ellátása hogy áll, a kevésbé fontos kérdés. Ha a kedves lakosnak amúgy nincs fontos dolga, akkor egyébként is inkább maradjon otthon (ha esetleg beteg, köhög, tüsszög, akkor mindenképpen!); ha ki kell mozdulnia, akkor pedig tartsa a 1,5-2 méter távolságot más emberektől, ne nyúljon az arcához, hazaérve pedig azonnal mosson kezet. Amennyiben azon szerencsések közé tartozik, aki be tudott szerezni maszkot, akkor viselje (helyesen), de ne gondolja, hogy az minden kockázattól megvédi (ha sebészi maszk, akkor még őtőle valamivel hatékonyabban véd másokat).
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.03.30 18:55:54
@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel: "Exponenciálisan nő az esetszám"

Mondjá' má' egy olyan nyugati országot, ahol nem... (a duplázódási idő más és más, de mivel a járványcsúcsot még sehol sem érik el, az exponenciális növekedés megvan).

Esetleg az esetszámot nézheted logaritmikus skálán is, és akkor talán jobban látod, hogy hol meredekebb, hol laposabb.
Pedig ott is egy Orban a miniszterelnök, de azért van különbség. ..
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.03.29 19:20:44
@Nekoashi2005: "És mire ment vele, elbocsátották, tönkretették, végül öngyilkos lett!"
"Szerencsére megmentették, és most Iványi Gábor Oltalom szükségkórházában dolgozik."

Ilyen időkben nem szép dolog viccelődni, de erről a klasszikus ügyvéd-vicc jut az ember eszébe:
"- Emlékszik hogy mikor vizsgálta meg a holttestet?
- A boncolás kb. este 8: 30-kor kezdődött.
- És Kovács úr halott volt ebben az időpontban?
- Nem, ott ült az asztalon és csodálkozott, hogy miért boncolom.
- Doktor úr, mielőtt elkezdte a boncolást, ellenőrizte az egyén pulzusát?
- Nem.
- Ellenőrizte a vérnyomását?
- Nem.
- Ellenőrizte a légzését?
- Nem.
- Tehát lehetséges, hogy az egyén életben volt, amikor elkezdte a boncolást?
- Nem.
- Miért olyan biztos ebben, Doktor úr?
- Mert az egyén agya az asztalomon volt egy üvegtartályban.
- Mindennek ellenére, mégis lehetséges az, hogy az egyén életben volt?
- Igen, lehetséges, hogy az egyén életben volt és ügyvédként praktizált valahol."

P.S. ha még életben van a hölgy, akkor nem "öngyilkos lett", hanem "öngyilkosságot kísérelt meg".
És hogy ez nem álhír, azt onnan lehet tudni, hogy a kormánypropagandában jelent meg. ..
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.03.21 23:09:14
@eszti.....: Ez egy tök jó kezdeményezés. Nálunk is van hasonló, de ebből sosem lehet elég.

Ja, amúgy a maszkokra visszatérve, hamarosan várhatóan Európában egy ország sem fog tudni egészségügyi maszkot szerezni, ezért:
"Why aren't we sanitising masks, asks Trump
"Why aren’t we sanitising masks," President Trump asks, adding: "We have very good liquids to do this."

He says some mask designs "don’t lend themselves" to this, and that he’s studied all the different mask designs.

In New York, doctors and nurses have reportedly only been given one mask to use per week, and have taken to using hand sanitiser in an effort to keep them clean.

Health officials recommend throwing away masks between patients."
www.bbc.com/news/live/world-51984399

Szóval az amerikai kórházakat letolt gatyával érte a koronavírus-válság, nincs elég maszkjuk. De Amerikában (az egészségügyben is, mivel üzleti alapú) rengeteg pénz van; ha egyszer nagyüzemben elkezdenek bevásárolni (pl. a kínai maszkokat), akkor más egy ideig nem fog tudni vásárolni...
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.03.22 12:22:29
@chrisred: "Szerinted azok nem átlagemberek, akik segítenek az öregeknek az étel- és gyógyszervásárlásban?"

Akik segítenek az öregeknek, azok jóravaló emberek.

Egyébként a helytelen maszkviseléssel kapcsolatban a probléma nem azzal van, hogy az emberek hanyag, "nemtörődöm" hozzáállást mutatnak; hanem, hogy naiv elképzeléseik vannak a vírus terjedéséről, a maszkok működéséről és hatékonyságáról. "Azt hiszik", hogy a fő terjedési mód, hogy levegőben száll a betegek által kilégzett sok pici láthatatlan vírus, amit a maszk majd kint tart, és akkor ők teljes biztonságban lesznek, de ez így egyszerűen nem igaz, és veszélyes tévhit.
youtu.be/qNkjJHliMZo
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.03.22 12:22:29
@chrisred: "Szerinted azok nem átlagemberek, akik segítenek az öregeknek az étel- és gyógyszervásárlásban?"

Akik segítenek az öregeknek, azok jóravaló emberek.

Egyébként a helytelen maszkviseléssel kapcsolatban a probléma nem azzal van, hogy az emberek hanyag, "nemtörődöm" hozzáállást mutatnak; hanem, hogy naiv elképzeléseik vannak a vírus terjedéséről, a maszkok működéséről és hatékonyságáról. "Azt hiszik", hogy a fő terjedési mód, hogy levegőben száll a betegek által kilégzett sok pici láthatatlan vírus, amit a maszk majd kint tart, és akkor ők teljes biztonságban lesznek, de ez így egyszerűen nem igaz, és veszélyes tévhit.
youtu.be/qNkjJHliMZo
Mert nem győzik a helyi krematóriumok. ..
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.03.21 16:04:05
@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel: Kedves bennfentes úr, ha annyira profi, akkor daloljon már arról legyen kedves, hogy az ön most már bizonyára fantasztikusan mérvadó 103-as elemszámú (benne 4 pozitív), torzítással is terhelt mintája alapján mennyire megbízható a teljes fertőzötti populációra becsült várható értéke, pl. az 95%-kos valószínűséggel milyen intervallumba esik?

Csak hogy világos legyen, hogy ebben mennyire nem látnak tisztán még a valódi szakemberek sem, a brit miniszterelnök tanácsadó testületeként dolgozó "Scientific Advisory Group for Emergencies (Sage)" szerint az összes fertőzöttre (majdan megfertőzödöttre) vonatkozó, várható halálozási ratát csak igen durva bizonytalansággal, a 0,5-1%-ra tudta becsülni.
www.bbc.com/news/uk-51977802

Ebben persze benne van az, hogy az enyhe, kórházi ápolást nem igénylő eseteket jellemzően ők se tesztelik (kifejezetten kérik is, hogy sima lázzal, köhögéssel ne is hívják az 111-es segélyvonalat, ne terheljék az egészségügyi rendszert, csak különüljenek el), hogy terveik szerint elkerülhető az intenzív osztályok túlterhelése; valamint az idősek tartják magukat a nekik tanácsolt kockázatcsökkentési módszerekhez.

De a lényeg nem is ez, hanem hogy 1-100 elemű, ráadásul torzítással terhelt mintából (és a mintábpl tapasztalt gyakoriságból) technikailag lehet ugyan milliós sokaságra várható értéket számolni, csak ezt a "becslést" illene mérsékelten komolyan venni.
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.03.21 16:19:07
@Sir Bates dö Hól: Te miért szitkozódsz románul egy magyar kommentszekcióban?:)

Amúgy – "esêly akkor van, ha be sem jön, vagy, ha max 200 beteg van egyszerre."

Ha lenne olyan varázslatos módszer, amivel a betegek száma max. 200 főn tartható, akkor ezt feltehetőleg sok ország szívesen használná.

A baj az, hogy ilyen módszert sajnos senki nem ismer.

Egy olyan vírusról beszélünk, amelynek akár egyetlen betege képes közel félszáz, vagy még több másik megbetegedést okozni (l. egy esküvőn 44 embert megfertőző uruguayi divattervező www.theguardian.com/world/2020/mar/19/uruguay-coronavirus-party-guest-argentina ; vag a koreai Sincshondzsi szekta esete ), a terjedési rátát (egy beteg által okozott fertőzések száma) jelentős korlátozásokkal lehet csak 1-2 közé levinni, és nem feltétlenül világos, hogy 1 alá le lehet-e vinni egyáltalán. (Európai kultúrkörben sajnos kijárási tilalommal is nehéz lesz, itt nem fegyelmezett ázsiaiakról van szó.)
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.03.21 19:07:29
@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel: "A kérdésedet azért még fasságról értelmesre tudtam javítani. :))"

Miért is? Mert beleírtad a szórást, ami itt (közvetlenül) nem volt kérdés.

Elég lett volna, ha megadod, hogy 95% valószínűséggel hová esik a tényleges érték.

Összehasonlításképpen: A mediánnál, ami 1200 fős mintákkal dolgozik, és a lakossági pártpreferenciákat akarja felmérni (sokaság: a felnőtt lakosság), a mintavételi hiba +/-2,8%.

Pedig nekik elvileg véletlen/reprezentatív mintájuk van.

Te pedig egy 103 fős, többszörösen torzított (1: kevesebb a diagnosztizált fertőzött, mint a valódi; 2. a halálozás a megfertőzödéshez képest kb. 2-3 héttel késleltetett) mintával tudnál dolgozni.
Nemhogy az ország és a határok biztonságát tudnák szavatolni...
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.03.19 11:07:09
@Grimbusz Makszimusz: Hát a hölgy nem járványügyi szakértő, az fix.

Meg politikusként sem nagy kaliber, azért adhatták neki ezt a portfóliót (ami azért nem igazán combos, az egészségügyben normál esetben a tagállamok szintjén folyik a döntéshozatalt).

Az már pech, hogy a terület időközben (hirtelen) felértékelődött, a hölgy viszont nem tudott felnőni a feladathoz.

De az már most látszik, hogy amikor mindenhol baj van, akkor "Európa" csak igen korlátozottan tud segíteni, ezzel minden országban egyénileg kell megbirkózni.
Keresztény szabadság a vírus terjesztésére...
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.03.18 15:44:24
@Szergej Szergejevics Szergejev: Bocs, 2 feletti terjedési ráta akart lenni.
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.03.18 16:18:05
@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel: Ez a 20-25% inkább kincstári optimizmus, ilyen alacsony aránnyal nem nagyon számolnak még Nyugat-Európában sem.

60-70% lesz az inkább (Patrick Vallance szerint a briteknél a 80% a pesszimista forgatókönyv); a törekvés pont az mindenhol, hogy a nyugdíjasok és a krónikus betegek lehetőség szerint tartozzanak a megkímélt 30%-hoz (bár a dolog nem egyszerű, mert az önellátásra képtelenek esetében nem megoldható a teljes elkülönülés/elkülönítés; és nem lehet mindenkit full vegyvédelmi cuccban ápolni).
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.03.18 16:18:53
@eszti.....: Ezek szerint a cseh-szlovák lapok legalább realisták... Ez is valami.
Egy Olaszországban élő magyar nő beszámolója a karanténról. ..
Csak a látszatot akarják fenntartani, hogy urai a helyzetnek, amit majd az idő megold. Talán...
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.03.07 19:43:45
@6.Lenin: "Ennyire le lehet égve a pacák?"

Úgy tűnik, ha a kormány ellen új támadási felületet szagolnak, egyeseknek semmi sem drága, a közveszéllyel riogatás is belefér. Az erkölcsi érzékük már rég csereben hagyta őket, arra már hiába apellálnánk.

@Tényelek: "gatyánk, bugyink, zoknink biztosan olyan drága lesz pár hónapon belül, hogy a lyukas gatyánk rámegy"

Nem lennék azért ennyire pesszimista ebben az ügyben. Kína ezekhez már amúgy is kezdett drága lenni, lassan már Vietnam is, Bangladesbe viszont még át lehet telepíteni a termelést...
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.03.07 23:52:48
@morph on deer: "Azt tudja valaki, hogy míg az iráni és az olasz fertőzöttek száma nagyságrendileg azonos, akkor miért csak az irániak ellen foganatosítottunk beutazási tilalmat?
Any idea?"

Az iráni állampolgárok számára a vízumkiadást függesztették fel. Olaszország uniós tagállam, míg Irán nem. Míg az irániaknak vízum szükséges ahhoz, hogy hozzánk (ill. az EU-ba) egyáltalán beléphessenek, addig az olaszoknak uniós állampolgárként ilyesmire amúgy sincs szükségük.
Lopnak rendületlenül. ..
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.03.04 21:15:08
@nincs1itt: "jól látod ez éppen az amit beszereznek a rendőrségnek, sokat..."

Ez szintúgy a polgári piacra készült (hobbista) változat, nem katonai.

"és hogyan lesz bekötve a nav-hoz? mindegyikhez húznak iziben, egy kis üvegszálat? esetleg, wlan-on? akkor meg kell hozzá olyan ketyere... ezek meg nem 10 petákos játékok... de te te okos vagyol és vigyorogsz! mint horthy lova a rohadt tökre..."

A kiskereskedelmi egységek esetében kötelező online pénztárgépek esetében meg lehetett oldani NAV-hoz "bekötést" (nem optika, nem is WLan, hanem 2G/GSM-alapú), és a parkolásban is van annyi pénz, mint a Mari néni vegyesboltjában. Budapesten teljes a 2G/GSM-hálózat lefedettsége, ez tehát nem jelenthet kibúvót.
Felcsútról (Hatvanpusztáról, a Budai Várból) határozták meg a választási stratégiát, de felvidéki magyarok jelentős része beintett, és etnikai pártok helyett a korrupt Smer-kormány leváltásra szavazott. Így se parlamenti képviselet, se kormánytagság nem jut a szlovákiai magyar pártoknak. ..
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.03.02 21:47:41
@eszti.....: "Olvasd el a fenti véleményeket! Mindenkire szükség van. Emkápésokra, hidasokra egyaránt. Össze kell kovácsolni ezt a szétaprózódott közösséget."

Ez a "naiv, érzelmi alapú" megközelítés – egy "szépen hangzó, de hamis narratíva.
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.03.03 07:42:47
@Tényelek: "ma már nem állítják, hogy Romániában csak románok élnek"

Ezt ugyan nem állítják, de ettől függetlenül a Momentum pl. a helyi magyar pártok helyett a jó öreg Dacian Cioloș-sal barátkozgat az európai parlamentben (mondjuk a rajongás kissé egyoldalúnak tűnik, Dacian kevésbé tűnt vidámnak tőle), lelkük rajta.
888.hu/kinyilott-a-pitypang/roman-magyargyulolovel-fotozkodott-a-momentumos-cseh-katalin-4188518/

A 23 millió román meg a hülye ballibbant kampányszöveg volt.

Ami viszont a konkrétumokat illeti, az utóbbi néhány népszámlálás (pl. 2011-ben is) Szatmárnémetiben román többséget mért, és bár ennek a pontosságáról nincs mindenki meggyőződve, a különbség némileg nagyobb annál, hogy a kérdezőbiztosok manipulációjával, torzítással lehessen magyarázni. Ennek ellenére 2016-ban RMDSZ-es polgármester nyerte el a városvezetői megbízást a helyi választáson.

És persze ettől még Erdélyben + a Partiumban nyilván vannak magyar többségű városok a román-magyar határ közelében (pl. Nagykároly, Nagyszalonta) és Székelyföldön is (pl. Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Székelyudvarhely); de nem tudok arról, hogy ezekben (jelenleg) román lenne a polgármester. (De ahogy írtam, nem zárom ki, hogy van ilyen, csak nem hallottam róla.)
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.03.03 17:43:35
@György Csaba Nagy: "A cél a parlamentbeli magyar képviselet lett volna, mert ott lehet érdekérvényesíteni."

Ez egy fontos cél (lett volna), de nem olyan, aminek minden mást alá lehet rendelni.

Egy párt szavazói, szimlatizánsai, amellett, hogy szurkolnak a kedvenceik bejutásának, azért azt sem feltétlenül nézik jó szemmel, ha az ördöggel is alkut kötnek az érvényesülés érdekében.

Egy párt elvei, "arca", hitelessége hosszú távon többet ér annál, hogy (történelmi időtávban) "pillanatnyi" hatalmi érdekek miatt egyszerűen feladható legyen.

"Eredmény: nincs magyar képviselet, először Szlovákiában"

Igazán eddig sem volt, hiszen a Híd nem "magyar", hanem vegyes párt, soraiban szlovák nemzetiségű politikusokkal (pl. Rudolf Chmel), megalkuvó, pardon, "interetnikus" programmal. Ennek ellenére persze szinte kizárólag ugyanarra a szavazóbázisra (a szlovákiai magyarságra; bár köztük inkább az "asszimiláns" karakterekre") építve, mint korábban az MKP. Ahonnét ugye az alapítók jöttek, miután Bugárt leváltották az MKP éléről.

Számomra a Híd sosem volt egyéb (és a közös lista sem lett volna az), mint az örök szarkavaró Bugár (átmenetileg eredményes) kísérlete a saját politikai hatalma átmentésére az MKP-elnöksége utáni időszakban.

Az tény, hogy a parlamentből való kimaradás sikernek nem tekinthető – az MKP-nek nem sikerült meggyőznie a szlovákiai magyarság elegendően nagy hányadát arról, hogy ők lehetnek képesek (ők képesek lehetnek) az ő nemzetiségi érdekeik hatékony képviseletére. Szerintem az is hiba volt (és erodálta a hitelességüket), hogy egyáltalán fontolgatták a Híddal való "összefekvést".

Ebből persze nekik is tanulniuk kell, de a most a Hídra szavazó magyaroknak is fel kell ismerniük, hogy hibáztak, amikor a bukott Bugárra szavaztak. Ha mindenki levonja a szükséges következtetéseket, akkor ez a sajnálatos helyzet legközelebb remélhetőleg nem ismétlődhet meg.
Erre még doktor Göbbels is elégedetten csettintene...
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.02.28 22:34:34
@Szergej Szergejevics Szergejev: (folyt.) Aki utálja a versenysportot úgy általában, annak értelemszerűen minden sportesemény, sportteljesítmény, sportoló és egyesület érdektelen (a valós közegészségügyi vonatkozásoktól függetlenül).
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.02.28 22:41:45
@nincs1itt: "és nincs másik alkalmas uszoda?"

Egerben? Nincs.

Arra még elvileg lenne lehetőség, hogy valamilyen semleges pályára vigyék a magyarországi visszavágót (ennek önmagában is vannak jelentős költségei [+ jegyár-bevétel kiesés], sportszakmai hátrányai); de ha edzeni sem tudnak két hétig, akkor egy rangos nemzetközi ellenfél ellen, mint amilyen a Brescia, teljesen esélytelenek lennének.

"faxomat már! nem kéne elengedned ezt a témát?"

Én csak a te válaszaidhoz írtam viszontválaszt.

Amúgy meg a HEOL (vélhetőleg nem komolynak szánt) felmérése mellett ez (az egri "potenciális járványhelyzet) a blogtopik témája...
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.02.28 23:29:05
@nincs1itt: Látom, a körkörös érvelés körbeért, veszélyes mert veszélyes – szerintem karanténba mindenkivel, aki valaha kínai vagy olasz étteremben ebédelt, jobb az elővigyázatossag, sosem lehet tudni. Ezt valóban nem érdemes tovább feszegetni, új érvek nincsnek.

Láthatóan, ahogy Szécsi találóan megfogalmazta, "mindenki jobban ért a járványügyhöz, mint maga a járványügy", Magyarország a tízmillió fociedző és oktatási szakember után a tízmillió epidemológus hazája is lesz.

Sajnos ez a haladó gondolkodás nekem már sok, nekem túl konzervatív a gondolkodásmódon: én még mindig úgy gondolom, hogy suszter maradjon a kaptafánál – a karanténról, közegészségügyi intékzedésekről döntsön a tisztifőorvos; a zöld gombos szaki meg nyomogassa a zöld gombokat. Uff.
Túl a nyilvánvaló rasszizmuson, a Jobbik konszolidálódása miatt pártnélkülivé vált rasszista szavazói csoportok meghódítására tett kísérleten, meg a jogállam maradékainak lebontásán (ti. jogerős bírósági ítélet tudatos ignorálása) még alapvető számtani problémák is adódnak a Fidesz-kormány…..
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.02.28 13:18:06
@Borkai $egge a Fidesz igazi arca: ???

Szerinted én Education First-ös nyelvtanár, nyelvtanfolyam-szervező vagyok? ;)
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.02.28 15:13:44
@Borkai $egge a Fidesz igazi arca: "alacsonyan fizetett aktatologató lehetsz, hogy Kubatov alamizsnájára szorulsz"

Sajnos ez sem nyert. De nyugodtan tippelgethetsz még estig is. ;-)

"Azt nem ismerem. Az látom, hogy az eredmény nagyrészt hihető."

Nem csoda, hogy "nem ismered", mert drága Jakubunk csak átvett adatokat egy 2012-es felmérésből; anélkül, hogy a módszertan rejtelmeibe különösebben belement volna (akár egy link erejéig).

Amúgy annyi azért kiderül az oldalról, hogy a JM-féle térkép mögöttes adatai önbevalláson, nem a nyelvtudás tényleges felmérésén alapulnak, amivel leginkább az a gond, hogy lehet ugyan statisztikai értelemben reprezentatív (a 15 éven felüli teljes lakosságra 2012-ben, akiknek amúgy csak a töredéke tanult angolul pont az I. vagy II. Orbán-kormány alatt) de természeténél fogva igencsak szubjektív.
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.02.28 17:45:54
@Borkai $egge a Fidesz igazi arca: Imádnivaló, ahogy minket vádolva propagandával az objektivitás látszatát sem keresve te nyomod folyamatosan a merőben szubjektív "sztoridat", a hülyébbnél hülyébb urban legendekkel + logikai bukfencekkel.

"Pont a nyelvoktatáson talán nem tudott olyan sokat rontani, az mindenképpen sok magolással jár, az iskolarendszer elporoszosítása a nyelvoktatásnak okozta a legkisebb kárt."
vö.
"Finnországban egy hajléktalan mesélte - angolul -, hogy nem járt tanfolyamra, csak a TV-t nézte, onnan ragadt rá az angol tudása."

Utóbbi persze erősen hajaz a neten terjedő "Az 56 éves Judit egy szót se tudott angolul, de EZZEL a módszerrel egy hét alatt folyékonyan megtanult"-típusú clickbait cukiságokra.

Tanfolyamra persze lehet, hogy nem járt a finn hajléktalanunk, de iskolába azért bizonyára igen (és akkor máris viszonylagos, hogy mennyiben CSAK a TV-ből tanult meg angolul); de ha véletlenül hinnénk is a CSODÁLATOS meséjének, akkor bizonyára feltűnne, hogy a magolás neki ezek szerint mégse volt annyira fontos.

(Nyilván az általában az idegennyelv-tudás részének tekintett különböző részképességeket [hallás utáni szövegértés, beszédprodukció, írásbeli kommunikáció] különböző gyakorlatokkal lehet hatékonyan fejleszteni; manapság egyre több digitális TV-adásnál, DVD-knél, online videóknál csak választás kérdése, hogy akarod-e eredeti hangsávval nézni. Ártani semmiképpen nem árthat az angol hangsáv, de nem biztos, hogy önmagában elég lehet, ha pl. a munkád során hivatalos leveleket, angol írásműveket is kell gyártanod.)
"A gyilkos a normalitás védelmében, önvédelmi reflexből ölt."..
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.02.24 12:29:29
@István Tamasi: "ő aztán a muszlimok barátja, üzletel velük"

Hát már bocs, de ez a kettő marhára nem ugyanaz, meg a kettő egymásból nem is következik.

Az egy legitim cél, hogy a sebezhetőségünk csökkentése végett Magyarország diverzifikálja a külkereskedelmi áruforgalmát (exportját), új felvevőpiacokat, befektetőket keresve keleten is.

A német gazdaság nagy, erős partner, akivel fenn akarjuk tartani, építeni akarjuk a hagyományosan szoros üzleti kapcsolatainkat. De ahogy most is, előfordulhat, hogy nekik éppen nem megy jól, illetve a keleti, fejlődő országokban gyorsabb a gazdasági növekedés, ami piacbővülést hoz.

Ebből a felívelő szakaszból értelmes ország nem akar kimaradni (pláne csak politikai, kulturális megfontolások miatt); nem vagyunk mi olyan gazdagok, hogy megengedhessük magunknak, hogy nem hajolunk le a földön fekvő százdollárosokért.

Trump és az amerikaiak is üzletelnek velük, az amerikai elnök is mosolyogva jelentette be a nagy szaúdi fegyver- és hadieszköz-üzletet; ez még igen messze van az őszinte, szívből jövő barátságtól.

Ha jó üzletet kötsz velük, abból hasznod lesz; míg ha tömegesen befogadod őket, abból jelentős költségek, társadalmi károk keletkezhetnek. Ezért ezeket a dolgokat célszerűtlen összemosni.
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.02.24 19:12:50
@Borkai $egge a Fidesz igazi arca: Dehogynem, elutasítják.

Miután az ügyben őket képviselő "civil" szervezet (angol rövidítéssel CFCF) "kiokosította" arról, hogy a pénzt már biztosan megkapják (noha a Kúrián még nem is döntöttek az alperesek felülvizsgálati kérelméről), és néhányan már uzsorakölcsönt is vettek fel rá, hogy előre elköltsék. És gondolom azzal is befenyítették őket, hogy akkor a győzelemért nekik járó százalékos "sikerdíjat" fizethetik a saját családi pótlékjukból...

"Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek (CFCF) Alapítvány munkatársai szombatra hívták össze az érintetteket, hogy elmagyarázzák nekik, milyen lehetőségeik vannak most, és megkérdezzék őket, mit szólnak az ajánlathoz.

Az egy-másfél órás gyűlés végére mindenki arra jutott, hogy csakis pénzt fogadna el"
hvg.hu/itthon/20200118_kormany_karterites_gyongyospata_romak

Pedig az állítólagos őket ért kár sem pénzügyi veszteség volt, hanem (szerintük) nem jó minőségű oktatási szolgáltatás. A jobb minőségű oktatás viszont valahogy nem kell nekik...
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.02.26 09:02:41
@Borkai $egge a Fidesz igazi arca: "A rendes oktatás tényleg megszűnt Ondó Viktor kormányzásával. De én a szegregációról beszélek, amit a gazdád új magasságokba emelt."

Ez ellentmond nemcsak a tényeknek, de még a bíróság által megállapított tényálladéknak is.

Ti. az az időszak, amikor a bíróság által szegregáltnak talált oktatás folyt, 2004-2017 volt, DE, a bíróság úgy találta, hogy 2012-től (a KLIK megalakulása) után már csak a fizikai elkülönítés volt bizonyítható, míg az azt megelőző időszakban a fizikai elkülönítés mellett a cigány tanulók gyengébb minőségű (az alaptantervnek sem megfelelő) oktatás miatt is elmarasztalta a bíróság az alpereseket (magasabb kártérítési összeget megítélve a felpereseknek).
A Fidesz elnöke a türingiai modellt, a szélsőjobboldallal és a diktátorokkal való szövetkezést javasolja mindenki másnak is. ..
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.02.19 22:01:01
@Belzebubo: "neki sokkal szimpatikusabbak a magyar (szlovák, cseh, lengyel, román) migránsok"

Lehet, hogy esetleg azért, mert a "magyar (szlovák, cseh, lengyel, román) migránsok" némileg ritkábban szoktak "Allahu Akbar" kiáltások közepette fejszével nekiesni a karácsonyi vásárok ártatlan járókelőinek, na meg teherautóval belehajtani a tömegbe, mint a te kedvenceid?!
index.hu/kulfold/2016/12/19/teherautoval_a_tomegbe_hajtottak_a_berlini_karacsonyi_vasaron/
www.lokal.hu/2018-12-karacsonyi-vasaron-fejszevel-a-kezeben-allahu-akbart-uvoltott-egy-ferfi/

Lipsi faszkalap...
Bebukott az a stratégia, hogy kedvezményekkel növelik a gyerekvállalási kedvet. Most majd büntetésekkel próbálkoznak...
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.02.17 22:32:49
@eszti.....: Pedig, látod, nem dugták el. ;-)

@morpho: "Akkor te se tudod? Kurvára szeretném megtudni, hogy honnan jön ez, mert valahonnan biztos jön!"

A libsik minden napra tudnak Orbán-bukást vízionálni, akár kedden is simán:
"Emiatt aggódhat Orbán Viktor - akár bukás is jöhet

Komócsin Sándor, 2017. október 17. kedd, 09:41"
www.napi.hu/magyar_gazdasag/ettol_retteg_orban_viktor_nagy_bukas_johet.649363.html

Csak az az egy pechjük van, hogy Magyarországon a választások hagyományosan VASÁRNAP vannak, aznap valahogy csak nem akar összejönni az Orbán-bukás...
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.02.18 00:41:38
@nincs1itt: "csak megjegyzem, hogy 1954-ben bern-ben a vb-n is kikapott a magyar válogatott"

Orbán nem mondott olyat, hogy nem: "A német ipari termelés, Németország ipari termelése jelentősen csökkent, miközben a magyar 5 százalékkal nőtt. Legalább 7 pontos a különbség a mi javunkra. Zárójel: 1954-ben, Bernben egy is elég lett volna."

Lett volna, azaz mi kaptunk ki egy góllal...

Mellesleg ha egy igazán szőrszálhasogató focibuzi bele akar kötni ebbe, akkor azt hozta volna fel, hogy Magyarország kétszer játszott az NSZK-val, és a csoportban még 7-3-ra győzött (egy tartalékos német csapat ellen, ahol csak arra mentek rá, hogy legalább a magyar csapatkapitányt, Puskást lerúgják); így csoportban két ponttal megelőzte őket. Ráadásul azon a vb-n számtalan olyan, amúgy azóta is megdönthetetlen rekordot állított fel (pl. legtöbb rúgott gól [27] és gólkülönbség [+17], egy meccsen legnagyobb gólkülönbség [9-0]), amivel végső soron nem mentek semmire, de így statisztikában ott is jobbak voltunk (csakhát a focit nem arra szokták játszani).
Egyszer már bejött. ..
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.02.15 14:08:31
@nu pagagyí: "Magyarország, egy olyan ország, ahol nem voltak partizánok"

Basszus, komcsikám, ez már nem a szocialista világ, ahol a jó pontokat ezek alapján osztották, vagy nem osztották. (A rossz pontot meg az "utolsó csatlósnak".)

Amúgy, ha partizánok nem is voltak, antifasiszta ellenállók azért igen, még ha kevesebben is, mint máshol. (Tetszik, nem tetszik, a németek renoméjának azért itt anno nem tett rosszat, hogy Észak-Erdélyt, a Felvidék déli részét nekik köszönhetően kaptuk vissza.)
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.02.16 13:40:45
@nincs1itt: "1500ft az kb 4 liter diesel mo.-on, ha 13 eur nettót veszek az 10 liter diesel itt, mai átlagárakon"

Ha az árakat hasonlítod össze, akkor félrevezető csak a nemzetközi kereskedelmi forgalomban résztvevő, magas importhányadú áruk árával számolni; ezeknek az ára persze nem szakadhat el nagyon egymástól (ez triviális közgazdasági szempontból, ehhez nem kell pénzsámán tanfolyam sem).

Ellenben pl. a személyi szolgáltatások ára (a hajvágástól a manikűrösön át a fogorvosig) az olcsóbb bérű országban alacsonyabb; a jövedelem vásárlóerejének összehasonlításban ezért használják a vásárló-paritással korrigált értékeket.
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.02.17 15:50:12
@látjátok feleim szümtükkel: "Azért gondoljatok bele, mekkora összeg van állampapírban, ami a lakosság pénzéből lett vásárolva. Magyarul majd a nép nem fizeti vissza saját magának sem a tőkét, sem a hozamát, ha az a kurva takaró már csak térdig takar. Mert a külföldi befeketetőnek, meg a haveroknak hamarabb visszafizetik, mint a népnek. Tudjátok úgy, ahogy a bankügyekben tették."

Már bocs, de ez leginkább minden alap nélküli rémhír-terjesztésnek tűnik. Sem a magyar gazdaság, sem az államháztartás nincs olyan rossz helyzetben, hogy rövid távon csődhelyzettől kéne tartanunk.

Ha viszont netán tényleg beütne a krach, az sem csak a magyar államkötvények tulajdonosait értintené, hanem a következmények miatt mindenkit.

Nem mellesleg: igen ritka dolog az, hogy egy állam a saját lakossága felé, saját állam kontrollálta fizetőeszközben keletkezett adósságot ne tudja törleszteni; az államcsődök mögött legtöbbször a külföldiek felé, devizában való eladósodás szokott állni.
Az egyszerű polgár igazságérzete...
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.02.14 14:43:09
@Etniez: A hvg valóban ezt állítja ( m.hvg.hu/velemeny/20200213_A_HVG_ugyvedje_valaszol_kozszereploe_Meszaros_Lorinc ), és még a perbe is beleállnának (ja, gondolom a Gyuri bácsi által pénzelt TASZ pro bono bevállalja) csak éppen az ítélkezési gyakorlatot nem igazán veszik figyelembe.

Egy hasonló ügyben a Kúria már kimondta, hogy csak azért, mert valaki gazdag üzletember, még nem lesz közszereplő, és e precedens alapján túlzottan vérmes reményekkel ennek a pernek se mehetnek neki.

De sebaj, ha a szagértő jogászokat ismét helyreteszi a bíróság, legalább majd újabb cikkekben lehet hangosan ajvékolni arról, hogy a sajtó jobban tudja, ki a közszereplő (l. 444.hu/2019/05/03/a-kuria-szerint-tiborcz-istvan-nem-kozszereplo-es-nem-szabad-leadni-mit-mond-mikor-egy-ujsagiro-a-cegugyeirol-kerdezi-az-utcan ).
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.02.14 16:46:29
@Etniez: "Szóval pontosan tudjuk, hogy kinek ment email az alkalmazandó panelekről, szépen, folyamatosan buktatjátok le magatokat."

Ennyi erővel akkor én meg a sorosista liberális trollkommandó tagja vagyok, ahonnan ti "kapjátok a sorvezetőt".

Fentiekben, 14:43-kor írtam, hogy a bírói gyakorlat (és a Kúria hasonló ügyekben, pl. egy budapesti, ingatlanfejlesztéssel foglalkozó cég tulajdonosa/vezetője ügyében hozott döntései) erőteljesen arra mutatnak, hogy itten egyesek megint tátott szájjal rohannak a faszerdőbe, de a TASZ jogászok így is biztos beleállnak abba, hogy Mészáros Lőrinc közszereplő.

Erre, mit ad Isten, 15:56-kor nem lehozza az Index a TASZ-os Dojcsák Dalma cikkét arról, hogy márpedig Mészáros annyira közszereplő, hogy nála közszereplőbb ember nincs is? Csúnya lebukás...!
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.02.14 17:21:03
@Etniez: Nem az én személyes véleményem az irányadó a kérdésben (amire nem is hivatkoztam érvként, szóval ezzel csúnyán likra futottál), hanem a Kúria határozata. Vagy éppen az Alkotmánybíróság határozata: "A közszereplői minőség megállapítása mindig egyedi mérlegelés kérdése. (...) Az Alkotmánybíróság ezért hangsúlyozza, hogy a közszereplői minőség megállapításának nem az a döntő szempontja, hogy az érintettnek mi a státusza, hanem az, hogy a közügyeket érintő, illetve közéletinek minősülő nyilvános vitában résztvevők önkéntes elhatározásuk folytán váltak-e a közügyek, a közélet alakítójává, rendszeres vagy időszakonként megjelenő szereplőjévé." alkotmanybirosag.hu/kozlemeny/pontositotta-a-kozszereploi-minoseg-megallapitasanak-szempontrendszeret-az-alkotmanybirosag/

Szóval, sivalkodhattok, ajvékolhattok akármilyen hangosan, Mészáros jogászai a bíróságon ugyanúgy feltörlik veletek a padlót, ahogy a korábbiakban. Mi pedig ugyanúgy a képetekbe fogunk röhögni.
A háború éppen 5 éve tört ki. Választástól választásig tartott, és felemás eredményre vezetett...
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.02.10 07:38:53
@István Tamasi: Sajnos kedves demagóg kommentelő, ezzel a butasággal már feleslegesen házaltok, hiszen már a CEU-s, liberális közgazdászok is megírták, hogy a nominális államadósság fetisizálása szakmaiatlan vulgárközgazdaságtan:

"Hogy igazságot tegyünk, először is azt kell tisztázni, hogyan is mérjük az államadósságot. Ezt országok esetében a gazdasági teljesítőképességhez viszonyítva szokták mérni. Olyan ez, mintha a saját adósságunkat nem forintban mérnénk, hanem az éves jövedelmünk százalékában. Ez azért előnyös, mert egyértelművé teszi, hogy az ország mennyire könnyen tudja visszafizetni az adósságot. Tehát mindenki azt figyeli, hogy az államadósság hány százaléka az ország éves össztermelésének (GDP). Ez az az adósságmutató, amely az MSZP-kormány nyolc éve alatt 51,9 százalékról 77,8 százalékra növekedett, majd a Fidesz nyolc éve alatt 2017 végére 73,6 százalékra csökkent. (...)

Jól látható, hogy a gazdasági növekedés és az infláció együttes adósságcsökkentő hatása hasonló volt a két kormányzat alatt. A nagy különbség, hogy a Fidesz nyolc éve alatt sokkal kisebb volt a hiány, tehát az új adósság felvétele, így a GDP-arányos adósság összességében csökkenhetett. Ez nem magyar sajátosság, nemzetközi trend, hogy az országok ritkán fizetik vissza az adósságukat, inkább „kinövik” azt."
index.hu/gazdasag/defacto/2018/05/31/akkor_most_no_az_allamadossag_vagy_csokken/
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.02.10 07:48:16
@nincs1itt: "a ksh 2015 óta nem közli a létminimum számítást....
94 ezerből enni meg lakni is? na ez izgalmasan hangzik"

A "létminimum számítás" (sic!), abban a formájában, ahogy azt a KSH csinálta, amúgy is totál értelmetlen volt.

Nyilván 2018 óta volt némi áremelkedés, ezért a 94 eFt-ot némileg fölfelé kell korrigálni (aligha meglepő), ha ugyanazt a kosarat nézzük most 2020 elején. De így is valószínű, hogy a nettó minimálbér (107 eFt) ezt már eléri, miközben mondjuk a közmunkások javadalmazása vagy a minimálnyugdíj ennél alacsonyabb.

És hát akármennyire izgalmasnak hangzik is neked (gondolom a német árszínvonal ismeretében), hogy ennyi pénzből enni meg lakni is lehet, megsúgom, hogy Afrikában százmilliónyi kuntakinte ennél még kevesebb pénzből tudja megoldani az étkezést, lakhatást; sőt még szaporodnak is, mint a nyulak.

Azaz ez távolról sem a "lét" minimuma, csak egy önkényes jószágkosár aktuális forintára volt...
Szergej Szergejevics Szergejev 2020.02.10 21:48:08
@nincs1itt: Ezt rosszul tudod – szerintem azért mert nem Magyarországon laksz.

Akik átléptek az állami, kötelező magánpillér nélküli rendszerbe, azoknak a magánnyugdíjpénztár-tagoknak, ahol a manyup-nak volt +hozama, az átlépés előtt a tagok számára ki kellett fizetniük, és ezt meg is tették (a tőke lett az államé, de ez tudott dolog volt); amit cserébe kapott a "munkavállaló", az a "váromány", hogy állam bácsi nyugdíjas korában nyugdíjat fog neki fizetni.