Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Shoi Aran

0 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szándékosan nem akarom elárasztani a blogot a saját éttermemről szóló posztokkal, ezért csak ritkán jelentkezem ilyennel, amikor van miről beszélni. [Promóciós kód is van ám!] A nem nudlis fotók forrása: FORTEPAN..
Sokszor népszerűsítettem már itt a híres, és szerencsére egyre népszerűbb vietnami marhahúslevest, a phó-t (ejtése kb fő), de még soha nem adtam közre a receptjét. Most, miután Mautner Zsófi műsorában az RTL Klubon meg is főztem, itt az ideje erről is írni, nem jelentősen bonyolultabb, mint egy jó…..
Shoi Aran 2019.05.15 22:42:26
@világevő: Kedves Világevő!
Nem, nem vicc volt. Szeretem, tisztelem, és becsülöm azokat, akik a tudásuk/tapasztalataik alapján értékesen szóba állnak az olyan amatőrökkel, mint például én. Az egyik ilyen Te vagy. A keleti konyhában van 8 kincs.
Én most 2 kincset "ismerek" . Az első kincs Sárközi Ákos. A második kincs Világevő.
Shoi Aran 2021.01.07 20:10:11
@világevő: Kedves Áron! Semmiféleképpen nem szerettelek volna megbántani, sem kritizálni. A macska nem huzigálja az oroszlán bajuszát :) Azt, hogy "mandarin család" úgy értettem, hogy a régi Vietnamban is volt olyan tipusú előmenetel, mint Kínában, és a barátom apja szépen ült a kiérdemelt egyenruhájában a rangját mutató kitüntetésével egy régi fényképen. - De ez itt most lényegtelen kitérő.
A lényeg, az általam emlegett ízesítő folyadék. Mivel már nem emlékeztem az arányokra, ma este (miattad) szentséget törtem, és egy rizsszemes porcelán tálba kiöntöttem azt, amit kb 10 (!) évvel ezelőtt indítottam el, és ma is használom. És leltároztam az összetevőket. Tessék, a teljes leírásom:

100 ml-s üvegbe a cseppentőhöz:

- 10 közepes méretű fokhagyma gerezd tisztítva (idővel megsötétedik, természetes jelenség)
- 2-3 friss "madárszem" chili, szára nélkül, ahogy van (idővel kifakul, természetes jelenség, a savas környezetben veszít a színéből)
- kevés 1-2 cm-re vágott csípős zöld paprika, főleg az erek (idővel összeesik és a színét veszti, de ez természetes jelenség, a savas környezetben veszít a víztartamából)

Az üveg tele legyen.

Felöntés: 6 %-os fehér- vagy vörösbor ecettel. Meghatározó a felhasznált ecet minősége. Ételecet, vagy almaecet nem alkalmas, mert az ecet saját íze is fontos íz-összetevő. Én görög, világos színű vörösbor ecetet használok.
Óvatosan összerázni, ne maradjon buborék az alapanyagok között

Tárolás: hűvös- vagy szobahőmérsékleten, fénytől védve.
Felhasználása: kiskanállal, szinte cseppenként.
Folyadékpótlás: az eredetileg is használt tipusú ecettel.

Az elkészítéskori minőségét jó értelemben nem őrzi meg, mert idővel egyre finomabb,és egyre sötétebb lesz.

Eltartható a világ végéig.

Ismétlem, ez egy Hanoi-i régi családi recept, de több Pho levesezőben talákozhatsz valamiféle ecetes-karikázott chilis utánzatával. A receptet szabadon felhasználhatod, szeretettel.
Csak sovány húsokat enni nem fenntartható. Akkor miért ajánlják inkább ezek fogyasztását? Hogyan vezet ez a trend túltermeléshez? Belegondoltál már, mi történik az állatok zsírosabb részivel?..
Sokan kérdezik tőlem sajtkóstolókon, hogy "miért vágod le a sajt kérgét, azt meg lehet enni még?" És általában a válasz, "ha nagyon szeretnéd persze, nyugodtan kóstold meg." A nagy kérdés ilyenkor, hogy akkor "mely sajtok kérgét ehetjük meg?" source: http://mentalfloss.com/ Ajánlott minden…..
Egy Angliából hazatért séf kalandozásai a komolyzenében. Megmutatom, milyen az Aria hotel Liszt nevű étterme. Pénteken Világevő Vacsora egy különleges helyszínen! ..
Téli szezonban kötelező a kocsonya, de nem szeretnél nekiállni hosszasan főzögetni? Vagy épp egy kicsit izgalmasabb változatra vágysz? Itt a nagyon gyors megoldás!..
Shoi Aran 2019.07.30 20:39:08
@alfredaurel: " vagy aspik" : Az aszpik sertés porcból kinyert anyag.
Shoi Aran 2019.07.30 20:47:30
www.youtube.com/watch?v=T1AyETc7YnY
Köszönöm szépen a lehetőséget.
Shoi Aran 2019.07.30 20:35:59
@emul: Imádlak! :D
Tavaly is csináltam közvélemény-kutatást, kizárólag komoly, szakmai résztvevőkkel, idén is megkérdeztem a legjobb hazai séfeket, éttermeseket, szakembereket, mit várnak a piros kalauztól. Íme. És itt vannak közben a hivatalos végeredmények is!..
(VTI) 2019.04.01. BudapestElőzetes letartóztatásba került a férfi, aki a Michelin Kalauztól próbált fondorlatos eszközökkel Michelin-csillagos kitüntetést zsarolni, Egy diszkontáruház parkolójában csapott le a zsarolóra a Készenléti Rendőrség Gasztronómiai nyomozócsoportja, a Pájsli-csoport...
Shoi Aran 2019.06.03 20:24:19
Elég sok furcsa étterem van Budapesten, de még közülük is kilóg ez az egészen egyedi koncepció: olcsó magyaros büféebéd mellé etióp ínyencségek étlapról. Mutatom, hogy mit tud...