Regisztráció Blogot indítok
Adatok
HegyiCsaba

376 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Még egy bejegyzésben foglalkozunk a Szútra címének mélyebb értelmével. Az egész Szútra annyira egyszerű, hogy minden róla írott szöveg szükségképpen bonyolult. A Szútra az üresség legpontosabb megfogalmazása. Az ürességben a dolgok nem tudnak elkülönülni, nem tudják elrejteni fényüket és nem…..
Üdvözöllek, uram. Restellem, hogy mindig akkor írok, amikor valami sötét felhő árnyékolja a lelkem, vagy gond, kérdés merül fel elmémben. Imáimban is ekkor kereslek, és csak igen ritkán dicsőítem művedet és személyedet szívemmel és szavaimmal. Ez az alkalom sem más, de egyedül is vagyok, bevallom,…..
Ez a bejegyzés a Szív szútráról szóló sorozatba illeszkedik, de külön címet adtam neki, mert a legfontosabbról szól, a magavalótlanság tanításáról. Segít közelebb kerülni a szútra ezen sorához: „A forma valóban üresség, az üresség valóban forma.” A 89. bejegyzésben közlöm a Szív szútra szövegét. Ha…..
A Szív szútra a Gyémánt szútrával együtt a két legfontosabb mahájána írás, nekem személyesen is a kedvenceim. Egy sorozatot indítok, melyben beszélgetünk a Szív szútráról, persze csak amennyire a fórum és a műfaj hozzáférést enged ehhez a kimeríthetetlen bölcsességű tanításhoz. A szútra rövid, tömör…..
Amikor az ember teológiával, spiritualizmussal kezd el foglalkozni, istent, vallást keres, először is kérdez. Ez természetes és nagyon hasznos, hiszen úgy hallottuk elődeinktől, hogy a válaszból tanulunk. A buddhista út elején az ember csak kérdez, figyel, információt gyűjt. Feltesz kérdésként…..
gaté, gaté, páragaté, páraszamgaté eljött, eljött, végigjött, túl-jött (Szív szútra) 173 Az ember számára a megvalósult, a létrejött, kézzelfogható anyag, a fizikai lét, az energiák és a molekulák halmaza tűnik valóságnak. Érthető. Olyan, mintha az elmélet, a létező valóságok mögötti platóni idea…..
Ma 5 éves a blog! És ma van a feltámadás ünnepe! Ráadásul a bolondok napja! Ünnepeljünk egy új bejegyzéssel. A saját, működő buddhizmus kialakításában mi jelenthetne nagyobb akadályt, mint amin mindenki fennakad, és van, aki nem is szabadul: a megvilágosodás akarása, a törekvés a nirvánára, mely…..
A megvilágosodás nem eredmény, melynek eléréséért különböző feltételeknek kellene megfelelni, amiért jól kellene viselkedni, hanem folyamatos haladás. Állandó úton levés. Ha el lehetne érni, akkor biztosan el is lehetne veszíteni. A Vannal együtt jár a Nincs, a mennyekkel a poklok, a sikerrel a…..
Peer, elhagytad a házad, bevágtad magad mögött az ajtót. Itt a meséid kopogtak a rideg rögökön, lepotyogtak a fagyott talajra, a forgószél kapta fel őket, havas szilánkok között oldódtak fel. El kellett menned. Császár akartál lenni, hogy a hatalmas agancsú, szilajt szarvast megülve a hegyek…..
buddhizmus 367. A közép 2024.03.23 10:43:44
Minden dolog középen van. Óhatatlanul és szükségképpen középen van minden jelenség, érzés, eszme és tudat, minden megjelenés és eltűnés (115. bejegyzés). Mivel nincsenek valós kiterjedések, ezért nincsenek szélek sem, ezért minden középen van, akárhol is tartózkodik. Így középen van az élet, a…..
Az elkötelezett, modern értelemben vett szerzetesi buddhizmus célja az eredetileg a Magasztos által megfogalmazott eredmény, gyümölcs (phala): elérni a megvilágosodást, megszabadulni a szenvedéstől. Szerzetesi buddhizmus alatt hozzáállást, elköteleződést értek, tehát nem formális szerzetesi,…..
166. A világban bármi megjelenik, azonnal két további részt teremt: önmaga két végletét, két szélsőségét, határát, melyek között feszültségek, széthúzni igyekvő erők keletkeznek. E végletek között azonnal felbukkan az energiák törvénye szerint egy kiegyensúlyozó, középre törekvő erő, ami végképp…..
Furcsa az emberi szenvedés. Amikor minden rendben, életünk egyhangú, a dolgok a helyükön vannak, a napok a rendes mederben csordogálnak unalmasan, azaz annyira szeretünk, hogy az ne fájjon, annyit kalandozunk, hogy anyagi és lelki állapotunk ne lássa kárát, csak annyira vagyunk bátrak és hűek…..
Említettem már neked többször is uram, hogy nagy és feneketlen a mi magányunk idefent a jeges, kopár hegyen. Zenénket a fekete sziklák között sivító szél szolgáltatja, színházunkat a szürke égen rohanó nehéz hasú viharfelhők, a hódara talaj felett kavargó förgetegei a táncosaink, és társaságunk az a…..
buddhizmus 362. Présel 2024.02.29 20:26:15
Repülni láttam roncsokat. Alig alakot öltő, nyákos, vonagló teremtményeket láttam megszületni saját elhagyott petéikből, nagy leveleket kinőni a földből, elhagyott tájak, udvarok és gyárak helyén. Körbefolyt a fekete víz, sárrá áztatta a földeket, és a lábam beleragadt a lehúzó mocsárba. Sötét ég…..
A megvilágosodási tényezőket tárgyaló rövid sorozat befejezéseképpen nézzük meg a nyugodt csoport tagjait. Megnyugvás A megvilágosodáshoz szükséges tényezőként létrejöttének és kifejlesztésének hét feltétele van: - kiváló étel - megfelelő klíma - kényelmes testhelyzet - a közép…..
Folytassuk az aktív csoporttal. A valóság tanulmányozása Létrejöttének és kifejlesztésének feltétele az üdvös (kuszala) és káros (akuszala) tudattartalmakra, a valós dolgokra irányuló alapos figyelem (joniszó manaszikára). A tanulmányozás lehet lanyha, tunya. Pusztán a valami felé való…..
Három részletben, három egymást követő napon tárgyaljuk a hét megvilágosodási tényezőt. Álljon itt az első rész. Korábban már más témák kapcsán írtunk (211. bejegyzés) a hét megvilágosodási tényezőről (boddzshanga). A Buddha szerint az ezekben való elmélyedés közelebb visz, a tökéletes…..
buddhizmus 358. Mindig ott voltak 2024.02.19 22:26:48
Mindig ott voltak. Letettem már őket sziklára, partra, forgalmas terekre, feldobtam a levegőbe, hogy elvigye őket a fergeteg, elmossa az ár, felszárítsa a napfény, de hiába, mert a csíráik bennem maradtak. Aprók voltak, és nehéz volt felismerni őket, mert folyton alakot váltottak. Hol nehéz, nagy…..
Az illúzióvilág önmagából él, a maga anyagából építkezik. Megelégszik saját műveivel, aztán fellázad saját maga ellen, felkél, elbukik vagy nyer, ünnepli, majd üldözi magát, önnön dicsérő szavaitól meghatódik, aztán gyűlölettel maga ellen fordul. Háborúzik, megbékél, titkon sértődik, bosszút forral,…..
Ezzel a bejegyzéssel lezárjuk az igazról és hamisról, mint ellentétpárokról és a kettős igazságról szóló sorozatunkat. A tudatállapotok elérhetőek, megteremthetőek, megfelelő gyakorlással bármelyik fenntartható egy darabig. Mindegyik tudatállapot egy aktuális világértelmezés, melynek keretei…..
Már régen írtam neked uram. Tudod, itt egyhangúan telnek a napok, még inkább az esték, nem rázzák meg sem az öreg falakat, sem még öregebb lelkeinket nagy események, ezért aztán a hétköznapok apróságait nagyítja fel elménk. Olyan obscurus kicsinységek izgatnak fel minket, melyek lent, a városok…..
buddhizmus 354. Újra a Városban 2024.02.02 21:17:23
A város úgy tudta, hogy megölte a Szörnyeteget. Elfogták, elítélték, lefejezték már egyszer. Aztán elűzték az asszonyát és a kölykét, majd a zsoldosok megölték a város számtalan polgárát, védve a fattyút és a ribancot, de megérte, mert eltakarodott a városból a fertő, kitisztult a levegő, az utcák…..
buddhizmus 353. Öld meg a Buddhát 2024.02.01 19:25:56
A zen egyik gyakran idézett tanítása azt mondja: ha találkozol az úton a Buddhával, öld meg. Ezzel arra mutat rá, hogy önmagunk megváltása csakis belülről érkezhet, csak mi magunk idézhetjük elő. Alapvető tanítás ez, a buddhizmus egyik lényegi felfedezése, hatalmas lépés kifelé az illúzióvilágból a…..
A matematikai játékelmélet zseniális felfedezés volt. Meghódította a matematikán kívül szinte az összes gyakorlati tudományt. Forradalmasította a közgazdaságtant, a hadászatot, de a filozófiát és a társadalomtudományokat is. Beépült a közbeszédbe, a vezetéselméletbe, ahol az emberek már win-win és…..