Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zöldülő

31 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ki szereti a pizzát? Vagy inkább: ki nem szereti? És otthon elkészíteni, olyan feltéttel és méretben, ahogy te szeretnéd? Jóval olcsóbban, mintha rendelnél? Jöhet? Nagyon szeretjük a pizzát. Ezzel nem vagyunk egyedül, azt hiszem. Szerencsére a pizza nagyon "hálás"étel, ha otthon készítjük: szinte…..
"Mert ez műanyag!"- szól a régi szlogen. Manapság talán nem is létezik olyan, ami 100%-ban műanyagmentes (na jó, létezik, csak kevés). Nem is gondoltam, mielőtt belevágtam a "zöldítésbe", hogy gyakorlatilag nincs olyan területe az életünknek, ahová a műanyag be nem szivárgott volna- szó szerint,…..
Zöldlábnyom Tök a mosogatóban 2019.04.18 08:55:00
Micsoda és hol? Hát tök. A mosogatóban. Nem, nem főzőtök, nem is sütőtök: luffatök!  Mindenképp ki szerettem volna váltani a mosogatáshoz használt szivacsokat valamilyen természetes anyaggal, ennek kapcsán találtam rá a luffatökre. Hivatalos neve hengeres szivacstök,…..
Szereted a sóskát? Vagy undorral gondolsz rá és felsejlik a gyerekként utált főzelék rémképe? Mindkét esetben érdemes kipróbálni a következő receptet, teljesen más megvilágításba kerül ez a finom és egészséges levélzöldség. Az egyik legismertebb gasztro-oldalon találkoztam az eredeti recepttel, ez…..
zöldülő 2019.04.17 12:09:52
@Attilajukkaja: köszönöm a hozzászólást. A parmezán a "hiba" vagyis a hiánya, azért hamis. :) Legközelebb jobban előkészülök és azt is veszek hozzá. A sóska nagyon zsenge, sajnos nem tudom, hogy piacon/boltban hozzá lehet-e jutni ennyire frisshez... Nagyon finom, tényleg érdemes elkészíteni.
Inka uborka- elsőként ezen a néven találkoztam vele. Valóban, leginkább az uborka és a paprika jól sikerült házasságának tűnik... és nagyon finom! Dél-Amerikából származik a növény, a tökfélék családjába tartozik. Úgy viselkedik, mint az uborka, azaz kúszónövény, küllemre a termés paprikára…..
Ember tervez... ebben az esetben én, méghozzá heti menüt. De mi van, ha nem fogy el minden úgy, ahogy terveztük? Alakítsuk át valami mássá! A heti menüben egy nap grízes tészta szerepelt. Igen ám, de nem fogyott el a tészta (még jó, hogy egy részét gríz nélkül, "csupaszon"…..
Zöld, hengeres, hosszúkás termés. Nem, nem az uborka, annál sokoldalúbb- a cukkini!  Néhány évvel ezelőtt anyukám kezdte termeszteni a cukkinit- és nagyon megszerettük. Kevés munkával sok-sok finom, vegyszermentes cukkinire tehetünk szert.  Vethetjük a cukkini-magot közvetlenül szabad földbe, de…..
Ammónium-hidroxid- hétköznapi konyhanyelven szalmiákszesz. Szúrós szagú, színtelen folyadék. De mire jó a háztartásban?  Előfordult már, hogy mosás után izzadságfolt maradt a ruhán? Szalmiákszeszt rá. Beáztathatjuk a ruhát a szalmiákszeszes vízbe (1 liter vízhez 1 dl…..
Gesztenyepüré tejszínhabbal, igazi nosztalgia... Gyerekkoromban, egy őszi napon a nagypapám kivitt a falunktól néhány kilométerre lévő erdőbe kirándulni. Az erdő szélére érve két nagyon magas és terebélyes, láthatólag több évtizedes fa előtt álltunk meg. Szelídgesztenye-…..
Anyaaa, gofri! Ez a mondat (felszólítás?) szinte minden héten elhangzik nálunk. Sőt, van, hogy a gofrisütőt is sikerül kivarázsolni a szekrényből, mielőtt reagálhatnék... Na de a legutóbbi gofrisütés majdnem kudarcba fulladt. Ugyanis a heti használattól a jó öreg (10+ éves) gofrisütő feladta... Még…..
Szeretek papírral dolgozni, új tárgyakat készíteni a kidobásra ítélt anyagokból. Egy kis, keskeny doboz került a kezembe, szinte kínálta magát, hogy irattartó lehessen. Lássuk a felhasznált anyagokat: doboz, olló vagy sniccer, ragasztó (papír- és átlátszó ragasztószalag),…..
Kevés a hely a szekrényben? Csináljunk még- nyitófülekkel. Róluk van szó: aludoboz-nyitófülek, pont heten a képen (ebben a bejegyzésben a származási helyük). Miután levettük a dobozról, egyszerűen tegyük a vállfa akasztójára és akasszuk bele a következőt. Így: Annyit…..
Ablakpucolás, függönymosás- éljen a tavaszi nagytakarítás! Mindenki más módszerre esküszik, hogy könnyen és gyorsan túl legyen rajta. Nálam a mikroszálas törlőkendő a csodafegyver az ablaktisztításhoz- tisztítószer nélkül tiszta lesz az ablaküveg (működéséről itt). A…..
Zöldlábnyom Ecet, te csodás 2019.04.02 08:00:00
Gyerekkorunkban a szomszéd srác azzal szórakozott, hogy a játéktartalmú csokitojások (akkor még csak egy fajta volt és az is ritkán) sárga kapszuláinak egyik felébe sütőport, másik felébe ecetet öntött, gyorsan összecsukta és eldobta, majd várta a "robbanást"... azt hiszem,…..
zöldülő 2019.04.03 15:06:19
@Aiofe: Köszönöm a hozzászólást! Igen, az ecet és szódabikarbóna reakcióba lépésével víz keletkezik- és szén-dioxid meg nátrium-acetát (NaHCO3 + CH3COOH ---> CO2 + H2O + CH3COONa). Nem is a víz az, ami segít a duguláson- hanem a szén-dioxid. Legalábbis nálam (valószínűleg nem volt túl nagy a dugulás) segített. A meleg vizes öblítés csak az esetleges maradékok eltüntetésére, az átjárhatóság biztosítására szolgál.
Az ecetes öblítést pontosan a fentiek miatt nem próbáltam még magában- illóolajat ajánlanak a szag eltüntetésére, de nem tudom, mennyire tüntetheti el az ecet jellegzetes bukéját.
zöldülő 2019.04.03 20:41:56
@vasgyuszi: Köszi, jogos... :) Gyorsan átkeresztelkedek Karbonlábnyom blogra :D Talán a vízi élőlények értékelik a kevesebb nátrium-hidroxidot ;) én meg ültetek egy fát...
zöldülő 2019.04.04 14:27:23
Kedves @Aiofe, köszönöm, hogy ilyen lelkiismeretesen segítesz :) másrészt szerencsére még könyveim is vannak, nem csak a gugli... a "zöldségről": nem az ecet meg a szódabikarbóna a zöld, hanem az, hogy természetes anyag és nem terheli annyira a környezetet mint az "igazi" duguláselhárító szer. Persze, a pumpa az igazi, mondjuk akkor pont nem volt kéznél (azóta már vettem), és nekem bevált amit írtam (egyébként az tényleg gugli volt akkor: dugulaselharitas.gini.hu/lefolyotisztitas-sutoporral/). Az összeöntögetésről pedig: vegyszereket nem is említek a bejegyzésekben és egyébként sem, pont elkerülni szeretném. A felelősségről pedig: veszélyes és/vagy káros dolgot mint látod, nem írtam. Egyébként mindenki saját felelősségre olvassa- és alkalmazza esetleg, ha akarja. Köszönöm, hogy megtiszteltél a hozzászólásaiddal.
Bosszankodtál már a kiszáradt nedves törlőkendő miatt? Én is, de többé nem kell. Addig is, míg nem találok környezetbarát, de megfelelő alternatívát, legalább ne száradjon ki feleslegesen a csomag. Elfogyott a kendő a visszazárhatós csomagból (amit a földszinten…..
Nálad is gyakran annyi minden gyűlik össze, hogy bármennyi dobozt/irattartót/tárolót meg tudnál tölteni? Mindig akad néhány dolog/fontos papír aminek helyet keresel? Ha igen, mutatok egy egyszerű de nagyszerű tároló-megoldást- újrahasznosított anyagból.  Nagyon szeretjük az elviteles pizzát-…..
Buborékfújó- ahol gyerek van, buborékfújó is akad. Csak a belevaló fogy ki túl gyorsan.  Véletlenül fedeztem fel, hogy a 2in1 (gyerek)tusfürdő-sampon tökéletes buborék-folyadék. Kifogyott a kis doboz és gyorsan kellett improvizálni. A tégelybe nyomtan egy adag tusfürdőt, majd…..
Itt a tavasz! Itt van, itt... a kert kivirít (Gazdag Erzsi után szabadon). A kiskert-tulajdonosok már javában végzik a kerti munkákat, a földben van mát a borsó, hagyma, sárgarépa, petrezselyem, spenót... Következik a burgonya, később a többi, érzékenyebb növény, a fagyosszentek…..
Szeretitek a fasírtot? A klasszikus, darálthúsos verziót? És próbáltad már zöldségekkel vagy gombával helyettesíteni a húst? Ha nem, próbáld ki, megéri!  Én magam szívesebben cserélem zöldségre a húst, bár nem vagyok vegetáriánus. Persze teljesen nem hagyjuk ki az étrendből, de időnként kell egy…..
Kenyeret majdnem mindenki fogyaszt- valamilyen formában. A fehér kenyér, kifli és zsemle a legnépszerűbbek, ezeket követi a teljes kiőrlésű, magvas, rozs, egyéb gabonaféle, felsorolni is lehetetlen. Szerencsére manapság akár otthon is készíthetünk egyszerűen, kenyérsütő…..
A jó idő megérkeztével egyre többet játszunk a szabadban, amihez alumínium dobozokból késztettem játékot: tekebábukat. A bábukhoz kerestem  7 db egyforma alumíniumdobozt (ez esetben sörös dobozok, félliteresek). Kimostam és kiszárítottam őket, majd megtöltöttem homokkal és kisebb kavicsokkal. A…..
Megdöbbentő adat, hogy a világ összes vízkészletének csupán 2-3%-a édesvíz, és ennek legnagyobb része is a sarkvidéken található, jég formájában. Az is közismert tény, hogy a következő évek-évtizedek egyik, ha nem a legnagyobb kihívása a tiszta ivóvíz biztosítása lesz. Remélhetőleg, Magyarország…..
Zöldlábnyom Ételmentő 2019.03.25 13:38:14
A fenntartható (és kevesebb hulladékot termelő) háztartás egyik pillére az ételekkel való takarékosság. Ennek alapja természetesen a felesleges vásárlások elkerülése/kivédése, és a maradékok újrahasznosítása. Bevallom, nagyon szeretek kísérletezni, új dolgokat kipróbálni- a konyhában is. Így egy-egy…..
Tavasz... madárcsicsergés, rügyfakadás, pocsolyába ugrálás... és medvehagyma!  Ha jártatok már ilyen kora tavasszal erdőben, biztosan találkoztatok a medvehagymával. Aki nem ismerné, sötétzöld levelek, erős fokhagyma illattal és ízzel. Akinek nincs lehetőség erdőben, saját kezűleg felkutatni, a…..
Kisgyerekes anyaként egy ráérős vásárlás felér egy wellness-pihenéssel, mondják sokan- persze ez csak az egyedül történő vásárlásra igaz. A viccet félretéve, amióta anyuka vagyok, igyekszem még okosabban, hatékonyabban, gyorsabban, "zöldebben" intézni a bevásárlást- és megelőzni a…..