Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kovama

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Határátkelő Húz a szívem haza 2012.10.19 06:57:00
Rendre visszatérő kritika a bloggal szemben, hogy a külföldi élet és munkavállalás pozitív oldalára koncentrál. Hát akik ezt róják fel, azok ma jól figyeljenek, mert Beáta posztja mindennek tekinthető, csak elfogultan pozitívnak nem. Lassan közeledünk az 500. poszthoz, de…..
Kovama 2012.10.26 03:50:43
Kedves Post író,

Én is fiatalon, rögtön egyetem után költöztem külföldre a párommal. A dolog alapvetően az ő ötlete volt, már többször élt külföldön. Nekem sem volt sok tapasztalatom a magyarországi munkaviszonyokról, ugyanakkor az a kevés amit dolgoztam és az a sok amit hallottam és láttam engem meggyőzött arról hogy menni kell.

Én a munkavállalásban szeretnélek bátorítani.
Külföldre költözni és helyt állni egy új világban nem egyszerű. Mo-n is épp elég nehéz pályakezdőként, kevés tapasztalattal elhelyezkedni, ezt csak megtetézi a helyi ismeret hiánya.
Én is dolgoztam idősgondozásban, ékszerüzletben, kávézóban. Közben pedig iskolába jártam, hogy legyen egy helyi végzettségem is (kb mint egy volt OKJ-s képzés). Mert bármilyen jól mutat hogy master dergree ők nem ismerik az ELTE-t. Egy év után elkezdtem irodai állásokra jelentkezni. Beadtam a CV-met fejvadász cégekhez és kiküldtem vagy 200 önéletrajzot. Alig hívtak be egy pár interjúra. Közben folyamatosan javítgattam, csiszolgattam a CV-t olyanra ahogy azt itt szeretik. Keress template-ket, angol-szász önéletrajzokat a neten. Teljesen mást akarnak látni az önéletrajzodban mint amit mi az iskolában tanultunk. Ha pl problémásak a vendégek beírhatod, hogy 'excellent problem solver' ha te csinálod a zárást írd, hogy accurate, high efficiency stb. És mindig bele kell írni az önéletrajzba azokat a kulcsszavakat amiket az álláshírdetésben olvasol. Meg se fogják rendesen nézni a papírod, ha azok a kulcsszavak nincsenek benne.
Szóval pár hónap alatt találtam is irodai munkát, nem is kezdő fizetéseset. Mégcsak nem is kellett hozzá a magyar diplomám. Az még a jövő zenéje, hogy olyat is találjak ahol kell is a magasabb végzettség. (közben anyuka lettem és most itthon vagyok a kislányommal)

Ami meg a helyieket illeti, lehet hogy csak más városrészbe kellene költözni. Ahogy pl Budapesten sem lehet egy kalap alá venni a 2. kerületet és Kőbányát ez biztosan Írországban is így van. Amúgy én is ismerek íreket és bár számomra hátborzongató a télenisegyszálrövidnadrág filozófiájuk, ők szemmel láthatólag nem fáznak. A rendrakás meg hát nem az erősségük. Ez van, nem vagyunk egyformák.

És ha még így is vissza akarsz menni, hát tedd meg. Nézz szét Mo-n és utána lehet hogy teljes szívvel tudsz hozni egy számodra helyes döntést arról hogy hova költözz. Ne feledd ez a 21.század, nem előírás hogy ott halj meg ahol születtél, és az sem hogy életed nagy részét ugyanabban az országban kell leélned. Minél többet ismersz meg a világból annál gazdagabb vagy.

(És csak egy utógondolatként. Egyedül mindig nehezebb. Valószínűleg Írország sem lenne olyan hideg és esős egy társ mellett.)
Az utazási iroda által gyermekbarátnak nevezett szálloda különösen sok lépcsővel várja kedves vendégeit, de legalább a szobát lefoglalták, nem úgy, mint a következő alkalommal, amikor Éviék rajtuk keresztül intézték a szállásukat. Félretájékoztatott, a reggeli kávé…..