Regisztráció Blogot indítok
Adatok
AlerTomi

15 bejegyzést írt és 55 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mandiner blog Kultúrcicaharcosok 2013.05.28 14:31:00
Nézem ezt a két figurát, Markó Ivánt és Gulyás Mártont, halk sóhajt hallatok a fejcsóválás közepette. Még egy epizód az örök magyar kultúrharcból, amit egykor évszázados, autonóm szellemi nagyságok vívtak egymással, s amiből mára állami csecsért ácsingózó, egyébként…..
Publius Köztársasági Minimum? 2012.10.21 15:57:53
Az LMP és a 4K! pénteken mutatta be közös program-összefoglalóját, amit Köztársasági Minimumnak (pdf) neveztek el. Schiffer szerint „ez nemcsak a két párt közös munkájának, hanem minden 2014 utáni fordulópontnak is a kiindulópontja”. Ha ez tényleg így van, akkor elég…..
   A magyar jobboldal elmúlt tíz évét és jelenlegi folyamatait elemző Mi a jobb? sorozatunkban Máthé Áron történész, szociológus (Konzervatórium) írását olvashatják.     A magyar politikai élet elmúlt tíz évének legfontosabb fejleményét a baloldali…..
AlerTomi 2012.05.23 11:16:53
Kedves Áron!

Pár gondolat:

1. SZDSZ: Mint ex-szavazójuk jó néhány velük szembeni kritikát elfogadok. De nem hiszem, hogy a Csoóri - vonalon kéne elindulni, ez az út nem vezet sehová. Bár hajlamos vagyok én is gyakran holisztikus magyarázatokat keresni bukásuk kapcsán, azt hiszem kisebb magyarázatok segíthetnek. Alapvetően képtelenek voltak azokat a szavazókat képviselni, akik megválasztották őket. Nem voltak árulók, de rengeteg kérdésben megalkudtak, majd teljesen elvesztették a valóságérzékelésüket. A liberális tábor nem tűnt el csak egy ideig nem lesz kire szavazniuk...

2. Lehet, hogy ez ismét csak egy gőgös libsi hozzáállás, de ciki dolog a Horthy-szobor avatás, a Wass Albert kultusz. Ez nem csak a Jobbik világa, hanem a tarka és sokszínű jobboldal egyik meghatározó diskurzusa is.

3. Sokatokon egyelőre csak gőgöt, teljes alázat-nélküliséget, mérhetetlen frusztrációt, fóbiát és folyamatos védekezést látok. Ez a másik oldalra is érvényes, de tény: partnerek vagytok benne.
Három publiból kettő arról szól, hogyan a gyűlölködik a balliberális értelmiség. Ez csak azért rossz, mert ebből teljesen világossá válik, hogy valójában a Ti szívetek, lelketek is tele van gyűlölettel és feszültséggel.

Hahó, a ciklus felénél tartunk és még mindig úgy viselkedtek, mint egy 7 éves hisztis ovis, akinek egy 3 éves bölcsis elvette a homokozólapátját.

Nyugi. :)
Üdv.
Az igazi mérsékelt konzervatív figyel rá, hogy nézetei ne legyenek ellenszenvesek a párbeszédváró publicisták számára, akik rajta élik ki watchdog hajlamaikat.Az igazi mérsékelt konzervatív egyrészt nem általánosít és elítéli a kollektív bűnösség elképzelését,…..
AlerTomi 2012.04.25 11:26:57
Konzervatórium Hülye magyar 2012.04.24 07:30:00
Aki ma alacsonyabbnak születik, annak az esélye arra, hogy kosárlabdában jó legyen, jóval kisebb, mint magas társaié. Aki ma soványabbnak születik, annak az esélye elhanyagolható abban a tekintetben, hogy szumóbajnok legyen. Aki ma szegény családból származik az egész világon,…..
„Ha Cohn-Bendit Európa, akkor én nem vagyok európai.”  (MG)Akarok a békéért menetelni szombat délután? Nem hiszem. Legfeljebb a békénhagyásért. Tiltakozni akarok. De nem a kormány voluntarista és átgondolatlan lépései ellen. Azok ellen már tiltakoztunk eleget, és…..
  Csak kapkodjuk a fejünket. Szédítő tempóban érkeznek a súlyos hírek, politikabuzi legyen a talpán, aki képes követni, hogy mi hogyan változik. A január elsejétől hatályos, festményre kívánkozó alaptörvényt még két héttel a hatályba lépése előtt is össze-vissza…..
Mandiner blog KZ Dachau 2011.12.12 07:31:00
    Múlt héten, Mikulás napján a horror földjén jártunk. A felfoghatatlan, a megmagyarázhatatlan és a feldolgozhatatlan világában. Egy olyan világban, amelyet hús-vér emberek konstruáltak hús-vér emberek ellen és irányítottak sátáni elszántsággal alig néhány évtizede…..
AlerTomi 2011.12.12 15:12:35
  Minden kornak megvolt a maga nosztalgiája, és ez így is van rendjén – szól a nem túl összetett üzenet Woody Allen nem túl összetett, Éjfélkor Párizsban című sorfilmjében. Talán ez a kedves, jól eladható egy ügyüség az oka, hogy bármilyen meglepő, ez lett a…..
Kedden érkezett a hír, hogy a készülő nyelvoktatási stratégia keretében már a felsőoktatási felvételihez legalább egy nyelvvizsgával kell majd rendelkezniük a leendő hallgatóknak. Mindezt természetesen azért tartja indokoltnak Hoffmann Rózsa minisztériuma, mert a munkaerőpiaci…..
SZINDBÁD Menta terasz 2011.06.27 08:44:00
1027. Budapest, Margit krt. 14. Tel.: +36 1 336 1250;+36 20 992 4976 E-mail: info@mentaterasz.hu http://www.mentaterasz.hu/ Facebook   Mostanában nem, de idén már többször is jártam itt - az egykori Paksi Halászcsárda helyén, egy-egy ebéd erejéig. Legutoljára május végén.…..
AlerTomi 2011.07.15 15:38:57
Mint a Mentaterasz rendszeres menüző vendége a következő megjegyzésekkel élnék.

1. Ár: jelenleg a menü ára 1090 forintra emelkedett. Igaz, ez tartalmazza a szervízdíjat is, akárcsak a korábbi (990,-) ár.

2. A kiszolgálás minősége igen változatos. Általában két pincér van, egy fiatalabb és egy ravaszabb, de tapasztaltabb.
Az előbbi folyamatosan hozza a teljesítményt, az utóbbi néhol nagyon udvarias, máskor szótlan és nem túl barátságos. Ez leginkább annak függvénye, mennyire rohangálós a nap, vagyis mennyi a vendég.

3. Vannak időszakok, amikor tele van a hely (8-10 asztal) és 5-10 percet kell várni. Ez azonban ritkán van. A Földes Józsival ellentétben, itt megbízhatóbb a kiszolgálás, alázatosabb a pincér és gyorsabb. Talán utóbbi a legfontosabb, merthogy roppant kellemetlen, amikor magát rendelést sem veszik fel 5-10 percig. Itt ez nem fordult még elő.
4. Talán érdemes megjegyezni, hogy mint rendszeres vendég sokszor kérek egy pohár vizet, amit a harmadik alkalommal már említenem sem kellett, egyből hozták. Bármennyire is kispolgári dolog, de nem vagyok hajlandó 200 forintot sem kiadni vízért. Rendszeres visszatérő menüző vendégként ezzel azért lehet élni.

5. Kaja minősége: Változatos, laktató. A levesek korábban sokszor sótlanok voltak, most már jobbak.

6. Tavasszal ki lehet ülni az udvarszerű helyre, mely tényleg kellemes, megnyugtató. Randira pl. kiválóan alkalmas. A benti rész modorosabb, az egészet áthatja a barna szín és roppant nagy elegancia.

Ajánlani tudom.
Amint egy szeptember eleji szombat délutánon a József utcán sétáltam, a város megszokott hangjait elnyomta egy helikopter, ami a házak felett figyelte az tömeg mozgását. Nemsokára a József körút sarkára értem, ahol a rendőrség elterelte a forgalmat. Mintha a városnak kellemetlen…..
Az állami kiadások ellenőrzése, a korrupció felszámolása. Az államhatalmi ágak függetlenségét biztosító és ellenőrző mechanizmusainak módosítása. A közvetlen demokrácia működését elősegítő eszközök megerősítése, és egyszerűsítése. Tisztességes, stabil és…..
   ***  A konferencia délelőtti szekcióiban az általános iskola és a középiskola két-két kiemelt területéről szóló előadást halhattunk. A konferencia nyitóelőadását Dr. Herczog Mária tartotta a koragyermekkori fejlődésről. Az előadásból kiderült, hogy…..
Ahogy közeledik húsvét hétfő, egyre többen szidják az alkotmányt, ezerféle érvet felsorakoztatva. Sok jobboldalinak azonban csak annyi jön át, hogy Orbán már megint antidemokrata, és minden, amit csinál, rossz. Ez az állítás sajnos részben jogos: sokan csupán addig jutnak, hogy…..
Publius Európa újrafölfedezése 2011.04.12 10:55:00
A magyarországi helyzet változatlan. Talán nem is kell túl távoli perspektívából tekintenünk önmagunkra, mint nemzetre, hogy az egyre gyorsabb ütemű lassulás élményét tapasztaljuk. A rendszerváltás nem hozta el a felszabadulás élményét, a társadalmi átalakulás lendülete…..
Az előző két alkalomhoz hasonlóan most is a hatalmi ágak szétválasztásával foglalkozunk. Jelen írásban az országgyűlési választási rendszer egy lehetséges átalakításáról lesz szó, ami ellensúlyozná a prezidenciális rendszerből eredő formális hatalomkoncentrációt,…..
Az arab világ megmozdulásai és különösen a líbiai polgárháború számos megválaszolandó kérdést vetett fel. A válaszadás az atlanti közösség feladata lenne, elsősorban az Európai Unióé. Egyelőre azonban még a kérdések felvétésére sem igazán került sor.  Emellett…..
Szajid Kutb (máshol Sayyid Qtb, Sayed Qtb, illetve Kotb) 1906-ban, Egyiptomban született. Apja földtulajdonos, a politika iránt élénken érdeklődő falusi ember volt, aki heti rendszerességgel tartott összejöveteleket, melyen a helyiek az aktuális eseményeket vitatták meg, illetve a…..
Publius Feri, segíteni kell 2011.01.31 13:58:00
Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért csoport második kossuth téri tüntetésén énekelte a dalt Kardos-Horváth János – feltehetően, hogy görbe tükröt mutasson mindazoknak, akik kétségbe vonják a pártok nélküli politikai tüntetések létjogosultságát. Magyarországon…..
AlerTomi 2011.02.01 18:14:24
Ervin!

Nagyon jó, hogy végre felmerül a civil demonstrációkon való politikusi jelenlét kérdése egy más szemszögből is.

Jómagam két decemberi demonstráció megszervezésében működtem közre. Mindkét esetben a politikus-mentesség követelménye volt az egyik legfontosabb szempont a szervezők fejében.

A következőket gondolom a miértekről.

Nyilván badarság valamiféle univerzális igazság jegyében mindig, minden esetben távol tartani a politikusokat a civilek által rendezett politikai eseményektől. Hiszen vannak olyan helyzetek, témák, ahol kifejezetten jó, ha jobb és bal is képviselteti magát.

Néhány állítás:
1. Fontos látnunk, hogy a mai Magyarország egy mélyen posztkádári társadalom, melyből hiányoznak a kisebb-nagyobb szabad közösségek, társulások.
A Fidesz polgári körei, vagy a Demokratikus Charta azért elszomorító jelenségek, mert így-úgy, de mégiscsak elfojtottak potenciálisan alulról és organikusan szerveződő közösségeket. Nem biztos, hogy rossz szándékból, de mégsem önzetlenül, saját érdekeiket figyelmen kívül hagyva. Mert nem az a baj, hogy vannak ilyenek mozgalmak, hanem az, hogy ezeken kívül nincs semmi politikai.

2. Baromi fontos, hogy amikor civil szerveződésről beszélünk, ne csak hippis, fához kikötözős, biciklis felvonulásokra asszociáljunk. Megfontolva szinte minden lépést, elfogadva a politikai adottságokat és kereteket (leginkább a politika természetét), komoly esély mutatkozhat jelenleg arra, hogy ez a kép megváltozzon.

3. A dolog kézenfekvőbb része, hogy a Fidesz „társadalmi” ellenzékének egy nagyon kemény küzdelmet kell megvívnia egyrészt a parlamenti ellenzékkel, másrészt annak holdudvarával is. Nyelvében, világképében, gondolkodási sémáiban és reflexeiben sajnos egy régi világról van szó. Minden erővel küzdeni kell azért, hogy ezek a szerveződések valóban függetlenek (nem semlegest írok) legyenek.
Az előző 2 ciklus szocialista és szabad demokrata képviselőit és támogatóit komoly felelősség terheli ezért a kétharmadért. Így egy párezres tüntetésen nem szívesen tüntetsz velük. Egy ötszázezres tüntetésnél már más a helyzet, akkor már kevesebb eséllyel találja meg őket a kamera és teljesen más jelentőséggel bír jelenlétük is. Nem riasztó, hanem érdektelen. Most még nem az.

4. Az egyetemisták által szervezett megmozdulásokon kifejezetten a rendszerváltozás után felnőtt generáció volt a "célközönség". Tapasztaltuk milyen is az, amikor a Demokratikus Charta - jó szándékúan talán - besegít a szervezésbe...

5. Végül csak annyi, hogy egyelőre senki sem tudja, kinőhet –e ebből bármilyen – intellektuálisan is komolyan vehető – szabadságpárti (liberális…?) mozgalom.
Ez politikusokkal nem fog menni.

Adler Tamás