Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nagy Eszter Mària

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Filmklub Az állampolgár 2019.04.13 11:15:11
Az állampolgárság sokkal többet jelent a hivatalos elismerésnél, papíroknál: emberi viszonyokat, összetartozást és közösséget, de ugyanígy benne van a menekülés, a harc a hivatalokkal és a küzdelem az előítéletekkel. Ahhoz, hogy mindez érzékelhető legyen, szembesülnünk kell saját hazánk…..
Nagy Eszter Mària 2019.05.17 10:37:18
Nagyon jó, hogy készült egy olyan film is, ami nem arra megy rá, hogy az emberekben a félelmet keltse egy menekültről, hanem tényleg a valóságot próbálja bemutatni. Biztos, hogy nagyon sok ismerősömnek ajánlanám a filmet, akik nincsenek is tisztában a menekült szóval sem. Hogy ők nem azért keresnek másik országot, mert annyira szeretnének, hanem mert nincs más választásuk.
Érdekes volt nezni, hogy milyen teszteken kell valakinek átmennie ahhoz, hogy megkapja a magyar állampolgárságot. Biztos vagyok benne, hogy a már itt született magyaroknak több, mint a fele nem is értené a kérdéseket. De szerencsére Wilson útjába sodorta Marit, aki alaposan felkészítette őt a vizsgára, majd egxmásba is szerettek. De sokan ezt sem tudták megérteni, Marit nagyon sokan támadták, még a saját testvére is. Nem tudta elfogadni, hogy akit szeret, más a bőrszíne. A történetben azonban feltűnik egy menekült nő is, akit Wilson mindenki elé helyez, valószínűleg mert tudta, hogy milyen nehéz is lehet elhagyni egy országot, és mi miatt hagyhatta el. Minden áron próbálta védeni őket, azonban Mari elárulta őket és visszaküldték. Így Wilson mindenkit elveszített az életében és tovább is ment Ausztriába. Hiába kapta meg akkor már az állampolgárságot, nem ért semmit, ha már nem volt, akit szerethet vagy szeresse őt.
Jó lenne, ha többen ismernék ezt a filmet, biztosan megváltozna valamennyire a véleményük, ha még nincs teljesen átmosva az agyuk a média által.
Filmklub Káin gyermekei 2019.05.08 18:01:02
Három kamasz, akik büntetésüket töltik a fiatalkorúak börtönében Magyarországon, a nyolcvanas években. Három gyilkosság, amiért megbüntették őket. Majd eltelik harminc év, és az egykori kamaszok újra a kamera előtt ülnek, visszatekintve egykori önmagukra. Ki lehet-e törni, vagy az ifjúkor bűnei…..
Nagy Eszter Mària 2019.05.14 12:56:58
Elég vegyes érzelmeket váltott ki belőlem a film. Az elején, ahogy néztem, nem annyira éreztem, hogy sajnálnom kene a szereplőket, mert hiába voltak meg “gyerekek”, amikor elkövették a bűnt, attól függetlenül az ő döntésük volt, hogy most megteszik vagy keresnek egy másik lehetőséget. Nagyon meglepő volt, hogy a régebbi felvételek bevágásánál pedig nem sok megbánást lehetett érezni a gyerekek arcán.
Érdekes volt azt is látni, hogy felnőtt korukban hogy tudtak továbblépni az eseményeken. Volt, aki szeretett volna dolgozni, új életet kezdeni, azonban mindig megjelentek a rendőrök, hogy elmondják a múltját. Nem voltam és nem is leszek az ő helyzetükben, de szerintem ha nagyon szerettek volna, lett volna azért lehetőség arra, hogy kilépjenek a régi életük árnyékából és elmenjenek dolgozni, esetleg családot is alapításanak. Bár ez tényleg nagyon nehéz, nagyok sok erő kell hozza.
A film végére azonban teljesen másként lattam már a három férfit. Mindhárman rossz körülmények között éltek, a csaladjuktol pedig nem kaptak meg azt a gondoskodást, biztonságot, ami a családot azzá teszi, ami. Volt, akit el is árult a családja. Egy gyermek életében ez hatalmas törés, hogy a biztosnak hitt pont az életében valójában nincs ott és egyedül van a világban. Ezek a gyerekek el voltak hanyagolva, lelkileg, volt akit fizikailag is bántottak. A bantalmazottbol pedig előbb utóbb bántalmazó is lesz. Sajnos tényleg nem tehettek arról, hogy ők ilyenek lettek, de most meg tehetnének azért, hogy ebből meritsenek és ez egy rossz példa legyen előttük, hogy mit kell másként csinálni.
Filmklub 2019.02.20 10:38:59
Lehet-e kísérletezni a társadalommal, egy csoporttal vagy egy osztállyal akkor, ha az szükségképpen befolyásolja az életüket és gondolkodásukat? Meddig mehet el a pedagógia egy jelenség bemutatásában és érzékeltetésében? Vajon mi magunk mennyire lennénk fogékonyak egy hasonló manipulációra?..
Nagy Eszter Mària 2019.03.10 16:19:14
Nagyon elgondolkodtató film. Érdekes volt nézni, hogy milyen könnyen alakulhat ki diktatúra, úgy, hogy sokan észre sem vették, ami körülöttük történik. Lehet, hogy mi is ilyen helyzetben vagyunk az iskola, a politika által, csak mi sem vesszük észre. Ami nekem nem tetszett a filmben, hogy a végén csak a tanár úré lett a felelősség és mindenki végignézte, ahogy őt viszik el a rendőrök. Pedig ő kezdetben ezt az egész témát nem szerette volna project héten és azt sem szerette volna, hogy ennyire eldurvuljon a helyzet. (Bár sok mindenről nem is tudott) Én főként a gyerekeket és a szüleiket vontam volna felelősségre, mivel mindenkinek volt szabad akarata, sőt Karo például látta, hogy mi történik és ki is szállt belőle. A gyerekek pedig a szüleiknek részletesen el is mesélték, ami az iskolában történt, csak figyelniük kellett volna a gyerekeikre és szeretni őket főként, mivel azért is kovácsolódott ennyire össze a hullám, mert mindenki szeretetre és elismerése vágyott. A film végén Tim öngyilkossága is a szülőkből gyökerezett ki szerintem. Ezért szerintem nem csak a tanár úré a felelősség. Érdekes lenne megnézni, hogyha a film még folytatódott volna, akkor mi történt volna benne. Mennyire maradnak meg a kialakult társaságok, mennyire figyelnek ezt követően oda egymásra és ki hogy viseli a történteket. Minden esetre nagyon mély nyomott hagyott bennem a film, még hetekkel a megnézése után is sokat gondolkodok rajta.