Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tomate

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem a kerékpárosokat érintő háromnapos razzia eredményét veszi alapul a rendőrség a bringások ellenőrzését érintő döntéseknél. A 2013. július 13-16. közötti razzia eredményéről kiadott hivatalos statisztika szerint az ellenőrzött 446 kerékpáros közül csak egyetlenegyet…..
tomate 2013.07.25 17:05:03
Furcsállom az egészet, ugyanis a hatályos KRESZ szerint alkohol fogyasztása után, ha a kerékpáros a jármű biztonságos vezetésére alkalmas állapotban van (nem mattrészeg) és nem főútvonalon halad, szabad közlekedni.
Idézet:
"4. § (1) Járművet az vezethet, aki

a) a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott, érvényes engedéllyel rendelkezik, és a jármű vezetésétől eltiltva nincs;

b) a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, továbbá

c) a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol.

(2) A jármű vezetését az üzemben tartó nem engedheti meg, illetőleg a vezető nem engedheti át olyan személynek, aki az (1) bekezdésben meghatározott feltételeknek nem felel meg.

(3) Az (1) bekezdésben említett engedélyt a vezetőnek vezetés közben magánál kell tartania.

(4)5 Az (1) bekezdés b) pontjában foglalt feltétel fennállása esetén - a főútvonalon kerékpározás esetét kivéve - a kerékpárosra nem kell alkalmazni az (1) bekezdés c) pontjában meghatározott korlátozást."

A lámpára vonatkozó rész is érdekes, mert lámpa nélkül csak korlátozott látási viszonyok között nem szabad közlekedni.
Idézet:
"54. § (6) A kerékpárral éjszaka és korlátozott látási viszonyok között abban az esetben szabad közlekedni, ha a kerékpáron vagy a kerékpároson

a) előre fehér-, hátrafelé piros színű, folyamatos vagy villogó fényt adó lámpát és fényvisszaverőt helyeztek el, és

b) lakott területen kívül kerékpáros fényvisszaverő mellényt (ruházatot)visel."

Mit ellenőrinzek akkor és miért büntetnek?
Öngyilkos kísérletet követtem el a legutóbbi kétnapos összetartáson. Gondoltam, mégiscsak hét magas beosztású, vérprofi szerkesztő ül a társaságban, tartok egy kis vetített képes sajtónyelvi eszmefuttatást, hátha érdekli őket.A powerpointos majomkodás első…..
tomate 2009.01.27 10:54:51
Örömmel olvastam a posztot, egy régóta homályban lévő kérdést feszeget: mi a helyes magyar szórend? Elvileg sokféleképpen mondhatunk egy mondatot, különféle szórenddel, a magyar amolyan szabadszórendes nyelv, ellentétben sok más európai nyelvvel.

Néhány ponton vitatkoznék azonban. A címek szórendjénél egy fontos szempontot kihagy a szerző, mégpedig azt, hogy a figyelemfelkeltésen túl a cikkcímeknek feszültséget, azaz érdeklődést kell kelteniük, valamint hogy egyfajta felkiáltásként kell hangozniuk.
"Öt gyárat zárat be az Intel.” Egy utcai újságárus kurjongatásaként hallom a fülemben. Sehogy nem hangozna, nem is figyelnék oda, ha valaki azt hajtogatná a flaszter közepén, hogy "Az Intel öt gyárat zárt be". Na és? Gondoljuk meg, ha egyszerűen felkiáltunk, mert örülünk valaminek vagy éppen felháborodunk, hasonló "kicsavart" szórendet alkalmazunk!
"Három ötöst adott a tanítónéni Pistikének!"
"Gipsz nélkül engedték ki a kórházból Józsefet!"
"Női hajcsatokat lopott a tolvaj"
"Majdnem elgázolta a gyermekeket az autós a zebrán!"

A stílusról és magáról az írásról.
1. Nem szerencsés ennyi, sokszor erőltetett módon is megjelenő idegen kifejezést használni. Az igenév igenév és nem infinitívusz. Ne attól legyünk már tudományosak, hogy sok nehezen érthető szót pakolunk a mondatunkba! Egy remek film egyik jelenete ugrik be erről: "Maga magyar?" "Igen" "Biztos ez?" "Sicher!" "Beszéljen már magyarul, ha egyszer magyar!"

2. Sajnos ebben a cikkben sem nélkülözhetjük a magyartalanságokat és a helytelen írásmódot. Nincs sok - az index egyéb cikkei nem egy esetben hemzsegnek hasonló hibától -, de mutatóban találtam párat.
- "informatív, mondat szerkezetű címeiről" Mióta írjuk külön a "mondatszerkezetű" szót? A "forró csoki hangulat"-nál egy fokkal jobb azért, de ez is bántja a szememet.
- "A kontrasztív topikos mondat a semleges, lapos prozódiájú mondat állítása (vagyis hogy a topik jelöltjére igaz a kommenttel közölt állítás) mellett, tartalmazza azt az implikatúrát is, hogy létezik legalább egy olyan alternatív topik (Sanyi), amire a komment nem igaz (nem írta meg a cikket)." Mit keres a vessző a "mellett" után? Mit akarunk mitől elválasztani? Nem külön részmondat, csak egy hosszú mondatrész vége az a pont. Tipikus hiba, de kerülendő.
- " A fókuszos mondat azt állítja, hogy az az állítás, amit a komment fókusz utáni része és a topik kifejez, a szóba jöhető (releváns) személyek, tárgyak, helyek vagy időpontok közül kizárólag a fókuszban álló kifejezés által megnevezettekre igaz." Az az állítás, ami? Tessék? Amely. Maradjunk ebben: ha határozott névszóra utalunk, "amely" a helyes.

Néhány évvel ezelőtt anyukám egyszer csak megkért, hogy mossam le a hűtőszekrényt. Álltunk a konyhában, ő a főzéssel volt elfoglalva, én meg épp arra jártam, úgyhogy megragadta a kínálkozó alkalmat. - Jó, de mivel? – tettem fel a logikus kérdést. - Szódás vízzel…..