Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vucsics.Krisztián

69 bejegyzést írt és 110 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nagy jelentőségű elsőfokú ítélet született a Kolosy téri motorosgázolás ügyében: a bíróság első fokon jogos védelemnek minősítette az őt kirabló motoros üldözését és világosan kimondta, hogy ebben az esetben a baleset kockázatát a jogtalanul eljáró fél, tehát a tolvaj viseli. (kép innen) Amire…..
A minap egy érdekes vitába csöppentem ("Startup vállalkozók" Facebook-csoport) az önvezető autók jövőjéről, melyben többen is az elterjedés akadályának tartották a kérdés jogi tisztázatlanságát. De vajon tényleg olyan nehéz kérdés ez?! (kép innen) Nos, álláspontom szerint olyannyira nem, hogy…..
Vucsics.Krisztián 2016.01.12 22:51:08
@LuxiMFP: vallásszabadság van :-) éppenséggel lehet a jogi kérdések tisztázatlanságában is hinni, ha erre van igényed
Elkezdtem írni egy részletesebb elemzést a fagyállós gazda elsőfokú ítéletéről, de közben kijött az Indexen egy, az első "gyorsjelentésnél" sokkal pontosabb és részletesebb cikk. Mivel az újságírónak eleve sokkal több információja volt, mint nekem, és teljesen egyetértek a…..
VK blog Vogalonga 2015 - Timelapse 2015.05.30 14:59:48
Életem első timelapse videója, a velencei Vogalonga fesztiválról, ahogy egy sárkány látja. Zenével! ..
No nem mint ha egy olimpiai bajnok pont az én védelmemre lenne rászorulva, de a hétvége „soha nem voltam fideszes” belpolitikai történése egy fontos problémára is rámutatott – és ez nem az „árokásás” meg a „megosztottság”, hanem valami egészen más. (kép…..
Vucsics.Krisztián 2015.05.11 21:41:54
@dr. mesterseges szinezek: "Arról van szó, hogy senki semmilyen teljesítménnyel nem lehet simulékony és vélemény nélküli, sőt (...)" -- ööö, izé, lehet, hogy lemaradtam valamiről, de nem pont onnan indult az egész paláver, hogy nagyon is volt/van véleménye az istenadtának? :-)
Vucsics.Krisztián 2015.05.12 07:51:48
@keményen drogozó kisember: kicsit próbáld meg visszafogottabban előadni légyszi... kösz

a cigányozásért jóindulatom jeléül most csak sárga lap, de ha nem hagyod abba, kénytelen leszlek kivágni innen :-(

a sporteredményeinek a fikázásával csak magadat égeted, egy átlagember egy élsportoló egyetlen edzését nem tudná végigcsinálni... az olimpiára pedig már kijutni is keveseknek sikerül, nem hogy megnyerni

miniszterek: Járai és Chikán is a saját pályájukon elért sikerek után lettek miniszterek, akár csak Pálinkás, Hámori vagy éppen Réthelyi -- nem azt állítom, hogy ettől automatikusan jó miniszterek lettek, csak azt, hogy előrébb voltunk velük, mint a seggnyaláson kívül semmiféle civil teljesítményt fel nem mutatott Szijjártóval meg Lázárral
Vucsics.Krisztián 2015.05.12 11:52:19
@bekerült: "Pont azért írtam ezt, hogy amikor egy példakép leteszi a garast, azzal, hogy az adott politikussal egyetért, azzal maga választja azt, hogy a másik tábor számára megszűnik példakép lenni!"

azt értem, hogy ez így van, csak éppen azzal nem értek egyet, hogy ennek így kell lennie... szerintem ez egy kifejezetten káros jelenség, és ezt próbáltam a posztban érvekkel alátámasztani

ha jó minőségű politikát akarunk, akkor a politikát vonzóvá kell tenni a jó arcok számára, az viszont nem fog menni ezzel a stílussal

"Mindenkinek vállalni kell a saját tetteiért a felelősséget !"

ebben kétségtelenül igazad van
Blogunk történetének első közkívánatra születő posztja következik – nem sok kedvem volt foglalkozni a témával, de annyi helyről „jött szembe”, illetve annyi helyen tárgyalják a történteket, hogy „muszáj volt”. A büntetőeljárás mindenesetre – ha feljelentés…..
Vucsics.Krisztián 2015.04.30 21:03:37
@fagzal: köszönöm, egyetértünk
Igyekszem jogi eszmefuttatásaimat a politikai ügyektől távol tartani, a minapi gyöngyszem mellett azonban már az esküdtszék sem mehet el szó nélkül: "A CÖF feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, mivel a magyar törvények szerint nem csak a korrupció büntetendő, hanem az is, ha…..
Vucsics.Krisztián 2015.04.18 20:08:49
@delejezoe: :-)
Bár a sorozatos pincefeltöréseket általában megússzák a tolvajok, ez nem mindig van így: a minap egy betörő bor helyett fagyállót zsákmányolt és pár napon belül meg is halt, további öt ember pedig kórházba került. (Index-cikk itt.) (kép innen)  A cselekmény jogi…..
Vucsics.Krisztián 2013.11.06 12:08:27
@xGéza: ehhez nem értek, de köszi a kiegészítést.

Ezek hol vannak egyébként szabályozva? Ha nem nagy gond, tudsz egy linket betenni? Köszönöm!
Vucsics.Krisztián 2013.11.10 12:20:06
@bankvezér: valóban van olyan előírás a Be-ben (büntetőeljárási törvény), hogy a beismerő vallomástól függetlenül az egyéb bizonyítékokat is be kell szerezni, de ettől még érvényes az amcsi filmekből ismert "joga van hallgatni, de amit mond, felhasználható ön ellen" is.

Amit a legújabb hírekben olvastam, hogy "csak ráijeszteni akart", az egy eléggé életszerű eset lehet, erről írtam is fent, mint lehetőségről. Ha így lenne, az a halált okozó testi sértést alapozza meg, jó néhány enyhítő körülmény fennállása mellett.

De persze ezek még mindig csak tippek, meg kell várni a szitu teljes tisztázását, egyelőre mindannyian a sötétben (na jó, félhomályban) tapogatózunk. :-)
Vucsics.Krisztián 2015.04.18 20:07:22
@Akos75: nem teljesen jók a párhuzamok :-) de értem, mit akarsz mondani. Alapvetően vannak szabályok az ilyen kockázatos dolgokra (veszélyes állatok tartása, mérgekkel való ügyködés) amelyek alól nem mentesülsz önmagában azon az alapon, hogy "a te kerted".

Egy jó gondolati mankó,, ha azt megnézed, hogy egy arrafelé váratlanul, de jogszerűen járó idegent (pl. a nálad vendégeskedő barátod kisgyerekét vagy éppen a szomszéd ház oltásán dolgozó tűzoltót, a te rosszullétedhez kihívott mentőt) érhet-e baleset a tevékenykedésed nyomán. Ha igen, akkor _valószínűleg_ felelősségre vonható vagy, de legalábbis nem túl jó esélyekkel indulsz.
Bő két évvel ezelőtt történt a Kolosy téri motorosgázolás, amiről jelen blog hasábjain is értekeztem már: egy autós az őt a piros lámpánál kirabló motoros után eredt, rövid üldözés után utol is érte és elütötte. Saját akkori elemzésemben kissé extravagánsan, de…..
Szeretném hinni, hogy a mai eseményekkel az igazságszolgáltatás eljutott a mélypontjára, a teljes és totális működésképtelenség és csőd állapotába, és innen már csak felfelé vezet az út, de tartok tőle, hogy tévedek: a "szigetszentmikósi gyerekkínzók" néven hírhedtté vált házaspárt első fokon…..
Vucsics.Krisztián 2015.02.25 10:42:03
@cukkmukk: hát ez az... itt egy bírói ítélet, elvileg a véglegesség szándékával készítve (arra nem lehet alapozni, hogy "majd a másodfok"...), és nem tudunk megnyugtatóan SEMMIT, fogalmunk sincs, hogy mi történt... erre írtam, hogy az igazságszolgáltatás csődje
Vucsics.Krisztián 2015.02.25 10:45:25
@cukkmukk: illetve amit te is említettél: hogy ha nincs megnyugtatóan tisztázva a helyzet, akkor esetleg majd "a népek mit csinálnak ezekkel miklóson. Ha érdemlik, ha nem." :-(
Vucsics.Krisztián 2015.02.26 21:52:08
@cukkmukk: csatlakozom az előttem szólóhoz :-) szóval ha nem csinálták, akkor nem csinálták, de akkor miért lettek megvádolva? Kíváncsi vagyok a folytatásra, szerintem hatályon kívül helyezik az egészet és mindenki vissza a startvonalra. De ez persze csak tipp, ehhez aztán végképp látni kéne a papírokat, hogy ezt meg lehessen ítélni.
A napokban több írás is napvilágot látott a "miért keresnek az osztrákok többet" témájában. Nyitva maradt azonban az a meglehetősen fontos kérdés, hogy hogyan lehetne neked is annyit keresned, mint a sógoroknak - pedig a megoldás a lábad előtt hever.   (kép innen) De…..
Vucsics.Krisztián 2015.02.18 23:46:29
@Kard: tök igazad van :-) csak mivel ez egy az egyben benne van az eredeti cikkben, nem akartam megismételni

engem az érdekelt, hogy ki mit tehet saját maga (anélkül, hogy a többiekre, előnyösebb környezetre kéne várnia), ha osztrák fizetésre vágyik -- ehhez "mindössze" annak megfelelő értéket kell előállítania
VK blog Kurvák vs. informatikusok 2014.01.30 22:32:13
A minap egy állásajánlat kapcsán elgondolkodtam, mi is tulajdonképpen a különbség a fenti két mesterség gyakorlói között. Például: az egyikben többségben vannak a nők, míg a másikban a férfiak ööö... ööö...  Azt hiszem, a másik irányból megközelítve jobban…..
Vucsics.Krisztián 2014.01.31 07:55:20
@Baracskai Zoltán: köszönöm!

Az idézettben (sic!) a lényeg szerintem - mint az életben amúgy is, ld. mentoros cikk pár hete, eggyel lejjebb - a "megpróbálom". Talán ez a poszt is azért született, mert én is megpróbáltam és mostanában sikerült is.
Vucsics.Krisztián 2014.09.22 20:41:05
@diszkriminans: :-) na igen
VK blog Négy jó írás 2014.04.16 22:06:00
Négy jó írás. Ha egyszer valamikor valaki majd meg akarja érteni Magyarország 2000 utáni történelmét, ezekkel kezdje. (a kép innen) A négy cikk időrendi sorrendben: A féltudású magyar elit 2007, a szerző "Publius Hungaricus", egyes jólértesültek szerint Uj Péter, mások…..
Alább egy startup-ötlet, "felkínálom népgazdasági hasznosításra". Nekem most sajnos/szerencsére le vannak kötve a kapacitásaim, ezért a közeljövőben nem tudok a szükséges erőbedobással foglalkozni a dologgal, halogatni viszont nem szeretem az ilyeneket. A szolgáltatásra azonban…..
Ami engem illet, azt hiszem ellenék Németországban is, de ma nem rólam van szó, hanem Georgia Scanlonról, aki a Durham Egyetemen tanul franciát, németet és olaszt és Erasmus-hallgatóként egy évet töltött Brüsszelben és Bernben. Mint írja (posztja itt olvasható angolul)…..
Viszonylag sűrűn kapok a fenti kérdéssel, rosszabb esetben állítással e-maileket, Facebook megosztásokat. Döntő többségüket el szoktam intézni annyival, hogy marhaság, de ez a minapi gyöngyszem akkora állatorvosi ló, hogy - a blog szokásos témájától eltérően - megéri kicsit…..
Vucsics.Krisztián 2013.04.04 09:26:57
@xGéza:

"mindkét aláíró felhatalmazott egy harmadikat, és így volt a végén egy aláíró a bank részéről. Ez bizonyára szabálytalan"

Amellett, hogy az egész hozzászólásoddal egyetértek, én még csak ezt a - semmisség szempontjából jelentéktelen dolgot - sem tartom valószínűnek.

A két aláíró ugyanis (gondolom) nem magánszemélyként hatalmazott fel egy harmadikat, hanem ketten együtt, mint a bank, a jogi személy képviselői, a jogi személy nevében -- én ebben semmi szabálytalant nem látok.

De amúgy is a közjegyző szinte biztosan ellenőrizte a képviseleti jogosultságot -- ha mégsem, ennek előfordulása aligha lehet tömeges.

Na mindegy, ez végül is a téma szemőpontjából érdektelen.
Vucsics.Krisztián 2013.04.04 10:57:22
@xGéza: OK, ezen nem veszünk össze
Vucsics.Krisztián 2014.02.14 13:47:01
@rourke1: ez is egy lehetséges értelmezés, kétségtelenül. De lehet az is, hogy CHF-et (stb.) kaptál, amit akár a szemközti arabnál is átválthattál volna forintra. Ha a bíróság csak a kölcsön semmisségét mondja ki (ha kimondja), akkor az a pénzváltást nem feltétlenül érinti.

Az, hogy Ft-ot utalt a bank, ezért Ft jár vissza és punktum, így önmagában semmivel sem megalapozottabb, mint az, hogy csütörtökön utalt, tehát csütörtökön is kell visszaadni. :-)
VK blog Öt akadály 2011.05.10 10:24:00
Re: Az állásteremtés 5 mítosza A munkahelyek teremtése a vállalkozók feladata. (Lásd még: “cipőt a cipőboltból!”) Abban sincs különösebb vita a közvéleményben, hogy a “bérrabszolgaság” helyett kívánatos volna a hazai vállalkozások előnyben…..
Vucsics.Krisztián 2011.05.11 10:56:42
@Akos75: elvonul szülni, visszajön mondjuk három gyerek után, nyolc év múlva. Ezalatt kitenni "természetesen" nem lehet, hiszed Kádárisztánban vagyunk. Az első dolog, hogy kifizeted a nyolc év alatt felhalmozott úgymond "ki nem vett" szabadságát (nyolc év szabadság után!!!), ami nagyságrendileg nyolchavi fizetés.

Mindezt a semmiért, pontosabban ugye büntetésként, amiért fel mertél venni nyolc évvel azelőtt egy fiatal nőt alkalmazotti státuszba.
Vucsics.Krisztián 2011.05.12 20:12:34
@greenbamboo: ezt most így fejből nem tudom végigvezetni, de valami olyasmi a "logika", hogy
1.) amíg otthon van, nem lehet kitenni
2.) ha munkaiszonyban van, akkor jár neki a szabadság
3.) ha nem tudta kivenni a szabit (WTF?!) akkor miután visszajött, jobb híján ki kell neki fizetni.

Lehet, hogy természetben is kiveheti fizetett szabiként, ezt nem tudom pontosan (nincs még ilyen tapasztalatunk), de a vállalkozás szempontjából mindegy is. Teljesen abszurd a doog, ezt jól látod.
Vucsics.Krisztián 2014.02.02 23:26:26
@Deak Tamas: az tök ugyanaz, a cég fizet hónapokig, miközben a t. munkavállaló nem dolgozik
A találós kérdés megfejtése a görög mitológiából Mentór, de nyugi, én is úgy gugliztam ki. Egyik alma materem, a Schönherz Kollégium felkérésére veszek részt mentorprogramjukban, melynek lényege, hogy régebben végzett, azóta többé-kevésbé befutott (de…..
Nagy port vert fel az annak idején már itt is említett Rezesová-ügy elsőfokú ítélete, köszönhetően elsősorban annak, hogy a vádlottat kiengedték az előzetes letartóztatásból és így ha nem is teljesen szabadon, de mindenképpen bilincs nélkül távozhatott a fegyintézet helyett…..
Vucsics.Krisztián 2013.11.27 23:02:52
@Folyami Géb: köszönöm a pontosítást, ezt nem tudtam.

Illetve mindenkinek köszönöm a kulturált kommenteket, a téma felkavaró mivoltához képest igen visszafogottak voltatok, respect!

Egyetlen kommentelőt (és egy rá érkezett választ) kellett csak kitiltanom, ráadásul most így visszagodolva lehet, hogy azt se kellett volna :-) de most már mindegy, eljárt a kezem, bocs.
Vucsics.Krisztián 2013.11.29 12:04:59
@Mr. Közbiztonság Szilárd: értem az indulataidat, de két dolgot szerintem még ekkor is meg kell próbálnod elfogadni:

1.) az, hogy mikor lesz jogerős ítélet, az NEM a vádlott felelőssége, hanem az államé; ha úgy gondolod, hogy túl sokat tölt jogerős ítélet nélkül, könnyített körülmények között, házi őrizetben (ami egyébként valóban beszámít, de csak 1/3 arányban, és aminek hosszát még megtippelni sem lehet most!) akkor azért ne a vádlottat hibáztasd

2.) az, hogy egy büntetőeljárás során a lehető legteljesebben derítse fel a bíróság azt, hogy mi történt, beleértve a lehetséges enyhítő körülményeket, bármennyire is ellenszenves a vádlott, az a XXI. században alapvető követelmény. Ahol nincs ilyen, azokból az országokból jellemzően MENEKÜLNEK az emberek, nem véletlenül. Az például, hogy 200-zal ment volna, semmilyen szinten sem bizonyított, Te magad is említed, hogy lehet, hogy kevesebb volt.
VK blog Mikroösztöndíj 2013.08.04 21:55:40
 „Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik.” (Széchenyi István) Van egy kis füzetem, amiben gyűjtöm az úton-útfélén eszembe jutó ötleteimet. Most egy szabad hétvégém is akadt, úgyhogy leporoltam az egyiket – erről szól ez a bejegyzés. Az…..
Vucsics.Krisztián 2013.08.05 10:01:39
@lakota: miért pont ez működne hatékonyan? :-( Az államot nyilván távol kell tartani, ha jót akarunk. Mndenesetre köszönöm a linket!
Vucsics.Krisztián 2013.08.14 18:44:51
@zuulululu: koszi, megneztem, lehet benne fantazia

mondjuk osszessegeben ott elegge masrol volt szo, ha jol vettem le
Pár napja hazafelé autókázva leesett a tantusz, hogy mi az, amit kivétel nélkül minden HR-es rosszul csinál, amikor álláshirdetést ír ki... és ami miatt egyetlen kvalifikált érdeklődő sem jött a múltkoriban a Facebookra post-olt több, mint tuti álláskiírásaimra. Tök…..
Vucsics.Krisztián 2013.07.12 10:30:42
@Robert Noel Danahi: köszönöm szépen a visszajelzést!

A tegezésre annyi a magyarázat, hogy ezt a blogot elsősorban magamnak illetve az ismerőseimnek írom, így automatikusan ez (és a "haverkodói stílus") jött a számra, illetve az IT-s területen egyébként is eléggé elterjedt. Egy nagyobb publikumnak menő, konzervatívabb területen vadászó hirdetés esetén persze jogos elvárás lehet a visszafogottabb hangnem.
Vucsics.Krisztián 2013.07.15 00:06:03
@Don Andrea: köszönöm szépen!
VK blog 112.500 Ft 2010.01.22 11:41:00
Ennyit szeretett volna tőlem a minap a  Kupper-maffia  Centrum Kft. beszedni, mert úgymond mozgássérült helyen parkoltam.A problémáim ezzel mindösszesen:1.) Nem parkoltam tiltott helyen - a tábla két roki-helyet tart fent, én olyan sacc 8 méterre állhattam a táblától. Az…..
Vucsics.Krisztián 2013.06.24 00:02:29
@Bromden főnök:

A pótdíjazással egyelőre semmi.

:-)

Az AB-beadványt két évig fektették, majd 2012 elején az új tákolmány hatályba lépésekor az összes addig elszabotált beadvánnyal együtt kukázták. (Az új tákolmány eltörölte az actio popularist, azaz hogy bárki csak úgy az AB-hez fordulhatott.)

:-(
VK blog Egy sztori Horn Gyuláról 2013.06.22 22:57:18
Egy sztori Horn Gyuláról, 1996. május 1., de az előzmények valamikor február környékére nyúlnak vissza: (hosszú) Friderikusz akkoriban kezdett befutni és az akkor műfajalkotó Friderikusz-show mellett belekezdett egy komolyabb műsorba is, "másképpen beszélgetek" (asszem) címmel.…..
Ismét egy nagy port felvert eset: egy autós az őt a piros lámpánál kirabló motoros után eredt, rövid üldözés után utol is érte és elütötte. A Velvet cikke szerint: Bajosan lehetne jogos önvédelem a Kolosy téri motorosgázolás December 7-én egy toyotás elcsapott  egy…..
Vucsics.Krisztián 2012.12.29 00:02:26
@MLaca: köszönöm az elismerést! Ugyanakkor ez a "minden jogáról lemond" azért nyilvánvaló túlzás... -- a SZÜKSÉGES mértéken túlmenő bosszú (sarkított és kissé demagóg példával: egy boltból csokit elemelő gyerek lepuffantása) nem elfogadható.

Itt sem állna meg a szükséges mérték, ha mondjuk egy 40 tonnás kamionnal gázolnak át a pirosnál álló motoroso(ko)n... a rendőrségi gyanúsítás (közúti veszélyeztetés) azonban arra utal, hogy a tolvaj halála nem szándékos következmény volt.
Vucsics.Krisztián 2012.12.29 00:20:21
@Robinzon Kurzor: ebben az esetben TETTENÉRÉS történt, még ha nem is a tipikus fajtából való... hiszen a tolvajok eleve úgy tervezték a lopást, hogy a tettenérés dacára el fognak tudni menekülni. Az, hogy a tetten ért tolvajt megengedett a lopott dolgok visszaszerzése céljából üldözni, nem lehet vita tárgya.

Az, hogy "a bűncselekmény" vagy "a támadás" volt-e bevégezve, ebben az esetben - szerintem - szinonimák! A Btk. szóhasználata a "támadás" ellen, itt konkrétan a "javak ellen intézett támadás" ellen engedi meg a jogos védelmet, de ez csak azt jelzi, hogy a nem feltétlenül kell konkrétan bűncselekménynek (önálló deliktumnak) lennie a jogtalan támadásnak.

Ha jól értem a gondolatodat, te tulajdonképpen a lopás (mint bűncselekmény) folyamatán belül különítesz el támadó és "nem támadó" szakaszokat. Ez szerintem nem jó értelmezése ennek a szakasznak; én a javak ellen intézett támadást mindaddig nem látom befejezettnek/bevégzettnek, amíg a sértett üldözi a tolvajt.
Régen szórakoztam már ilyen jól egy alapvetően nehézkes témáról olvasva, de Krisztián írása nem csak informatív, hanem igazán vicces is, úgyhogy melegen ajánlom. Nem csak a Németországba költözőknek, hanem mindenki másnak is, mert az alapelv (az ügyintézés útvesztői)…..
Vucsics.Krisztián 2012.12.07 11:41:16
@Ann1294: "Ismerosek az E106-ot kertek ki az egeszsegbiztositotol es azt adtak le az otthoni TB-nek igy teljes ellatasra jogosultak othon, nem csak az EU-s kartya alapjan surgossegire."

Ez akkor lehetne, ha külföldön nem lenne lakóhelyem (mert mondjuk Bécsbe ingáznék Mosonmagyaróvárról) -- de mivel Németo-ban van lakóhelyem és ott is dolgozom, ezért főszabályként német biztosításom van, ami Magyarországon ill. más EU-tagállamban csak sürgősségi ellátásra jogosít.

De a lényeg nem is ez, hanem az, hogy az otthoni TB ne csesztessen, hogy miért nem fizetek otthon -- a német biztosítás igazolására szolgál az E104.
Vucsics.Krisztián 2012.12.07 11:42:09
@peer chi: köszi :-)
Vucsics.Krisztián 2012.12.07 13:35:02
@SilentDreams: huhh, köszi nagyon, ennek akkor utánajárok a Krankenkassénál -- számomra elég hihetetlennek tűnik, hogy létezzen ilyen, de végül is egy próbát megér :-)