Regisztráció Blogot indítok
Adatok
A Gyűjtő

125 bejegyzést írt és 55 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Milyen egy átlagos matricázás menete? Megveszem a modellautót, ha nem jár hozzá matrica, akkor veszek hozzá egy szettet és több-kevesebb idő alatt felmatricázom az autót. Igazából nem túl érdekfeszítő folyamat egy külsős szemlélő számára, de ami ennek a Tyrrell-nek a történetét illeti az megér egy…..
Bármilyen fura, de a legutóbbi képgalériás bejegyzésem óta egyetlen egy új fotót sem lőttem. Ennek több oka is van. Az egyik, hogy kicsit megcsömörlöttem, mivel ha nem érzem a "bugit", akkor muszájból nem szívesen csinálom, mert az meglátszik a végeredményen is. A másik, hogy időm sem nagyon volt…..
Ezúttal nem egy, nem kettő, hanem rögtön három matricázásnak a történetét fogom megosztani veletek egyetlen egy bejegyzésben. Miért is? Mert úgy éreztem, hogy egyik munkálat sem volt olyan összetett, hogy külön bejegyzést szenteljek nekik. Így viszont több legyet is ütök egy csapásra. Meg is mutatom…..
Annak idején meginterjúvoltam Németh Laci gyűjtőkollégámat és azt terveztem, hogy ezt a sorozatot folytatni fogom, de aztán valahogy az egész a feledés homályába merült. Egészen mostanáig! Popovics Józseffel folytatom a sorozatot, aki szintén lenyűgöző gyűjteményt tudhat magáénak...
A Gyűjtő 2024.03.18 08:21:29
@Mesterséges Geci: Szia! Igen, ezek összerakott modellek/makettek. Sokan nem értik meg ezt a hobbit, amivel nincs baj, mert nem vagyunk egyformák. Viszont hadd öntsek tiszta vizet a pohárba.

Ha nem mi csináljuk saját kezűleg, akkor nincs is értelme? Szóval, ha valaki festményeket gyűjt, de nem ő festette őket, akkor semmit sem ér? Aki akváriumot tart, de nem ő fogta bele a halakat a tóból/tengerből, annak úgy már semmi értelme? Akinek bélyeggyűjteménye van, de nem ő készítette a bélyegeket, akkor az annyit is ér? Arra akarok kilyukadni, hogy attól még lehet érdekes egy hobbi, ha nem is saját kezűleg csinálod.

Játékok? Nem óhhh ezek messze nem játékok. Ezek műtárgyak. Kedvenc csapatunk, versenyzőnk, márkánk miniatürizált változata, ami elfér a dolgozószobában, nappaliban, ahol nap, mint nap megcsodálhatjuk őket. Ha egyszer lesz alkalmad vegyél az egyik kezedbe egy Bburago modellt, a másikba pedig egy Minichamps/Spark/Looksmart modellt. Rögtön megfogod érteni mi a különbség a játékautó és egy kész gyűjtői modellautó között. Ajánlom figyelmedbe a modellpárbaj menüpontot ott tudsz olvasni a témában, hogy milyen különbségek vannak gyártó és gyártó között.

Minden tiszteletem a makettezőké. Egy időben pár egyszerűbb makettet én is összeraktam, de sajnos nincsenek meg bennem azok a készségek, hogy egy komplexebb makettet összerakjak és ezzel sokan vagyunk így. Bár a sajátjaim közül jó néhány autót én matricáztam át, meg van amelyikbe én tettem a pilótafigurát, de ez még messze áll a makettezéstől.

Szerintem picit nézz szét a blogon. Olvass el pár írást és talán így jobban megérted majd, hogy miről is szól ez a hobbi. :)
Legutóbb három és fél éve adtam helyzetjelentést arról, hogyan is áll a Forma-1-es modellautó gyűjteményem. Úgy éreztem, hogy eljött az ideje annak, hogy ismét megmutassam a kollekciómat, valamint beszámoljak a blogon történt változásokról és a tervezett bejegyzésekről...
Michael Schumacher az egyik kedvenc versenyzőm volt, így gyűjteményem kialakításánál az egyik fő célom az volt, hogy megszerezzem a német legenda összes Forma-1-es autóját. Ezt már egy jó ideje sikerült teljesítenem, de még csak most jutottam el oda, hogy írjak is róla. A folytatásban végig…..
A Gyűjtő 2024.02.20 08:10:19
@traktor: Az igen... :O Hát én ilyenről még nem hallottam. Vagyis, hasonlóról már igen. Egyszer egy pasas 2004-es Toyotakat árult az Ebayen, amiknek a hátsószárnya 2005-ös volt. Nem igazán tudtam mire vélni a dolgot, hogy ennek így mi értelme. :)
Mikor megtudtam, hogy Bécsbe költözik a The Formula 1 Exhibition, nem is volt kérdéses számomra, hogy elmegyek-e rá. Valószínűleg ennél közelebb már nem lesz hozzánk, így kár lett volna elszalasztani a lehetőséget. A folytatásban tartok egy kis élménybeszámolót, néhány képpel megfűszerezve, de aki…..
A Renault R23-as felmatricázásával úgy voltam, mint macska a forró kásával. Sokáig kerülgettem, halogattam ennek az autónak a matricázását. Mondjuk emögött külsős tényezők is álltak, hiszen nagyon sokáig sehol sem lehetett kapni normális matricaszettet az R23-ashoz. Miután ez az akadály elhárult már…..
El sem hiszem, de már a 17. részénél tart a modellautós képgaléria sorozatom. Idén ez lesz az első, de egész biztos, hogy nem az utolsó, hiszen bőven van még publikálásra váró képem. Ha nem akartok semmiről se lemaradni, akkor kövessetek be Instagramon. A folytatásban ismételten találkozhattok…..
Az idei utolsó bejegyzésemmel jelentkezem, ami stílszerűen egy toyphotography képgaléria lesz. Az elmúlt időszakban kicsit aktívabb voltam vásárlások terén és megszereztem az első 2023-as Forma-1-es autómat. A főképet látva szerintem nem lesz nehéz kitalálni, hogy melyikről van szó. Ezen kívül is…..
Nem rég írtam egy cikket arról, hogy miért jó 1:43-as modellautókat gyűjteni. Többek között felhoztam azt is érvként, hogy az 1:18-asokkal ellentétben ebben a méretarányban jóval nagyobb a választék. Elképesztő, hogy mennyi Forma-1-es autót adtak ki az évek során a gyártók. Ennek ellenére mégis…..
A képgalériás sorozatom elérte a 15. részt. Bár az Instagramon az érdeklődés jelentősen csökkent, amit nem tudok mire vélni, de addig biztosan folytatom, amíg még van mit megmutatnom nektek. A nyilvántartásom szerint a gyűjteményemből még 81 darab F1-es autóról nincs ilyen képem, azaz még bőven van…..
Kevesen látták még élőben a gyűjteményemet, de a laikusok nagy részének nem az volt az első reakciója, hogy: „jaj, de szuper!”, „vaú…!” vagy hogy „gratulálok!”, hanem az, hogy: „mennyit ér ez?”. Bár nem szeretem ezt a fajta megnyilvánulást, sem ezt a kérdést, de mégis elgondolkodtatott. Nyilván nem…..
Ismét összegyűlt jónéhány kép, így azt hiszem itt az ideje egy újabb képgalériás bejegyzésnek. Hogy mivel is készültem ezúttal? Nos, lássuk csak… Lesz itt Le Mans győztes Ferrari-tól kezdve (nem, nem a 2023-as autó), a klasszikus F1-eseken át, a modern Forma-1-es autókig bezárólag minden, ami…..
Az elmúlt évek világszintű negatív történései kihatottak az életünkre. A saját zsebünkön és bőrünkön érezzük meg, hogy egyre drágább lesz minden és mellette egyre kevesebbet ér a pénzünk. Ilyen esetben pedig mi az, amitől a legtöbb ember megvonja a pénzt? Természetesen a hobbijától. A következőkben…..
Amikor létrehoztam az Instagram fiókomat és elkezdtem megosztani a képeimet nem gondoltam volna, hogy valaha is elérem az 1000 feliratkozót. Márpedig ez a közelmúltban megtörtént, aminek nagyon örülök! Talán azért is érzem felemelőnek ezt a sikert, mert semmilyen elvárásom vagy kitűzött célom nem…..
Egy korábbi bejegyzésemben már kifejtettem, hogy miért szerettem volna annyira megszerezni Alain Prost 1989-es McLaren-jét. Ezzel most nem is untatnálak titeket, ha szeretnétek vissza tudjátok olvasni azt a történetet. Röviden a lényeg az, hogy megelégelve azt, hogy évek óta tartó hajkurászás után…..
Először ez egy rövid gondolatmenetet volt, amit csak egy modellautós Facebook csoportba szántam, de aztán annyira hosszú lett a mondanivalóm, hogy jobbnak láttam, hogy ha egy egész bejegyzést szentelek neki a blogon. EU-n kívülről vásároltam és eléggé megjártam, most pedig elmesélném ennek a…..
Örömmel jelenthetem, hogy a 900. feliratkozó is meglett az instagram fiókomon. Ennek örömére pedig egy újabb képgalériás bejegyzéssel jelentkezem. Továbbra is arra bíztatlak titeket, hogy ha nem akartok a legfrissebb képekről lemaradni, akkor érdemes ott is bekövetni engem. Ha pedig már életjelet…..
Nem rég egy másik városba költöztem át és természetesen vittem magammal a gyűjteményemet is. Közel 350 modellautót becsomagoltam, elszállítottam és utána kipakoltam. Nem volt egy sétagalopp dolog vagy mondhatnám azt is, hogy ezt még az ellenségeimnek sem kívánnám. Munka mellett több, mint egy hétig…..
Immár 11. alkalommal érkezik a Toyphotography képgalléria. Legutóbbi képválogatásos bejegyzésem óta az instagram fiókomon meglett a 700. feliratkozó is és már nincs messze a 800 sem. Ha nem akartok a legfrissebb képekről lemaradni, akkor érdemes ott is bekövetni engem. Ismételten volt olyan képem,…..
Sosem volt még TSM-modellem, pedig csak jókat hallottam róluk. Ennek leginkább az volt az oka, hogy nem sok Forma-1-es autót adtak ki – sokkal inkább az Endurance versenyautók a fő profiljuk – és a többségükbe nem is tettek pilóta figurát, ami nálam eléggé fontos kritérium. A TrueScale Miniatures…..
Imádom a 80-as évekbeli Forma-1-es autókat, pedig csak archív felvételeken láttam őket versenyezni. Ez a korszak modellautók terén – a mainstream versenygépeket leszámítva – sokáig el volt hanyagolva. Aztán jött a Spark és kiadott néhány kevésbé ismert modellt ebből a korszakból. Ilyenek a Larrousse…..
Már időtlen idők óta szerettem volna egy forgótálas vitrint, ám nem olyan könnyű 1:43-as autókhoz ilyet találni. Vagy túl kicsi, vagy túl nagy, túl zajos esetleg úgy rázza az autót miközben forog, hogy az ember rendesen fél attól, hogy szétesik. Úgy néz ki ez egy olyan piaci rés, amit kevés cég…..
A Gyűjtő 2020.10.02 21:50:43
@P4K: Hellóka! Egy Senna gyűjteménynek pont ideális, de ha beraksz még egy polcot, akkor már 18 autó is belefér. Persze amúgy úgy pakolgatod, ahogy akarod. :D Én is sokféleképpen bepakoltam, végül ezt választottam illusztrációhoz.
A Gyűjtő 2022.12.04 10:44:03
@Jimmy96: Szia!
Köszönöm a véleményezésed. Az a helyzet, hogy illett volna egy kiegészítő írást hozzáfűznöm ehhez a cikkhez, mert kis idő elteltével nálam is elkezdtek jelentkezni azok a problémák, amiket például te is felsoroltál. Megpróbálok sorban haladni.
Mindenképp érdemes üveget vágatni bele, de minnél vékonyabbat, mert azok a kis műanyag pöckök, amik tartják, azok nem fognak elbírni egy 9mm-es üveget. Az enyém nagyon vékony, de persze egy 1:18-as autónak teljesen más a súlya, így lehet érdemesebb vastagabbal próbálkozni.
Sajnos a kattogás az nálam is kis idő elteltével elkezdett jelentkezni. Ennél nagyobb probléma volt, hogy nem mindig vette be a sebességi fokozatokat. Vissza akartam cseréltetni a bolttal, de szétszedtem és amikor megláttam, hogy milyen nyikhaj kis villanymotor hajtja, akkor letettem róla, mert ha kaptam volna egy újat, akkor sem lett volna semmivel sem jobb. Egyszerűen csak pocsék a minősége a forgótányérnak és a kis villanymotornak. Tehát ez a funkcióját abszolút kukáztam.
Viszont tárolásra és a világítása nagyon jó. Szóval azért nem bántam meg a vásárlást, bár egy kicsit bennem maradt a tüske, hogy pont egy fontos részét nem lehet normálisan használni.
Lábjegyzet: sok forgóvitrin megfordult már a kezem között és egyik se volt teljesen csendes. Mindegyiknek volt valami baja. A legutolsó, ami bejött az ez volt: www.ebay.com/itm/255417412634?var=555379393840
de ennek is van némi hangja, de eddig messze ez volt a legjobb, azok közül, amiket kipróbáltam.
Az Instagramomon szépen csöndben meglett a 600. feliratkozó is, amit nagyon szépen köszönök, de ami ennél is nagyobb durranás volt számomra, hogy az egyik képemre több, mint 2000 lájk érkezett. Hogy melyikre? Azt egyelőre nem árulom el, de ha a továbbra kattintottok, akkor megtaláljátok a…..