Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Annamária Fördős

43 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kevés jobb dolog van annál, amikor az ember megtalálja az életében azt, amit keres – legyen az egy hely, ember, környezet. DaniIndonéz megtalálta, ezért a boldogság. A szomorúságot más okozza...
Nyakunkon a karácsony, és mivel évek óta se feldíszített fánk, se bejgling nincsen, ezt leginkább onnan veszem észre, hogy a hírfolyamomat elözönlötték a klasszikus téli finn vendégváró falatok kortársiasított verziói, úgymint a porcukorral szórt fügés-májkrémes papucs(!) és hasonló gyomorforgató…..
Talán még mindenki emlékszik a szeptember eleji hírre: Cristiano Ronaldo (focirezisztenseknek parafrazálva: portugál amorózó, a világ egyik legjobb focistája),  kvázi vacsorarandira hívta Lionel Messit (a világ másik legjobb focistája, argentín mintaapuka), miután egymás mellé ültették őket a…..
Annamária Fördős 2019.11.19 05:44:34
@Kőműves Kellemetlen:
Cristiano javítva.

Azért milyen rendes tőled, hogy a tartalmas életed mellett, az éjszaka közepén is szakítasz időt az írástudatlanok segítésére.
Annamária Fördős 2019.11.23 10:41:23
@Kőműves Kellemetlen:
Úgy látszik csak nem dolgozol eleget, ha péntek délután még mindig egy számodra abszolút ismeretlen ember ortográfiáján rugózól. Nem cserélnék veled, akkor inkább legyen vállalhatatlan a központozásom.

Egy nyelv betűkészletének sorrendbe helyezése pedig nem alap semmirre, de azért köszönöm a tanácsot.
Annamária Fördős 2019.11.23 10:49:22
@Cycmen: Majd felnő, és rájön, hogy tahósággal nem jut messzire az életben. De a tízpontos helyesírásával sem.
2020 második feléig nem sikerül sajnos majd hazalátogatnom, egy rövidke 12 órás adategyeztetési villámlátogatást leszámítva. Úgyhogy a családlátogatást ismét alternatív módon kell beillesztenem a menetrendembe. Naptáregyeztetés után felállítottunk néhány vizitelő csoportot, és mivel Helsinkit már…..
Annamária Fördős 2019.11.07 22:15:37
@Bodli: Longyearbyen lesz az.
Ilyen címmel, gasztro témájú blogba mégis milyen beszámolót vártál?
Annamária Fördős 2019.11.08 09:02:55
@Hobbiszakács: érdekes lehet, hogy oldja meg a veteményest, ha fél évig nem süt a nap. De nem vagyok kertész, úgyhogy lövésem sincs.

Sajnos nem említhető egy lapon a Matbarennel a svalbardi étterem, de a körülményekhez képest tényleg csodát művelnek.
Az északi világos estéim idén nem szaunázgatással, és tóparti ejtőzéssel telnek, ugyanis március óta finn receptekre tanítom a Helsinkibe tévedt gasztroturistákat minden előnyével és hátrányával együtt. Egyrészt izgalmas a világ minden tájáról érkező vendégek történeteit meghallgatni, és velük…..
Tourmand A tlacoyo vajon mi? 2019.07.02 12:00:00
Sosem vágytam igazán Mexikóba. Egyszerűen annyi szeglete van a világnak, ahova még eddig nem sikerült eljutnom, hogy a latin-amerikai állam a bakancslistám első 10 helyére sem fért fel. Azért Kamcsatkával, és az Antarktisszal nehéz versenybe szállni. Az építész férjem viszont a Pritzker-díjas Luis…..
Annamária Fördős 2019.07.04 10:00:50
@masszazsinfo.hu: Minket semmi attrocitás nem ért, de kollégák hasonló sztorival tértek vissza a két évvel ezelőtti nyaralásukról.
A gasztronómiájuk viszont tényleg hihetetlen, és a listára csak a töredéke fért fel a megkóstolt kajáknak. Biztos hogy visszamegyünk még, de legközelebb inkább majd helyi kísérettel.
Perceken belül kiderül Szingapúrban, hogy ki váltja az Osteria Francescánát a San Pellegrino által összeállított, a világ legjobb éttermeit rangsoroló listán. És, hogy miért vagyok olyan biztos benne, hogy  Massimo Bottura étterme nem fog idén győzedelmeskedni? Nem vagyok sajnos mentalista, már az…..
Ugyan az eredete vitatott, de azt senki sem kérdőjelezné meg, hogy a rámen az egyik legjapánabb étel, amit megkóstolhatunk, ha a felkelő nap országában járunk. És hogy mitől vált olyan népszerűvé az elmúlt években? Egyrészt minden hozzávalója felismerhető, így a vasárnapi…..
Annamária Fördős 2019.06.20 16:52:18
@Adil86: Detto. Plusz még egy kis sicsimi tógarasi.
Talán néhány olvasónak feltűnt, hogy mostanság szellősebb időközönként jelentek meg történeteim a blogon. Az elmúlt 3 hónapban tényleg csak pakolgattam az ötleteimet a vázlatba, de posztolásra sajnos már nem kerültek. Ennek pedig nem a nálam alapfelszereltségnek számító halogatás, és lustaság volt…..
Aktív semmittevéssel szerettem volna tölteni a hétvégét. Január eleje óta készültem a férjmentes hetemre, lemondtam minden találkozót, már csütörtökön elintéztem az összes undok házimunkát, és frissítettem néhány új filmmel a netflixes listámat is. Péntek estére minden feltétel adott volt a…..
A következő nyaralásunk helyszínének belövése a mi családunkban csak többkörös tendereztetéssel választható ki. A természetjárást aktívan kerülő férjem csak betondzsungelekben hajlandó órákat gyalogolni egy újabb Mies van der Rohe vagy Le Corbusier remekért. Engem viszont abszolút hidegen hagynak a…..
Majd egy hónapig jártuk Közép-Amerikát, hogy betárazzunk napfényből, és latin suave-ból, amiből az első novembertől márciusig hiánycikk, míg a második abszolút ismeretlen fogalom északon. Viszont 4 hétre úgy pakolni, hogy visszafelé az összes kollégának, barátnak és földinek is jusson szuvenír…..
Megint eltelt egy év a távoli északon, és a finn termékfejlesztők idén sem kímélték a kitömött zsebű, de megkérdőjelezhető ízléssel rendelkező helyi vásárlóközönséget. Azt hittem, hogy a tavalyi év után végre leszoknak az LSD mikroadagolásától a R&D központokban, de úgy néz ki, hogy idén inkább…..
Hogy elkerüljem idén is szezonális finn befordulást, és felélesszem a hiperegészséges helsinkii konyhától télre behalt ízlelőlbimbóimat, retúrjegyet vettem magamnak a nyárba. Négy hétig Mexikó, Belize, Guatemala és Kuba lesz majd terítéken, miután szorgosan gyűjtögettem a túlórákat, és stratégiailag…..
Akinek nincs olyan szerencséje, hogy megoszthatja a konyhai szolgálatot valakivel a háztartásban, biztos érezte már úgy, hogy inkább enne egy kifőzdés agyonlisztezett ebédet, mint házi kelkáposztafőzeléket huszadjára is. Hiába imádom a nokedlis gulyáslevesemet, egy kisvendéglős gulyás sokszor jobban…..
Az egyik legészakibb dolog ami létezik, ami még a finn-skandináv nyelvi, kulturális és történelmi  ellentéteket feledteti, a kévászünet intézménye. Ugyan a finnek nem tolják annyira hardcore módon, mint például a dánok, akik naponta megkergetik a vércukorszintjüket kávéval és egy kis rumgolyóval.…..
Az első indonéz utam előtt vajmi keveset tudtam a helyi konyháról, akkoriban még csak a kínai, japán, thai és koreai konyha ízvilága suhintott fejbe. Egyedül egy üvegnyi sambal oeleket érleltem a hűtőben már hónapok óta, azt is valamelyik holland gyártású fajtából, és csak az alkalomadtán…..
Tourmand Iráni gasztrobakancslista 2018.10.31 16:00:00
A hétfő reggelek amúgy sem tartoznak a kedvenceim közé, de a tegnapelőtti hétkezdés a -10 fokjával, és korareggelre időzített irodai tűzriadójával kifejezetten utálatos húzása volt az univerzumnak. Vacogva vártuk a kollégákkal, hogy a csúcsforgalomban átvágja magát a tűzoltóautó a helsinki…..
Nem tudom, hogy személyes preferencia-e vagy kulturális hozadék, de leves nélkül nem teljes a napom. Ugyan az iskolai menzán nagyon próbálták kinevelni belőlünk a levesezést a hírhedt karalábészutyokkal, rántott förmedvénnyel és az egyéb bűntársaikkal, de a kötelező vasárnapi családi…..
Pontosan egy hétig tudtam örülni a finn ősznek. Előtúrtam a kedvenc trencskómat, előkotortam az elkazovszkij-s tumblerem, hogy legyen mibe kérnem a szezonnyitós starbucksos pumpkin spice tejeskávémat, és a heti menübe is felvettem a kiadós melengető leveseket. Majd péntekre, miután még mindig nem…..
Helsinkiben a hétvégén már javában őszi idő volt, hosszú kabátban gyalogoltam át a boltba, hogy a túlórákkal megnyújtott munkahetemet követően feltöltsem a hűtőnket. De nem bánom az évszakváltást, az aranylombos, napsütéses, de már érezhetően hűvösebb időben végre elő lehet kotorni a…..
Bármennyire is felkészült vagy rugalmas az ember, a külföldre költözés minden esetben megváltoztatja az ember személyiségét. Ha más nem, az újoncnak vagy hozzá kell gyorsulnia az új ország ritmusához, vagy bele kell lassulnia a hétkoznapokba, de egész új konfliktuskezelési módszereket is meg kell…..
Minek mész te Iránba? Azt hittem csak gasztrohelyekre jársz! - szólt be viccesen a főnököm, amikor leadtam a szabikérő lapomat júniusban. Ráhagytam, gondoltam úgyis látja majd a beszámolómból, hogy mennyire benézte ezt a kommentárját. Irán ugyanis nem csak a legelvetemültebb világjáróknak lehet…..
Nem, nem pistultál meg a nyári hőségben, ez még mindig Tourmand gasztro- és utazási blogja. Akkor mégis hogyan került fel egy jegyesfotózást bemutató a tematikus blogomra? Egyrészt, mert ma már ez az egyik húzóprogram a dél-koreai turisztikában, és nem lehet egy legyintéssel elintézni a jelenséget.…..
Nem szponzorált tartalom, ebben a posztban nem a japán autógyártó sikerkocsijáról lesz szó, hanem a szériának nevét kölcsönző iráni nomádokról a qashqaiokról (magyar átiratban kaskáikról). Pedig nem utasítanám vissza, ha megszponzorálnának egy intelligens parkolóasszisztenses verzióval, szerintem…..