Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szeleczki Ida Erika

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Filmklub Ernelláék Farkaséknál 2019.05.06 15:32:43
Egy lakás, két család. Az egyik itt él, tele a mindennapok kisebb-nagyobb problémáival, a másik külföldre ment, ahonnan kényszerűen hazatér. Az összezártságban növekszik a feszültség, régi és újabb sérelmek jönnek elő. De a helyzet vajon inkább erősíti vagy gyengíti a kapcsolatokat?..
Szeleczki Ida Erika 2019.05.23 11:02:47
Rendkívül tetszett a helyszín. A párkapcsolati problémával küszködő szülők. Úgy vélem tipikus eset amikor hosszabb ideig kettesben együtt élő fiataloknak megszületik a gyermeke, és elindul egy folyamat ami akár tönkre is teheti az addig idilli, közös életet. A gyermek bekerülése a családba mindig komoly kihívást jelent, első a féltékenység, aztán jön a bizalom , az egyetértés körüli repedések. Azok a párok akik nehezen vagy nem tudnak ezzel megbirkózni komoly válságba kerülhetnek. Mindamellett szeretik egymást, és foggal körömmel próbálkoznak megoldani a helyzetet, saját önértékelésük rovására. Először a gyermeken látszik meg, kérdés, hogy észre veszi e valaki!!?? A gyermek egyszer csak valami váratlant produkál ( ez esetben elbújik) ekkor döbben rá az apa, hogy mennyire fontos is a számára a kisfia, akiben már csak a problémák csíráját látta eddig.
A két család együtt egy lakásban huzamosabb ideig jól működjön, szerintem a mai társadalomban nagyon csekély esélyt mutat. A nézetkülönbségek, értékek béli különbözőségek, összeférhetetlenséget eredményeznek. Annyira szeretne mindenki önálló lenni, -ez is lehet egyik oka, hogy külföldre vándorolnak sokan- hogy nem is próbálják a közös élettérrel járó kötöttséget vállalni.
Az egyetlen kellemes hangulatú együttlétük, amikor a gyerekek műsort adnak elő, de még itt is fontosabb, hogy meddig kell ott ülni, minthogy átadják magukat a helyzetnek.
Filmklub 2019.02.20 10:38:59
Lehet-e kísérletezni a társadalommal, egy csoporttal vagy egy osztállyal akkor, ha az szükségképpen befolyásolja az életüket és gondolkodásukat? Meddig mehet el a pedagógia egy jelenség bemutatásában és érzékeltetésében? Vajon mi magunk mennyire lennénk fogékonyak egy hasonló manipulációra?..
Szeleczki Ida Erika 2019.02.27 08:32:11
Nagyon tetszett a film, igazán tanulságos volt. Nagyszerűen szemlélteti, hogyan lehet irányítás alá vonni az embereket, csoporttá formálni, manipulálni, néhány egyszerű szabály bevezetésével, látszólag demokratikus eszközökkel. Kihasználva az egyének közösséghez tartozásának vágyát, célt adni a létüknek, még ha ez negatív irányba is tereli őket, esetleg az egyén vesztét is okozza. Megdöbbentő az is hogy az eredmény gyakorlatilag egyetlen hét alatt alakult ki, hat nap alatt már tragédiához vezetett. A tanár viselkedésében némi sértettséget is fel lehetett fedezni, mivel nem azt a témát kapta amit szeretett volna, még a kollégája cserélni sem volt hajlandó vele, érezhető a bosszúvágy is benne, ami ösztönzi. Emiatt talán a kelleténél nagyobb lelkesedéssel veti magát a feladatba. ( menetelés a teremben ami egyre erőteljesebb együtt dobogásban nyilvánul meg, ösztönözve a diákokat hogy az "ellenfél" tanórája alattuk van)
A diákokat, akik valójában lázadó természetűek ( füvezés, önfeledt bulizás) meglepően könnyen sikerült irányítás alá vonni, autokráciába terelni. Akadtak ugyan ellenállók, mint aki ki is lépett már az első órán, de ennek ellenére később ő maga kérte hogy vegyék be a csoportba, mivel nagyobb volt a közösséghez tartozás vágya mint az ellenállás.
Meghatározó volt még a családok reakciója is, ami kellően passzív volt ahhoz hogy a fiatalok még lelkesebben merüljenek bele ebbe a kísérletbe. A történetben sokan követtek el hibát azzal, hogy vagy figyelmen kívül hagyták a figyelmeztető jeleket, vagy egyszerűen nem is mérték fel a következmények lehetőségét, súlyosságát. Legfőképpen a tanár, akinek számtalan lehetősége lett volna leállítani a folyamatot, és minden figyelmeztetést támadásnak vélt, mindenképpen bizonyítani akart és elismerést. A történet végére teljesen átformálódott az egész iskolai közösség, az osztály diákjai közötti kapcsolatok, párkapcsolatok.
Az bizonyos hogy kellően mély nyomot hagyott a fiatalokban, ám ennek ellenére nem vagyok meggyőződve róla, hogy nem sodródnának bele ugyanígy újra egy hasonló helyzetbe.
Valóban hullámként sodorta őket a veszedelembe.