Regisztráció Blogot indítok
Adatok
a.j.megyeri

322 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bevallom elfogult vagyok a Netflix új, Unortodox című sorozatával szemben, mivel majd egy évtizedet éltem a filmben bemutatott hászid közösség vonzáskörzetében és számos felejthetetlen sábátot és ünnepet töltöttem a brooklyni Williamsburg városnegyedben. Rengeteg barátság született, többségükkel ma,…..
Sokan ismerik Alexandre Dumas, a Monte Cristo grófja c. regényéből ismert mondást: „Nem kell hinned Istenben, elég, ha ő hisz benned!” De vajon valóban így van ez? Mennyire központi kérdés a zsidóságban, hogy az ember hisz e az egy Istenben vagy nem? A korai időkben, mondjuk az ókorban, az ateizmus…..
Korábban már írtam a beteglátogatás ősi parancsolatjáról, miszerint kötelességünk meglátogatni betegeinket, hiszen ezzel a Teremtőt imitáljuk,1 aki maga is látogatja a betegeket, ahogy ezt Ábrahám történetében olvassuk, miután a 99 éves pátriárka Istennel kötött szövetségének jeleként körül metéli…..
Jövő hét szerda este köszönt be Pészách ünnepe, melyet sokszor zsidó húsvétnak is szoktak említeni, dacára, hogy Pészách vagy 1.300 évvel régebbi és azon kívül, hogy nagyjából időben esnek nem sok közük van egymáshoz. Pészách a Mózes második könyvében említett egyiptomi kivonulás ünnepe, idén lesz…..
Fiatalkorom egyik kedvenc olvasmánya volt Rich Cohen Kemény zsidók című könyve, ami a múlt század eleji amerikai gengsztervilág hőseit mutatta be. Csomó elvetemült bűnöző, akikre nem illendő büszkének lenni, történeteik viszont azért voltak számomra, rabbinikus tanulmányait folytató fiatalember…..
Ha Superman nem is, de az őt megálmodó és történeteit lerajzoló Jerry Siegel és Joe Shuster bizonyosan zsidók voltak, vallásuk ősi motívumait pedig beleszerkesztették a világot megmentő szuperhős karakterébe.  Az 1930-as években az amerikai képregény ipar éppen születőben volt, a két clevelandi…..
A modern Izrael államának himnusza, a Hátikvá (A Remény) jó aránnyal vegyíti a zsidó nép majd kétezer éves vissza vágyódását a Szentföldre, ősei földjére a modern kor szellemiségével és haladó gondolkodásával. Mindez megspékelve egy fülbemászó, komolyságot és átszellemültséget kezdeményező dallammal…..
Koronavírus ide vagy oda, de feltartózhatatlanul közeledik Pészách, az egyiptomi kivonulás történetének ünnepe. Pészách Izraelben hét, mindenhol máshol nyolc napja során hagyományőrző zsidók tartózkodunk mindenféle kovászos fogyasztásától, eltakarítjuk otthonainkból a kovászosnak még a morzsáit is.…..
A koronavírus nem az első az emberiséget sújtó gyilkos kórok közül, a zsidó hagyomány és bölcselet többféle módon reagált a betegség okozta veszedelemre, melyek közt orvoslási, szociális viselkedésbeli és spirituális válaszok is voltak. A Tórában legelső alkalommal Korách története után találkozunk…..
Európa, és benne annak zsidó közösségei, nem először szembesülnek járványokkal, hiszen az évszázadok során nemegyszer sörpört végig az Öreg Kontinensen olyan kór, amely nem válogat áldozatai között. A 14. század végén Európán és Ázsia egy részén végigsöprő bubópestis a történészek becslései szerint…..
Istenhívő emberként tudjuk, hogy minden Istentől származik. A jó és a rossz is. Azt nem értjük, hogy Isten mit miért tesz, évezredek óta próbálunk rájönni, de lassan be kell lássuk, hogy igaza volt a prófétának, amikor A Teremtő azt üzente általa: „Bizony, a ti gondolataitok nem az én gondolataim,…..
  Természetesen a bagelt lyukas zsömlének nevezni egyszerű barbárság, de egy hangzatos címért mindent. Ugyan hazánkban nem terjedt el igazán, de az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában közel és távol, a legjellegzetesebb zsidó ételnek nem feltétlenül a sóletet vagy a gefilte fish-t (töltött…..
Miközben egyre nő a megbetegedések és sajnos a halálos áldozatok száma és a vírus egyre terjeszkedik érdemes megfontolni a zsidó hagyomány, a Tóra álláspontját a vírus elleni harcban. Elsősorban a legfontosabb, hogy tartsuk be az orvosok, a szakemberek és az ország vezetésének utasításait és…..
A múlt héten látott napvilágot az a hír, hogy az iráni rezsim a zsidó Mordecháj (Mardokeus) és Eszter királyné Iránban található sírhelyét készül lerombolni válaszul az amerikai kormány izraeli-palesztin kérdést lezárni próbáló béketervére. Így, a Purim zsidó ünnep után, mikor a cca. 2.300 évvel az…..
Sok oka lehet annak, hogy a hétfő este ránk köszöntő Purim a legvidámabb a zsidó ünnepek közt. Ugyan a zsidó kalendárium több jeles napján ível át az a tematika, mely szerint a monoteizmust és az általa képviselt értékeket elvakultan gyűlölők a zsidó nép kiirtására törekedtek, azonban Ábrahám, Izsák…..
Szerettem: Még nem tudom pontosan vajon a szeretem vagy az utálom rovatba kerülnek az izraeli választások, de örök optimistaként egyelőre a szeretemben kap helyet. Erre több ok is van: először is a Netanjahu vezette Likud majd negyedmillió szavazattal többet kapott, mint az utolsó, szeptemberi…..
Nem csak zsidó körökben elterjedt szokás, hogy úgy kívánunk ismerősünknek boldog születésnapot, hogy hozzátesszük: élj 120 évig, vagy németesen „bis hundertzwanzig”. Hogy miként lett a 120 év az emberi élet maximuma és hogy mi van azokkal az emberekkel, akikről tudjuk, hogy ennél tovább éltek,…..
Ebben az évben a polgári naptár szerinti március 3-ra esik Mózes születésének és halálozásának időpontja, a héber naptár szerinti Ádár hónap 7-e. Mint arról a Tóra beszámol, Mózes pontosan 120 éves volt, mikor meghalt, elmúlása és születésének napja ugyan az volt.  Mózes a héber időszámítás…..
 Szerettem: A héten újabb etióp zsidók érkeztek Izraelbe, ők az elsők abból a kb. 400 zsidóból, akik hamarosan Izraelben fognak letelepedni. Szép! Hétfő nagy nap lesz Izraelben, hiszen egy éven belül harmadszorra is választások lesznek. Van egy konteó elméletem, miszerint, ha hasonlóan…..
A Talmud egy helyen felsorolja azokat a dolgokat, melyeket az ember ezen a világon cselekszik ugyan, de jutalmat értük, csak a túlvilágon kap majd. Ilyenek a szülők tisztelete, a jótétemények, zsinagógába sietni reggel és este, hogy az ember közösségben imádkozhasson, a vendéglátás, a…..
Dávid, az ókori Izrael második királya, a Biblia egyik legizgalmasabb és talán legsokoldalúbb szereplője. Király, hadvezér, költő, tudós, pásztor és államférfi egyszerre, aki nem mentes az emberi gyengeségtől ugyanakkor tisztaszívű és érzelmes. A zsidó tradíció szerint Dávid Izrael örök királya,…..
Szerettem: - Szíjjártó Péter külügyminiszter interjút adott a Hit Rádiónak. Az interjúban a magyar-izraeli kapcsolatok és a Trump féle béketerv is szóba került. Szíjjártó mondandójából három pontot kell kiemelni: (1) Izraellel szemben meg kell szüntetni a tisztességtelen, egyoldalú, sokszor…..
A Talmud bölcsei a Tóra (értsd a Biblia és az ahhoz kapcsolódó minden típusú rabbinikus irodalom) tanulását az összes egyéb parancsolat fontossága fölé helyezik, mondván „az felér mindegyikkel.”1 Az, hogy a Tóra, mely Isten szava szóról szóra, betűről betűre lejegyezve Mózes által, miért áll…..
Az egyik legemblematikusabb szakrális tárgy a zsidó vallásgyakorlatban a tfilin, vagyis  imaszíj. Ezek a fekete bőr dobozok, melyeket fekete bőrszíjakkal helyezünk karunkra illetve fejünkre a hétköznapi reggeli imádkozás idejére, egyike a legmisztikusabb kegytárgyaknak. A mezuzához hasonlóan, a…..
február 18-án hoztam létre a Lekvár és JAM blogot és írtam első bejegyzésemet, a blog népszerűsége minden álmomat felülmúlta. Alapvetően azért hoztam létre a blogot, mert azon kaptam magam, hogy túl sokat kommentálok mindenféle közösségi média bejegyzések alatt és rájöttem, hogy ahelyett, hogy…..