Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szűcs Rozália

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Filmklub 2019.02.20 10:38:59
Lehet-e kísérletezni a társadalommal, egy csoporttal vagy egy osztállyal akkor, ha az szükségképpen befolyásolja az életüket és gondolkodásukat? Meddig mehet el a pedagógia egy jelenség bemutatásában és érzékeltetésében? Vajon mi magunk mennyire lennénk fogékonyak egy hasonló manipulációra?..
Szűcs Rozália 2019.02.23 18:43:21
A Hullám tökéletesen bemutatja, hogy a diktatúra kialakulása nem korlátozható le területekre, népekre, múltra, mert bárhol, bármikor kialakulhat. Csupán megfelelő eszközök szükségesek hozzá és egy személy, akit vezetőjüknek tekinthetnek. A filmben ez a személy Wenger úr volt. Mindattól függetlenül, hogy nem rossz szándékkal alapította meg a hullámot, pontosan úgy manipulálta a diákokat, ahogy egy diktátor tenné. Mivel politikatudományt tanult, pontosan tudta, hogy milyen eszközöket kell alkalmaznia a sikerhez. Azonban túlságosan bízott magában és talán a diákokban is.
A diákok voltak azok akik a Hullámot azzá tették ami. Wenger úr egy olyan felnőtt biztatás és valamiféle jóváhagyás volt, amitől ők felhatalmazva érezték magukat megtenni bármit, mondván : " A Hullám érdekében!" Tisztában voltak vele, hogy ha valami történik azt vagy megoldja a tanár, vagy a tanárt vonják érte felelősségre. Wenger ugyan kulcsfigura a történet szempontjából, de volt, aki nem is kerül vele kontaktusba és úgy lesz tagja a hullámnak. Ezért is mondanám, hogy ugyan Wenger volt a Hullám alapja, de a végső formáját a diákok által nyerte el.
Érdekes eleme volt a filmnek, hogy mindenki más és más okokból csatlakozott a Hullámhoz, mint például Karo öccse. Mindenki másfajta előnyét látta a Hullámnak (tartozni valahova, egyfajta hatalom, megszűnnek az emberek közötti különbségek,stb.)
Mindannak ellenére, hogy a film teljesen realisztikus volt és pontosan mutatta be az eseményeket, számomra elég kiszámítható volt. Nem igazán lepett meg egyik momentuma sem (például : Tim öngyilkossága, Karo viselkedése, a tanárok negatív hozzáállása,stb.) Viszont így is tetszett, szívesen megnézném még egyszer.