Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ViolaKovács

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Filmklub Ernelláék Farkaséknál 2019.05.06 15:32:43
Egy lakás, két család. Az egyik itt él, tele a mindennapok kisebb-nagyobb problémáival, a másik külföldre ment, ahonnan kényszerűen hazatér. Az összezártságban növekszik a feszültség, régi és újabb sérelmek jönnek elő. De a helyzet vajon inkább erősíti vagy gyengíti a kapcsolatokat?..
Filmklub Káin gyermekei 2019.05.08 18:01:02
Három kamasz, akik büntetésüket töltik a fiatalkorúak börtönében Magyarországon, a nyolcvanas években. Három gyilkosság, amiért megbüntették őket. Majd eltelik harminc év, és az egykori kamaszok újra a kamera előtt ülnek, visszatekintve egykori önmagukra. Ki lehet-e törni, vagy az ifjúkor bűnei…..
ViolaKovács 2019.05.17 19:44:19
A félév során látott filmek közül számomra ez volt a legmegérintőbb. A szereplők őszintesége és az élethű közvetítés elborzasztó hatást kelt. Olyan elítéltek hétköznapjaiba csöppenhetünk bele, akik jelenleg is mélyszegénységben élnek a társadalom peremvidékén, napról napra sínylődnek, és túlélni próbálnak. Kiszabadultak ugyan a börtönből, de továbbra is nehéz körülmények között élik életüket, és a börtön rácsait valószínűleg életük végéig látják majd maguk előtt. Ez a trauma nyilvánvalóan örökre bennük marad, és soha nem fogják tudni kitörölni az emlékezetükből. Egész életüket megbélyegezték azzal, hogy egy pillanat alatt rosszul cselekedtek, vagy nem cselekedhettek másként. S most annak sérelmeit hurcolják magukkal. Nagyon közelivé tette számomra a filmet az, hogy az elítéltek családját, közeli rokonait is megismerhettük és meghallgathattuk. Megható volt, hogy az akkori fiatalok reményvesztett felnőttekké váltak, és ma már képesek kissé távolabbról is rálátni cselekedeteikre, képesek megítélni önamgukat és körülményeiket, illetve bizonyos összefüggéseket találni. „Mit tudtok ti arról, hogy mit kell nekem cipelnem?” Szörnyű volt látni és hallani, hogy mennyire mélyen beleégtek a történtek ezeknek az embereknek a lelkébe, és hogy több tíz év elteltével is mennyire tisztán és pontosan emlékeznek szörnyűséges tetteikre. Nagyon megérintett a film, és én sajnálom őket!
Filmklub 2019.03.21 18:11:12
Miként viselkedünk egy olyan helyzetben, ahol az elvárások veszik át az uralmat az erkölcsi érzék felett? Vajon elnyomhatja-e a személyiségünket  egy felvállalt társadalmi szerep? Philip Zimbardo nagy vitákat kiváltott stanfordi börtönkísérlete megpróbált választ adni ezekre a kérdésekre - olyan…..
ViolaKovács 2019.04.03 10:56:14
A film végén csak ennyit tudtam mondani:
-Hú, ezt meg kell emésztenem! - Gyakran gondoljuk, hogy az ember mindentől hatalmasabb, hogy ő van mindennek a középpontjában, és szabályozni tudja az őt körülvevő eseményeket. De be kell ismernünk, ez nem így van. A film kezdetén bár még együtt poénkodnak, viccelődnek a rabok és az őrök, hamarosan a szerepek veszik át az irányítást és elfajulnak a dolgok. Az önkéntesek rövid időn belül magukra formálják a megkapott szerepekhez illő gondolkodást, magatartást, viselkedésmódot. Ez az őrök részéről a nagyravágyást, bántalmazást, kíméletlenséget, durvaságot jelenti, míg a rabok felől a szorongást, rettegést, ellenkezést. Olyannyira beleélik magukat, hogy nem tudnak különbséget tenni a szerepjáték és a saját személyük között. Borzasztó látvány volt, hogy az őrök szinte értéktelen jószágként bánnak embertársaikkal, míg azok megalázkodók, engedelmesek lesznek, s minden erejükkel szabadulni szeretnének. A kísérlet kimenetele a végletekig fajul, amikor már esélytelennek látszik a szerepek átvette hatalmak megfékezése. Mindez egy gyors, eleinte érdekes kísérletnek indult, végül túllépett a határokon. Kezdetben még nyilvánvalóan a pénz motiválta az önkénteseket, de az idő múlásával szerintem a cselekedetek és események elfeledtették ezt és inkább a szerepek adta lehetőségek váltak vonzóbbá. A végén sem derül ki, hogy végül megkapták-e az ígért összeget a részvételért, vagy sem. Nagyon tanulságos a film, hiszen nem is gondolnánk mi mindenre vagyunk képesek, azonban ha helyzetbe kerülnénk, az emberiség többsége valószínűleg hasonlóképpen változna át, és hatalmasodna el benne a kiosztott szerepre jellemző viselkedés.
Filmklub 2019.02.20 10:38:59
Lehet-e kísérletezni a társadalommal, egy csoporttal vagy egy osztállyal akkor, ha az szükségképpen befolyásolja az életüket és gondolkodásukat? Meddig mehet el a pedagógia egy jelenség bemutatásában és érzékeltetésében? Vajon mi magunk mennyire lennénk fogékonyak egy hasonló manipulációra?..