Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szivacsagy

35 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kreatív óra 13. óra 2022.02.23 10:46:23
A korábbi kreatív órákon a gyerekek már megszokták, hogy kapnak egy lapot, ami tele van érdekes feladatokkal. Sajnos ezen most változtatnom kellett, mivel a matematika tananyagban kicsit lemaradtunk. Ugyanúgy kaptak lapot, rajta kreatív feladatokkal, de ezek most mind a 2-es szorzás tanulásához…..
Kreatív óra 12. óra 2022.02.23 10:30:25
Az elmúlt órákon már tervezgettünk a gyerekekkel, mit szeretnének a jövőben csinálni, mivé akarnak válni. Most mégjobban szabadjára engedhették a képzeletüket, a feladatuk az volt, hogy gondolják ki, hogy milyen szuperhősök szeretnének lenni. Bármit kitalálhattak. Látszott a környezet hatása, sokan…..
Először tanítok matematikát. Nagyon megszerettem, ez az én terültetem. A diákjaim között vannak tehetségesek, illetve vannak olyanok is, akik ügyesek, de nem nagyon köti le őket a sok tankönyvi feladat megoldása. A tehetségeseknek számtalan matematika verseny van, rendszeresen ajánlottam nekik. De…..
Kreatív óra 11. óra 2022.01.29 11:48:30
Sajnos egy nagy lebetegedési hullám miatt az osztályom fele otthon lábadozik. Így a szokásos kreatív órai beszélgetés és feladatlap helyett memorizálási játékkal készültem. Kis történethez kapcsolódva kellet láncban megjegyezniük szavakat. 1. Történet: Az állatkertben jártam, és láttam elefántot.…..
Kreatív óra 10. óra 2022.01.29 11:34:27
Az egyszerűbb feladatoktól haladunk az összetettebbekig. Minál jobban szeretném megdolgozni a látásmódjukat, gondolkodásukat. És szépen veszik is ezeket az akadályokat. Egy logikai feladatnál mindenkit megkérdeztem, hogy hogyan jött rá a megoldásra. Nagyon ügyesek voltak, átlátták a feladatot és…..
Kreatív óra 9. óra 2022.01.29 08:32:20
Az utóbbi órákon a feladatok között már megjelentek gondolkodást fejlesztő gyakorlatok is (tervezés), így most már nem csak feladatmegoldások várják őket. Hogy tudják merre tartanak, mi a céljuk, amit szeretnének elérni, kértem őket, hogy rajzolják le, amit a jövőben szeretnének csinálni. Persze…..
Kreatív óra 8. óra 2022.01.12 17:44:31
Még múlt nyáron a könyvtárban pedagógiával kapcsolatos könyveket kerestem. Akkor akadt a kezembe Kaszás György: Kreativitássuli munkája. Nagyon felkeltette az érdeklődésemet és valójában ennek a könyvnek a hatására indítottam el a kreatív órákat.    Azóta Kazsás Györgynek megjelent egy újabb…..
Kreatív óra 7. óra 2021.12.20 13:17:54
A szünet előtti utolsó héten nem volt egyszerű a gyerekek figyelmét a tanuláson tartani, így nem csodálkoztam, hogy a kreatív óra előtt is nagy volt a nyüzsgés. Szerencsére gyorsan elrendezkedtek a megszokott helyeikre. Hasonló stílusban folyt le az óra, akár az előzőek. Beszélgetés,…..
Szivacsagy Agytakarítás 2021.12.18 08:35:17
Már régóta érett bennem az a gondolat hogy csökkenteni kellene a Facebookon, Instagramon és az egyéb közösségi médián töltött időmet. Mikor önfejlesztő előadásokat néztem feltűnt nekem Peter Sage. Peter nagyszerű előadó, kiváló ember, sokaknak segített az ötleteivel, motivációjával. Elmondása…..
Kreatív óra 6. óra 2021.12.11 08:36:13
A szokásos óra elejei szervezkedést sikerült jól kézben tartani kaptak. Öt percet kaptak, hogy kialakítsák a zugaikat, elfoglalják a helyeiket és azok után már nem volt lehetőség zajongásra. Ez működött is. Lazaságunk határtalan, újabb ötleteket találta ki, hogy kényelembe helyezzék magukat.   A…..
Kreatív óra 5. óra 2021.12.03 11:04:44
A mostani óra előtt a Mikulás suhant el az iskola mellett. Persze a gyerekek mind az ablakban voltak. Szerencsére ez gyorsan lezajlott és jó kedvvel töltötte el őket. Utána jött az előkészület az órához, ez nekik azt jelentette, hogy mindenki elfoglalta a saját helyét, összetolták az asztalokat,…..
Kreatív óra 4. óra 2021.11.26 09:12:30
Nem egyszerű egy pedagógus élete. A kreatív óra előtt tízórai szünet volt. A gyerekek ettek, majd valaki észrevette, hogy egy közeli házhoz 2 mentőautó is érkezett. Az összes gyerek ezután az ablakban lógott. Találgatták, hogy mi lehet. Nem tudtam a helyükre imádkozni őket, emiatt csak később…..
Kreatív óra 3. óra 2021.11.19 06:19:48
A gyerekek már jól megjegyezték, hogy csütörtökön kreatív óra van, és várták, kérdezték. A kezdéskor rögtön el is foglalták a nekik tetsző helyeket, külön csapatok is alakultak, akik együtt dolgoztak. Ez az óra nagyon jól sikerült, azt éreztem, hogy érdemes volt belevágni ebbe. A gyerekek is…..
Kreatív óra 2. óra 2021.11.11 17:28:35
A gyerekek már várták a következő kreatív órát, ujjongtak. De kiderült, hogy néhányuknál félre lett értve a dolog és azt hitték, most szabad foglalkozás van. Újra átbeszéltük a szabályokat, hogy rendben tudjunk haladni az óra során. Bemelegítésként most a Mi lenne ha....? játékot/gondolokodó…..
Kreatív óra 1. óra 2021.11.05 10:15:23
Hát elkezdtük! A nap elején már megemlítettem a gyerekeknek, hogy egy érdekes dologgal készültem. Kértem őket, hogy az órára úgy készüljenek, hogy csak a gondolataikra és színes ceruzákra lesz szükségük. Elindítottam egy bemutatót Edisonról, Tesláról és az Apolló 13 űrhajó történetéről. Meséltem…..
Daczi Sándor vagyok, tanító. Egy kecskeméti iskolában dolgozok, a matematikát tanítom az alsós osztályomnak. Lehetőséget kaptam, hogy heti egy alkalommal kreatív órát tartsak nekik. Olyan órákat szeretnék készíteni a diákjaimnak, ahol a kreatív gondolkodásukat fejlesztem. Ehhez lesznek másfajta…..
Kreatív óra Cikkek 2021.11.05 10:13:41
13. óra 12. óra Zombitámadás! Mentsük meg a Földet!  -  bevezető 11. óra 10. óra 9. óra 8. óra 7. óra 6. óra 5. óra 4. óra 3. óra 2. óra 1. óra A felhasznált anyagok itt elérhetők Bevezető..
Pedagógusként rendszeresen kapok emaileket diákoknak szóló versenyekről, pályázatokról. Mindenféle van, egész éven át tartó vagy egy alkalmas, hatalmas a választék.  De ezek a versenyek hogyan járulnak hozzá a gyermekek fejlődéséhez? Sokan kritizálják az oktatást, hogy nagy a teher a diákokon,…..
A memorizálás egyik fő alapköve az útvonal, amely egyes állomásainál elképzeljük a megjegyzendő információt. Egyszer azt olvastam, hogy az útvonalunkat nagyon odafigyelve építsük ki, mert utána évekig ezt fogjuk használni, és nehéz rajta változtatni. Külön írtam bejegyzést arról, hogy hogyan érdemes…..
Az elmúlt években rengeteg TED videót néztem meg, cikkeket olvastam önfejlődésről, személyiségünk fejlesztéséről, arról, hogy hogyan érjük el a céljainkat. Rájöttem, amit többen is elmondtak már, hogy a siker nem szerencse, hanem választás kérdése. Minden nap választhatunk, hogy melyik úton megyünk…..
Nyelvtanuláshoz szinte csak az internetet használom. Youtube videók, TED előadások, online szótárok, minden ott van amire szükségem lehet. Keresés közben találtam rá a Reverso szótár oldalára és ahogy egyre többet használtam derült ki számomra, hogy milyen összetett, mennyi egyéb lehetőséget is…..
Sajnos sokszor hallom diákoktól, felnőttektől, hogy "Nekem nincs jó memóriám." vagy hogy "Nagyon nehezen tudok megjegyezni dolgokat." Van egy jó hírem! Ezen lehet változtatni. Több memória világbajnok is elmondta már, hogy gyerekkorukban nem volt kiemelkedő memóriájuk, de volt olyan is, akinek…..
Az 1990-es évek előtt Kelet-Európában a legfőbb problémát az jelentette, hogy a működő szocializmus nem létezett, a létező szocializmus pedig nem működött. Európa, Ázsia és Afrika határán, Izraelben azonban ekkor már évtizedek óta működött egy rendszer, amely nagyon hasonlított az előbbihez (mármint…..
Sajnos sokszor látom az iskolában, hogy a gyerekek az órán megkapott házi feladatot rögtön utána a szünetben gyorsan összedobják az emlékeik alapján, hogy otthon ne kelljen ezzel foglalkozni. Az meg szinte mindennapos, hogy a tanítási óra előtti szünetben a folyósón bújják a füzetüket, remélve, hogy…..
  A Dominic módszer 4 részben került bemutatásra: Az 1. rész itt található: Képzelet és asszociáció, a memorizálás benzine  A 2. rész itt található: Az útvonal módszer  A 3. rész itt található:   Személyek a számok memorizálásához Ha sikerült végigolvasni a három részt, és…..