Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szász Eszter

236 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Végtelen, szétfolyó, rémisztő barátunkról, az időről lesz szó, és annak kordában tartóiról, az idő urairól. Az egyikről a sok remek őrzőből.A futás, akarcsak a földrajz, leíró jellegű: merrre hány méter, mennyi perc, milyen táv, tav, nem lehet hozzá ideológiákat gyártani, manipulálni.  Az ember…..
A kávé ma már nem csak presszó vagy latte lehet, sőt, ha valami különlegesebbet akarunk, akkor sem kell feltétlenül szirupokat használni.  Sokáig csak egyféle módon tudtam elképzelni a kávét, méghozzá tejeskávénak. Sok tej, álmosságomhoz mért erősségű kávé, jó forrón elkészítve: ennyi kellett a…..
Még mindig a saláta vonalon közlekedem, egyszerűen nem tudom megunni a friss zöldségeket. A cukkinit például, amelyet minden formában szeretek, legyen grillezve, töltve vagy tésztaszószba keverve.  A cukkini nagyon egészséges, ámde magában nem túl hangsúlyos zöldség, amelyet érdemes valamilyen…..
Még egyetemista koromban meghívtak egy étterembe, amit az akkori anyagi helyzetem nem engedett volna meg. Szeretek új dolgokat kipróbálni, főleg étteremben, olyan ételeket rendelek, amelyeket amúgy nem főznék meg. Ez alkalommal kétszínű paradicsomlevest kóstoltam. A piros és a sárga szín szépen…..
Sokféle süteményreceptet gyűjtöttem, amelyhez a nagy kedvencemet, az őszibarackot használtam fel. Ez a gyümölcs annyira feldob minden édességet, hogy legszívesebben minden nap sütnék belőle valamit. Szerencsére nem csak sütikbe használható. Az őszibarack is olyan gyümölcs, amelyik nem csak…..
Mostanában egyre többször kívánok sósat reggelire. Hiába a zabkásának vagy müzlinek való rengeteg hozzávaló, mostanában nem vonz az édes íz.  Reggelizni jó, finomat és nyugodtan reggelizni pedig még jobb. A kedvenceim például a pancake, vagyis az amerikai palacsinta és a gofri, aminek a tésztáját…..
Imádom, amikor beleharapok egy érett őszibarackba és a leve lecsurog a karomon. Régen mindig fürdőruhában ettem, hogy le ne csepegtessem a ruhámat.  Bár az őszibarack láttán nem az az első gondolatunk, hogy milyen finom lekvár készülhet belőle, mégis érdemes egy pár üveggel eltenni belőle. A polcon…..
Tévhit, hogy attól fogyunk, ha nem vacsorázunk, ráadásul korgó hassal lefeküdni nem túl kellemes dolog. Inkább az fontos, hogyha a nap folyamán elég kalóriát vittünk be a szervezetünkbe, akkor vacsorára már fogjuk vissza magunkat, ne terheljük tovább a szervezetünket, ne együnk nehéz, hizlaló…..
Az Ország Tortája és az Ország Cukormentes Tortája augusztus 20-i nemzeti ünnepre készül minden évben, utána pedig a recepteket megkapják az érdeklődő cukrászdák, akik aztán megalkotják a saját verzióikat. Bár a recept kötött az egyes cukrászdáknál azért eltérnek a sütik, hiába nem szabadna. A…..
Sosem felejtem el, amikor a lányom egyéves korában egyszer csak egyik napról a másikra nem evett meg semmit. Iszonyatosan megijedtem, és mikor már majdnem orvoshoz szaladtam, egy születésnapi zsúrban egy ültő helyében megevett egy fél tepsi muffint.  Persze kutya baja sem volt, egészen egyszerűen…..
Sosem felejtem el, amikor először volt dolgom egész csirkével. Ugyan gondos kezek megkopasztották, de ahhoz, hogy el is tudjuk készíteni, muszáj volt szétszedni.  A csirke igazi kapirgálós, tanyasi szárnyas volt, az a fajta, amiből igazán finom a húsleves és a rántott csirke. Ég és föld a különbség…..
Imádom a friss fügét, bármennyit meg tudok enni belőle. A főnököm múltkor meglepett, és egy egész dobozzal hozott belőle. A kertjében termett, isteni volt.  A fügével az a gond, hogy nagyon hamar megromlik, gyorsan meg kell enni, fel kell használni. Az egyik ilyen módja, ha salátába tesszük.…..
Őszintén szólva fogalmam sincs, milyen apropóból jutott eszembe a kolbászkrém, talán azért, mert a lecsóhoz vettem egy nagyobb adag kolbászt, és tudtam, hogy nem használom fel egyhamar.  A kolbásszal úgy vagyok, mint a paprikás krumplival, néha elképesztően megkívánom, annyira, hogy azonnal ennem…..
Az ősz egyik nagy eseménye a szüret, amikor a sok finom szőlőből bor készül. Minden szem szőlő kincs, de érdemes pár fürttel félretenni, mert a boron kívül sok finomság készülhet belőle.  Nyáron a gyerekeim megkérdezték, hogy van-e gyerekbor. Persze, válaszoltam nekik, hisz az a szőlőlé. Ettől…..
Múltkor eléggé kiborultam, mert nem volt otthon semmi ropogtatnivaló. Többször is ellátogattam a speizba, nézegettem a különféle csokikat, édes kekszeket, de valahogy egyik sem volt szimpatikus.  Tudom, ilyenkor gyümölcsöt kellene enni, de van, amikor igenis valami ropogósra, táplálóra vágyunk. Én…..
A kapor alapvetően egy fűszer, amit elsősorban tökfőzelékbe teszünk, vagy kovászos uborkával párosítunk. Jellegzetes ízű és illatú, amelyet biztos, hogy mindenki használt már.  Friss kaprot májustól októberig lehet kapni, de szárított formában mindig elérhető. Ha frisset veszünk, állítsuk be vízbe,…..
Érettségi utáni nyáron Franciaországban nyaraltam egy pár hetet, amiből egy-két napot egy helyi családnál töltöttem. Az egyik emlékem pont evéshez kapcsolódik: a házigazda meg akart lepni valamilyen különlegességgel, így egyszer egy homárt vett, amit elképesztően finoman el is készített nekem.  Az…..
Nyáron, főleg ha kertes házunk vagy telkünk van, a grill szinte mindennapos használatba kerül. A grillezés szuper családi, baráti program, ami nem ér véget akkor, amikor az utolsó falatot is eltüntettük a tányérról.  A grillezés bizony nem egy gyors program. Az ételek előkészítése és maga a…..
A gyerekeim nagyon szeretik a krumplipürét. Bármennyire is azt gondolnánk, hogy a gyerekek kedvence kizárólag a sült krumpli, nálunk ez egyáltalán nem így van.  Egy időben nem telt el vasárnap rántott csirke nélkül. Ehhez kétféle köret dukált: vagy kukoricás rizs, vagy krumplipüré. Egy idő után,…..
Tudom, amerikaipalacsinta-receptekkel Dunát lehet rekeszteni. Ennek ellenére annyi verziója van, hogy sosem lehet megunni.  Nálunk minden hétvégén pancake van, általában hagyományosan vagy "egészségesen", vagyis teljes kiőrlésű liszttel készítve. Mi legtöbbször édesen esszük, de a sós változatokat…..
Amikor az ember egyetemista, igyekszik mindenen spórolni. A legegyszerűbb módja, ha minél olcsóbb, egyszerűbb alapanyagokból készült ételeket fogyaszt, amik minél laktatóbbak. Ezek az ételek általában nem túl egészségesek.   Egyetemista koromban főleg szendvicseken éltem. Abból is igyekeztem az…..
Egy dupla eszpresszót kérek! Hangzott sok-sok évvel ezelőtt, ha egy kávézóba betértünk. Később már cappuccinót is rendelhettünk, amelyet aztán ahány kávéház, annyiféleképpen készítettek el.  A legdurvább élményem az volt, amikor cappuccino néven egy adag feketekávét kaptam tejszínhabbal a tetején.…..
Pár éve találtam egy fotót, ami egy salátát ábrázolt, alatta a következő szöveggel: "Vettem egy fej salátát. Most azonnal dobjam ki, vagy várjak két hetet vele, ahogy általában szoktam?" Bármennyire is viccesnek hangzik, sajnos rengeteg gyümölcsöt, zöldséget dobunk ki hetente. Túlvásároljuk…..
Valahogy a zöldbab mindig mostohagyereknek számított a családban. A zöldborsó volt a nagy kedvenc, a babot maximum a menzán ettük. Arról pedig csupán annyi emlékem van, hogy szálkás zöldbabok úszkáltak a rántásban. Ráadásul a főzelék savanyú is volt. Nagymamám zöldbabfőzeléke már egészen más volt.…..
Az ősz gondolatától ambivalens érzéseim támadnak. Szeretem a színeit, a levegőt, az illatát, a hűvös hajnalokat és estéket, és szeretem, hogy újabb gyümölcsöket tudok kóstolni.  Amikor a kolléganőm pár napja behozott pár fürt szőlőt, a hőség ellenére megcsapott az ősz szele. Imádom a szőlőt.…..