Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Egyszarvú07

12 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nos van ez a dolog velem meg a lángossal... egyszerűen imádom a sajtos-tejfölös lángost, és a strandon kapni a legfinomabbat belőle, de tényleg :) Amióta nem eszem állati tejfölt meg sajtot, űr tátong a kis lelkemben. Na jó nem, de tényleg hiányzott, és oooooooolyan eszméletlenül jól esett újra enni…..
Egyszarvú07 2020.04.30 16:22:51
@insonomia: Igazad van, nem fakasztok vagy fejek mandulatejet a mandulafából (bár szoktunk ezzel viccelődni), csak azért terjedt el így a köznyelvben, mert tej helyettesítésére használjuk és valahogy sosem jön a nyelvemre, hogy "Szójaitallal iszom a presszót" :) De hivatalosan valóban nem lehet őket tejnek nevezni, a dobozokon sem ez szerepel.
Egyszarvú07 2020.04.30 21:16:53
@funfun: Bocsi, de a tepertőt, csülköt és a véres hurkát sose szerettem. Mondjuk kolbász receptem van, majd felteszem neked ajánlva :)
Egyszarvú07 2020.05.02 08:47:43
@geegee: Nagyon dióhéjban az, hogy mivel egy széleskörűen felhasználható olcsón előállított olaj, egyre növekszik rá a kereslet és folyamatosan irtják az őserdőket miatta, az orangutánok a kihalás szélére kerültek több más élőlénnyel együtt, és az ültetvényeken sokszor az őshonos lakosságot embertelen körülmények között dolgoztatják éhbérért vagy ingyen, a gyerekeket is. Szóval a súlyos környezetkárosító hatás mellett etikai problémák is vannak vele.
Igazából pite, de imádom az alliterációt, és amikor édeshármasban csiripeltethetem a cs-ket, nem bírok magammal... :) Szóóóval úgy indult, hogy szedtem a kertben némi cseresznyét, hogy majd lekvárt is főzök, meg teszek el befőttet, de most valami süteménybe szerettem volna belesütni, mert annyira…..
Van az úgy, hogy az embernek nincs kedve, energiája, ideje, hosszasan agyalni, tervezgetni, hogy mit főzzön, de enni kell, úgyhogy felméri, hogy milyen készlet áll otthon rendelkezésre és abból alkot valamit. Na pont ezt csináltam én is tegnap. Gasztromókus vagyok amúgy, szeretek új dolgokat…..
Íme egy klasszikus süti, ami TÉNYLEG olyan, mint az eredeti. Ha nem árulod el annak, akinek kínálod, hogy vegán a sütemény, nem fog rájönni. Azon egyszerű oknál fogva, hogy a klasszikus omlós tészta nem egész tojást tartalmaz, csak a sárgáját, ami nagyrészt zsiradék. Ha kicsit megnöveled a margarin…..
Egy olasz receptet dolgoztam át, eredetileg ez a finomság Torta di mele con pinoli néven fut. Nagyon egyszerű receptről van szó, alapból nem kell hozzá sok összetevő, a vegán verzióban pedig ez a nem sok -1, mert a tojást elhagytam. Ennek a klasszikus olasz almatortának is több változata kering a…..
A ballagások engem is megihlettek, először croissant formában akartam elkészíteni ezt a csodás, sós péksüteményt, de aztán módosítottam, és inkább batyunak formáztam meg. A ballagók nem tudják a vállukra akasztani, de behabzsolhatják búcsúzóul. E kreálmány sütéssel együtt 15 perc alatt…..
Egyszarvú07 2019.05.07 09:02:14
@the real fogash: Van benne sajt is meg kolbász is, csak növényi sajt, meg gabonakolbász :)
Egy korábbi országtorta ihletett meg a hatásvadász nevet illetően, azért ezt választottam, mert kellően drámai, de mégis benne sejlik az újdonság varázsa a klasszikus alap mellett, és annyira elvarázsolt ez az új kókusztekercs kreálmányom, hogy muszáj volt kiadnom magamból. Nem változtattam meg…..
A chili con carne is egy közkedvelt egytálétel, nem macerás elkészíteni, tápláló, laktató, egészséges és finom. Az igazán csúcsszuper benne pedig, hogy az unikornisok is ehetik, ugyanis nem igényel különösebb szuper erőt az állati eredetű összetevők likvidálása, már csak azért sem, mert az eredeti…..
Egyszarvú07 2019.03.17 20:55:25
@Waka: Úgy lett, hogy a kettő technikailag ugyanaz. Kicsit utánaolvastam, és bár az eredete vitatott mexikói-amerikai berkekben és vannak olyan verziók a chili con carne receptekben amik nem tartalmaznak babot, de a fellelhető receptek 99%-ában kimerítik egymást mert mindkettő egy elkészítési módjában azonos hagymás-babos-paradicsomos-húsos egytálétel.
Egyszarvú07 2019.03.18 17:52:22
@Attilajukkaja: Igen, pont a minap beszélgettem valakivel erről, és ő is mondta, hogy az indiaiak pl. sok sós ételbe tesznek fahéjat, amire mi nem is gondolnánk. Nálunk a fahéj szerepe kimerül pár péksüteményben meg desszertben, pedig jóval sokoldalúbb fűszer :)
Egyszarvú07 2019.03.18 18:26:22
@Attilajukkaja: Köszönöm, én nagyon nyitott vagyok az új dolgokra, fűszerekre, alapanyagokra, technikákra :) Folyamatosan bővítem a fűszertáramat is, néhány éve pl. a kardamomra akadtam rá, ami rabul ejtett, ma már nem is csinálnék almás pitét nélküle :)
Nekem semmi bajom a gluténnal, nem is szoktam direkt gluténmentesen sütni, csak amikor tudom, hogy olyan szeretteim jönnek vendégségbe, akik így étkeznek, illetve ha vendégségbe viszek valakinek. Bár gyakran használok a sima búza finomliszt helyett mást, de nem a gluténmentesség miatt, hanem…..
A rakott krumpli gyerekkorom nagy kedvence, akárhányszor anyukám megkérdezte, hogy mit főzzön, mindig ez volt a válaszom, aztán ha nem volt rá ideje, vagy már a tesóm is nagyon unta, kiegyeztünk a krumplipürében. Nagyon szeretem a burgonyát, nah! Egyébként sajnos rossz a marketingje, sokan…..
Tegnap volt a Kedvesem születésnapja és mindenképp szerettem volna neki tortát sütni. A Sacher torta lett a nyertes, mert nagy kedvenc még mindenevő koromból, és már elkezdtem kikísérletezni egy masszívabb kakaós piskótát, ami helyettesítheti a Sacher alapját képező felvertet, íme az eredmény.…..
Sose voltam jó kezdésekben, szóval ez a blog is amolyan "in medias res" módban indul, avagy csapjunk a lecsóba, vagyis egy desszertbe! :) Nos én gyerekkorom óta rajongok az édességekért, talán 10 éves lehettem, amikor már serényen jegyzetelgettem a nagymamám frenetikus meggyes piskóta receptjét, és…..