Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Amozgastorvenye

33 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy nyári színjátszó táborban éppen a Balaton-parti szocreál üdülő udvarán lábtengóztunk a csoportvezető társaimmal, amikor egy magas ívelt labda tartott felém. Én hátat fordítottam a hálónak és gondoltam, mint a nagyok, visszaívelem a labdát. Az ég felé fordított szemekkel nézem a zuhanó labdát és…..
Múlt héten elkezdtem eljárni futni. Megint. Csak most reggelente, mert azt találtam ki, hogy reggeli tompa aggyal nem gondolok bele, hogy mennyire nincs kedvem és mennyivel jobb lenne inkább csak fetrengeni. Eddig bevált a módszer, felébredek tőle és sokkal jobb érzés úgy ülni egész nap, hogy már…..
Szigetvári József neve nem csak a magyarországi néptáncosok körében ismert, hanem tulajdonképpen az egész világon. „Sziku”, ahogy barátai hívják, ha épp nem a világot járja, akkor idehozza azt, mondjuk Százhalombattára két hétre, a Summerfestre, melynek alapítója és igazgatója. A CIOFF…..
Január, készülődés, tervezés, hirdetés, reklámok, toborzás, mesélés az előző táborokról. Február költségvetés, tábori díjak beharangozása, fejvakarás. Március - COVID19. Fuccs az egésznek?!? Április, május várakozás. Június bejelentés: Mehetnek a táborok! Örülünk! Örülünk?..
Mindig is csodálattal tekintettem azokra az emberekre, akiknek a magas szintű szakmai felkészültségük mellett kellő önbizalmuk is volt ahhoz, hogy valami újat, valami egészen mást csináljanak, mint a megszokott. Ehhez bizony nagy bátorságra és elhivatottságra van szükség. Gödöllőn mostanság épp…..
Fejér megyei hagyományőrző csoportok táncolják körbe a Kárpát-medencét (a cikk eléréséhez kattints a szövegre!) Szeretettel és alázattal. Mert alkotni, ültetni és teremteni jó! Így lehetünk újra egyek! ..
Sikentáncz Szilveszter neve talán nem ismeretlen a néptáncot és a népzenét kedvelők körében. Az egykori siófoki táncos mindig mert nagyot álmodni és mindig megtalálta az utat az álmai megvalósításához! Ma is fáradhatatlanul hisz és dolgozik! Sokrétű munkájának központjában mindig a közösség áll.…..
Mohácsy Albertet gyerekkorom óta „ismerem”. Minden Méta és Dűvő lemezt kívülről fújtam, láttam játszani koncerten, színházban, kocsmában, voltunk sok közös buliban. Mígnem egyszer a sors Münchenben sodort össze bennünket, és elkezdtünk beszélgetni egy olyan, végtelennek tűnő műsor elején, aminek mi…..
Úgy tíz éve lehetett, mikor egy óvatlan mozdulat következtében a derekam figyelmeztetett, hogy talán komolyabb terheket cipelek, mint amiket elbírnék. A szőlőhegyről az ügyeletre mentem, de a rendelőbe már úgy érkeztem, mint aki a fél életét egy alacsony alagútban sétálva töltötte. Úgy maradtam.…..
Az új koronavírus mindannyiunkat otthonmaradásra kényszerített, de azért Taba Csaba ’Benji’-vel így is tudtunk egy jót beszélgetni a virtuális térben. Tanításról, motivációkról, az egyéb tradíciók és a magyar táncfolklór közti párhuzamokról, a hazai táncos életről kérdeztem. Furcsa volt ugyan a…..
Gyémánt Ádám és felesége, Gyémánt-Csontos Lívia fogadott pomázi otthonukban egy baráti beszélgetésre! Lívivel gyerekkorunk óta ismerjük egymást, a közös táborozások idejéből, Ádámmal pedig fiatal felnőttként ismerkedtünk meg a táncos szakmai fórumokon való közös részvételek alkalmával. Régóta…..
2001. januárjában léptem be először a próbaterembe, tele izgalommal és várakozással. Sok ismeretlen és néhány ismerős közé. Egy "szentélybe", melynek oltárán 18 évig áldoztam. Eddigi életem felét ezen a helyen töltöttem! Ami ezalatt történt az számokban szinte kifejezhetetlen, és Pap Gábor egy…..
Kovács Norbert Cimbit talán nem kell bemutatni a hazai néptáncos-népzenei életben jártas embereknek. Kiscsőszi otthonában egy finom vacsora után, somlói borok mellett beszélgettünk a Fordulj Kispej Lovam Táncegyüttes küldetéséről, a hazai néptáncos élet mai helyzetéről, lehetőségekről,…..
Képzelje csak el a kedves olvasó, ha egy alternatív valóságban a dübörgő gazdaságú, legjobban fejlődő EU-s ország hirtelen számontartaná azokat az embereket, akik tudással vértezik fel a polgárait, akik a jövőt nevelik, akik szakmai felkészültségükkel, elhivatottságukkal és a lojalitásukkal még…..
2019. október 2. Nem is emlékszünk már, hogy a nap sütött-e ránk, vagy az eső esett a nyakunba, de egy biztos, az életünkben egy csapásra semmi sem változott. Az iroda jó illatú, kiszellőztettek, a gyerekek vidámak, a kollégák jó kedvvel érkeznek. A reggeli tesz-vesz után papírok kerülnek elő.…..
Néhány idézet az elejére, az Útmutató a pedagógusok minősítési rendszerében a Pedagógus I. és Pedagógus II. fokozatba lépéshez hatodik, módosított változatából! (Annyira átgondolt a dolog hogy ÖT év alatt eddig csak HAT változat…..
Amozgastorvenye 2019.12.04 17:03:33
@ursus artos: Nem azzal van a probléma, hogy megterhelő a 40 oldalnyi szakmai munkát bemutató dokumentum összeállítása, vagy a kiválóan szerkesztett útmutatók elolvasása. A gyerek is azt a kötelezőt olvassa szívesen, amihez a tanár meghozza a kedvét, ajánlást ad és érdekes. A portfólióírás legnagyobb hiányossága, hogy hamisan azt sugallja ez fogja biztosítani a minőséget! És ez sajnos nagyon nem így van. Az első két kategóriába gyakorlatilag mindenkit átengednek. Ha nem így tennének és valódi minőségi vizsgálódás volna az az iskolák kivéreztetését jelentené, mert elfogynának a tanárok! A minőségbiztosítás valóban fontos, de azt hiszem nem így! Valószínűleg meg kellene fordítani a dolgot és már a kiválasztásnál nagyon komoly követelményeket állítani a szakma iránt érdeklődőknek. Finn barátaim szerint náluk, azok lesznek mérnökök, vagy közgazdászok, akiket nem vettek fel tanárnak! Szóval a kiválasztás, képzés-felkészítés, majd a busás fizetés és a továbbképzés komoly lehetősége az, ami megteremtené a pálya újjáéledését és annak valódi presztizsét. Amíg ez nincs, addig a portfólió nem fog működni. Szívesen ír az ember magáról és a dolgairól, de ez egyelőre inkább tűnik egy nagyarányú adatgyűjtésnek, mint a pedagógusok életpályamodell szakaszaihoz elengedhetetlen dolgozatnak 27000 forintért (jól beárazták!). A fizetések elinflálódtak, a munka több lett. A cikk nem panaszkodik, csak helyzetet elemez. A bürokráciacsökkentés pedig lózung. A szaktanácsadás és a valódi segítőkész szakértők bevonása valóban fontos volna sőt szükséges, de ez sajnos a gyakorlatban megint nem valósul meg. Illetve nem úgy, hogy előremutató legyen. A megújulás fontos, a jóérzésű tanárok többsége folyamatosan műveli.
Amozgastorvenye 2019.12.05 13:38:04
@DFK: Az állam magának képezi a tanárokat, ő adja ki a diplomát, ő adja a munkahelyet, ő "biztosítja" a minőséget.... Az esetlegesen alkalmatlan tanárokat mégsem szűri ki a rendszer.... csak nagyon elenyésző százalékban.
Incivel a Corvin pláza tövében, egy kis helyes kávézóban beszélgettünk arról, hogy miként gondolkodik a néptáncról, a pedagógiáról, miért fontos számára Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes, mit jelent számára Erdély, hogyan látja a mozgalmat 10 év múlva és még sok érdekes kérdésről. Lehengerlő és…..
Kezdjük az elején. 30 éve táncolok és a térdeim már bizony érzik ezt. Voltak kisebb nagyobb sérüléseim is, na de ez..., mint derült égből a villámcsapás. Megpróbálsz felállni egy fotelből, elcsúszol és bumm, odavágod a térded. Fáj. Reggel is fáj. Két nap múlva is fáj. Elmész egy kisvárosi járóbeteg…..
A napokban olvastam, hogy Szent Gellért Díjban részesített a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, mit kell tudni erről a díjról? Ezt a kiemelkedő pedagógusi tevékenységért adományozzák, olyan tanároknak, akik keresztény iskolákban tevékenykednek, és e héten kedden a kitüntetettek között voltam. Az…..
  Péntek reggel van és itt ülünk Székesfehérváron, a Táncházban, a Malom utca 6. szám alatt, a hatos irodában. Mit jelent számodra ez a hely? Azt, hogy ez a kilences iroda…. Amúgy, ha a feleségemet, a Verát megkérdeznéd, ő azt mondaná, hogy ez a második otthonom és ebben van is valami, bár ő ezt…..
Arra a kérdésre, hogy Mi volnék, ha... virág volnék, vagy étel, vagy állat, időjárási jelenség, vagy épp jármű, csak első ránézésre könnyű a válasz. De gondoljunk csak bele, milyen mélységeket rejt magában ez az egyszerűnek tűnő kérdés...
Biztosan emlékszik mindenki gyerekkorából a régi viccre: "- Hány rendőr kell egy villanykörte kicseréléséhez?" Na nem a rendőröket szeretném most elővenni, ne tessenek félreérteni. Arról szeretnék írni, hogy a 21. század hajnalán, Európa közepén, hogyan lehet maximalizálni egy egyszerűnek tűnő…..
Régóta terveztem egy tábort, illetve először nem is tábort szerettem volna, hanem egy két napos képzést, de hát régóta tudjuk, hogy ember tervez... Arra gondoltam, mielőtt a képzés megszületik hivatalos formájában is, mégis csak jól fog jönni ez a tábor, kvázi főpróbaképpen. ..
Július 24-én hárman vágtunk neki az útnak Feketelak felé. Hosszú és meleg út volt, de mikor odaértünk Szamosújvárra már izgatottak voltunk, mi vár ránk a következő napokban. Én magam még sosem vettem részt hasonló jellegű táborban, illetve ez így nem igaz, a jellege talán hasonló volt, alkotással…..
Képzeljenek el egy picike falut a közepén egy buszforduló, mögötte egy művelődési ház (a "kultúr"), az előtt egy tejcsarnok, a csarnok mellett a posta, azzal rézsút szemben a kocsma és attól kicsit odébb a bekötőút végén a polgármesteri hivatal, aminek az udvarán öreg tölgyfák vigyáznak a dédapám és…..