Regisztráció Blogot indítok
Adatok
reason

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Többhetes sorozatunk lezárásaként rögzítjük, melyik mezterv tetszett a legjobban olvasóinknak. És ahogy ígértük, bemutatjuk a Nike tervei közül kiválasztott jövő évi vázlatot is. Egy pirosat és egy fehéret, mindkettőt elölről-hátulról.A szavazás elején élre állt és…..
reason 2008.06.30 11:06:08
Én tervezőként dolgozom egy sportszergyártó cégnél és magam is szoktam mezeket tervezni.
Néhány komment a szóban forgó két mezről, egy kicsit szakmai szemmel:
A Nike mezt profi tervező készítette. Arányaiban jó, ötvözi a különféle anyagokat, szellőzik, ahol szellőznie kell és a vonalvezetés a funkcionalitást követi: a varrások ott vannak ahol lenniük kell, ahhoz, hogy a mez kényelmes és jó legyen, idomuljon a mez alá kerülő védőfelszerelésekhez. A sportszár kifejezetten szép és ésszel lett megtervezve, nem csak a design-ra figyelt a tervező, de a funkcióra is.
Ennek ellenére van néhány negatívum is, amit meg kell említenem: az első és legfontosabb dolog az a címer a fenéken… nem akarom ezt túlragozni, talán mások majd megteszik, de nagyon remélem, hogy a gyárból nem így kerülnek ki a mezek. Bűn lenne.
A sokakat megosztó íves MAGYARORSZÁG felirat valóban nem szokványos, viszont design szempontjából helyénvaló: passzol a körülötte (jobbra és balra, illetve alul) futó íves vonalakhoz.
A mellkason lévő címer viszont túl nagy, szerintem egy fele ekkora szolid, és szép is lenne.
Még egy dolog kritikaként: a piros és a zöld színek könnyen egymásba olvadnak, ezért nem szabad őket egymás mellett (közvetlenül) használni. Pl. a sportszáron a fehér csíkok elválasztják a pirosat a zöldtől. Kontrasztot kölcsönöz a dolgoknak és ez által szebb, vizuálisan jobban elfogadható.
A Magyarország-Hungary vitát eldönteni nem lehet. Számomra ez értelmetlen. Mindkettő egyet jelent, a mi édes országunkat, és ahogy az ember nem tud dönteni a két gyermeke között sem, úgy ez a vita is teljesen felesleges. Persze ettől még el kell dönteni a kérdést… Én kétszer dobtam fel egy érmét és mind a kétszer a Magyarország felirat győzött. Lehet, hogy tényleg itt az ideje újítani, vagy egyszerűen csak kipróbálni ezt is.
Végezetül a Dzenisz féle mezről: nagyon egyedi és igazán szívhez szóló design. Csak gratulálni tudok. A design, az ötlet, sőt még a színvilág (a komoly fekete behozása) is messze veri a Nike mezt. A részletek kidolgozásával ezt a mezt is funkcionálissá, céljának megfelelő, jó mezzé lehetne tenni.
Kár hogy nem vagyunk elég bátrak ahhoz, hogy ezt bevállaljuk…